NK wielrennen in 2022 of 2023 mogelijk in Zwitserse bergen

donderdag 2 juli 2020 om 15:39
NK wielrennen in 2022 of 2023 mogelijk in Zwitserse bergen

Peloton op de Nufenenpass tijdens de Tour de Suisse 2019 - foto: Cor Vos (archief)

Als het aan KNWU-directeur Thorwald Veneberg ligt, wordt het Nederlands kampioenschap wielrennen binnen enkele jaren in de Zwitserse Alpen verreden. Het idee voor een bergachtig NK in Oostenrijk kwam niet van de grond, maar een titelstrijd in Zwitserland lijkt wel mogelijk. In 2022 of 2023 zelfs al.

Vorig jaar werd het idee voor een klim-NK voor het eerst geopperd door Jumbo-Visma-manager Richard Plugge. Daarmee wil hij de klimmers van Nederland ook eens de kans geven op de Nederlandse titel. Heuvelachtige parcoursen in Limburg worden niet selectief genoeg geacht. Dus onderzocht de KNWU de opties. Onder meer met de Oostenrijkse regio Tirol werd gesproken, maar die gesprekken liepen spaak.

‘In Zwitserland zagen ze er wel kansen in’
Bij Oostenrijk bleef het niet, zegt Veneberg tegen de NOS. “Ik heb eerst contact opgenomen met Oostenrijk. Nou, dat lag toch wel wat moeilijk. Vervolgens hebben we ook met de Zwitserse bond, Zwitserse regio’s en de organisatie van de Tour de Suisse gesproken. Die zagen er wel kansen in”, legt hij uit.

De directeur van de KNWU weet dat er tegengeluid zal komen. “Je hebt sowieso mensen die er niet zo blij mee zijn. Voor de teams zijn we ook aan het kijken of we de kosten zo laag mogelijk kunnen houden. Zwitserland is een duur land”, aldus Veneberg. Of de jeugdcategorieën ook een NK in de Alpen georganiseerd worden dan, is nog een discussiepunt.

Dit artikel delen:

68 Reacties

Gerben 2 juli 2020 om 18:13

Volstrekt belachelijk idee. Ook de timing is bijzonder slecht. Voor wie is dit goed, wie wordt hier nou werkelijk beter van? Deelnemers en entourage moeten flink in de buidel tasten om daar te komen/verblijven. En supporters mogen ook flink in de buidel tasten. En ik vraag me af of sponsoren hier blij van worden. In NL is echt wel een parcours te bedenken waarin de klimmers genoeg aan hun trekken kunnen komen. Of gaan we in de toekomst ook een Tour krijgen met alleen maar vlakke ritten, zodat een sprinter ook eens de Tour kan winnen? Ik denk dat er ook veelcrenners niet gaan afreizen, omdat ze bij voorbaat al kansloos zijn. Dus het zou een mooi signaal zijn als deze jongens zo’n NK boycotten.
Qua timing vind ik het ook een heel slecht moment door de coronasituatie. Er zijn (kleinere) ploegen die op instorten staan, wielerverenigingen die het hoofd ternauwernood boven water kunnen houden en heel veel jeugd die nergens kunnen koersen de komende maanden omdat organisaties niet meer rondkomen en daardoor niet in overleg kunnen met gemeentes (die de vergunning moet verstrekken). Wat gaat de KNWU daar mee doen? Laat ze daar het geld in steken. Laat ze iets zeggen over betaalde licenties van dit jaar, worden die gecompenseerd? Onlangs hebben alle leden een mail gehad waarin ze vragen om steun en sympathie in deze tijden. Oftewel, er zal niets gecompenseerd worden. Ok, prima. Maar kom dan niet (op dit moment) met een ambitieus plan als dit, waarbij de kosten pan uit rijzen. Er wordt duidelijk weer alleen naar de profs gekeken, hoezo breedtesport?
Wat mij betreft geen beste beurt van de KNWU.

Plavka 2 juli 2020 om 18:48

Wat een onzin. Dit is al eerder geprobeerd begin jaren 90 voor de categorieën onder de profs. Heeft volgens mij 2 jaar stand gehouden en toen een stille dood gestorven.
Waarom moet er een klimmer kampioen worden? De renners maken de koers en zeker hier in Limburg opties zat voor zware en selectieve parcoursen. Ik woon zelf op de klim die vroeger te boek stond als HET klimcriterium van Nederland. 40 keer hier omhoog. Ik wens de profs succes, daar wint nooit een niet klimmer. Veneberg…. man, man, man,……kunnen ze daar echt niks beters vinden. Of bied de KNWU niet genoeg?

ProfrondeZevenbergen 2 juli 2020 om 21:03

Het betreft een uitmuntende 1 april grap.

Ik heb ook gehoord dat ze Wimbledon in de Ahoy willen organiseren, de GP Australië naar Zandvoort willen halen en Ajax voortaan thuiswedstrijden in Athene willen laten afwerken.

LaTrapper 2 juli 2020 om 20:22

@Veloburto inderdaad geen gekke gedachte. ja het is ver, wegen zijn niet in topconditie en er zullen weinig accommodaties zijn maar het is wel een echt NK. Er wordt trouwens al een hele toffe triatlon georganiseerd. Serieus klimmen daar.

Jan Blokland 2 juli 2020 om 20:29

Ben niet tegen dit idee, maar je moet niet klimmers om het jaar ook de kans geven om Nederlands kampioen te kunnen worden. Voor klimmers is er in Nederland niet zoveel te zoeken. Zwitserland is dan een mooi alternatief.
Dus het ene jaar in Zwitserland en het andere jaar in Nederland. Eerlijk verdeeld lijkt me.
Aan de andere kant hoort een NK wel in Nederland thuis natuurlijk.
Voor de Nederlandse wielerliefhebber aantrekkelijker, want niet iedereen heeft de mogelijkheid eventjes naar Zwitserland te gaan voor één koers.

Kosmonaut 2 juli 2020 om 20:38

Gewoon 10 rondjes uittekenen met de Keutenberg erin, durf te wedden dat er dan echt wel een klimmer wint.

simplex 2 juli 2020 om 23:38

Ja dat hebben we gezien met anti klimmer Jan Raas die 5 x AGR wint, met nog wat meer heuveltjes als de Keutenberg. Ook het WK 1979 in die omgeving lukte hem, weliswaar met wat hulp.
Willen we dat er een echte NL. berggeit NK wordt. Zou niet mogen lukken mits deze renner completer is en een goede ploeg om zich heeft.
NK altijd in NL. blijven houden met uitwijken naar België of Duitsland mogelijk .
Laten denl. berggeiten maar voor de mooie bergtruitjes of gele etc. truitjes gaan in de echte bergen elders.

Veloburto 3 juli 2020 om 00:05

De Keutenberg is echt maar een paar honderd meter, daar komt Groenewegen nog sneller overheen dan wat klimspecialsten

tvm 2 juli 2020 om 23:03

Zie je de Oostenrijkers al naar Nederland komen om een waaierspecialist een kans te laten maken op de Oostenrijkse tweekleur? Laat me niet lachen.
Je gaat toch ook niet de Elfstedentocht in Finland organiseren omdat het hier te weinig vriest? Dan maar een huilende Erben Wennemars over het niet missen van dit evenement.

Als mensen zo graag renners als Kruijswijk of Poels een een kampioenschap zien winnen, zullen deze heren maar eens de koers hard zien te maken en het afdwingen.

Een wezenlijk onderdeel van de wielersport is dat het parcours het moet doen met het landschap en de infrastructuur in de buurt.
Anders kunnen ze net zo goed op de tacx de wedstrijd rijden.

Lionel Messi 3 juli 2020 om 08:46

Haha dat heet de Finland Ice Marathon en dat bestaat inderdaad omdat het in Nederland te weinig vriest. Netals de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk.

JochemV92 2 juli 2020 om 23:09

Belachelijk idee. Alleen de kosten al. Bovendien heeft Gesink ooit flink huisgehouden in die Canadese WT wedstrijden en heb ik Mollema wel eens een relatief vlakke rit zien winnen in de Vuelta. Volgens mij kun je in Limburg een prima zwaar parcours uittekenen en dan is het aan de klimmende types om de koers zo hard te maken dat de renners die de heuvels minder goed verteren het lastig krijgen.

xistnc 2 juli 2020 om 23:13

Welke kosten? Als je het door pak ‘m beet Lefevere laat regelen, krijg je zelfs geld toe.

Krul 3 juli 2020 om 07:46

Welke kosten? Om honderden / duizenden mensen en hun materiaal naar Zwitserland te laten afreizen om daar in dure Zwitserse hotels te overnachten.

En dan zullen de inkomsten waarschijnlijk ook nog lager zijn aangezien er minder fans zullen afreizen en er verminderde interesse zal zijn vanuit sponsoren om er iets mee te doen.

KnightBiker 3 juli 2020 om 09:54

Mits goed onderhandelt, kan het prima zijn dat de regio het event sponsort en daarbij voor bijvoorbeeld junioren overnachtingen organiseert en betaald: mits goed gekozen kan zo’n regio hopen op een leuke toename van Nederlands toerisme.

IlPirata 3 juli 2020 om 07:09

Lijkt mij erg tof, maar wacht eens er was toch een figuur die een berg ging realiseren in Nederland?

Krul 3 juli 2020 om 07:44

Het klinkt cool, maar lijkt op van die grootheidswaanzin acties die we kennen uit Qatar en Dubai.

Er zijn zoveel praktische bezwaren. Ten eerste kan er in Limburg prima een zware omloop worden bedacht. Super veel Nederlandse wielren fans, sponsoren en de teams zullen daar blij van worden. Naar Zwitserland reizen betekent minder fans, minder inkomsten en meer kosten voor de teams. Mijn voorstel is om eerst in Limburg een zware omloop te maken in 2022. Valkenburg had interesse om het NK in 2022 te organiseren?

Romāns Vainšteins 3 juli 2020 om 08:17

Volgens mij is een rondje Eys – Keut – Cau ideaal zowel qua lastigheid als kanshebbers en voor het publiek. Opzouten met de Alpen.

FDJ 3 juli 2020 om 08:40

Het rondje van de Hammer series klimkoers en dan drielandenpunt vanuit België beklimmen. Selectief genoeg.

KnightBiker 3 juli 2020 om 09:58

+1 daargelaten dat het wat saai wordt… maar vergeet 1 van de 3 NK’s niet die Terpstra won.. daar zat een heel zwaar klimmetje in en hij wist er klimmers als Gesink te verslaan. (Was een mooi NK)
Een terpstra in vorm kan zo’n parcours ook aan.

KnightBiker 3 juli 2020 om 09:40

Practische en kosten besparingen daargelaten vind ik dit een goed plan, zeker gezien de renners die Nederland oplevert, ook bij de junioren kan een dergelijk doel bijdragen aan hun ontwikkeling.
Wel vind ik het snel gaan… op een Ardennen parcours in België, (la roche, bijvoorbeeld) of nabij in de Ijfel kun je de practische haalbaarheid testen
Regel dat de regio het event sponsort, en de overnachtingen voor de junioren categorieën betaald.

Cintu 3 juli 2020 om 15:26

Zou wel leuk zijn moesten ze helemaal naar Zwitserland gaan en dat daar dan Terpstra of Teunissen kampioen zou worden :-)
Zoals Museeuw won in Lugano en Van Avermaet in Rio. Toch ook niet echt de grote klimmers.

  • 1
  • 2

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone