Nordhaug wint verrassend GP Montreal

Door
zondag 9 september 2012 om 22:31

foto: Sirotti

Lars Petter Nordhaug heeft de Grand Prix de Montreal gewonnen. In een prangende sprint bergop remonteerde hij Moreno Moser en Alexandre Kolobnev, die tweede en derde eindigden.

Nadat het peloton zich goed en wel in gang heeft getrokken voor een wedstrijd over 16 ronden van 12,1 km wordt er gelijk na de neutralisatie volop gedemarreerd. Verschillende schermutselingen lossen elkaar vooraan af maar uiteindelijk raken er drie man definitief weg. Manuele Boaro (Saxobank) is de aanstichter van deze ontsnapping en krijgt Cyril Gautier (Europcar) en Egoi Martinez (Euskaltel) met zich mee. De jonge Italiaan moet zijn inspanningen later bekopen en word als eerste gelost door zijn medevluchters. De grote mannen steken op een goede 30 km van de streep voor het eerst hun neus aan het venster en onder andere Johnny Hoogerland en Thomas Voeckler laten zich attent van voren zien.

Het gat met de twee kompanen voorin wordt intussen zienderogen kleiner als Dennis Vanendert (Lotto-Belisol) het op zijn heupen krijgt. Hij demarreert weg van de grote groep maar wordt even later teruggepakt en gelijk ter plekke gelaten. Voor de twee vluchters is het liedje op 21 km van de streep dan definitief uitgezongen. De groep wordt intussen flink uitgedund door het verschroeiend harde tempo waarmee met name de BMC-mannen op kop sleuren. Dit is uiteraard in dienst van Van Avermaet die een goede indruk maakt. Vlak voor de laatste beklimming van de Polytechnique probeert Van Avermaet ervandoor te gaan maar hij krijgt geen enkele ruimte.

Op 4,5 km van het einde geeft Boasson Hagen zijn land- en ploeggenoot Lars Petter Nordhaug groen licht om te vertrekken. De Noor slaat een gat maar krijgt niet veel later weer gezelschap van Leukemans, Moser en Kolobnev. Onder de vod van de laatste kilometer plaatst Alexandre Kolobnev (Katusha) dan een ultieme aanval. Hij lijkt het even te gaan halen maar in extremis ziet de Rus Nordhaug en Moser nog voorbij komen. In de laatste hellende meters rekent Nordhaug definitief af met de Italiaan Moser en snelt hij naar de winst.

Voor de 28-jarige Noor was het alweer zijn derde zege van het seizoen. Eerder won hij al de Trofeo Deìa op Mallorca en een rit in de Ronde van Denemarken. De winst in Montreal is echter meteen de grootste overwinning op het palmares van de Sky-coureur.

Grand Prix Cycliste de Montréal 2012 (WT)
Montréal – Montréal (205.7 km)

1. Lars Petter Nordhaug (Noorwegen/Team Sky)
2. Moreno Moser (Italië/Liquigas)
3. Alexandre Kolobnev (Rusland/Katusha)
4. Simon Gerrans (Australië/Greenedge)
5. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Team Sky)
6. Björn Leukemans (België/Vacansoleil)
7. Jürgen Roelandts (België/Lotto- Belisol)
8. Rui Costa (Portugal/Movistar)
9. Luca Paolini (Italië/Katusha)
10. Tony Gallopin (Frankrijk/Radioshack)

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone