Niki Terpstra sprint naar derde Nederlandse titel
foto: Cor Vos
zondag 28 juni 2015 om 16:26

Niki Terpstra sprint naar derde Nederlandse titel

Niki Terpstra heeft voor de derde keer het Nederlands kampioenschap gewonnen. De renner van Etixx-Quick-Step versloeg Ramon Sinkeldam (Giant-Alpecin) en Danny van Poppel (Trek Factory Racing) na een ontregelde massasprint.

Enorme voorsprong voor acht leiders
In de openingsfase van de wedstrijd reden acht renners weg uit het peloton. Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), Reinier Honig (Roompot Oranje Peloton), Bram Nolten (Parkhotel Valkenburg), Gert-Jan Bosman, Patrick van Leeuwen (beiden Jo Piels) Kobus Hereijgers, Daan Meijers (Join-S|De Rijke) en Rene Hooghiemster (Baby-Dump) vormden de kopgroep van de dag.

In het peloton nam geen enkele ploeg het initiatief om de achtervolging te leiden waardoor de koplopers steeds verder uitliepen. De voorsprong groeide naar meer dan zeventien minuten. Even leek het peloton gedubbeld te worden, maar dat werd voorkomen door Roompot Oranje Peloton. De ProContinentale formatie verloor het pokerspel met Giant-Alpecin en begon, ondanks de aanwezigheid van Honig vooraan, de achtervolging te leiden. Ook Peter Koning (Drapac) hielp een handje mee.

Cannondale-Garmin achtervolgt
Op veertig kilometer voor het einde gingen Jesper Asselman (Roompot Oranje Peloton) en Ronan van Zandbeek (Join-S|De Rijke) in de tegenaanval. De achterstand van het peloton was op dat moment zes minuten. Omdat LottoNL-Jumbo geloofde in de kansen van Lindeman, moesten andere renners het vuile werk opknappen. Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld (beiden Cannondale-Garmin) besloten deze taak op zich te nemen.

Door het hoge tempo van dit duo werden de twee achtervolgers snel ingerekend. De voorsprong van de kopgroep – waar Meijers en Hooghiemster letterlijk uitgevallen waren – verdween bovendien als sneeuw voor de zon. Op zeven kilometer van de meet werden ze ingerekend.

Spannende slotfase
In de slotfase – waar het inmiddels aan het regenen was – volgde een spannende strijd. Verschillende renners probeerden weg te rijden. Pim Ligthart (Lotto Soudal) had op drie kilometer van het einde even een gaatje, maar dat werd dichtgereden door Lars Boom (Astana). Een grote groep stevende vervolgens af op een sprint. Ramon Sinkeldam ging als eerste de laatste bocht in. Hij leek op de overwinning af te gaan, maar Niki Terpstra wist zijn wiel nog vóór dat van hem te drukken.

flag-nl Nederlands kampioenschap op de weg 2015
Uitslag: Emmen – Emmen (253 kilometer)
1. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) in 5u47m41s
2. flag-nl Ramon Sinkeldam (Giant-Alpecin) in z.t.
3. flag-nl Danny van Poppel (Trek Factory Racing) in z.t.
4. flag-nl Dylan Groenewegen (Roompot Oranje Peloton) in z.t.
5. flag-nl Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo) in z.t.
6. flag-nl Maurits Lammertink (Roompot Oranje Peloton) in z.t.
7. flag-nl Floris Gerts (BMC Development Team) in z.t.
8. flag-nl Lars Boom (Astana) op 4s
9. flag-nl André Looij (Roompot Oranje Peloton) in z.t.
10. flag-nl Johim Ariesen (Metec-TKH)  in z.t.
Volledige uitslag

RIDE Magazine
163 Reacties
Sorteer op:
1 5 6 7
28 juni 2015 22:25
Of je hem nu sympathiek of niet sympathiek vindt - als renner of als mens - Terpstra is een ware kampioen, een echt winnaarstype.
Bij LJ kunnen ze goed tijdrijden en een mooi klassement rijden als het meezit, maar winnaars zitten er niet in de ploeg. En dat zag je vandaag ook weer.
En toen Van Winden erbij ging liggen, was het helemaal een verloren zaak.
28 juni 2015 22:37
Quote van mezelf uit de desbetreffende voorbeschouwing, 26-06, 10 uur 46:

"Regen is slecht nieuws. Maar niet voor Niki, 4 sterren."

