Olympische Spelen: Jennifer Valente pakt goud op omnium, brons voor Wild

zondag 8 augustus 2021 om 09:18
Olympische Spelen: Jennifer Valente pakt goud op omnium, brons voor Wild

foto: Cor Vos

Jennifer Valente heeft op de Olympische Spelen van Tokio goud gepakt op het omnium. Na vier onderdelen had de Amerikaanse veertien punten meer verzameld dan Yumi Kajihara die naar het zilver reed. Kirsten Wild knokte zich naar brons.

Kanshebbers te over in het olympische omnium voor vrouwen. Zo verscheen Kirsten Wild aan de start. De Nederlandse moest een jaar geleden haar wereldtitel op dit nummer afstaan, nadat ze op het eerste onderdeel was teruggezet voor het veroorzaken van een val. Ook wereldkampioene Yumi Kajihara stond in eigen land extra gedreven aan het vertrek. Namens België was het uitkijken naar Lotte Kopecky, die mocht proberen de prestatie van Jolien D’hoore in Rio (brons) te evenaren of te verbeteren. En zo maakte nog wel een handvol rensters aanspraak op goud.

Het eerste onderdeel, de scratch over 30 ronden, mondde uit in een drama. De koers werd door een massale val opgeschrikt. Nadat in aanloop naar de eindsprint de Hongkongse Yao Pang en de Litouwse Olivija Baleisyte met elkaar in de clinch lagen, gingen bij het ingaan van de slotronde liefst zeven vrouwen tegen de grond. De regerende olympische kampioene Laura Kenny en Lotte Kopecky lagen erbij, net als Clara Copponi, Emily Kay, Elisa Balsamo, Ebtissam Zayed Ahmed en Daria Pikulik. Ook werd een official geraakt, die op een brancard werd afgevoerd.

Kopecky geeft op vanwege val
Jennifer Valente won de scratch, vóór Yumi Kajihara en Annette Edmondson. Kirsten Wild kwam als vijfde over de streep. Alle rensters die bij de val waren betrokken kregen 16 punten, waardoor favoriet Kenny ‘slechts’ 24 punten achterstand op de koppositie had. Kenny won vervolgens het tweede onderdeel, de temporace. Daarin verliet Kopecky de koers vanwege de gevolgen van haar val. Kenny werd vervolgens al snel uitgeschakeld in de afvalkoers, net als Edmondson en Wild. Het was uiteindelijk Copponi die dit derde onderdeel won.

foto: Cor Vos

Valente begon als leider aan de afsluitende puntenkoers, met Kajihara op de tweede plaats en de Noorse Anita Stenberg op de derde. Wild was vijfde en moest aanvallen, wilde ze nog naar het podium opschuiven. In het finale-onderdeel gingen Valente en Kajihara tegen de grond, maar zij konden hun weg desondanks vervolgen. Wild knokte voor wat ze waard was, en met succes. Terwijl Valente en Kajihara ondanks hun valpartijen goud en zilver pakten, veroverde de ervaren Nederlandse knap brons.

Uitslag
flag-nr1 flag-us Jennifer Valente
flag-nr2 flag-jp Yumi Kajihara
flag-nr3 flag-nl Kirsten Wild

Dit artikel delen:

3 Reacties

Murcia 8 augustus 2021 om 09:30

Nog brons voor Wild op haar oude dag en Valente zorgt er mede voor dat de USA nog over China gaat in de medaillespiegel. Nederlandse baanploeg is met de Atletiek de ruggengraat van de Olympische ploeg gebleken. Bijdrage van NOCNSF kan wel wat omhoog dacht ik.

Edwinn 8 augustus 2021 om 13:19

Na die afvalkoers is dit echt brons gewonnen, heel mooi! Wat ik wel bijzonder vindt is dat zowel Valente als Kajihara op een ronde worden gezet omdat ze onderuit gaat door een eigen (stuur)fout maar dan geen -20 punten krijgen. Wanneer dat niet door eigen toedoen is kan ik mij volledig in vinden, maar dit is toch best wel vreemd. Het zullen wel de regels zijn..

Peet Gute 8 augustus 2021 om 16:04

Heb je wel goed gekeken of zet je orange bril af, het was Wild die gewoon Kajihara onderuit reed, ze stuurde ineens van boven de zwarte lijn naar rood, verwonderd dat ze daar geen sanctie voor kreeg. Was minstens een warning waard zoals het Nederlandse koppel in de Madisal. Vond het dus een bronzen medaille met een rare bijsmaak.

Headlines

Materiaalzone

Populair