Ockeloen: “Ik ga er niet vanuit dat ik komend seizoen prof ben”

Ockeloen: “Ik ga er niet vanuit dat ik komend seizoen prof ben”

foto: Léon van Bon

donderdag 27 oktober 2016 om 17:00

Jasper Ockeloen geldt al jaren als een van de beste klimmers in het Nederlandse Continental-circuit. Maar ook komend seizoen verwacht de 26-jarige renner niet zijn diep gekoesterde wens te vervullen met een stap naar de profs. “Daar ga ik niet vanuit, nee”, vertelt hij aan WielerFlits.

Combinatie tussen weg en mountainbike
Zijn huidige ploeg Parkhotel Valkenburg houdt ook nog eens op te bestaan aan het einde van dit seizoen, maar voor komend jaar heeft hij een plan bedacht. “Ik ben onlangs Nederlands kampioen mountainbiken in de discipline Marathon geworden. Het lukt me niet echt om een stap hogerop te maken op de weg. Ik kijk nu of het volgend jaar mogelijk is om een combinatie te doen tussen mountainbiken en wegwielrennen, op Continental-niveau. Ik heb van verschillende Continental-teams een aanbieding op zak, maar ik ben nu aan het inventariseren wat er bij de mountainbike-teams mogelijk is. En welke teams bij elkaar passen om die combinatie te maken. Dat is op dit moment de status.”

De nieuwe Monkey Town-ploeg is een van de geïnteresseerde ploegen, net als een aantal buitenlandse teams. “Voor het mountainbiken heb ik nog niets concreets. Daar moet ik nog een beetje de contacten leggen. Maar ik hoop dat er wat meer interesse is, nu ik ook Nederlands kampioen ben. Mijn profambities op de weg heb ik in ieder geval een beetje weggestopt. Of er moet nog iets komen, maar daar ga ik niet van uit. Om weer een jaar precies hetzelfde te doen, is mentaal zwaar. Het gaat de laatste jaren wel goed, maar je bereikt niet wat je wilt bereiken. Een combinatie met het mountainbiken zou ik daarom heel erg leuk vinden. Het is iets waar ik voldoende energie en voldoening uit kan halen.”

Topcompetitie is een directe kans op profbestaan
Hoewel Ockeloen dus de combinatie weg-mountainbike wil maken, sluit hij een profbestaan in de toekomst niet uit. Coen Vermeltfoort bewees het voorbije jaar dat het winnen van de Topcompetitie een snelle en directe manier is om een profcontract te bemachtigen. “Dat zou inderdaad een enorme optie kunnen zijn, al is de Topcompetitie komend jaar wel iets minder aantrekkelijk voor mij vanwege de vlakke tijdrit. Dat is niet echt mijn specialiteit. Afgelopen jaar waren de parcoursen in de Topcompetitie wel super voor mij, alleen moet je dan ook een team hebben dat volledig voor het klassement gaat. Dat is erg belangrijk. Afgelopen jaar kregen we bij Parkhotel Valkenburg ook hele mooie andere kansen.”

Ockeloen na de Ronde van Limburg, waar hij vijfde werd - foto: Léon van Bon

Ockeloen na de Ronde van Limburg, waar hij vijfde werd – foto: Léon van Bon

Die kansen lagen vooral op internationaal terrein. “Ik heb zelf de keuze gemaakt om de Ronde van Turkije te rijden en niet de Drielandenomloop. Aankomend jaar liggen er weer moeilijke keuzes voor me, maar de Topcompetitie blijft zeker een optie. Het moet wel vanaf het begin lopen om daar een beetje voor te gaan.  Het afgelopen jaar zou ik in de vlakke koersen ook serieus meedoen, maar kwam ik twee dagen ervoor keihard ten val. Daarom vlotte het niet. In die vlakke koersen kan ik meeschuiven, alleen kan ik daar de koers niet zo bepalen als in Limburg. Op het vlakke komt er wat meer geluk bij kijken om kort te rijden, maar ik kan het wel.”

Minder concurrentie
Het zou voor Ockeloen komend seizoen een stukje makkelijker moeten zijn om de Topcompetitie te winnen. Directe concurrenten als Vermeltfoort, Jetse Bol, Oscar Riesebeek en Elmar Reinders doen dan namelijk niet meer mee. “Koersen winnen blijft altijd moeilijk, zeker voor een type renner als ik. Ik ben minder rap aan de meet en moet altijd wegrijden. Bovendien ben ik al wat ouder en daarom ook iets bekender in het nationale peloton. Dan gaan mensen toch sneller op je letten en is het niet makkelijk om een wedstrijd af te maken. Een aantal jongere jongens, zoals Hartthijs de Vries, zijn ook super sterk. Het is daarnaast jammer dat de Drielandenomloop verdwijnt. Dat was juist een wedstrijd waarin ik wel het verschil kon maken, omdat de klimmetjes wat langer waren.”

Maar voor hij de Topcompetitie kan betwisten, moet Ockeloen eerst wel een ploeg vinden voor 2017. Daarover maakt hij zich echter geen zorgen, omdat er veel interesse is van Continental-teams. In Nederland is Monkey Town de enige optie. SEG Racing Academy (dat sowieso alleen maar met beloften werkt), Delta Cycling Rotterdam, Baby-Dump en Metec-TKH zitten al vol, terwijl Destil-Piels geen aanbod deed. “Ik hoop snel duidelijkheid te hebben. Ik wil er ook een goede optie uithalen. Niet dat ik achteraf denk: ‘Shit, had ik maar iets langer gewacht’. Ik kan daar dus geen datum op plakken. Het ligt er ook aan hoe het met de mountainbike-teams gaat, of ik dus snel een goede combinatie tussen de mountainbike en de weg vind. Maar je gaat me sowieso terugzien komend seizoen, daar ben ik niet bang voor.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

fustviking 27 oktober 2016 om 17:51

fustviking: “Ik ga er niet vanuit dat ik komend seizoen prof ben”

djoriana 27 oktober 2016 om 18:07

habitat voor de mountainbike?

nederbelg 27 oktober 2016 om 19:42

Jeroen Brouwers wist het al in 1967 in zijn debuutroman “J. Ockeloen en het Wachten”.

tendam 27 oktober 2016 om 20:01

Toch raar dat die jongen niet in het vizier is gekomen van bv. Roompot… met name vorig jaar heeft hij wel een paar serieus goede resultaten neergezet. Volgens mij is hij als klimknecht best bruikbaar voor een profploeg.

maklukzat 27 oktober 2016 om 21:38

Als hij prof wil worden zal hij toch een keuze moeten maken. Mountainbike en top zijn op de weg gaat volgens mij niet samen. Een buitenlandse continentale ploeg die veel bergop rijdt is lijkt me wel wat voor hem.

TeamNL 27 oktober 2016 om 21:57

Opmerkelijk natuurlijk dat deze vent geen mooie ploeg weet te vinden. Prima renner en werker.

zipp404 27 oktober 2016 om 23:14

Sockeloen heeft de Bart Brentjens Challenge, een MTB wedstrijd van 110 km. met ongeveer 2000 hm. Met bijna 29 kilometer per uur afgelegd! Ongelofelijk sterke gozer, en kan dus ook nog wel een techniesche afdaling rijden zoals daar in Limburg!

RiGHT 27 oktober 2016 om 23:16

@foto : “waag het niet mij te zoenen!”
/offtopic
als hij 26 is en een redelijke klimmer is, dan zou er toch wel ergens wat voor hem moeten zijn bij een roompot of zoiets dergelijks? wat is dan de reden dat hij nog nergens is opgepikt? zoveel capabele Nederlandse klimmers zijn er niet.

ProCyclingstats laat niet echt heel goede resultaten zien als top 10 finishes… maar…. in heel 2016 slechts 1 DNF, 2015 0 en 2014 maar 1. Dat vind ik wel netjes! Zou toch op zn minst een interessante knecht moeten kunnen zijn voor heuvelig / bergachtig terrein? TLJ voor Kruissie?? Of tenminste Roompot voor Weening??

the-edge60 28 oktober 2016 om 07:36

Het nk marathon/ bbc is dus absoluut niet technisch. Zeker niet in de droge omstandigheden van afgelopen maand. Kan al jaren door een beetje kunnen sturende sterke wielrenner goed gereden worden. Eerst maar eens afwachten hoe het in de ardennen gaat bijvoorbeeld. Waarmee ik niet wil zeggen dat hij dat niet zou kunnen.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair