Ongeval op WK-parcours: Oostenrijkse wielerploeg aangereden tijdens verkenning

woensdag 22 september 2021 om 13:19
Ongeval op WK-parcours: Oostenrijkse wielerploeg aangereden tijdens verkenning

Ter Illustratie - foto: Cor Vos

De Oostenrijkse wielerploeg is vandaag tijdens een verkenning van het WK-parcours in Leuven aangereden door een bus van De Lijn. Het ongeval vond plaats aan de oprit van de Ring in de Brusselsestraat in Leuven. Een van de rensters moest met meerdere breuken worden afgevoerd naar het ziekenhuis, meldt de Regionale Omroep Brabant.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Over de toedracht van het ongeval is nog niet veel bekend, laat de lokale politie weten. Er zou wel een renster met meerdere breuken naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Het is al het tweede ongeval rond het WK wielrennen. Afgelopen zaterdag kwam ex-prof Chris Anker Sørensen om het leven nadat hij tijdens een ritje met de racefiets op een gevaarlijk kruispunt in Zeebrugge werd aangereden door een bestelbusje. Sørensen werkte als commentator voor de Deense televisie en was zodoende in België om het WK te verslaan.


Update 14.23 uur – Leila Gschwentner flink gehavend

Volgens diverse media gaat het om rensters van de Oostenrijkse juniorenploeg. Leila Gschwentner (17) is het zwaarst gehavend uit de aanrijding gekomen. Zij heeft naar verluidt haar sleutelbeen gebroken en een schouder uit de kom. Voor nader onderzoek verblijft zij in het ziekenhuis van Leuven.

Dit artikel delen:

40 Reacties

Dikke Vrouw 22 september 2021 om 13:29

nee zeg potverdikkie :( wat doet een bus ook op het parcours

Panache 22 september 2021 om 14:11

Het parcours? Het is toch de openbare weg of vergis ik mij?
Over de frictie tussen de sporters die voorbereiden en het verkeer dat gewoon zijn gang gaat schrijf ik hier onder uitgebreider.

JensVdB 22 september 2021 om 14:35

Ik woon in de buurt van Leuven en er mogen vandaag nog bussen rijden in de Brusselsestraat

notriple 22 september 2021 om 15:55

In belgie hebben ze nu eenmaal afwijkende verkeersregels volgens de EU normen. Zelfs in midden Europa is het veiliger.

Dolledriesoldebroek 22 september 2021 om 13:31

Ah bah!
Daar stonden wij precies net daarvoor op de bus te wachten, was ook allemaal uitzonderlijk slecht geregeld! Grote chaos met 2 man op de kruising en draaiende vrachtwagens!

Sagan=hulk 22 september 2021 om 13:33

Vlaanderen komt toch behoorlijk slecht in het nieuws qua verkeersveiligheid.

Dikke Vrouw 22 september 2021 om 13:34

klopt wat een groot feest had moeten worden…

WernerFranke 22 september 2021 om 14:08

Ook als zwakke weggebruiker moet je je aan de verkeersregels blijven houden. Hier waren de renners blijkbaar aan het spookrijden, in het geval Sorensen verleende hij geen voorrang waar dat wel verplicht was. Dat zijn zaken die overal ter wereld voor levensgevaarlijk situaties zorgen.

Cochise 22 september 2021 om 15:40

In een betere wereld zouden fietsers voorrang hebben op fietsoversteekplaatsen

Wheely 22 september 2021 om 13:34

Ik hou mijn hart vast voor Kiesenhofer, het zal toch niet?

Dikke Vrouw 22 september 2021 om 13:40

Het zal toch niet wat??

josi 22 september 2021 om 13:42

Hopen dus dat het een ander is die het ziekenhuis is ingereden?

evanderwel 22 september 2021 om 14:14

Ik hoop vooral dat de renster in het ziekenhuis het goed maakt, of het nu Kiesenhofer is of een van haar ploeggenotes.

Alfons Haavers 22 september 2021 om 13:41

Nu is Vlaanderen echt wel gevaarlijk voor fietsers, maar zouden deze renners aan het spookrijden geweest zijn in het verkeer… Dan kan je wel al eens problemen verwachten.

De officiële verkenningen op een afgezet parcours zijn pas morgen gepland.

Marco 22 september 2021 om 13:44

update:

De renners zouden volgens sommige media in de verkeerde richting gereden hebben, maar over de precieze omstandigheden van het ongeval wou de lokale politie nog niets kwijt. Wel zou er een renster naar het ziekenhuis gebracht zijn met meerdere breuken.

Maillot à Pois 22 september 2021 om 13:58

Als ik de foto van de schade aan de bus zie, kan het haast niet anders dan dat ze inderdaad in de verkeerde richting reden.
’t is sowieso al gevaarlijk daar.

Romāns Vainšteins 22 september 2021 om 13:58

Het is natuurlijk niet te doen om dan zo'n stadsparcours een week lang van alle verkeer behalve racefietsen te ontdoen en al helemaal in zo'n opgepropt stadje zoals Leuven is. Waarnaast nog het vraagstuk speelt of de renners niet zelf iets vreemds uitgehaald hebben.

Ronellenfitsch 22 september 2021 om 14:01

Precies, zonder deze situatie exact te kennen: wielrenners realiseren zich buiten een wedstrijd niet altijd dat ze verkeersdeelnemer zijn, zeker niet in groep …

Maillot à Pois 22 september 2021 om 14:07

Exact.
De parcoursopbouw is volop bezig, maar de middelbare scholen in het stadscentrum zijn vandaag en morgen nog gewoon open, dus nog heel veel fietsen en bussen en route (en behoorlijk wat verkeerschaos)

Erik33 22 september 2021 om 14:07

Anna Kay ook al aangereden in België, gaat lekker daar.

Panache 22 september 2021 om 14:07

Verkeersregels zijn niet overal hetzelfde en dan heb je voor veel mensen de belangrijkste wedstrijd van het jaar, die qua parcours verkend wordt als onderdeel van de openbare weg. De mindset van de sporters is niet gelijk aan die van de overige verkeersdeelnemers. Die combinatie maakt het levensgevaarlijk. Een wk parcours zou op bepaalde momenten afgezet moeten worden en het zou sporters dan verplicht moeten worden om (op de fiets) slechts binnen die tijdvakken te verkennen.

In kleinere wedstrijden zie je vaak iets soortgelijks. Dan staan er agenten op strategische plekken en zie je voetgangers netjes bij het rode stoplicht wachten om bij groen over te steken. Als sporter/omkadering is dat onvoorstelbaar, maar voor een nietsvermoedende burger die helemaal niet met wielrennen bezig is, is een groen licht een vrijbrief om de weg over te steken (en moeten die fietsers in de verte maar afremmen). Dit voorbeeld is uit (als ik het goed herinner) een tijdrit uit de Tirreno. Het gevaar loert in wedstrijden, in verkenningen en in trainingen.
Zie voor beelden van het Tirreno voorbeeld youtube "'It shouldn't happen': Bora-Hansgrohe/pedestrian incident"

Marco 22 september 2021 om 14:31

Ik ben het helemaal met je eens alleen is wat je wilt al het geval. Ze hebben een tijdvak om te verkennen op een afgesloten parcours alleen kun je renners niet verbieden om gebruik te maken van de openbare weg buiten die tijdvakken.

Ze kwamen overigens voor de bus van rechts terwijl ze daar niet vandaan mochten komen omdat de rijrichting daar de andere kant op is.

Tempobeul 22 september 2021 om 14:46

Het WK parcours is morgen de ganse voormiddag afgesloten voor parcoursverkenning. In de namiddag is het aan de wielertoeristen, waarvoor de ganse stadslus in Leuven is afgesloten en enkele hellingen in de flandrien lus.

De afgelopen week al redelijk wat WK deelnemers zien rondrijden op het parcours en moet toch zeggen dat die net iets minder oog hebben voor de verkeersborden.

Panache 22 september 2021 om 14:46

Als overheid kan je wielrenners inderdaad niet verbieden om buiten de vastgestelde tijdszone het parcours per fiets te verkennen. Maar de UCI zou dit wel moeten kunnen afdwingen, zoals zij veel meer spelregels hebben die conflicteren met nationale wetgeving. De handhaving zal niet makkelijk zijn, maar als het een aantal gewonden (of zelfs doden) scheelt dan zou ik het toejuichen.

Petje 22 september 2021 om 14:40

Wat doen ze daar in dat Belgie! maf gedoe!

Dion 22 september 2021 om 14:45

Nooit meer iets in België organiseren! Sowieso zijn de wegen daar bijzonder slecht.

Tempobeul 22 september 2021 om 14:49

Heel wat van die wegen zijn speciaal voor het WK opnieuw aangelegd. Maar hier blijkt toch weer hoe een fietsonvriendelijk land we in de praktijk zijn, zowel qua infrastructuur als qua attitude naar fietsers.

platteprijs 22 september 2021 om 15:27

Het is geen haar beter in Nederland, niet qua weg en niet qua verkeersveiligheid.

Panache 22 september 2021 om 15:42

Helaas zijn de feiten anders platteprijs.
Het EU-gemiddelde van verkeersdoden ligt op 49 per miljoen inwoners.
In België lag het aantal verkeersdoden in 2017 op 54 per miljoen inwoners.
In Nederland lag het aantal verkeersdoden in 2017 op 31 per miljoen inwoners.

Canyonracer 22 september 2021 om 16:16

Tja, je kan aanleggen wat je wilt, maar als je gaat spookrijden dan vraag je om ongelukken…

notriple 22 september 2021 om 16:32

Platte prijs, wat denk je van die erbarmelijke wegen. o.a. betonplaten met grote kieren ertussen. Heb er vaak genoeg gereden.

platteprijs 22 september 2021 om 16:47

@notriple, vaak genoeg in België gekoerst. Valt allemaal reuze mee in Vlaanderen. Wallonië is wel erger.

kleomantre 22 september 2021 om 16:50

Belgische wegen lijken die van een 2de wereldland, ooit was het goed maar nadien is er op veel plekken nauwelijks meer onderhoud geweest.

Dat is altijd nog een stuk beter dan de wegen in het VK en Ierland, waarbij het onderhoud doorgaans wel okee is maar het voor de rest vooral lijkt of er vrijwel geen enkel inzicht of visie op infrastructuur van de afgelopen halve eeuw is toegepast buiten dat er ooit ergens wat asfalt op is gegooid en er strepen zijn getrokken.

Mark Peeters 22 september 2021 om 17:02

@kleomantre: een 3e wereldland zal je bedoelen. Maar je mag nog de beste asfaltwegen aanleggen, als iemand de verkeersregels niet respecteert en aan “spookrijden” doet, dan gebeuren er ongevallen. Ook op een mooi aangelegde asfaltweg.

klootje kriekeljon 22 september 2021 om 17:23

Wordt denk ik alleen maar slechter met de wegen de komende tijd, na de ellende met al het water in België.

reusjen 22 september 2021 om 14:57

Wielrenners moeten zichzelf echt eens achter de oren gaan krabben en eens kritisch naar zichzelf kijken. In de media hebben onze helden vaak, al dan niet terecht, de mond vol van onveilige situaties die niet aangepakt worden door de instanties, maar er is veel te weinig zelfreflectie. De wereld stopt niet met draaien omdat er een profwielren(st)(n)er langs komt fietsen die daarbij ook nog de regels aan zijn of haar sidi lapt.

Edit: Als ik de reacties lees bekruipt mij het gevoel dat bovenstaande ook voor een deel van de fans geldt.

Canyonracer 22 september 2021 om 16:12

Helemaal met je eens!
Ik zie geregeld (en nee, dat is geen enkele uitzondering) wielrenners zich zeer asociaal gedragen. Door rood tijden, 4 man breed over een weg rijden, volop bellen als ze wandelaars zien, niet met gepaste snelheid overige weggebruikers passeren, schelden, voorrang opeisen door zich voor verkeer van rechts te gooien etc etc.
Ik heb vaak last van plaatsvervangende schaamte zodra ik op de racefiets stap…

girardengo 22 september 2021 om 20:07

De goede niet te na gesproken. Er zijn mountainbikers die zich netjes melden en gedag zeggen als er een wandelaar op hun MTB-route loopt. Er zijn er ook die denken overal te kunnen rijden. Er zijn wielrenners die een gevaar op de weg en het fietspad vormen. Maar er zijn ook mensen die zich behoorlijk gedragen. Er is wel een gevaar bijgekomen: de elektrische voertuigen (ik noem het geen fietsen) op de fietspaden, waar tachtigjarigen als snelheidsduivels, maar in feite wel onhandig en rechtop zittend, ‘te keer gaan’.

Alexander Vandegroenevallei 22 september 2021 om 20:49

Hoewel dit ongeval niks te maken lijkt te hebben met “België” is het niet slecht dat onze gebrekkige verkeersinfrastructuur nog eens onder de aandacht komt.

Ik gok erop dat veel buitenlandse renners niet dezelfde aandacht hebben voor mogelijk verkeer zoals bvb de Belgische renners, die het maar al te goed kennen (het is gewoon een feit dat je in de meeste regio’s quasi dagelijks onderuit kan worden gereden).

Mocht ik zelf niet steeds defensief rondrijden (er van uit gaan dat er achter de bocht iets kan opdagen ipv niet) ik zat hier wellicht dit bericht niet te typen…

België is wielergek maar de doorsnee automobilist heeft een bloedhekel aan fietsers.

notriple 22 september 2021 om 22:09

@Alexander. Wielrenners zal u bedoelen. Ik rij nu zelf ook heel vaak defensief. Mede ook omdat ik ook banger bent geworden.

Headlines

Materiaalzone

Populair