Niki Terpstra overtuigd: “Komst van Sagan zal Team TotalEnergies beter maken”
foto: Nico Dick
Nico Dick maandag 9 augustus 2021 om 19:00

Niki Terpstra overtuigd: “Komst van Sagan zal Team TotalEnergies beter maken”

Interview Voor Niki Terpstra was de Arctic Race of Norway de eerste wedstrijd van deel twee van 2021. Voor de start van de slotrit had WielerFlits een gesprek met de intussen 37-jarige Noord-Hollander, die aangeeft de knop omgedraaid te hebben. “Ik ben erop ingesteld dat ik meer voor de ploeg doe in plaats van zelf de druk op me te hebben. Maar als ik een goede uitslag kan rijden, zal ik dat niet laten liggen.” Vijf uur later werd Terpstra tweede in Harstad.

Team TotalEnergies stond gisterenmiddag in het Noorse Gratangen gedecimeerd aan de start van de laatste etappe van de Arctic Race. Nadat eerder al Cristián Rodríguez en Valentin Ferron waren uitgevallen, moest ook Dries Van Gestel geblesseerd forfait geven. Bleven over: Edvald Boasson Hagen, Mathieu Burgaudeau en Niki Terptra.

Terpstra verloor er zijn goede humeur niet door. Integendeel, de Nederlander uit het team van manager Jean-René Bernaudeau was bijzonder goedgemutst. Met dank aan de Noorse zon en prachtige omgeving? Of wist hij dan al dat hij een uurtje later zou meeglippen in de ontsnapping die hem in Harstad een mooi resultaat zou opleveren?

Goedemiddag, Niki. Mag ik zeggen dat je dit jaar tot dusver vooral anonieme uitslagen bijeen fietste?
“Ja. Helaas wel. Dat is ook zo.”

Maar daar heb je een reden voor…
“Dat is best simpel. Ik fiets niet snel genoeg op de juiste momenten.”

Maar dat heeft dan ook weer een oorzaak… Moeten we terug naar jouw zware val in 2019?
“Ja, waarschijnlijk wel. Het is natuurlijk een heel grote tegenslag geweest. Ik word daarnaast ook een dagje ouder en al bij al is het niet gemakkelijk om op het niveau terug te komen dat ik gewend was. En ze fietsen ook niet trager dan een paar jaar geleden.”

Hoe moeilijk is dat om met die feiten om te gaan?
“Ik moet het ermee doen. In het begin was dat teleurstellend, als je voor je eigen kans gaat en het lukt niet. Ondertussen weet ik dat. Ik ben erop ingesteld dat ik ook meer voor de ploeg kan gaan doen in plaats van zelf de druk op me te hebben. Maar als ik op een dag een goede uitslag kan rijden, dan zal ik dat zeker niet laten liggen.”

Je hebt een knop omgedraaid?
“Je moet het niet zien alsof ik opgeef of zo. Zeker niet. Ik wil ook niet dat het te negatief klinkt. Maar ik moet ook realistisch zijn. Ik ben op dit moment niet zo goed als in mijn topjaren.”

Heb je er vrede mee? Of probeer je nog opnieuw die stap hogerop te zetten?
“Elke wielrenner wil sneller fietsen. Uiteraard hoop ik dat het opnieuw beter zal gaan.”

Bij TotalEnergies waren ze gisteren nog met drie – foto: Nico Dick

Wijzen ook testen uit dat het wat minder gaat?
“Nee, dat eigenlijk niet echt. Soms kan je het verschil niet in nummertjes terugvinden. Dat je net tien seconden nog een versnelling hebt na een inspanning waarvan iedereen kapot zit. Dat heb ik nu even niet. Soms maken details het verschil.”

Een paar maanden geleden bereikte ons plots het bericht dat 2021 jouw laatste jaar zou worden? Maar dan hoorden we weer dat daar niets van waar is.
“Ik weet niet waar dat vandaan komt. Het is niet zo en ik heb er ook nooit aan gedacht om op te geven.”

Fiets je in 2022 nog steeds voor Team TotalEnergies?
“Dat weet ik nog niet. Ik kan er echt nog niets over zeggen. Het is ook nog niet zo laat op het seizoen.”

Je zou wel graag blijven?
“Zeker. TotalEnergies is een hele goede ploeg. Ik ben een paar jaar terug in dit avontuur gestapt en het is heel mooi om te zien dat het niveau in de ploeg stapje per stapje omhoog gaat. Niet alleen de renners, maar ook de omkadering en het niveau van professionalisme. Mooi om daar onderdeel van te zijn en mijn steentje bij te dragen.”

Daar zal straks ook de komst van Peter Sagan en zijn gevolg toe bijdragen…
“Natuurlijk. Het is een enorm groot kampioen. Zijn ervaring erbij zal het niveau alleen maar omhoog trekken. Ik ben ervan overtuigd dat hoe meer kwaliteit je in je ploeg hebt, des te beter je hele team wordt. Dat is altijd zo. In elke sport, zelfs in elk bedrijf.”

Hoe ziet jouw programma de komende weken eruit?
“Ik rijd een heel mooi programma. Poitou-Charentes is een mooie etappekoers. Tussendoor op hoogtestage, daarna de Ronde van Luxemburg en een aantal (semi-)klassiekers in België. Binche, GP de Denain, natuurlijk Parijs-Roubaix, Parijs-Tours. Best druk. Eigenlijk begint voor mij nu het tweede deel van het seizoen. In het middendeel door omstandigheden heel weinig koersen gehad. Was vervelend, want ik koers graag. En ik heb er ook baat bij om veel te koersen.”

Durf je nog een keer de focus leggen op Parijs-Roubaix?
“Daar ligt de focus sowieso op.”

Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen, wat kan er dan voor jou?
“Het hangt er vanaf wat je ervan verwacht. Maar die wedstrijd ligt mij gewoon erg goed. Het is een bijzondere koers. Het zal mooi zijn om hem eindelijk een keer voor deze ploeg te rijden, want dat is nog niet gelukt. Als Frans team starten we met ambitie. We hebben er een goede ploeg voor, met enkele goede motoren. Ik denk vooral aan Anthony Turgis. Als hij de vorm te pakken heeft die hij in de voorjaarsklassiekers had, dan is hij de vooruitgeschoven man. We gaan er het beste van maken…”

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
9 augustus 2021 10:49
Niki Terpstra altijd een ontzettend leuke wielrenner gevonden. Maar ik denk in zijn huidige ploeg hebben ze alleen maar ervaring en weinige die het nog echt waar kunnen maken. De komst van Sagan zal hier niet veel aan veranderen.
9 augustus 2021 10:59
Ik weet niet of Sagan het fijn vindt als Terpstra bij de ploeg blijft met het oog op de voorjaarsklassiekers. Indien ja, dan kan hij als helper wellicht blijven. Op basis van zijn resultaten in de laatste drie jaar zal hij geen nieuw contract krijgen. Mogelijk wel door zijn ervaring in de klassiekers.
9 augustus 2021 11:15
Ik hoop echt dat hij nog een jaartje blijft!
Als hij nu inderdaad betere resultaten rijdt hebben ze een leuk trio met Sagan, Turgis en Terpstra.
9 augustus 2021 13:54
De kans lijkt me groter dat Sagan steeds zwakker gaat presteren en de ploeg in middelmaat blijft hangen.
9 augustus 2021 13:58
Sagan is allang niet meer geïnteresseerd in presteren.
9 augustus 2021 14:00
Die kan de helft van zn salaris wel inleveren als hij al mag blijven
9 augustus 2021 14:06
Zou er niet raar van staan te kijken als Terpstra niet verlengd wordt vanwege Sagan. Tenzij die opeens een geweldig najaar rijdt natuurlijk. Terug naar QS zou best wel eens kunnen werken...
    9 augustus 2021 19:23
    Ik kan me inderdaad nog wel een incidentje in of Gent-Wevelgem of de E3 tussen beide mannen herinneren, dus kan me niet voorstellen dat het inderdaad beste vrienden zijn en Sagan laat zich natuurlijk graag omringen door intimi. Aan de andere kant, volgens mij is Terpstra wel een beetje de Mark van Bommel van de fiets. Verschrikkelijk om tegen te rijden maar een hele leuke jongen om in je ploeg te hebben die ook voor ploeggenoten de kastanjes uit het vuur wil halen.
9 augustus 2021 15:17
Daar is niet veel voor nodig.
    9 augustus 2021 23:54
    Hard maar correct, Total Energies heeft een gigantische multinational achter zich staan maar de wielerploeg is behoorlijk zwak te noemen. Turgis is een leuke renner maar voor de rest is het een Frans werkverschaffingsproject met dure buitenlandse renners op leeftijd zoals EBH en Terpstra. Het aantrekken van Sagan en diens entourage is publicitair een stunt van formaat maar of het de ploeg sportief zo veel oplevert moet ik nog zien.
10 augustus 2021 00:10
Flinke terugval in salaris en Niki lijkt me nog altijd perfect om erbij te hebben voor zwel Anthony als Peter. Kent alle Vlaamse wegen en is ook realistisch dat hij inmiddels beter in dienst kan rijden.

Reacties zijn gesloten.