Oostenrijkse regio Tirol benaderd voor klim NK

Oostenrijkse regio Tirol benaderd voor klim NK

foto: Cor Vos

vrijdag 21 juni 2019 om 11:30

De KNWU onderzoekt nog altijd de mogelijkheden voor een Nederlands kampioenschap in de bergen. Inmiddels is er een verzoek neergelegd bij het toerismebureau van de Oostenrijkse regio Tirol.

Het idee voor een alternatief NK werd onlangs geopperd door Jumbo-Visma-teammanager Richard Plugge. Door de overwegend vlakke parcoursen hebben Nederlandse klimtoppers de laatste jaren weinig te zoeken op het NK. Door een kampioenschap in het hooggebergte te organiseren zouden ook renners als Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Wout Poels in aanmerking komen voor de rood-wit-blauwe trui.

KNWU-directeur Thorwald Veneberg heeft inmiddels een verzoek ingediend bij het toerismebureau van Tirol. Deze regio was afgelopen jaar het decor van het WK in Innsbruck. De KNWU beschikt daar over goede contacten. Als uitvalsbasis heeft Veneberg hetzelfde hotel als tijdens het WK op de weg, dat eigendom is van Nederlanders.

Overigens is nog niet duidelijk welke status de wedstrijd moet krijgen. De opties tussen een officieel en officieus NK worden nog opengehouden. De kans bestaat dus dat beide NK’s naast elkaar kunnen bestaan, net zoals in het schaatsen gebeurt met het Open NK op de Weissensee.

Qua positie op de kalender lijken er bij een officieus NK twee opties mogelijk. “Dat zou eind april zijn, net ná klassiekers of in het najaar, bijvoorbeeld ná de Vuelta. Maar door de volle koerskalender gaat het heel lastig worden een geschikte datum te vinden”, zegt Veneberg.

Dit artikel delen:

38 Reacties

WernerFranke 21 juni 2019 om 11:35

Als het een officieel NK wordt, moet er toch geen nieuwe datum gezocht worden, lijkt me?

SolitaryShell 21 juni 2019 om 11:58

Denk niet dat er veel animo is onder de Tour-de-France-gangers om nog eventjes de hele boel te verkassen naar Tirol vlak voordat de Tour begint.

Fast Freddy 21 juni 2019 om 13:06

Er schijnen in Frankrijk ook bergen te zijn ;-)

FDJ 21 juni 2019 om 11:52

Officieus NK, oke. Officieel NK, nee. Om de simpele reden dat je rekening moet houden met het feit dat je niet alleen duurbetaalde profs moet laten afreizen, maar in bv de categorie bij de dames zijn er veel die je zo op onnodige extra kosten gaat jagen.

Leg gewoon weer eens een fatsoenlijk rondje door Zuid-Limburg heen zou ik zeggen.

Jean Dumas 22 juni 2019 om 12:22

+1 Bijvoorbeeld het parcours van de Hammer Series op dag 1. Of een rondje met Eyserbos via Trintelen.

NetNiet 21 juni 2019 om 11:52

Lijkt mij de moeite niet waard als het gaat om een officieus kampioenschap toch? Dan rijd je alsnog niet voor de kampioenstrui. Ik vind een klim NK een goed idee, maar dan gewoon als officieel kampioenschap en het gebruikelijke tijdstip. Denk dat dit zelfs prima in de Tour-voorbereiding.

greeny 21 juni 2019 om 12:05

hou toch op met al deze onzin zeg.. ja maar die en die hebben zo geen kans.. dan hebben ze pech. of ze moeten iets proberen op parcoursen die hen iets minder liggen. Breukink is ook wel is nl kampioen geweest bijvoorbeeld. afwisselende rondjes zat uit te zetten in nederland.

west 21 juni 2019 om 12:06

Dan ben je kampioen van Tirol toch? Je kan mi. niet kampioen van iets worden op iets wat niet datgene is (ingewikkeld).
Dat “op” geldt dan voor alles. Je kan niet Nederlands kampioen fietsen worden op een brommer want: niet op een fiets. Je kan niet Nederlands kampioen worden als je geen Nederlander bent; want Niet Nederlands. En hetzelfde geld voor het parcours; je kan niet Nederlands kampioen worden op een parcours dan intrinsiek on-Nederlands is. Dat klinkt heel nationalistisch maar dat is het niet. Dit zijn enkel de parameters die er voor zorgen dat dit kampioenschap enige waarde heeft.

Poeksel 21 juni 2019 om 12:26

Wel jammer voor Steffan Winkelhorst. Dacht ie Nederlands kampioen skiën te zijn, blijkt dat helemaal niet mogelijk te zijn!

KnightBiker 21 juni 2019 om 13:14

bekrompen opvatting: skieen, schaatsen etc houden al diverse NK’s in het buitenland

kielabokki 21 juni 2019 om 13:19

Kan je dat even verder toelichten dan hunnie doen het ook?

