Niki Terpstra over afscheid: “Killersinstinct is afgemat”

Niki Terpstra over afscheid: “Killersinstinct is afgemat”

foto: Cor Vos

woensdag 14 september 2022 om 21:00
Interview

Liefst zestien jaar lang reed hij op het allerhoogste niveau en groeide hij uit tot een van de beste renners van het peloton. Met overwinningen in Parijs-Roubaix, Ronde van Vlaanderen en o.a. vier wereldtitels in de ploegentijdrit kent Niki Terpstra een rijk palmares. Vanmiddag maakte hij via social media zijn afscheid bekend.

Sinds Terpstra het bericht postte waarin hij bekend maakte op het einde van dit seizoen te stoppen als wegwielrenner, werd hij bedolven onder de reacties. In zijn hotel waar hij verblijft om morgen van start te gaan in de GP Wallonië doet het de 38-jarige Noord-Hollander deugd om zoveel positieve commentaren te lezen.

“Eigenlijk heb ik nog niet zo heel lang geleden de knoop doorgehakt om te stoppen”, vertelt hij. “Ik kende een voorjaar waarin ik weer een redelijk niveau haalde en waar ik zelf een goed gevoel uithaalde. Pas in de zomer begon een mogelijk afscheid door mijn hoofd te spoken.”

Wat ging er dan door je hoofd?
“Als je in het profpeloton wilt presteren, dan moet je er héél veel werk insteken. Je moet altijd uitermate gefocust zijn en je enorm kunnen opladen. Daarbij moet je een killerinstinct hebben. Dit leven vraagt zo veel van je… Ik vroeg me af of ik dit nog een jaar wilde doen. Na een paar weken van wikken en wegen kwam ik tot de conclusie dat het genoeg is geweest.”

Had je ooit gedacht dat je zo’n mooi palmares kon opbouwen?
“Op het moment dat ik nog bij de amateurs reed, had ik dit nooit durven dromen. Helemaal niet zelfs. Als je er eenmaal voor gaat en je begint steeds beter te rijden, dan ga je gedurende je loopbaan wel je doelen bijstellen. En na de eerste overwinning kijk je uit naar een volgende. Automatisch kijk je dan ook naar wedstrijden op een nog hoger niveau.”

foto: Cor Vos

Wat was jouw kracht als wielrenner?
“Ik heb in mijn hele carrière het uiterste van mezelf gegeven. Ik koerste en trainde nooit op 95%. Ja, ik durf te stellen dat ik mijn successen vooral te danken heb aan hard werken. Ik kreeg dat opgebracht omdat wielrennen mijn passie was en ik een enorme toewijding voor de sport had.”

“Daarbij had ik een grote prestatiedrang. Nee, ik heb nooit moeite gekend om mijn trainingen af te werken. Als je me vraagt wat was mijn talent, dan zeg ik dat ik een enorme gedrevenheid had om hard te werken. Sterker, ik vroeg me na alle zware trainingen nog steeds af of ik wel genoeg had gedaan. Die twijfel heb ik altijd gekend.”

Zijn de zeges in Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen ook jouw persoonlijke hoogtepunten?
“Absoluut. Die overwinningen steken er echt bovenuit. Deze monumenten onder de klassiekers zijn de hoofddoelen van de beste renners van de wereld. Als jij al die toppers op die dag kunt verslaan, voelt dat héél bijzonder. Al kijk ik ook met veel trots naar mijn andere zeges. Als je niet de snelste sprint in de benen hebt, dan is het winnen van een wedstrijd altijd bijzonder. Dan kleeft er meestal ook wel een mooi verhaal aan zo’n zege.”

“Waar ik zeker ook een enorme voldoening uit heb gehaald, zijn de vier wereldtitels in de ploegentijdrit met het team van Patrick Lefevere. Iedere keer was dat met een andere ploeg en uiteindelijk ben ik de enige die alle vier de wereldtitels heeft meegemaakt. In dit onderdeel steek je als ploeg zo veel werk in. Dat zien de mensen nooit. Je doet hier heel gerichte trainingen voor en het kost veel discipline. Het mooie is dat je dan ook echt het gevoel hebt dat je samen wint. Ik was binnen de ploeg iemand die de anderen hierin goed kon motiveren.”

Terpstra wint de Ronde van Vlaanderen – foto: Cor Vos

Het keerpunt in je loopbaan lijkt de vreselijke val op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen in juni 2020?
“Zo zie ik het zelf ook. Helaas. Zowel fysiek als mentaal heb ik daar een klap opgelopen. Ik heb na de revalidatie nog wel een goede conditie gehaald, maar de impact van die val op mijn lichaam is groot geweest. Ik heb daarna nooit meer dezelfde kracht gevoeld. Ik ben dus nooit meer dezelfde renner als voorheen geweest.”

“Daarnaast heb ik sinds die val ook een zekere angst. Zoiets wil je nooit meer meemaken. Voor een renner die met het mes tussen de tanden rijdt en die het best tot zijn recht komt in wedstrijden waar je ook bepaalde risico’s moet nemen, heeft dat een grote invloed. Mijn killersinstinct is sinds die val afgemat.”

Hoe kijk je naar de laatste maanden van het seizoen?
“Ik rij de komende weken nog diverse wedstrijden, veelal in België en in Frankrijk. Parijs-Tours zal mijn laatste koers worden. Ik heb voor al die wedstrijden veel zin en wil me nog graag tonen.”

Al een idee wat je na je profcarrière gaat doen?
“De liefde voor de fiets is onverminderd groot. Op mijn achtste ben ik gaan fietsen omdat ik dit waanzinnig mooi vond. Die liefde is nooit weggegaan en nog altijd zit ik met evenveel plezier als vroeger op de fiets. De laatste tijd heb ik ook geregeld op de gravelbike gezeten. Misschien is dat een optie. Hoe ik mijn leven na het wegwielrennen ga invullen, dat is iets waar ik de komende tijd eens goed over ga nadenken.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

fransestinkkaas 13 september 2022 om 19:15

1 april 2018, eerste paasdag. Staat nog altijd in mijn hoofd gekrast als die prachtige zondag waarop Terpstra alles en iedereen kort en klein reed in de Ronde van Vlaanderen. Voor mij nog meer een kroon op zijn carrière dan Roubaix, terwijl die misschien wel lastiger was.

Op een goede dag werkelijk onverslaanbaar en een kop waar je u tegen zegt. Bedankt meneer Terpstra!

10
Steven_E 14 september 2022 om 08:55

De manier waarop hij Roubaix won was meer “geluk”. In de Ronde was hij topfavoriet en reed hij inderdaad iedereen in de vernieling (te beginnen met Nibali er bergop af te rijden). Dus inderdaad dat is de échte kroon op zijn carriere.

0
Romāns Vainšteins 13 september 2022 om 20:33

Eigenzinnig, onderscheidend en vurig. Een niet te missen coureur. Een leven gewijd aan de keien en de grootste koersen binnen zijn bereik gewonnen. Flandrien op de manier zoals het bedoeld is. De juiste ploeg gekozen en daarbinnen meerdere rollen vervuld.

Altijd fan geweest, echt een koppensneller.

Eigenlijk zaten zijn mooiste en meest jammerlijke moment in dezelfde week. Een week na de ronde was hij in Roubaix met afstand de sterkste renner in koers maar liep tegen een dappere Sagan en vijandige koplopers aan. Dat had echt een dubbel moeten zijn ik kan daar stiekem nog steeds een beetje van balen.

Op was het al even, fysiek dan want ik denk dat hij van iedere extra meter als prof genoten heeft. Benieuwd of hij binnen het wielrennen en in welke hoedanigheid hij nog opduikt later.

5
Alfred Issendorf 13 september 2022 om 22:05

Zijn mooiste overwinning voor mij was dat hij Nederlands kampioen werd door de hele Raboploeg op een hoop te rijden.

4
FDJ 13 september 2022 om 22:45

Die zure gezichten van Weening en Boom ernaast. Onbetaalbaar.

3
Dr. Pozzo 13 september 2022 om 23:07

Die gaat lekker met ten Dam avonturen beleven

4
de adelaar 13 september 2022 om 19:39

Bedankt Nikki! Ik hield van je mooie stijl, killerinstinct toen ie er was en hoe je af en toe in het duin voorbij raasde in Kennemerland en op het strand van Castricum . Vol ontzag . Je was volgens mij een fijne klootzak in het peloton, karakter mens en vooral een winnaar !

2
Veloburto 14 september 2022 om 09:23

Een ware legende.

2
Dikke Vrouw 13 september 2022 om 20:04

Op een dag is het op . Bedankt niki . Kan zich verder gaan bezig houden met ze kledinglijn

1
Laura 13 september 2022 om 21:47

Mooie coureur, Stylist en gedreven. Kan nu verder met z’n kledingmerk.
Als persoon heb ik niks met hem. Arrogant en kan dwars door fans heenkijken.

1
MarcoPantani 13 september 2022 om 21:49

Meer van dit! Eerlijk verhaal van een geweldige sportman. Genoten!

1
horsm 13 september 2022 om 19:45

Leuk eerlijk en open interview. Kleurrijke renner, die uitgroeide van enthousiasteling in de vroege ontsnapping tot wereldtop.

0
De Naaktslak van nigtevecht 13 september 2022 om 21:06

Mooie carriere. Vele hoogtepunten al was dat de laatste seizoenen minder. Mooie humor ook. Hoop dat we hem nog terug zien in het wielrennen.

0
Het Vleesmonster Van De Visafslag 13 september 2022 om 23:07

Altijd een genot om de beste man te zien fietsen, wat een plezier en fantastische overwinningen heeft hij ons geschonken.

Liefde voor de koers.

0
fudd 14 september 2022 om 22:19

Een tante betje als openingszin is zonde. (Groeide hij zestien jaar uit?)

0
Comments 14 september 2022 om 08:30

En daarnaast nog de knapste van hele peloton ook..

-1
plattenband 13 september 2022 om 22:23

Een Nederlander zoals ik ze liever heb…

Goed gepresteerd onder Vlaamse Vlag!
Geen kl… meer gepresteerd onder Franse Vlag (op enkele uitschieters na in z’n eerste seizoen daar) maar wel nog goed geschept

(Oewwww, nu schep ik de minnetjesssss)

-4
AnderJ 14 september 2022 om 15:07

Vooral een wat flauwe opmerking om minnetjes op te halen door het “maar wel nog goed geschept”, omdat je het doet klinken alsof er iets verwijtbaars heeft plaatsgevonden.

Terpstra is weggegaan omdat QS hem niet wilde betalen wat hij bij andere ploegen kon verdienen. Terpstra heeft daarna niet meer op dat zelfde niveau gepresteerd. Wat mij betreft komt dit (i) omdat hij in een minder sterk team terecht kwam, waar hij bij QS als hij wegreed profiteerde dat QS ook andere favorieten in het team had (ii) door zijn valpartijen en wellicht (iii) doordat hij daarvoor al misschien net over zijn absolute top heen was. (i) was bekend bij het team, (ii) was botte pech en (iii) een risico dat het team heeft genomen. Wat er nou verwijtbaar is, weet ik niet.

2
plattenband 14 september 2022 om 18:46

Helemaal geen verwijt!

Gewoon slim gezien van hem dat hij kon profiteren van z’n naam en nog enkele jaren goed poen scheppen bij een ploegje dat gewoon vereerd was om hem te kunnen strikken. Een soort win-win dus. Uitbollen dus…

Zie je nu bij Sagan en dat zag je bij Gilbert. En wellicht ook andere…

1

Net binnen

Populair

Materiaalzone