Kampioen winnaar raden, laat het truitje maar zitten ;).
28 juni 2015 23:18
@ Lyndalid:
Je hebt nog steeds geen antwoord gegeven op mijn vraag, met voorbeelden waaruit blijkt dat Terpstra niet sympathiek is.

Maar jij bent eigenlijk echt grappig. Je noemt als topsporter een Jordan die wel sympathiek is en geen klootzak? Benieuwd hoe zijn ploeggenotem in de jaren 80 daar over dachten.. Jordan schold ze allemaal verrot in de kleedkamer, omdat hij vond dat ze niet goed waren. De enige sporter in je rijtje is Federer! Zelfs een Messi is heeft streken en is arrogant.. En dat is precies de reden waarom ze zo goed presteren, net als Terpstra!
28 juni 2015 23:38
De fratsen van Terpstra met Jordan en Messi vergelijken getuigt van zero sportkennis. Inderdaad, Jordan begon als brutaal bekkie die iedereen verrot schold. Toen Phil Jackson kwam werd hem dat echter afgeleerd en toen begon het winnen, toen ie een sporter werd waar de mensen om hem heen op konden bouwen. Een winnaar, maar niet iemand die onsportief was. Komt nog bij dat ie zijn ploeggenoten nooit uit schold omdat ze niet goed genoeg waren, maar omdat ze niet hard genoeg werkten. Cruciaal verschil. Echt hoor, de grootste nonsens die wij als buitenstaanders elkaar napraten is dat topsporters eikels moeten zijn. Je moet iets egocentrisch in je hebben om alles voor je sport te kunnen laten, maar dat is niet hetzelfde als onsportief gedrag. En waarom moet ik je voorbeelden noemen? Je kijkt zelf toch ook wielrennen? Ik zou zeggen begin eens bij de Eneco Tour van afgelopen jaar of zijn opmerkingen na de wielrenner van het jaar verkiezing, en werk je weg terug, dan kom je genoeg tegen :)

Edit: ik ben trouwens ook de laatste die zou zeggen dat topsporters lieverdjes moeten zijn, helemaal niet zelfs. Maar tussen sportieve agressie in de wedstrijd en simpelweg onsportief gedrag zowel binnen als buiten de race of het veld zit nog een heel groot verschil.