Ik vond de uitleg van West eigenlijk wel prima.

Verweggistan 21 juni 2019 om 13:26

Er vindt al jaren een gecombineerd NK plaats voor Slowakije en Tsjechië. De ene keer in het ene en de andere keer in het andere land.

Romāns Vainšteins 21 juni 2019 om 13:41

West heeft gewoon gelijk.

Samlambeej 21 juni 2019 om 14:00

@west slaat de spijker op z'n kop.
@Verweggistan Dit meen je toch niet he?
Daarnaast vind ik dit een minachting van het publiek. Er zijn al niet veel grote Nederlandse wedstrijden, doen de toppers daarin amper nog mee en dan zien de Nederlanders hun helden, Tom, Steven en Wilco dus werkelijk nooit.
De rood-wit-blauwe trui mag je dragen voor je land en voor de trots van je mede-landgenoten.

Brabander 21 juni 2019 om 15:00

Ook eensch hoor. Al die kunstgrepen. Zelf ook totaal niet nationalistisch (verre van zelfs), maar het NK is zoals het is toch? Heb je geen goesting om mee te doen, omdat het parcours niet naar je zin is, dan doe je niet mee. Er zijn voldoende andere renners wel voor te porren hoor. Je kan een koers ook te belangrijk maken natuurlijk

mocca 21 juni 2019 om 16:43

Dan gaan ze toch gewoon op Saba fietsen, genoeg hoogtemeters daar.

tvm 21 juni 2019 om 12:08

Ik voel hier niets voor. Dit is net zoiets als de alternatieve Elfstedentocht op een of ander meer in het buitenland. Treurige bedoening. Wat is het volgende, een NK in Roubaix, om zodoende kasseimannen een kans te geven? Nee, het NK rijd je in Nederland.

henk van ingrid 21 juni 2019 om 12:11

wat een raar plan. moet het nk veldrijden zeker op de weg om de asfaltcoureurs tegemoet te komen?

Mac-S 21 juni 2019 om 12:23

Als het een officieus NK wordt, dan interesseert het geen hond en komt er nog niemand op af. En als het een officieel NK wordt, dan is het nog maar de vraag of de klimmers er zin in hebben vlak voor de veel belangrijkere Tour, en alle niet-klimmers blijven sowieso weg.

Romāns Vainšteins 21 juni 2019 om 12:33

Belachelijk gedoe.

Renners dienen hun nationaliteit mee te dragen zoals Jezus zijn kruis. Als geweldige klimmer mag je alleen de driekleur om wanneer je de rest omkoopt.

Laatste man 21 juni 2019 om 12:44

Leuk idee. Mooie omgeving!

Lapjestrui 21 juni 2019 om 12:49

Idioot, onzalig, megalomaan. We hebben viaducten, we hebben Limburg, desnoods claimen we een stukje België. Net als deze site.

eppie_steppie 21 juni 2019 om 12:53

Goeie foto! Slecht idee.

KnightBiker 21 juni 2019 om 13:11

Officieel lijkt me veel praktischer, wat is de waarde van van een officieus kampioenschap als je er geen trui bij krijgt? (meteen bij het stellen van een officieus kampioenschap wordt het bestaanrecht onderuit gehaald: dan kunnen de klimmers nog steeds geen NK worden)
Een officieus kampioenschap maakt daarnaast de kalender voller en er is al een te volle internationale kalender als het gaat om koersen op het hoogste niveau.

Het argument dat een NK voor alle categorieeen bereikbaar moet zijn geld niet als men een NK voor Profs maakt, en alle andere categorieen wel in nederland organiseert.

Bijkomend voordeel kan zijn dat het kan samenvallen met de hoogte stage van de klassementsrenners.
Op zich zou het wel, zoals in australie, mooi zijn om een NK criterium rijden te introduceren: en zijn een flink aantal kleine stadskernen waar men een leuk kasseien parcours kan neerleggen. (een kasseien NK zou ook wel eens mooi zijn bijvoorbeeld)

een ander idee is om niet naar Tirol te gaan maar het dichter bij huis te houden: de Ardennen of Winterberg zijn bijvoorbeeld best geschikt.

Mwielerfan 21 juni 2019 om 14:43

Combinatie met hoogtestage is erg lastig als je wilt winnen. Voor spek en bonen meerijden kan wel, maar dat wilde we juist niet dacht ik

Jeromb 21 juni 2019 om 13:33

Ik snap het ergens wel. De Nederlandse klimmers zijn toch al een paar jaar de beste renners van Nederland. Het zou leuk zijn om Dumoulin, Mollema, Kruijswijk of Poels in de kampioenstrui te zien rijden. Maarja, dat kan alleen als het ook een officieel NK is en niet slechts officieus.

west 21 juni 2019 om 13:53

Als je twintig rondjes door Limburg draait hou je toch ook exact die renners over?

Polleke 21 juni 2019 om 14:12

Niemand hoeft zich onnodig druk te maken…dit is een doodgeboren kind…gaat nooit van de grond komen….

Mwielerfan 21 juni 2019 om 14:35

Venenberg is weer in vorm hoor. Wellicht dat hij als renner zo incompetent was dat hij niet weet dat er 30km ten zuiden van Maastricht ook een aardig parcours kan worden gemaakt?

Kosmonaut 21 juni 2019 om 14:59

Waarom zo moeilijk doen als het makkelijk kan? Gewoon starten in zuid Limburg en finishen in Hoei of desnoods daar rondom Hoei het NK houden. Gegarandeerd een klimmer als winnaar, voor iedereen te bereiken zonder onnodige kosten en het voelt ook nog eens minder als buitenland.

Je leest vast wel mee; Geen dank Thorwald.

Binda 21 juni 2019 om 15:10

Alsof Tirol zo duur is om te bereiken zeg. Gewoon fiets achterin het busje gooien, groepsaccomodatie delen en 300 euro verder ben je klaar voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar.

Binda 21 juni 2019 om 15:08

Ik vind het een geweldig idee. Ik snap veel reacties hierboven totaal niet. Waarom zou een Nederlands Kampioenschap in Nederland gehouden moeten worden? Nederlands kampioen betekent toch dat je de beste bent van alle Nederlanders waar ter Wereld je ook rijdt? Als je de beredenering van sommigen hier zou volgen is het Nederlands kampioenschap geografisch gebonden. Dat zou imho betekenen dat je de kampioenstrui niet zou mogen dragen zodra je Nederland verlaat. Dus geen Nederlandse kampioentrui in de Tour. Onzin natuurlijk. De Nederlands kampioen is niet de beste in Nederland, maar van Nederland, oftewel alle Nederlanders.

Lapjestrui 21 juni 2019 om 15:24

Inderdaad: waar ook ter wereld. Alle nationaliteiten. Een soort officieus WK met voor de winnaar een rood wit blauwe trui.

PS nog een tip: De Brownsberg in Suriname. Daar spreekt men gewoon Nederlands.

volger 21 juni 2019 om 16:45

Toch niet van alle Nederlanders maar van de renners die op een Nederlandse licentie rijden. Was Matthew Hayman niet eens Nederlands kampioen geweest (of aan NL kampioenschap deelgenomen) omdat ie op een Nederlandse licentie reed?

Cadellie 21 juni 2019 om 15:22

Man man man wat een afgang als dit doorgaat.

petoi 21 juni 2019 om 16:47

Als dit gebeurd zal het zonder vrouwen zijn.
Denk niet dat al die clubrensters het geld kunnen opbrengen om voor een wedstrijd naar Tirol te reizen.
Als het een niet officieel NK wordt dan vrees ik dat zelfs bij de mannen er amper animo zal zijn.

NK zo mooi omdat je voor je vrienden en familie een thuiswedstrijd rijd en er een super mooie prijs op het spel staat.

Damien Heuvel 21 juni 2019 om 23:04

Hoogdringend tijd dat we "Thijs" z'n berg maar eens gaan aanleggen. Wat ik persoonlijk nog steeds een prachtig initiatief vindt. ;)

https://www.ad.nl/wielrennen/kunstmatige-berg-van-twee-kilometer-komt-er-niet~aae89081/

Skipistes en skischans erop, wat mooie mountainbike routes. Asfaltweg erop waarvan de ene kant geleidelijk klimt en aan de andere kant lekker steil met veel haarspeltbochten. Bobsleebaan erop, heb je ook nog al die ruimte in de berg zelf om te benutten. Nationaal voetbalstadion erin (is dan gelijk 100% overdekt), indoor ijsbaan op hoogte (kunnen we gelijk die baanrecords eens terugpakken van Salt Lake en Calgary). Lekker de winterspelen in NL houden terwijl het door klimaatverandering buiten 35 graden celcius is. En uiteraard ook geen gemiep over een NK dat in Tirol wordt gehouden.

Hebben we gelijk een plek waar we al die bagger uit de rivieren kunnen laten. Op de top zetten we dan een windmolenpark of we knallen het vol met zonnepanelen. Nederland gelijk wereldwijd in de media met het laatste wereldwonder. Ze hadden de zee al overwonnen, en nu creëren ze ook nog eens hun eigen bergketen.

En om het verder te bekostigen douwen we het vol met onroerend goed, er is geen plek om te bouwen in NL en er is een groot huizen tekort. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Prima idee, al zeg ik het zelf. ;)

leegloper 22 juni 2019 om 11:37

Heb je in de gaten hoeveel activiteiten je wil ontplooien op de top van de berg? En heb je wel eens gezien hoe klein het topje van een berg is vergeleken met de rest van de berg? Niet-realistisch plan van een fantast die geweten moet hebben dat het niet kon, maar hij dramde toch nog een tijd door.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone