Olympische Spelen: Italië knokt zich naar goud en wereldrecord op ploegenachtervolging
foto: Cor Vos
woensdag 4 augustus 2021 om 11:21

Olympische Spelen: Italië knokt zich naar goud en wereldrecord op ploegenachtervolging

Italië heeft met een nieuw wereldrecord het goud veroverd op de ploegenachtervolging tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Het viertal wist onder aanvoering van Filippo Ganna in extremis Denemarken te verslaan. Het verschil was uiteindelijk minder dan twee tienden van een seconde.

Italië en Denemarken waren lang aan elkaar gewaagd. Naarmate het punt van de drie kilometer naderde, groeide de voorsprong van de Denen richting de seconde, maar Ganna, Simone Consonni, Francesco Lamon en Jonathan Milan kwamen bij het ingaan van de laatste ronde terug. Met een ferme eindsprint wist Italië nog net Denemarken voor te blijven.

De eindtijd van 3.42,032 betekende een nieuw wereldrecord voor de Italianen. Met een gemiddelde snelheid van 64,8 kilometer per uur (na een staande start) veroverden de Italianen daarmee het goud. Denemarken, dat na de nodige ophef en een valpartij in de vorige ronde zich toch mocht melden in de finale, finishte in een tijd van 3.42,198 en kreeg het zilver omgehangen.

Het brons ging naar Australië, dat wist af te rekenen met Nieuw-Zeeland, waar Aaron Gate door een stuurfout ten val kwam. Canada versloeg Duitsland om de vijfde plaats; Team GB eindigde als zevende voor Zwitserland.

foto: Cor Vos

 
20 Reacties
Sorteer op:
4 augustus 2021
Alweer goud voor Ineos! En voor Bahrain, Cofidis en Biesse Arvedi.
  4 augustus 2021
  Met een mannetje bij Italie, GB en Australie hadden ze statistisch gezien wel meerdere ijzers in het vuur.
4 augustus 2021
Als ik het goed zag draaide Ganna in zijn eentje het verschil van 0,8 in het nadeel van Italië om in winst van 0,1.
4 augustus 2021
Ganna wint goud en de rest mag blij zijn dat ze mochten figureren in deze machtsvertoning. :)
  4 augustus 2021
  Mogen ze wel mee op het podium? ;)
4 augustus 2021
Ook Denemarken reed harder dan het toen wereldrecord. Flinke race! Ganna is een monster
4 augustus 2021
Startronde niet meegerekend is dit bijna 67 gemiddeld
4 augustus 2021
Fantastisch, Italië in andere sporten ook indrukwekkend deze spelen.
4 augustus 2021
Hoeveel pakte Italië nou in de laatste ronde terug? Dacht echt dat Denemarken dit wel ging winnen.
  4 augustus 2021
  0.8 seconden terug gepakt sinds Ganna op kop kwam. Laatste ronde 0.25 ongeveer denk ik
4 augustus 2021
Schitterende race. Een van de sportieve hoogtepunten op deze Spelen tot nu toe.
  4 augustus 2021
  Zekers. Eerst Italië voor, toen de Denen en dan het laatste rondje onverwacht toch weer voor de Italianen. Heerlijk.
4 augustus 2021
Wat een beest die Ganna, je zou maar net je laatste beurt hebben gedaan en dan nog daar moeten aanpikken, oei wat moet dat veel pijn doen.
4 augustus 2021
Mooi dat de Italianen het gewonnen hebben. De Denen hebben het m.i. gewoon niet verdiend met hun manier van sport bedrijven. Ten eerste vanwege "pleistergate": als je op een dergelijke manier de grenzen opzoekt van het toelaatbare (iets roepen over zogenaamde blessures en dan tape plakken op aerodynamisch gevoelige plaatsen), dan heeft dat niks te maken met de eed die atleten en coaches afleggen bij aanvang van de spelen. En dan gisteren, waarbij een Deen niet kijkt waar hij fietst en een ander uit de baan knalt. Om die vervolgens ook nog eens uit te kafferen voor het rot van de straat. Net als dat eerste heeft ook dit niks te maken met waar de atleten hun olympische eed over afleggen. En als je dan achteraf ook nog eens begint over "ik schold tegen de situatie en niet tegen de Brit" of "wij plakken tape daar waar de coaches dat willen", dan ben je de medaille eigenlijk niet waard. En als je als coach ook nog de schuld van de valpartij mede bij de officials legt (die zouden niet met de vlag gezwaaid hebben), dan heb je er weinig van begrepen. Want officials zwaaien met vlaggen voor degenen die ingehaald worden omdat die geen ogen in hun achterhoofd hebben: de renners die inhalen moeten gewoon kijken waar ze fietsen. FORZA ITALIA!!! (zo, dat is er uit.....)
  4 augustus 2021
  Lekker bezig en gefeliciteerd!
  4 augustus 2021
  Man man man. Ga je die Deen nu echt veroordelen voor dat moment met die Brit?
  4 augustus 2021
  Het zou de Deen gesierd hebben als hij zijn excuus had aangeboden, en gewoon had gezegd dat hij tegen de Brit stond te schelden. Heel de wereld heeft het gezien, en dan krijg je zo'n slap gelul over dat ie stond te schelden op de situatie. Maar zoals ik als schreef, het gaat mij niet enkel om die situatie, maar ook over het trucje met de pleisters. Is bijna hetzelfde als een doktersattest voor cortisonen...
4 augustus 2021
Forza Italia inderdaad. Floepte er, staande voor de tv, spontaan een vreugdesprong uit!
4 augustus 2021
Pff, laat je niet foppen door die babyface van Ganna, want voor de rest is het een boenk van een kerel die een spoor van vuur achterlaat op de fiets

Reacties zijn gesloten.