Anyway, nu slapen. Lekker dromen over iemand anders die de trui in de Tour kan laten zien. Of Terpstra die er een klassieker in wint natuurlijk, want het blijft een Nederlander. Ik had alleen graag een andere landgenoot die trui zien showen.
29 juni 2015 00:05
In ieder geval gaat na alles wat ik vandaag gelezen heb, vandaag de roodgekleurde trui / het lidnmmer van de strijdlustigste poster naar Lyndalid.
Alle opmerkingen over trollen/bashen/voorkeuren/uitslagen/onsportief(??) gedrag en verdere bijverschijnselen daargelaten. Waar waar het vooral om gaat is : KLASSE. Alle tactiek van de grote ploegen wederom gebruiken om een vette vis binnen te halen. Laat Niki met zijn koersintelligentie, zijn buiten(Nederlandse) klasse, humor en vooral zijn professionele ingesteldheid (onlangs ook weer in Bakoe getoond) nou gewoon die Nederlandse trui uitdragen. En dat zo mogelijk een heel seizoen lang!
29 juni 2015 00:21
@ LyndaLid
Doen je spieren geen pijn van al die oude koeien uit de sloot halen? Laat het bij de koers die vandaag hebt gezien en schei uit met al die jankverhalen over de o zo onsympathieke Terpstra. Hij is gewoon een hele slimme coureur, die in zijn eentje twee machtsblokken in het pak doet . Tactisch erg sterk en ook nog eens een heel mooi sprintje. Als je daar niet van kunt genieten zonder meteen het karakter van Terpstra ter discussie te stellen, zul je nog veel vervelende wielerdagen hebben.
Weet je wat je dan beter naar voren kunt brengen? De tactiek van TLJ die "nu eens niet voor andere ploegen wilden rijden", maar "een man in de kopgroep wilde plaatsen die het ook kan afmaken". Jammer dat Lindeman dan niet één keer in de aanval gaat en tientallen kilometers alleen maar zit af te wachten en ontsnappingen zit terug te halen. Maar zelf het initiatief nemen om te proberen te ontsnappen ? Nee, dat zal waarschijnlijk niet hebben gemogen van de ploegleiding, die alle kaarten weer eens op één man (Hofland) hadden gezet. Voor het ZESDE achtereenvolgende NK wordt de overmacht van deze "vaandeldragende"ploeg weer eens niet uitgebuit (Rabo/Blanco/Belkin/TLJ) . Een blamage!
Dat belooft weer een heerlijk anonieme Tour te worden met alleen "het klassement" als uitgangspunt. Laat daar je "deskundige" licht maar eens over schijnen LyndaLid, in plaats van dat geschimp over klasbak Terpstra !
29 juni 2015 00:35
Kotsmisselijk van sooike. Weer zogenaamd doen of je het over andere hebt, maar dan weer zeiken op Rabo/Belkin/Blanco/Lotto. Geniet eens van de winnaar zeikerd.
29 juni 2015 00:46
En ik vind het dan weer jammer dat 98% van de leden het gemunt heeft op één forumlid. En iedere keer dat hij (of zij) iets zegt gelijk voor alles en nog wat wordt uitgemaakt. Ik zou zeggen, lezen wat er geschreven wordt en dan proberen zijn stellingen te ontrafelen, of euh.... oei we komen niet ver. Ach weet je wat, dan gaan we maar gewoon lekker tegen hem schelden. Want daarmee scoren we ook nog eens 'respect' bij onze medeforumleden.
29 juni 2015 07:39
@ti-Raleigh

Ik heb een hele hoop posts richting lyndalid geschreven waarin ik op een beschaafde manier uitleg waarom ik zijn bijdrage er over vond. En ja, net zoals lyndalid dan stelt tegenover anderen als die bv tlj overdreven aanpakken, noem ik dat trollen. Toch moet ik dan aangesproken worden als jongetje en blijkbaar ben ik een leugenaar die dingen uitvindt enkel en alleen om Lynda te kunnen viseren. De weinige argumenten die aangehaald worden om hem waardeloos te noemen worden door mij en anderen met feiten weerlegd maar wij gaan allemaal beter een eindje fietsen joh..

Ik weet dus niet welk topic jij hebt gelezen, maar het merendeel van de onrespectvolle reacties was dus niet tegen Lynda, maar tegen de enkelingen die tegen hem ingingen. Enkelingen, want ik zie dat jij met je 98% net als Lynda nogal graag overdrijft...
29 juni 2015 08:48
@ GGE.
Ik had wat duidelijker moeten zijn, want ik bedoelde niet jou en LL. Maar het gevecht van kamp TLJ tegen sooike.
29 juni 2015 09:01
Mis vooral de tactische alternatieven die TLJ had in de hele discussie. Ik ben van mening dat ze als ploeg geen tactische fout hebben gemaakt. Ze missen alleen de kwaliteit om fatsoenlijk uit te pakken op moment dat ze worden teruggebracht en nog geen trap hebben gedaan. Het wegsturen van Leezer op 4 km en het niet op orde kunnen krijgen van een trein is tekenend.
29 juni 2015 09:49
tja, TLJ... de tijdrit viel mee, maar de wegrit was weer om te janken. en dat mag gewoon best gezegd worden, ondanks dat sommigen hun maaginhoud menen te moeten ledigen na het vaststellen van dit feit.
@ Ti-Raleigh:
Sooike is niet zielig, heeft een huid tien keer zo dik als een olifant en voelt zich prettig in zijn rol als een soort buitenbeentje.
29 juni 2015 10:38
Kamp TLJ tegen sooike? Sorry, maar ga je eens verdiepen in de afgelopen jaren hier met sooike.
1 5 6 7

Reacties zijn gesloten.