Nys troeft Van Aert af na battle in Koksijde

zondag 22 november 2015 om 16:05
Nys troeft Van Aert af na battle in Koksijde

foto: Rudie Ottens

Sven Nys heeft de vijftigste Wereldbekerzege in zijn carrière beet. De 39-jarige Kannibaal van Baal was sterker dan topfavoriet Wout van Aert na een spannend duel. De weder optredende Mathieu van der Poel veroverde verrassend de derde podiumplek.

Hét gespreksonderwerp van de dag in Koksijde was de terugkeer van wereldkampioen Mathieu van der Poel in het veld. De jonge Nederlander was uiterst gemotiveerd, getuige zijn razend snelle start. Al in de eerste ronde zette Van der Poel de aanval in, met Laurens Sweeck, Wout van Aert en Lars van der Haar in zijn wiel. De mannen die de cross van Hasselt gisteren gedomineerd hadden, Sven Nys, Tom Meeusen en Kevin Pauwels, misten hun start en stonden voor een helse opdracht om de sprong naar voren te maken.

Dat werd nog moeilijker toen Van der Poel het tempo in de tweede ronde nog eens extra optrok. Ditmaal hield enkel Van Aert het wiel, maar niet veel later maakte ook Nys de sprong. We kregen zo een trio aan de leiding van de wedstrijd, maar na een half uur bekocht de nog niet in topvorm verkerende wereldkampioen zijn inspanningen. Toen al werd duidelijk dat het voor de zege tussen Nys en Van Aert zou gaan, aangezien de rest dan al op een halve minuut van de kop van de wedstrijd volgde.

Van Aert zette Nys vervolgens een aantal keer onder druk in de zandstroken, maar de Kannibaal van Baal plooide niet. De rollen werden echter omgekeerd, toen Van Aert af te rekenen kreeg met een lekke band. De Lillenaar verloor niet meer dan vijf seconden op koploper Nys en maakte al bij al makkelijk zijn achterstand terug goed. In de slotronde nam Van Aert ook de leiding, maar hij kreeg Nys nergens los. Het verschil moest dan maar op de lastige modderstrook vlak voor de finish gemaakt worden. Nys maakte daar de meeste snelheid en won zo zijn vijftigste WB-cross.

Volgende week staat er slechts één topveldrit op het programma, met de Flandriencross in Hamme. Vorig jaar was Van Aert daar nipt de betere van Van der Poel.

Wereldbeker veldrijden 2015-2016
Uitslag manche 3: flag-be Koksijde

1. flag-be Sven Nys (Crelan AA Drink)
2. flag-be Wout van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace)
3. flag-nl Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon)
4. flag-nl Lars van der Haar (Team Giant-Shimano)
5. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Murprotec)
6. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
7. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
8. flag-be Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games)
9. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea)
10. flag-ch Julien Taramarcaz (ERA-Murprotec)

Dit artikel delen:

34 Reacties

LutsenkoFan 22 november 2015 om 18:05

Volgende week Namen.

Dan gaan we vast en zeker meer Nationaliteiten van voren zien. Nys zie ik dan niet winnen maar vdPoel en vAert gaan het zeker spannend maken.

Tokstar 22 november 2015 om 18:55

@Lutsenkofan
Namen is pas 20/12. Hamme volgende week! :-)

DeGroteMolen 22 november 2015 om 19:05

Nog een jaartje erbij zou je bijna gaan denken….

sooike 22 november 2015 om 20:24

Mooie koers, propaganda voor het veldrijden en dan zal het mij een zorg zijn waar die coureurs vandaan komen. Het is een tak van sport, uitermate geschikt voor televisie en je ziet de strijd van erg dichtbij, zelfs al zit je in je luie stoel. Schitterend zoals van der Poel wegschiet en dat even later moet bekopen. Maar die sterke laatste ronde van hem doet veel goeds vermoeden voor de komende weken. En dan Nijs, wat een sieraad voor deze sport !

Thijs E 22 november 2015 om 20:38

M. Vanthourenhout komt er met een paar kneuzingen vanaf. Die lag er toch vervelend bij.

Geraint 22 november 2015 om 21:51

Hoeveel renners heb je uiteindelijk nodig om een formidabele veldrit te zien. Twee! En dan maakt het me echt niet uit vanwaar ze komen. Alle kritiek op het veldrijden ten spijt, zolang je dergelijke strijd krijgt, is het nog lang niet dood.

LutsenkoFan 22 november 2015 om 22:47

@Tokstar

My bad. Heb er iniedergeval al zin in.

DaveEvans 23 november 2015 om 00:26

Dit was ware propaganda voor het veldrijden!

Rondo 23 november 2015 om 11:40

Super mooi cross weekend! Mag Nys graag zien winnen, zijn blijheid komt op tv beter over dan de blijheid van de jongere generatie. Geweldig tv voor een koude zondag middag. MvdP yeah! Komt goed man !

Headlines

Materiaalzone

Populair