Olympische Spelen: Kelsey Mitchell klopt Starikova in sprintfinale

zondag 8 augustus 2021 om 08:43
Olympische Spelen: Kelsey Mitchell klopt Starikova in sprintfinale

foto: Cor Vos

Kelsey Mitchell is de nieuwe olympische kampioene op de sprint. In de finale klopte de Canadese de Oekraïense Olena Starikova in twee heats. Mitchell volgt de Duitse Kristina Vogel op, die door haar vreselijke val in 2018 haar titel niet kon verdedigen.

In de finales van de olympische sprint stonden geen Nederlandse vrouwen. Laurine van Riessen moest vanwege haar zware val in het Keirin-toernooi de sprint geblesseerd aan zich voorbij laten gaan. Olympisch Keirin-kampioene Shanne Braspennincx versloeg achtereenvolgens Shanju Bao, Tianshi Zhong en Olena Starikova, tot zij door wereldkampioene Emma Hinze werd gestuit in de kwartfinales.

Hoewel Starikova in de achtste finales nog werd geklopt, wist zij zich via de herkansingen terug in het toernooi te knokken. Ze versloeg in de kwartfinale Lea Sophie Friedrich en via Lee Wai-sze in de halve finale kwam ze in de finale terecht. Voor Mitchell ging het sprinttoernooi wel in een rechte lijn naar de finale. Ten koste van Liubov Basova, Kaarle McCulloch, Ellesse Andrews, Lauriane Genest en Emma Hinze plaatste ze zich voor de eindstrijd.

Nadat Mitchell de eerste finale-race had gewonnen, kon zij in de tweede race het goud naar zich toetrekken. Starikova reed op kop met nog twee ronden te gaan. Mitchell kwam dan onderlangs en plaatste haar aanval. Beide vrouwen versnelden bij het klinken van de bel en de Canadese had een mooie voorsprong. De Oekraïense probeerde langszij te komen, maar het was niet genoeg. In de bronzen finale versloeg Lee Wai-sze wereldkampioene Hinze.

Uitslag
flag-nr1 flag-ca Kelsey Mitchell
flag-nr2 flag-ua Olena Starikova
flag-nr3 flag-hk Lee Wai-sze

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair