Nys stopt direct bij wereldtitel in Zolder: “Dan koers ik geen meter meer”
foto: Marcel Koch
zaterdag 15 augustus 2015 om 13:53

Nys stopt direct bij wereldtitel in Zolder: “Dan koers ik geen meter meer”

Mocht Sven Nys op het komende winter in Zolder de wereldtitel pakken, dan beëindigt hij zijn carrière direct. “Als ik wereldkampioen word in Zolder, ben ik op datzelfde moment renner-af”, vertelt hij op de website van het WK.

Nys: “Ik wil mezelf niet belachelijk maken”
De inmiddels 39-jarige Nys maakte al bekend dat het aankomende seizoen zijn laatste zal zijn. Op 5 maart 2016 zal hij afscheid nemen met een spectaculaire avond in het Sportpaleis van Antwerpen. “Ik wil niet afsluiten met het gevoel dat ik mezelf iets te verwijten heb”, vertelt de Belg. “Tot en met de laatste dag blijf ik mijn beroep met de nodige ernst beleven. Wat die aanpak me zal opleveren? Geen idee. Maar ik wil mezelf in mijn laatste jaar niet belachelijk maken.”

De nieuwe generatie mengt zich al in de debatten van de profs, en dan met name Mathieu van der Poel en Wout van Aert. “Je zal me niet horen zeggen dat ik die twee op geregelde basis zal vloeren. Maar ik ben wel vast van plan het ze zo moeilijk mogelijk te maken. De kans is reëel dat ze geregeld vóór mij over de finish zullen fietsen, zoveel realiteitszin heb ik ook wel. Al kan ik iedereen garanderen dat dat nooit zonder slag of stoot zal zijn.”

Wereldkampioen in Zolder?
“Aanvankelijk wilde ik het hele seizoen afwerken”, verklaart Nys. “Ik verschijn overal aan de start waar ze me vragen. Ik snoei absoluut niet in mijn programma, laat niks liggen. Maar nu heb ik voor mezelf uitgemaakt dat ik er misschien toch vroeger een punt achter zet.”

En dat vroeger is wellicht op het WK, dat gepland staat voor 31 januari 2016. “Ik weet dat de kans dat ik wereldkampioen word in Zolder niet groot is. Hoop en al vijf procent, misschien. Maar stel dat het me toch zou lukken… In geen enkel geval doe ik er dan nog een extra seizoen bij. Sterker zelfs, dan koers ik geen meter meer.”

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
15 augustus 2015 14:06
Mooie sportman met veel ambitie. Ik zou het hem niet eens misgunnen om nog een regenboogtrui te behalen. Wel jammer dat die trui dan een heel seizoen niet in het veld te zien zal zijn als hij subiet stopt. Van mij mag hij na zijn actieve carriere het stokje overnemen van Michel Wuyts als commentator. Wuyts begint wat zuur (of oud) te worden en Nijs heeft ook een heel goede kijk op het wielrennen op de weg, dus die kan een heel seizoen uit de voeten met commentaar. Verder de tandem Jose en Renaat erbij en dan zit het met het commentaar wel Ok.
15 augustus 2015 14:16
Ik zie het niet gebeuren. Maar een cross-seizoen is een kwestie van goed indelen. Ga je knallen in alle regelmatigheidsklassementen dan heb je rond de kerst een drukke periode. Meer kans op ziekte en blessures en een aanslag op je vorm. Dus hypothekeer je dan je kansen op het WK.

En Nys weet wel hoe hij een seizoen moet indelen, maar MvdP ook. En Wout van Aert heeft die les dus vorig jaar gekregen. Komt nog bij dat zolder niet het meest technische parkoers is, dus ook aantrekkelijk voor ene Zdenek Stybar.

edit: WK is al richting het einde van het crossseizoen, dus zo radicaal is stoppen op dat moment niet.

@redactie: er zijn 2 afscheidsavonden.
15 augustus 2015 15:15
Heb weinig met de mens Nys. Wel respect voor zijn eeuwige motivatie. Hoop en denk dat hij het niet haalt.
15 augustus 2015 16:19
@ajw
Was gister bij retro koers in Baal, georganiseerd door sven, gaat wel goed komen met hem en zeker als commentator voegt ie veel toe, zet zijn ego niet voor op maar kent als geen ander de details.
15 augustus 2015 19:57
Met zo'n opmerking schiet Wout van Aert gelijk in de stress. Zal toch weer een lekker Belgisch ploegske worden daar in Zolder, ieder voor zich en god voor ons allen. Mathieu en Lars lachen zich nu al de ballen uit de koersbroek. Wat een volk is het toch die zuiderburen als het op crossen aankomt.

Maar Nys nog enig partij geven komend seizoen? Dacht het niet. Zit eigenlijk al op de jaarlijkse tweet van Paul Vandenbosch te wachten "De test resultaten en waarden waren nog nooit zo goed". Nee het zal wel knallen worden voor Mathieu en Lars daar op die racebaan in Vegas met daarna veelvraat Van Aert totdat die in januari moet vaststellen teveel gereden te hebben en
over z'n top heen is. En Nys, die komt dit seizoen alleen nog aal het vertrek om de half lege spaarpot nog wat bij te vullen.
16 augustus 2015 02:47
@titanio
Hoe zit t met jouw spaarpot?
16 augustus 2015 09:01
@Schipperaar
Ik begrijp dat het pijnlijk is maar laten we er geen slowchat van maken. Maar om als beleefde Ollander dan toch je vraag te beantwoorden: uitstekend t.o.v. de luxe en comfort welk ik me permiteer.
16 augustus 2015 12:40
Toch is Nys de kersverse belgische MTB kampioen en heeft hij ook de meerdaagse ronde van zuid-oost Brabant op zijn naam geschreven. Daarnaast heeft hij twee weken geleden zijn pr maximaal vermogen verbeterd, ik denk dat Nys nog sterk (en technisch!) genoeg is om mooie dingen te laten zien deze winter.
16 augustus 2015 14:06
@titanio
Deze jongen is door een diep dal gegaan, wees blij dat ie er nog is. Dat zn vermogen gehalveerd is daar ligt een echt sportman niet wakker van. Zijn fysiek vermogen neemt nog altijd toe en hij gaat nog mooie dingen laten zien.
By the way of ik Ollander of Belg ben maakt geen verschil maar ben toevallig ollander in Belgie.

Reacties zijn gesloten.