Nordhaug eerste winnaar Tour de Yorkshire, slotrit voor Hermans
Lars Petter Nordhaug - foto: Sirotti (archief)
zondag 3 mei 2015 om 17:52

Nordhaug eerste winnaar Tour de Yorkshire, slotrit voor Hermans

Lars Petter Nordhaug is de allereerste winnaar van de Tour de Yorkshire. De blauwe leiderstrui van de Noor van Sky kwam in de slotrit niet meer in gevaar. Ben Hermans greep de laatste etappe door in de finale weg te springen uit een favorietengroepje. Huub Duyn sprintte in de achtergrond naar een vijfde plek, Steven Kruijswijk werd negende in de rit.

Ook vandaag trok een grote kopgroep eropuit. Lawson Craddock (Giant-Alpecin), Sondre Holst Enger (IAM Cycling), Reinardt Janse V. Rensburg (MTN-Qhubeka), Nicolas Edet (Cofidis), Rasmus Quaade (Cult Energy), James McLaughlin (Madison Genesis) en Ian Bibby (NTFO) sloten de handen ineen. Zij kregen een vijf minuten grote voorsprong.

In de heuvelzone maakten Craddock en Edet zich los van zijn medevluchters. Op vijftig kilometer hadden zij 4.45 op het peloton. Net als gisteren toonde Giant-Alpecin zich dus strijdvaardig. Moreno Hofland, gehuld in de puntentrui, moest in de lastige Britse heuvels de rol lossen in het peloton. Onder aanvoering van BMC en Sky werd het peloton uitgedund en liep de voorsprong geleidelijk terug. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) en Huub Duyn (Roompot Oranje Peloton) handhaafden zich in het peloton dat nog bestond uit zo’n twintig renners.

Op vijftien kilometer van de meet ging Craddock alleen verder, hij loste Edet op een steil stuk. Stephen Cummings en Kruijswijk probeerden weg te geraken, maar dat lukte niet. Daarna ging Ben Hermans alleen op zoek naar Craddock. Op vijf kilometer ging de Belg op én over de Amerikaan, waarna Hermans solo de eindstreep in Leeds passeerde.

Algemeen klassement
Huub Duyn is de enige Nederlander in de top tien van het algemeen klassement. De renner van Roompot Oranje Peloton eindigde als negende op 1.27 van Lars Petter Nordhaug.

flag-gb Tour de Yorkshire 2015 (2.1)
Uitslag etappe 3: Wakefield – Leeds (167 km)
1. flag-be Ben Hermans (BMC)
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 9s
3. flag-fr Julien Simon (Cofidis) allen z.t.
4. flag-es Samuel Sanchez (BMC)
5. flag-nl Huub Duyn (Roompot Oranje Peloton)
6. flag-no Lars Petter Nordhaug (Sky)
7. flag-lu Alex Kirsch (Cult Energy)
8. flag-be Thomas Sprengers (Topsport Vlaanderen-Baloise)
9. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo)
10. flag-fr Thomas Voeckler (Europcar)

Volledige uitslag

Eindklassement Tour de Yorkshire 2015
1. flag-no Lars Petter Nordhaug (Sky)
2. flag-es Samuel Sanchez (BMC) op 11s
3. flag-fr Thomas Voeckler (Europcar) z.t.
4. flag-fr Stephane Rossetto (Cofidis) op 13s
5. flag-ie Philip Deignan (Sky) op 24s
6. flag-be Ben Hermans (BMC) op 1m05s
7. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 1m15s
8. flag-gb Erick Rowsell (Madison Genesis) op 1m21s
9. flag-nl Huub Duyn (Roompot Oranje Peloton) op 1m27s
10. flag-gb Richard Handley (JLT Condor) z.t.

Volledig eindklassement

Puntenklassement: flag-no Lars Petter Nordhaug (Sky)
Bergklassement: flag-fr Nicolas Edet (Cofidis)
Ploegenklassement: flag-gb Sky

[poll id=”30″]

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
3 mei 2015 17:55
Kruijswijk laat in de slotdag wel een goed resultaat zien, de punten op de ie en hij moet klaar zijn voor de Giro d'Italia.
3 mei 2015 17:56
Duyn knap 8e in het klassement achter de World Tour ploegen! Chapeau
3 mei 2015 18:00
Leuke ronde, prachtig parcours dat elke dag strijd oplevert, heerlijk publiek - een aanwinst voor de wielerkalender.
3 mei 2015 18:00
Duyn voorlopig 8e, ik dacht Turgis te hebben gezien in de 1e groep.

edit: Turgis op 5:38
3 mei 2015 18:01
Leuke rit weer om te volgen. Dacht even dat Craddock het ging halen, maar Hermans erg sterk gereden. Die bevestigd zijn goede optreden in de Brabantse Pijl. Kruijswijk en Duyn netjes mee in een sterk uitgedunde groep. Wat een rijen publiek weer onderweg; geweldig!
3 mei 2015 18:05
Dan wint Van Avermaet is een sprint, is het voor plek 2. Typisch.
Hermans gaat wel goed: 4(!) jaar wachten op een zege en dan meteen 2 op enkele weken.
3 mei 2015 18:05
Persoonlijk vond ik Tour de Yorkshire leuker om te kijken dan die zwitserse koers.

Blij dat kruiswijk erbij zat , duyn ook mooi. Gisteren van looy (19 jaar) 6e.

Hermans weet gewoon wanneer hij moet gaan, goed voor de 28? jarige.
3 mei 2015 18:06
Kruijswijk één bus te vroeg genomen. Maar ja, dat weet je alleen achteraf.
3 mei 2015 18:10
Zou het leuk vinden als LottoNLJumbo Duyn volgend jaar een kans geeft (als knecht) Rijdt heuvelop prima mee en al enkele mooi resultaten behaald. Kan toch wat meer brengen dan Bulgac (en Van Winden)
3 mei 2015 18:13
Huub Dyun steekt in hele goede vorm.

Mooi die koersen in Engeland. Meerwaarde voor de kalender.
3 mei 2015 18:19
Was vorige jaar met de tour de france al leuk om wielrennen in Engeland te kijken, ze hebben hier heel leuke heuvels en middengebergte en een heel mooi landschap. Verder chapeau voor Kruijswijk en Duyn.
3 mei 2015 18:22
@ IKF
Ik vind Lotto Jumbo ook te slap in de breedte los van alle blessures en andere oorzaken dat t niet lukt.
Maar ik vind juist dat Duyn, net als de andere renners van Roompot met potentieel, beter kunnen kiezen voor een kopmanrol bij Roompot dan een knechtenrol bij LJ. Lijkt mij een stuk beter voor de talentontwikkeling in Nederland, zeker omdat ik vind dat de begeleiding bij Roompot tot nu toe prima werk levert en dat niet altijd gezegd kan worden over LJ.
3 mei 2015 18:22
Mooie driedaagse gezien.
3 mei 2015 18:27
@Klaazz Huub Duyn is toch al 30 met een aflopend contract. Bij Lotto als knecht zal hij waarschijnlijk meer verdienen dan als kopman bij Roompot. Dat is ook wel belangrijk op zijn leeftijd.
3 mei 2015 20:15
@IKF
Lijkt mij niet verkeerd. Verder lijkt mij Lammertink ook een goede aanwinst voor de heuvelklassiekers.
3 mei 2015 21:13
Net de beelden terug gekeken, wow wat een mooie koers! Kruijswijk nog ff in de aanval en een heerlijke solo van Craddock.
3 mei 2015 21:36
Apart dat Kruijswijk en Cummings niet weg mochten rijden van Sky
3 mei 2015 21:42
Geweldig die sfeer in het publiek en ook een mooi parcours. Duyn goed en Kruiswijk lijkt ook in vorm te zijn voor de Giro.
3 mei 2015 21:51
@ tight

Ene moment leek Sky wel te willen rijden (bijv. laatste heuvelen en inderdaad bij actie Cummings/ Kruijswijk) andere moment lieten ze begaan. Nordhaug erg onrustig en voortdurend in overleg met teamgenoten.
3 mei 2015 23:39
Erg raar idd dat Kruiswijk en Cummings niet mochten rijden (bonificatie was dan weg) en dat ze Hermans die op 1.23 stond wel lieten rijden. Anders had Kruiswijk hem gepakt denk ik
3 mei 2015 23:46
Kruijswijk en Cummings reden weg in de afdaling van het laatste klimmetje. Sky deed niet echt moeite om ze terug te pakken, maar door de druk vanuit de groep Sky/BMC werden ze toch ingerekend. Het was vooral BMC die vanuit overtal op meerdere paarden kon wedden. Hun (schaduw-)kopmannen waren relatief fris in de finale en dat hebben ze goed uitgespeeld.

Wat ik typisch vind, is dat Cofidis en Cult (beide met 2 man in de voorste groep) geen poot hebben uitgestoken om Hermans terug te pakken. Okee, Larsson heeft het geprobeerd, maar dat was tegen beter weten in.
4 mei 2015 00:15
@ Hengacity 1
BMC en Sky hadden de meeste renners in de kopgroep en misschien hebben ze een dealtje gemaakt. Als BMC niet te 'lastig' zou doen voor het AK, mochten ze de etappe winnen, zoiets.
4 mei 2015 09:13
Het lijkt er dus gelukkig op dat de val van Kruijswijk geen al te erge gevolgen heeft. Als hij de eerste twee weken van de Giro goed doorkomt kan hij in de derde week een mooie klassering voor zichzelf veroveren. Kruijswijk wordt namelijk altijd beter namate de rond voortduurt. Ook in de Tour van vorig wielerseizoen had hij in de laatste week duidelijk zijn beste vorm.
4 mei 2015 09:19
Ben Hermans' tweede overwinning op 2 weken tijd. Erg netjes voor een niet-winnaar!

Reacties zijn gesloten.