Niki Terpstra: “Juni en juli worden belangrijke maanden”

Niki Terpstra: “Juni en juli worden belangrijke maanden”

©Cor Vos

dinsdag 21 mei 2019 om 10:45
Interview

Iets meer dan vijf weken na zijn val in de Ronde van Vlaanderen kon Niki Terpstra de voorbije week eindelijk weer wat koersritme opdoen. In de Vierdaagse van Duinkerke startte hij zonder persoonlijke ambitie. Dat wordt deze zomer anders, vertrouwde Terpstra ons toe. “De Tour is het hoofddoel, maar ook de kleinere koersen zijn belangrijk.”

“Ik had er een hele winter keihard naar toegewerkt. De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix waren hét hoofddoel van het voorjaar. Net dan ga je hard tegen de grond en mis je die belangrijkste klassiekers. Natuurlijk is dat balen. Dat is de zwarte kant van de koers.” Niki Terpstra (35) keek vrijdagmorgen in Fort-Mahon-Plage nog één keer achterom. Maar het vizier van de nuchtere Noord-Hollander is vooral op deze zomer gericht.

Aan de basis werken
Na zijn val in de Ronde van Vlaanderen bleef Terpstra tien dagen van de fiets. Daarna begon hij rustig aan de heropbouw. “Maar dat was tot op vandaag vooral aan de basis werken. Van intensiteit op training was nog niet echt sprake. De zomer is nog lang, met een druk programma. Stap voor stap gaat het de goede kant op.”

Terpstra is de Vierdaagse van Duinkerke alvast goed doorgekomen. De eerste dagen peddelde hij mee in het peloton. Koersritme opdoen, noemen renners dat nadat ze na een blessure voor het eerst opnieuw in competitie komen. Zo ook bij Terpstra. “Presteren hoeft hier niet. Met Anthony Turgis (uiteindelijk beste jongere en vierde in het eindklassement, red) hebben we een talent in de ploeg die dit werk aan kan.”

Luxemburg en België
Zelf hoopte Terpstra in de rit naar Cassel – daags na ons interview – al een keertje wat meer op de voorgrond te fietsen. Maar het uithangbord van Total-Direct Energie bekeek het vooraf realistisch. “Een mooie uitslag zou leuk zijn, ja. Als het gaat, dan gaat het. En als het niet gaat, dan betekent het dat het nog te vroeg is.” Noord-Hollandse logica. Terpstra finishte in Cassel als 25ste, exact een half minuutje na winnaar Mike Teunissen. Meer dan verdienstelijk.

foto: Cor Vos

Woensdag en zondag koerst Terpstra in West-Vlaanderen. Respectievelijk in Ruddervoorde (kermiskoers) en Zwevegem (GP Marcel Kint, tweede wedstrijd van de Bingoal Cycling Cup). Die Belgische wedstrijden zijn niet toevallig gekozen. “Ik heb dit jaar bewust gekozen om de Ronde van Zwitserland links te laten liggen en een vooral Belgisch-Luxemburgs getint programma te rijden. Natuurlijk is de Ronde van Frankrijk een doel op zich, maar ik wil ook in de kleinere koersen presteren.”

Total
De Ronde van Luxemburg (5-9 juni) en de Baloise Belgium Tour (12-16 juni) staan met stip genoteerd in Terpstra’s agenda. Aangevuld met een aantal eendagskoersen in België en de Nederlandse kampioenschappen. “Juni en juli worden twee belangrijke maanden.”

De Vierdaagse van Duinkerke was voor de Ronde van Vlaanderen-winnaar van 2018 overigens zijn allereerste wedstrijd in het nieuwe Total-Direct Energie shirt. “Of er iets veranderd is met de komst van Total? Die nieuwe outfit. Verder niets, denk ik. Of toch: Direct Energie was buiten Frankrijk niet de meest bekende naam, ondervond ik al. Dat is nu toch wel een groot verschil. Iedereen kent Total. Internationaal is het interessanter als zo een naam aan het team verbonden is.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

Poeksel 20 mei 2019 om 11:57

Hij was overigens nog wel in beeld in een late ontsnapping (maar was kansloos tegen de Jumbotrein).

0
reusjen 20 mei 2019 om 13:22

Ik vind het tenue toch wel heel erg lelijk, daar hadden ze iets mooiers van kunnen maken. Op één of andere manier staat het Terpstra ook niet.

0
peervaneynthoven 20 mei 2019 om 23:39

Nog helemaal niets gepresteerd dit jaar. Erg afhankelijk geweest van de sterkte van zijn vorige ploeg, in de breedte, blijkt nu.

0
Chielski 21 mei 2019 om 07:10

Ja, inderdaad! Eigenlijk is zijn enige echte prestatie dit jaar dat hij zo hard is gevallen dat hij de koersen waar hij normaal gesproken goed is, niet heeft kunnen rijden. Wat een prutser die Terpstra…

Klinkt best een beetje idioot toch, als je het zo leest?!

0
Mechanieker 21 mei 2019 om 07:20

Hee Peer, jij bent schijnbaar nooit iets tegengekomen in je leven…?

0
Merlinappa 21 mei 2019 om 10:19

Volgens mij had ie al een paar dikke ereplaatsen te pakken voor zn val hoor.. weet niet wat jij onder ‘niks gepresteerd’ verstaat.

0
HSV 21 mei 2019 om 11:05

Hij stond al twee keer op podium en leek naar zijn topvorm toe te groeien. In RVV zat hij goed van voren telkens tot hij viel. Hard oordeel van ene peer die met zekerheid het wiel van Terpstra niet houden kan.

0
Cadellie 21 mei 2019 om 16:26

Kuurne vergeten?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone