Onbegrip bij WK-selectie Australische vrouwen, Hosking in beroep

Onbegrip bij WK-selectie Australische vrouwen, Hosking in beroep

foto: Alé Cipollini

woensdag 6 september 2017 om 19:16

Een opvallend besluit van de Australische wielerbond. Dinsdag openbaarde zij haar selecties voor het WK wielrennen in Noorwegen. Gek genoeg selecteerde high performance-directeur Simon Jones slechts vijf rensters, daar waar de Australiërs zeven plekken mogen invullen. En dat is compleet in het verkeerde keelgat geschoten bij Chloe Hosking, de best geklasseerde Australische renster in de Women’s WorldTour en op de wereldranglijst.

‘Ik voel me absoluut beledigd’
Reden voor de woede van Hosking is dat ze nota bene zelf niet geselecteerd is. “Ik ben de best geklasseerde en meest zegevierende Australische sinds een behoorlijke tijd”, start Hosking haar relaas bij CyclingTips. “Ik vind dat het mijn verantwoordelijkheid is om de beslissing niet te laten voor wat ze is. Ik ken de geschiedenis van het beroep: ze zijn slechts zelden succesvol. Maar $250,00 is maar een kleine prijs om Cycling Australia te laten weten hoe ik over hun beslissing denk. Of ik beledigd ben door het feit dat men mij niet goed genoeg vindt om een selectie af te dwingen? Absoluut!”

Teleurgesteld
“Dit is groter dan mijn persoonlijke ego”, gaat Hosking verder. “Dit is geen goed voorbeeld voor de toekomst. En als we er niets van zeggen, lijkt het alsof we het goed vinden. Hoe komt dit bericht aan bij de jonge meiden die in het wielrennen stappen? Ik denk in ieder geval niet dat het de boodschap overbrengt waarop Simon Jones hoopt. Ik ben ook teleurgesteld over het feit dat de geselecteerde vrouwen geadviseerd zijn om er niets over te zeggen. Wij als de elite binnen het Australische vrouwenwielrennen moeten nu voor onszelf opkomen. En zolang de geselecteerde dames dat niet kunnen of willen, zal ik het doen.”

‘Niet in lijn met gestelde doelen’
Volgens de Australische sprintster maakt de wielerbond een heel grote fout. “De sport in Australië heeft de laatste drie jaren enorme stappen gezet in het ondersteunen, aanmoedigen en ontwikkelen van vrouwensporten. Nu Cycling Australia ervoor kiest om geen voltallig team naar het WK te sturen, is dit niet in lijn met haar eigen gestelde doelen. Het voelt alsof ik als voorbeeld ben gesteld, om in Simons woorden ‘het basisniveau’ van het vrouwenwielrennen in Australië te laten groeien. Ben ik het daarmee eens? Nee. Respecteer ik het? Nee. Moet ik ermee leven? Ja.”, aldus Hosking, die dus in beroep is gegaan.

Jones: ‘Er is geen kopvrouw die we voor de volle honderd procent kunnen steunen’
Met Tiffany Cromwell (Canyon//SRAM) ontbreekt er op dit moment nog een topper in de selectie. Gracie Elvin, Katrin Garfoot, Shara Gillow, Sarah Roy en Amanda Spratt zijn wel opgeroepen. De reden waarom Jones kiest voor slechts vijf van de zeven plekken, is als volgt: “De vrouwen hebben het goed gedaan dit seizoen. Maar als ik kijk naar de eendagkoersen en de etappekoersen, dan hebben we geen aangewezen kopvrouw die we voor de volle honderd procent kunnen steunen met een voltallige ploeg van zeven rensters. Op basis daarvan voelden we ons het beste bij een ploeg van vijf rensters.”

Opvallende theorie achter keuze
De keuze van Jones en zijn high performance-team roept het nodige onbegrip op. “Statistieken van het mannen-WK wijst uit dat in de laatste tien jaar, vijftig procent van de winnende ploegen bestond uit drie renners of minder. Het gaat dus niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. De standaard in Australië moet omhoog. Het gaat er niet om dat je een team maar vult vanwege het aantal renners dat je mág selecteren. De manier waarop wij het WK moeten winnen, is door er op het beslissende moment bij te zitten. Als wij moeten achtervolgen, schuiven er automatisch rensters met een hoge kwaliteit mee. Dat moeten we niet willen.”

Dit artikel delen:

42 Reacties

achtpuntzes 6 september 2017 om 19:20

huh? kan je in beroep gaan als je niet geselecteerd wordt? die is nieuw voor mij!

achtpuntzes 6 september 2017 om 19:23

verder lol @ die Jones die gewoon staalhard beweert dat ze met minder rensters meer kans aken.

krypton 6 september 2017 om 19:27

Het is natuurlijk ook volslagen belachelijk om maar vijf rensters te selecteren als je zeven plekken hebt. De redenatie is nog belachelijker. We hebben geen kopvrouw om met een hele ploeg te ondersteunen, dus roepen we ze maar niet op… Je kan dan toch ook gewoon zeggen dat iedereen het zelf uit moet zoeken en men geen knechten krijgt.

runner_123 6 september 2017 om 19:29

@8.6 lijkt mij wel ja. Al is het in het wielrennen lastiger dan bijv. turnen waar een limiet wordt gesteld per onderdeel. In dit geval is het dus lastig aan te tonen dat je in de selectie thuis hoort. Al lijkt het mij vrij logisch dat Hosking hier gewoon bij hoorde te zijn.

illu 6 september 2017 om 19:29

Wat een idioot die daar al die onzit spuit… hopelijk krijgt het beroep gelijk :)

Kingstown 6 september 2017 om 19:31

Weer zo’n millenial zeikerdje die haar zin niet krijgt en dan gaat stampvoeten. De bondscoach beslist. Einde verhaal.

kaalpani 6 september 2017 om 19:31

Men wil gewoon de kosten van reis en verblijf beperken! Helaas zal op het aantal bondsbestuurders dat aanwezig zal zijn in Noorwegen niet worden beknibbeld!

Tom Opheij 6 september 2017 om 19:31

@8.6: Geen idee, maar hoe dan ook puntje gezet.
Motivatie van coach ook heel bijzonder en zeker ook nieuw voor mij. High indeed… :-)

Sephiroth 6 september 2017 om 19:32

wat een onzin van die Jones en prachtig dat Hosking in beroep gaat. Die redenatie van Jones slaat nergens op. Dat statistisch kleinere teams wonnen heeft te maken met de individuele klasse. Als je die niet hebt dan maak je mee rkans door veelvoud en gewoon overal meespringen en knalhard niet de koers willen dragen omdat er altijd een van je rensters meezit…

petoi 6 september 2017 om 19:34

@krypton het is nog belachelijker te zeggen dat je geen winnaarstype in je ploeg hebt maar wel 5 rensters selecteert die volgens dezelfde coach allemaal een medaille kunnen pakken.

Mathieu Moller 6 september 2017 om 19:36

Volkomen onbegrijpelijke beslissing. Hosking verdient het zeker om hier gewoon bij te zijn. Verder raakt het argument dat ze geen kopvrouw hebben en dus ook geen voltallige selectie meenemen kant noch wal.

Mac-S 6 september 2017 om 19:37

Die statistieken van meneer Jones vind ik ook bijzonder. Zijn werkelijk vijf van de tien laatste wereldkampioenen uit kleine ploegen afkomstig? Ik kan alleen Hushovd en Sagan bedenken, de rest kwam volgens mij allemaal uit grote landen. Of hij moet de beloften meetellen, daarvan weet ik het niet. Maar dan nog zegt het weinig.

petoi 6 september 2017 om 19:41

@Mac-S Rui Costa ook nog maar misschien kan hij niet tellen

Pietertje2 6 september 2017 om 19:54

Die Jones lijkt wel familie van een bekend forumlid.

skylimit 6 september 2017 om 19:55

De olympische gedachte leeft niet echt bij de Australische coach; meedoen is belangrijker dan winnen. Als je toch geen echte kopvrouw hebt en 7 min of meer gelijkwaardige renners, maak je met 7 renners getalswijze meer kans dan dat je er maar 5 mee neemt. Al hangt dit ook samen met tactiek, ploegenspel, eenheid/saamhorigheid, bereidheid voor elkaar te werken etc.

theking 6 september 2017 om 19:55

5 x klopt wel. 2x sagan rui costa hushovd en kwiatkowski. Maar het is natuurlijk onzin om te zeggen dat je minder kans met 7 hebt dan met 5.

petoi 6 september 2017 om 20:01

De Polen waren met 9 dat WK: Bodnar, Golas, Huzarski, Matysiak, Niemiec, Paterski, Podlaski, Poljanski & uiteindelijke wereldkampioen Kwiatkowski.

Ook bekend van de uitspraak van Ducrot: “Wie heeft de Polen ingehuurd?!” toen de Polen op 100km van het einde de kopgroep besloot terug te halen.

xistnc 6 september 2017 om 20:02

Samenwerkingsverband van WF met CyclingTips?

GekkeHenkie 6 september 2017 om 20:02

Bij de mannen elite zie ik inderdaad 4x (2xSagan, Hushovd en Costa) in de laatste 10 jaar. Maar als ik naar dit rijtje kijk zou ik eerder hosking met 2 knechten opstellen dan 5 vrouwen die het maar uitzoeken. Polen startte gewoon met negen man toen kwiatkowski won.

Fast Freddy 6 september 2017 om 20:02

Wie dan ook vergelijken met Sagan is grote onzin. Daarnaast won Kwiat nadat zijn voltallige (en grote) ploeg de halve dag op kop had gereden.
Het zal wel weer om de centen gaan.

Peterh14 6 september 2017 om 20:03

Kwiatkwoski had toch gewoon een grote Poolse ploeg in Ponferrada? Al die knechten die al ronden voor het einde uitstapten na zich leeggereden te hebben, huurlingen werden ze genoemd door de commentatoren. Pakte dat even anders uit…

Lendilonus 6 september 2017 om 20:04

@theking De Polen hadden het jaar dat Kwiatkowski won meer dan 3 renners hoor. Weet nog wel dat ze toen de hele wedstrijd onder controle hielden met een aantal hardrijders als Bodnar waarna Kwiat won.

Verweggistan 6 september 2017 om 20:06

Polen startte toen met 9. http://www.procyclingstats.com/race/World_Championships_Road_Race_2014_Startlist

Noorwegen, Portugal en twee maal Slowakije inderdaad met 3. Maar dat was wel hun maximale aantal.

Dupouey 6 september 2017 om 20:09

Moet Advocaat ook eens proberen: 9 man opstellen, dan hoef je het spel niet te maken, heeft de tegenstander de bal en kun je ook geen fouten maken….

tendam 6 september 2017 om 20:16

De argumentatie slaat alvast nergens op. Natuurlijk maak je niet meer kans op de overwinning met een kleinere ploeg. De reden dat een renner met een kleinere ploeg wint is dat hij Peter Sagan heet en in z’n eentje ook wel zou winnen.

Headlines

Materiaalzone

Populair