Olympische Spelen: Jason Kenny wint goud op Keirin, brons voor Lavreysen
foto: Cor Vos
zondag 8 augustus 2021 om 08:22

Olympische Spelen: Jason Kenny wint goud op Keirin, brons voor Lavreysen

Jason Kenny heeft een zevende gouden olympische medaille aan zijn toch al uitpuilende erelijst toegevoegd. Op de Keirin versloeg de Brit onder andere Harrie Lavreysen in de finale en wist zo zijn Keirin-titel van Rio 2016 met succes te verdedigen.

Kenny en Lavreysen stonden samen met Maximilian Levy, Azizulhasni Awang, Matthew Glaetzer en Jair Tjon en Fa in de finale van het Keirin-toernooi. Kenny had de eerste plek achter de derny geloot. Op het moment dat de gangmaker de baan uit stuurde, keek de Brit achterom en zag hij dat hij een groot gat had. Hij twijfelde niet en viel van kop af aan.

Kenny pakte een enorme voorsprong, terwijl daarachter Matthew Glaetzer naar de anderen keek. Het was uiteindelijk Lavreysen die probeerde het gat dicht te rijden, maar het was te laat. Kenny was na zijn verrassende move niet te kloppen en pakte goud. Awang ging op de streep Lavreysen net nog voorbij voor zilver. Voor de teamsprint- en sprintkampioen was het brons.

foto: Cor Vos

Voor Kenny was het zijn zevende gouden olympische medaille. De Brit won in 2016 al eens goud op de Keirin, naast drie olympische titels op de teamsprint en twee op de individuele sprint.

Uitslag
flag-nr1 flag-gb Jason Kenny
flag-nr2 flag-my Azizulhasni Awang
flag-nr3 flag-nl Harrie Lavreysen

 
13 Reacties
Sorteer op:
8 augustus 2021
Glaetzer geeft het goud weg aan Kenny. Rare tactische spelletjes hebben die Ozzies.
  8 augustus 2021
  Het Australisch Olympisch Comité plaatste een (prefab?) tweet dat Glaetzer met een fenomenale tactiek de vijfde plek wist te bemachtigen. Met het nodige hoongelach uit eigen land en woedende Maleisiërs als logisch resultaat.
8 augustus 2021
Glaetzer zijn bankrekening kan wel een fors bedrag van British Cycling tegemoet zien, ik ben geen complotdenker maar dit was bizar. Je laat de nummer 1 van de loting wegrijden en de rest mag achter de gangmaker jou niet inhalen. Op welke manier is dit een briljante tactiek voor jezelf zoals het Australische NOC in haar tweet liet zetten. Jammer voor Harrie, maar die zal met twee keer goud en nu brons toch de ster van het Baantoernooi blijven.
  8 augustus 2021
  Moet onderzocht worden en opnieuw worden gedaan, is duidelijk doorgestoken kaart
  8 augustus 2021
  Ik kan abuis zijn, maar je mag elkaar achter de gangmaker toch gewoon inhalen als je maar achter de gangmaker blijft? Nogmaals, ik kan er gewoon compleet naast zitten.
  Pas als de gangmaker weg is mag je gaan inhalen. Daarvoor moet je de positie houden waar je in geloot hebt.
  8 augustus 2021
  @Gonzalez_de_Galdeano: nee, je mag alleen niet in de eerste ronde inhalen (je hoeft dus niet te wachten tot de derny weg is), zie 3.2.139: https://www.uci.org/docs/default-source/rules-and-regulations/3-pis-20210610-e.pdf
  8 augustus 2021
  @edwin ‘For at least the first lap’. Dit klinkt alsof de organisatie zelf mag beslissen wat er in het tweede en derde ronde gebeurd. Tegenwoordig is het bij vrijwel elke grote Keirin zo dat je niet meer mag inhalen totdat de derny weg is.
8 augustus 2021
Het wordt wel een beetje heel ongeloofwaardig qua titels. Die van Rio had een DQ moeten zijn en aan deze zit een dikke putlucht. Lavreysen mag denk ik blij zijn met brons. Vond hem tactisch niet sterk in zijn races.
8 augustus 2021
@murcia, je mag prima elkaar voorbijsteken. Maar niemand mag voorbij de as van achterwiel van gangmaker of zo… psiese regel moet je ff opzoeken in reglementen … Stop je complotje maar in … ;)
  8 augustus 2021
  Vroeger mocht je elkaar inhalen zolang je maar achter de gangmaker bleef. Tegenwoordig mag je elkaar ook niet meer inhalen totdat de gangmaker van de baan is. Wat Glaetzer deed zie je overigens wel vaker; een (klein) gaatje laten zodat je het dicht kan rijden en er met snelheid overheen kan klappen zodat ze achter je ook niet over je heen kunnen. Glaetzer schatte het alleen verkeerd in óf kon niet meer. Volgens Theo Bos althans, en die heeft er wel kijk op. ;)
8 augustus 2021
Kenny, wat een held! Ik denk dat Glaetzer Lavreysen uit zijn kot wilde lokken maar die deed het niet.
9 augustus 2021
Wat zou er gebeurd zijn als iemand achter Glaetzer hem had ingehaald? Waarschuwing en herstart van de race? Glaetzer waarschuwing voor het laten vallen van een gat?

Reacties zijn gesloten.