Olivier Kaisen moet noodgedwongen stoppen met koersen

dinsdag 11 februari 2014 om 10:55
Olivier Kaisen

foto: Sirotti

Olivier Kaisen moet stoppen met wielrennen. Bij een cardiologisch onderzoek half november van het afgelopen jaar, kwamen er hartritmestoornissen bij de Belgische coureur aan het licht. Toen Kaisen daar tijdens de Tour Down Under weer last van kreeg, is hij opnieuw onderzocht. De conclusie luidde het einde van zijn carrière in, betreurt zijn ploeg Lotto-Belisol op haar digitale thuis.

”Conclusie: verder koersen is geen optie”
Ploegdokter Jan Mathieu geeft tekst en uitleg over de problemen van Kaisen: ”Jaarlijks moeten de renners voor de UCI een verplicht cardiologisch onderzoek ondergaan. In een zwaar belastende sport als het wielrennen geen overbodige luxe. […] Bij de test van Olivier half november hadden wij een afwijking van het hartritme vastgesteld. Verder onderzoek door hartspecialisten dokter Demanez en professor Heidbuchel maakte duidelijk dat dit geen belemmering was voor topsport. Toen Olivier in de Tour Down Under half januari echter opnieuw hinder kreeg – van een andere aard dan voorheen vastgesteld – is ook dat probleem verder onderzocht en geanalyseerd. De resultaten en conclusies lieten er geen twijfel over bestaan: verder koersen is geen optie.”

”Verbaasd toen ik hoorde dat er een afwijking vastgesteld was”
Het noodgedwongen einde van Kaisens carrière komt hard aan bij de renner zelf: ”Ik heb afgelopen vrijdag de boodschap gekregen waarvan ik vreesde dat ze in de lucht hing: ik moet stoppen met wielrennen. Ik had het uiteraard liever anders gezien, maar verder fietsen is geen optie. Ik was na de UCI-testen half november eigenlijk verbaasd toen ik hoorde dat er een afwijking vastgesteld was, want nooit voorheen had ik iets gevoeld, maar ik kreeg gelukkig de goedkeuring om verder te fietsen. Op stage in december heb ik in perfecte omstandigheden kunnen trainen zonder enig probleem. Achteraf denk ik dat mijn matige seizoen 2013 misschien wel daaraan te wijten was.”

“Na afloop van de tweede rit in de Tour Down Under voelde ik mij niet lekker. Het was een zeer vermoeiende en extreem warme dag geweest waarin ik veel op kop had gereden voor André Greipel. Ik ging nog van start in de volgende etappe, maar meteen na de start van de derde rit voelde ik dat er iets aan de hand was. Ik was bang en besliste in samenspraak met sportdirecteur Herman Frison om te stoppen. Hij zei dat ik geen risico mocht nemen.”

“Bij thuiskomst in België hebben de dokters beslist om mij vier dagen lang te monitoren door middel van een holter, een draagbaar apparaat dat continu de elektrische activiteit van het hart meet tijdens de dagelijkse omstandigheden, in de hoop het probleem te detecteren. En op dag drie heb ik inderdaad opnieuw dezelfde stoornis gevoeld. Bij de screening van het elektrocardiogram hebben de dokters het tijdstip en de aard van de stoornis zeer duidelijk kunnen lokaliseren; jammer genoeg met ingrijpende gevolgen…”

“Ik had graag nog enkele jaren gekoerst, maar ik moet luisteren naar mijn lichaam en het besluit van de dokters respecteren, hoe hard dit ook aankomt. Ik had nooit gedacht dat iemand anders in mijn plaats zou beslissen over het einde van mijn carrière. Momenteel ben ik veel thuis met mijn vrouw en mijn zoontje Jussi. Ik krijg veel steun vanuit de ploeg, van vrienden en familie, maar voel me toch een beetje verloren. Er zijn nog ergere dingen in het leven, maar het wielrennen is toch meer dan 20 jaar van míjn leven geweest.”

Dit artikel delen:

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone