Nu wel raak: sterke Vollering wint Amstel Gold Race, ploeggenote Kopecky tweede

zondag 16 april 2023 om 14:22
Nu wel raak: sterke Vollering wint Amstel Gold Race, ploeggenote Kopecky tweede

foto: Cor Vos

Demi Vollering heeft de Amstel Gold Race Ladies Edition op haar naam geschreven. De Nederlandse van SD Worx versnelde op de top van de laatste keer Cauberg en soleerde vervolgens naar de overwinning. Lotte Kopecky maakte het feestje voor SD Worx compleet: de Belgische won de sprint voor de tweede plaats, voor Shirin van Anrooij.

De finale van de Amstel Gold Race voor vrouwen speelde zich af op een lokaal circuit met de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg. Deze ronde stond vier keer op het programma, maar voordat de rensters hier aanbelandden, moest eerst nog een lange lus door het Heuvelland van Zuid-Limburg afgelegd worden. In deze aanloopfase moesten onder meer de Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg en Keutenberg bedwongen worden.

Kopgroep met Vos en Brand
De start van de wedstrijd was op het Vrijthof in Maastricht. Daar werd het peloton om 10.10 uur op gang geschoten voor een tocht van 155,8 kilometer. Een uur later was er nog steeds geen kopgroep ontstaan, maar met een kleine honderd kilometer te gaan, kwam daar verandering in. Sabrina Stultiens (Liv Racing TeqFind) trok ten strijde en kreeg niet de minste renners mee: Marianne Vos (Jumbo-Visma), Lucinda Brand (Trek-Segafredo), Jelena Erić (Movistar), Marie Le Net (FDJ-SUEZ), Juliette Labous (Team DSM) en Niamh Fisher-Black (SD Worx).

Erić moest passen, waardoor we met zes ontsnappers begonnen aan de Keutenberg. Daar zagen we in het peloton een aanval van Annemiek van Vleuten, die de scheve situatie voor Movistar recht moest zetten. Dat lukte. Met een klein clubje rensters maakte de wereldkampioene de oversteek naar voren. Later kwam ook nog een derde groep aansluiten, waardoor we met nog tachtig kilometer te gaan weer een relatief groot peloton zagen.

De kopgroep met onder meer Brand en Vos – foto: Cor Vos

Brand en Stultiens
Een kleine tien kilometer later ging Brand nogmaals in de aanval. Op de Geulhemmerberg kreeg ze het gezelschap van Stultiens, die we eerder ook al in het offensief zagen. De twee werkten goed samen en breidden hun voorsprong op het peloton (waar het op een zeker moment ook flink stilviel) uit tot bijna twee minuten. Movistar rook het gevaar en besloot dan toch te gaan rijden, evenals FDJ-SUEZ. Bij het ingaan van de laatste twee rondes, met nog iets meer dan 35 kilometer te gaan, was het verschil daardoor teruggelopen tot ongeveer een halve minuut.

Daarna liep de voorsprong nog wat verder terug, tot twaalf tellen, maar later in de ronde liepen de twee toch weer uit. Het bleek een korte opleving, want met nog 23 kilometer voor de boeg werden de twee avonturiers definitief tot de orde geroepen. Enkele kilometers daarna diende de voorlaatste beklimming van de Cauberg aan. Meteen vanaf de voet ging Lorena Wiebes vol aan, maar na een paar honderd meter viel de sprintster volledig stil.

Faulkner alleen voorop
De volgende die het probeerde was Kristen Faulkner. De Amerikaanse van Jayco AlUla trok door op de top van de Cauberg en sloeg meteen een mooi gat. Ze kwam met zeven seconden voorsprong over de streep, waar de bel klonk voor de laatste ronde. Wiebes, die blijkbaar hersteld was van haar eerdere inspanning, maakte in aanloop naar de Geulhemmerberg de sprong, gevolgd door de rest van het peloton. Een demarrage bleef in de kilometers daarop uit, al zagen we nog wel een vruchteloze poging van Soraya Paladin.

foto: Cor Vos

In de vlakkere tussenfase tussen de Geulhemmerberg en de Bemelerberg zagen we dan toch weer een aanval van Van Vleuten, maar de poging van de wereldkampioene bleek niet meer dan een losse flodder. Ook versnellingen van Katarzyna Niewiadoma en Mischa Bredewold werden al snel in de kiem gesmoord. De volgende aanval kwam op naam van de zeer bedrijvige Paladin, die haar duivels ontbond op de flanken van de Bemelerberg.

Paladin en Brown vinden elkaar
De renster van Canyon-SRAM sloeg al snel een flinke bres en reed in haar eentje naar de allesbeslissende passage van de Cauberg. In de achtervolging op een ontketende Paladin werd er toch vooral naar elkaar gekeken, al was de Italiaanse koploopster zeker nog niet buiten schot. Paladin bleek namelijk ook een ideaal mikpunt voor tegenaanvallers. Grace Brown, de Australische hardrijdster van FDJ-SUEZ, slaagde er met een mini-tijdritje in om naar Paladin te rijden, waardoor we met twee koploopsters begonnen aan de laatste vijf kilometer.

Brown en Paladin liepen in de resterende kilometers naar de Cauberg niet verder uit op de achtervolgende groep, maar verloren ook geen tijd. Aan de voet van de bekende beklimming werd het verschil geklokt op een tiental seconden. Paladin voelde de bui hangen, trok nog maar eens vol door, reed Brown uit het wiel, maar kreeg vlak de top van de Cauberg toch het gezelschap van zeven rensters. Demi Vollering was een van deze rensters en de Nederlandse bleek nog wat over te hebben voor één verschroeiende demarrage.

Na twee tweede plaatsen nu wel raak voor Vollering
Vollering, die vorig jaar nog genoegen moest nemen met de tweede plaats, sloeg meteen een mooie kloof en dit bleek de winnende move. Bij de achtervolgers brak de veer, terwijl Vollering op knappe wijze naar de zege wist te soleren. In 2021 en 2022 greep ze nog net naast de zege, maar vandaag was het dus wél raak voor de 26-jarige renster. Voor Vollering is het alweer haar derde klassieke zege van het seizoen, na eerdere triomfen in Strade Bianche en Dwars door Vlaanderen.

foto: Cor Vos

De sprint voor plek twee werd gewonnen door de tweede kopvrouw van SD Worx Kopecky, voor Van Anrooij, Niewiadoma en Paladin. Annemiek van Vleuten kwam in de finale niet meer in het stuk voor en moest passen op de laatste keer Cauberg.

Dit artikel delen:

24 Reacties

John Bidon 16 april 2023 om 14:36

Zie hier dat de bril des natie de waarheid omschrijft:

Sporza – Voltering slim en wint omdat Kopecky dit toestaat:

“De slimme Nederlandse glipte op 2 kilometer van de finish, net na de Cauberg, weg uit een elitegroepje. SD Worx-ploeggenote Lotte Kopecky gaf haar zegen en sprintte zelf nog naar de tweede plaats.”

Bij WF komt Kopecky niet voor in het wedstrijdverslag en is Voltering verschroeiend bezig en breekt de veer bij de achtervolgers (waaronder Kopecky).

8
djerkson 16 april 2023 om 14:37

Maar nee joh, nationaliteit speelt totaal zeker echt helemaal niet mee, niet bij de analisten, niet bij de commentatoren en zeker niet in de comments hier.
Voor alle duidelijkheid: als Belg vind ik het een logische, knappe en verdiende zege van Vollering.

5
Ronellenfitsch 16 april 2023 om 14:38

edit wf: laat verbasteringen achterwege svp

3
Gr.R. 16 april 2023 om 14:41

Wat hebben ze het toch zwaar in België. eerst van Aert die een zege weggeeft, nu Kopecky…

4
wielerlover 16 april 2023 om 14:41

Zo mis is het nu ook niet om te zeggen dat de veer brak bij de achtervolgers, ik denk dan aan Lippert, Markus, Niewiadoma die als ze mee konden, dat wel gedaan hadden. De aanwezigheid van Kopecky speelde natuurlijk ook een belangrijke rol, dat had inderdaad wel in het verslag mogen staan

3
Chippen 16 april 2023 om 14:41

heb het idee dat de agr niet zo belangrijk is voor kopecky en een bijzonder groot doel is voor vollering

dan wordt het ook veel eenvoudiger voor kopecky om het (waarschijnlijk zelfs heel gemeend) te gaan gunnen aan vollering

2
Maillot à Pois 16 april 2023 om 14:45

Het is gewoon allebei waar. De demarrage van Vollering (niet "Voltering") was verschroeiend, en de zege dus oververdiend.
En net voor de demarrage was op de tv-beelden duidelijk de communicatie tussen Kopecky en Vollering te zien: achterom kijken, beiden een kort knikje, en gaan.
Bij de achtervolgers brak de veer, zoals WF correct schrijft. De toevoeging "waaronder Kopecky" komt van jou, want die bleef uiteraard gewoon zitten om dan vlotjes de sprint voor plek 2 te winnen.

