Olympisch parcours Tokio voorgesteld, klimmers in het voordeel

Olympisch parcours Tokio voorgesteld, klimmers in het voordeel

foto: Sirotti

donderdag 9 augustus 2018 om 11:26

De internationale wielerunie heeft het parcours van de aankomende Olympische wegwedstrijd in Tokio uit de doeken gedaan. Het parcours is een kolfje naar de hand van de klimmers, die over een afstand van 234 kilometer meerdere beklimmingen voorgeschoteld krijgen.

Gestart wordt er in het Musashinonomori Park, alwaar er koers wordt gezet naar de eerste beklimming van de dag: Doushi Road. Als de renners boven zijn op een hoogte van 1121 mater, zijn er nog 153,5 kilometer af te werken. Na de korte Kagosaka Pass gaat het in gestrekte draf naar de Mount Fuji, de eerste scherprechter van de Olympische wegrit.

Eenmaal op de top van Fuji Sanroku staan er nog 94,8 kilometer op de teller. Na een snelle afzink rijden de renners over heuvelachtige wegen naar de Fuji International Speedway, alwaar men een eerste keer de finishlijn passeert. Met nog goed 45 kilometer te gaan passeren de renners voor een tweede maal de aankomst, om aan de daadwerkelijke finale te beginnen.

Steile Mikune Pass scherprechter in de finale 
De finale belooft zwaar te worden, want met de Mikuni Pass (6,8 km aan 10,2%) krijgen de coureurs een zeer steile beklimming voor de wielen geschoven. Van kilometerpaal één tot vijf is het gemiddelde zelfs 12%(!).

Na een korte afdaling volgt er een tussenstrook naar de laatste klim van de dag, de Kagosaka Pass, die hiermee tweemaal moet worden beklommen. Eenmaal boven zijn er nog 21,3 – voornamelijk dalende – kilometers af te leggen naar de finish op de Fuji Speedway.

Vrouwen laten Mount Fuji en Mikuni Pass links liggen
De vrouwen laten, in tegenstelling tot de mannen, de Mount Fuji en de Mikuni Pass links liggen. Zij krijgen een 137 kilometer lange wegrit voorgeschoteld. Na een lange aanloop volgt halverwege de beklimming van Doushi Road, vijftien kilometer later gevolgd door de Kagosaka Pass.

De daaropvolgende 40 kilometer verlopen in dalende én heuvelachtige lijn. Na 119,3 kilometer passeren de rensters voor de eerste keer de finish op de Fuji International Speedway. Wat volgt is een 17,7 kilometer lange slotronde over op en afgaande wegen.

De Olympische Spelen van Tokio worden over twee jaar gehouden. De wegwedstrijd voor de mannen zal plaatsvinden op zaterdag 25 juli.

Parcours mannen

Parcours vrouwen

Dit artikel delen:

40 Reacties

Marszzz 9 augustus 2018 om 13:37

@meneertour
Normaal is de tour dacht ik in week 27 t/m 29 dus 27 juni zou kunnen. Alleen EK voetbal drukt wel aan de voorkant. Die duurt wel tot 12 juli.

Sonsbach Allstars 9 augustus 2018 om 13:38

Leuk. Eens een OS parcours voor de echte klimmers. Tokyo heeft durven kiezen.

Marszzz 9 augustus 2018 om 13:39

@kooltje
Scheelt weer voor hun budget.

tendam 9 augustus 2018 om 13:44

Jammer voor de Nederlandse vrouwen dat hun parcours minder zwaar is. Anders had je Van Vleuten en Vd Breggen alvast kunnen opschrijven voor goud en zilver.

Natuurlijk moeten zij wel over de Dushi Road ;)

Dann2 9 augustus 2018 om 14:37

Het is nog 2 jaar, kan nog veel gebeuren, het zal er warm en vochtig zijn , dus voor renners die dat klimaat aan kunnen en veel uit de lage landen kunnen dat niet aan

Mats17 9 augustus 2018 om 15:19

Ik zet in op Thomas

tendam 9 augustus 2018 om 16:05

@dann2
Wie dan niet? Met name die klimmers zijn wel wat gewend.

Marcel1112 9 augustus 2018 om 16:21

@tendam
De warmte en luchtvochtigheid in Japan zijn rond die tijd totaal onvergelijkbaar met de heetste dagen in de Europese grote rondes. Ik kan redelijk goed tegen hitte maar toen ik in Japan was kon ik 5 minuten nadat ik mijn hotel had verlaten mijn kleren al uitwringen. En dat was dan nog niet eens in Juli! Het klimaat gaat een zeer grote rol spelen. Ik voorspel een Colombiaanse winnaar.

tendam 9 augustus 2018 om 16:52

@marcel1112
In Rio reden ze ook in de Tropen.

nickdt 9 augustus 2018 om 16:58

Lekker Nederlands Treintje kan je oproepen zeg.

Dumoulin, Kruijswijk, Mollema, Oomen, Gesink, Tolhoek, Kelderman.

Marcel1112 9 augustus 2018 om 17:12

@tendam
Greg van Avermaet is één van de weinige Europese renners die ik wel eens heb horen zeggen “hoe warmer hoe beter”. Misschien dat hij daarom de toch wel verrassende winnaar in Rio was.

tdv21 9 augustus 2018 om 18:28

Leuk parcours, al is het nog veel te vroeg om te speculeren (kijk naar T. Martin, wie had in 2014 gedacht dat hij in 2016 amper top10 in de TT zou halen). Dan nog is het interessant dat het klimmen geblazen is.
2020 het jaar waar de Nederlandse klimgeneratie zijn hoogtepunt bereikt met kopmannen Dumoulin en Oomen, vrijbuiters Poels en Mollema en het laatste kunstje van Gesink. Strijdent tegen de nieuwe Belgische klimhoop met kopmannen Wellens en Benoot en gesteund door Lambrecht, de Plus en Vanhoucke.

coolietje 10 augustus 2018 om 00:00

@tendam in rio was het wel winter…

Carlos8 10 augustus 2018 om 08:54

Natuurlijk spelen de warmte en luchtvochtigheid een rol. Het is ook niet voor niets dat in 1964 de OS in oktober werden gehouden…

Col du Bramont 10 augustus 2018 om 09:43

@coolietje,

Yep in Rio was het “winter” maar dan weel een topische winter die bijna net zo warm is als de zomer in Tokyo en die is erg warm en inderdaad ook vaak vrij vochtig.

Mooi “rondje” daar en lijkt zeker in het voordeel vd klimmers maar het zijn altijd de renners die de koers maken en bepalen waar en wanneer er gereden wordt. Lijkt me zeker een parkoers waar de NL renners een kans maken.

Bij de vrouwen ook een mooi parkoers al mis je daar dan de 2 slotklimmen maar omdat de koers nu eenmaal van A naar B gaat en de lengte bij de vrouwen korter is, is dat een begrijpelijke keuze.
De finale bij de vrouwen lijkt vrij vlak maar is als je goed naar het profiel kijkt dat niet, op en af met soms wat felle klimmetjes.

Er is begrijp ik wat ophef omdat de dames koers minder zwaar zou zijn dan bij de mannen, dat is zo, tis korter en in de finale is anders.
Sommigen spreken dan over discriminatie en seksisme, dat lijkt me wat overdreven. Als gezegd de koers gaat van A naar B en dan kun je alleen het begin vd mannenkoers rijden met een wat andere finale.
Volgens mij nog niet eerder voorgekomen dat de rit niet op een (slot) rondje plaats vindt op het end net als bij een WK.

Tis nog ver weg, ik verwacht nou ja hoop vooral dat we tegen die tijd ook al weer een Nederlandse Tour winnaar en WK hebben, dan zou het mooi zijn er ook een Olympisch kampioen bij te hebben! Kuiper 1972 München is toch al weer heeeel lang geleden!

Headlines

Materiaalzone

Populair