Nils Eekhoff stapt naar CAS om WK-diskwalificatie aan te vechten

zaterdag 19 oktober 2019 om 18:02
Nils Eekhoff stapt naar CAS om WK-diskwalificatie aan te vechten

foto: Cor Vos

Nils Eekhoff stapt naar het internationaal sporttribunaal CAS om zijn diskwalificatie op het WK voor beloften aan te vechten. De Nederlander van Sunweb Development won vorige maand het WK voor beloften in Yorkshire, maar werd vervolgens wegens stayeren gediskwalificeerd.

De wereldtitel werd daarna toegewezen aan de Italiaan Samuele Battistella, die begin deze maand zijn regenboogtrui al etaleerde in de beloftenkoers Il Piccolo Lombardia. “Er is een reden waarom ik de nieuwe wereldkampioen ben”, reageerde de Italiaan, die aankomend seizoen voor Team NTT rijdt, destijds.

De KNWU besloot na de diskwalificatie van Eekhoff de jurybeslissing niet aan te vechten, maar de wielerbond staat nu achter Eekhoff. “De toepassing van die regel moet anders”, vertelt bondscoach Thorwald Veneberg aan de NOS. “Nils moet ook duidelijkheid krijgen waarom die beslissing op dat moment is genomen, want die hebben we op dit moment niet.

“Zo kan er misschien toch nog iets goed komen uit deze situatie. Laat er in ieder geval goed gekeken worden naar die reglementen en de toepassing daarvan. En dan kijken we wel wat daarvan het resultaat wordt.” Hoe het proces er de komende maanden uit gaat zien, is nog niet bekend.

Dit artikel delen:

66 Reacties

Adrianus 20 oktober 2019 om 12:02

Uiteraard is het al een groot verschil, dat je terug komt na een valpartij of na gewoon gelost te zijn. In het geval van Eekhof in ieder geval niet, nadat hij gelost was. De regels, zo als gehanteerd worden, zijn een grote willekeur. Daarom had deze renner nooit gediskwalificeerd horen te worden na een terugkeer al vroeg in de wedstrijd na een valpartij. Als renner kun je in een dergelijke achtervolging eigenlijk niet zonder de invloed van de volgwagens. Je zal er na pech toch echt langs moeten om weer terug vooraan aan te kunnen sluiten. Af en toe zal je er toch even achter moeten rijden, omdat er niet eens ruimte is om de volgwagens zonder gevaar te kunnen passeren. Een mogelijke diskwalificatie had anders geweest als dit in de finale had plaats gevonden. Maar een dergelijk voorval na een val of echte pech vroeg in de wedstrijd, zo als in dit geval, had niet achteraf tot diskwalificatie horen te leiden, daar voor is er te veel willekeur in het recente verleden, waar zelfs in volle finale bij de profs renners op een zelfde manier terug kwamen aan sluiten en niks mee gebeurde.Tevens heeft Veneberg onvoldoende zijn best gedaan op het moment zelf om op deze feiten te wijzen. Eigenlijk heeft hij voor zover bekend alles klakkeloos aanvaard. Dan sta je niet echt achter je eigen renners. Hij had op dat moment alles uit de kast horen te halen, wat mogelijk was.

Peter Lippens 20 oktober 2019 om 12:39

Kansloos, kilometerslang achter de eigen ploegwagen dan kun je zo’n sanctie verwachten. Voor minder krijg je meestal een tijdstraf en een fikse boete al wordt voor zware overtredingen ook DQ uitgesproken, er zijn tal van voorgaandes.

de nieuweMerckx 20 oktober 2019 om 12:40

Nils vindt dus dat hij moet beloond worden voor z’n bedrog. Nette kerel!

Headlines

Materiaalzone

Populair