2
Chippen 16 april 2023 om 14:48

de overwinning was vooral oververdiend voor “iemand” van sdworx, na al het werk van bredewold en wiebes, want verder hebben vollering en kopecky tot anderhalve kilometer voor de finish weinig tot niets laten zien.

4
KopOverKop 16 april 2023 om 17:59

Alsof Kopecky zeker gewonnen had. Belgen, Calimero’s. Ben toen maar van Sporza naar Ned tv geswitched.
Zelfs mijn buurman een echte Vlaming vond het typisch van Gucht die de ergste van allen is.

Bovendien zijn er genoeg koersen dat haar kaart wordt getrokken.

-2
Maillot à Pois 16 april 2023 om 18:55

@Kopoverkop
Ook ik ben absoluut geen Van Gucht fan, vanwege de Kopecky-focus maar vooral omwille van zijn gebrek aan kennis van het vrouwenwielrennen.
Maar dit keer vond ik eigenlijk dat het chauvinisme erg binnen de perken bleef. De zege van Vollering werd logisch en verdiend bevonden.

1
KopOverKop 16 april 2023 om 22:37

Klopt want Ned koers en ze is ook goed etc.
Mijn ging het er meer om de wijze waarop van Gucht altijd zit te zagen. Deze keer deed hij het evengoed alleen meer villein.

0
Mr. Tornado 16 april 2023 om 14:30

Sterke wedstrijd weer van Shirin. Ook Pfeiffer Georgi mooi in de top 10.

3
Kartouche 16 april 2023 om 17:02

Van Amrooij! WOW!!!!

3
Anton van Valouwe 16 april 2023 om 18:42

Shirin van Anrooij, wat een veelzijdig renster!

3
Kartouche 16 april 2023 om 18:48

Ja, ik ben heel benieuwd wat ze in de Belgische heuvelklassiekers kan. Ik hoop dat ze voor eigen kans mag gaan. Vandaag heeft ze enorm veel energie moeten stoppen om de achterstand door twee lekke banden goed te maken en vervolgens kop- en andere knechtenwerk en dan naar de derde plek sprinten. Ze lijkt niet moe te krijgen. Een soort van vrouwelijke Van Aert, die maar door blijft gaan hoe stuk ze ook zit.

2
Gebruikersnaam 16 april 2023 om 14:29

Ze hebben geluk dat José hier geen commentaar gaf, want die motor zat in de slotkilometers wel heel lekker dicht bij Vollering.

Maakte gelukkig enkel het verschil tussen winst met 4 of 8 seconden, maar daar moeten ze toch eens mee geen ophouden.

2
Lalsacien 16 april 2023 om 14:39

Dat was bij Paladin ook zo maar in vrijwel iedere wedstrijd gebeurt dat.

2
Chippen 16 april 2023 om 14:37

vrije saaie wedstrijd, leek wel de waalse pijl, lekker met zijn allen wachten op de slotklim

2
Kartouche 16 april 2023 om 18:51

Het is ook nooit goed: wordt er gewonnen met 2 minuten voorsprong of met een paar seconden voorsprong. Het was in ieder geval spannender dan bij de mannen. Ik heb er van genoten.

2
FDJ 16 april 2023 om 19:26

Ik hoop dat volgend jaar de vrouwen ook de Van der Poel allee in het laatste rondje krijgen. Al meerdere edities een voorspelbaar koersverloop. Wachten tot laatste keer Cauberg en daar ontploft het.

1
wielerlover 16 april 2023 om 14:29

Leek op haar limiet te zitten tijdens de Cauberg, maar kon blijven gaan. Verdiende winnares, zeker na haar tweede plekken vorige jaren

0
Maillot à Pois 16 april 2023 om 14:46

Fijn om te zien dat de SD Worx dames elkaar nu wél opzochten na de finish, en de eventuele plooien nu echt wel gladgestreken zijn.

0
Joop Zoetemelk 16 april 2023 om 14:51

Oeff de winnaar zien we voorlopig niet meer terug.
Het was duidelijk geen Amstel maar Corona bier.
Wat ze naar binnen slurpte.

0
In de waaier 16 april 2023 om 17:48

Blijft een apart mens die Kopecky.

-3

Headlines

Populair

Materiaalzone