Niki Terpstra is de beste in UCI Gravel World Series in Millau

zondag 5 juni 2022 om 13:57
Niki Terpstra is de beste in UCI Gravel World Series in Millau

foto: Cor Vos

Niki Terpstra heeft zondag de winst gegrepen in de derde manche van de UCI Gravel World Series. De 38-jarige Nederlander van TotalEnergies was na 130 kilometer de beste in de Wish One Gravel Race in het Franse Millau, voor landgenoot Piotr Havik. De koers bestond voor 40% uit gravelwegen, voor 40% uit bospaden en voor 20% uit asfalt.

De UCI Gravel World Series is dit jaar in het leven geroepen door de internationale wielerunie UCI. In april werd al een manche verreden op de Filipijnen en in mei was een wedstrijd in Australië. Millau was de derde manche. De eerstvolgende koers is op 18 juni in Polen.

De reeks van twaalf wedstrijden trekt ook naar Nederland en België. Voor de wedstrijd in België is de keuze gevallen op Houffalize, in de provincie Luxemburg. De wedstrijd in Nederland vindt in Veenhuizen (Drenthe) plaats. Bij de vrouwen was het overigens ook Nederland boven: Tessa Neefjes kwam als eerste over de streep in de vrouwenkoers.

Geplaatst voor WK Gravelracen
Het concept van de nieuwe gravelreeks is gebaseerd op de UCI Gran Fondo World Series, waar renners ook hun plek kunnen verdienen voor het WK. Bij elke ronde van de nieuwe Gravel World Series zullen de snelste 25% van de mannen en vrouwen van elke leeftijdsgroep zich kwalificeren voor het WK gravelracen, dat in de herfst wordt gehouden.

Het enige verschil met het concept voor Gran Fondo is dat beroepsrenners ook aan evenementen van de UCI Gravel World Series kunnen deelnemen en zich kunnen kwalificeren voor het WK van deze opkomende discipline.

Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. In deze editie is er ook ruimschoots aandacht voor de gravelscene. Je leest onder meer een interview met Peter Stetina, die vertelt over zijn transitie van de WorldTour naar gravel pro en zijn samenwerking met Canyon. Daarnaast lees je ook waarmee je Unbound Gravel kunt vergelijken in een artikel met Laurens ten Dam. Bestel nu jouw exemplaar!

Dit artikel delen:

35 Reacties

Vangenechten 5 juni 2022 om 14:03

Het is dan wel geen wegkoers, maar het doet deugd om deze sympathieke hardrijder nog eens te zien winnen!

0
Wheely 5 juni 2022 om 14:05

Zo is het maar net!

0
Jan 5 juni 2022 om 18:57

Dat sympathieke vind ik wel mee vallen
Maar goed iedereen zn mening

0
Koers 5 juni 2022 om 14:30

Nederlanders en gravel blijkt een gouden combi.

0
Lay On 5 juni 2022 om 14:39

Op de fiets dan…. verder is het stil na Martin Verkerk.

0
Wheely 5 juni 2022 om 14:40

En dat terwijl de wegen hier over het algemeen strak geasfalteerd zijn.

0
Baard 5 juni 2022 om 14:52

De wereld zal dat maar moeten slikken

0
Wheely 5 juni 2022 om 15:40

Vergeet de rolstoel niet Lay On.

0
xistnc 5 juni 2022 om 14:41

Ook hier was Ten Dam vierde, als we Renaat moeten geloven. Maar dat kan een kwestie van klok en klepel zijn.

0
Guushovd 5 juni 2022 om 14:48

Ja viel me ook al op, zou snel deze kant op gekomen zijn dan.

0
Guushovd 5 juni 2022 om 14:59

Renaat corrigeert zichzelf nu.

0
Merlinappa 5 juni 2022 om 14:49

Tsja, winnen tussen veredelde amateurs is natuurlijk toch ietsje makkelijker.. Dit deelnemersveld is niet te vergelijken met Unbound natuurlijk.

0
Oblomov 5 juni 2022 om 15:21

Dat zijn ook gewoon veredelde amateurs hoor. Geen sprake van dat Terpstra niet mee zou kunnen komen in een race waar Ten Dam vierde wordt.

Als Slik zich later in het seizoen ook nog even kwalificeert, mogen ze het op dat WK onderling uitvechten.

0
Nestor 5 juni 2022 om 15:44

Hij had ongetwijfeld ook graag in Kansas gestart, maar Total sponsort deze wedstrijd en dat is toch zijn werkgever. En ook met reizen / jetlag / voorbereiding is het als nog actieve pro moeilijk te combineren.

0
Merlinappa 5 juni 2022 om 16:31

Er is wel degelijk een (groot) verschil tussen het deelnemersveld in Unbound en deze wedstrijd. Wellicht had Niki ook daar ver kunnen komen, maar dan rijden er zo nog 20 van zijn niveau mee. Hier niet.

0
Oblomov 5 juni 2022 om 17:59

Twintig? Ten Dam wordt daar op zijn 41e vierde…

Ik denk dat Havik, die hier tweede werd op anderhalve minuut, in Amerikaanse gravelwedstrijden al probleemloos zou meestrijden voor de overwinning. Volgens mij zou Terpstra de boel compleet domineren.

We hebben het over een discipline waarin mannen als Stetina, Ten Dam en Boswell sterren zijn. Op de weg samen goed voor één profoverwinning.

0
Merlinappa 5 juni 2022 om 21:18

Jij snapt toch ook wel dat scorebord journalistiek waarin je verschillende disciplines met elkaar probeert te vergelijken als een tang op een varken slaat?

Je vergeet namelijk een paar belangrijke dingen:
-unbound is 230km langer dan wishbone
-renners als Ten Dam en Ivar hebben extreem gepiekt naar deze koers (en de gehele top-50). Niki rijdt op de weg, en veel kortere koersen, daar train je absoluut anders voor.
-wegrenners zijn niet per definitie goed in gravel en omgekeerd. Helemaal op dit soort extreme afstanden.
-het deelnemersveld in Frankrijk was simpelweg zwakker.

0
Oblomov 5 juni 2022 om 22:42

Of het deelnemersveld in Frankrijk wel of niet zwakker was, verandert niets aan het feit dat er in Amerika nooit, maar dan ook nooit, twintig renners aan de start stonden van het niveau van Terpstra.

Ook daar voor het overgrote deel amateurs die via een loting aan de start zijn gekomen en een klein aantal semi-profs. Bij die laatste categorie hebben we het dan primair over voormalige World-Tour knechten en daarnaast mindere goden uit het mountainbiken en het veldrijden.

Dat de afstand een probleem zou zijn voor Terpstra, lijkt me ook niet. Integendeel, dat is gezien zijn leeftijd, juist in zijn voordeel. De winnaar komt nota bene uit Terpstra’s eigen trainingsgroepje, waarvan we weten dat ze trainen volgens de ouderwetse methode van vooral veel kilometers vreten en dat ze regelmatig off-road gaan in de duinen en op het strand.

Maar goed, laten we hopen dat Terpstra dat WK gaat rijden. Dan zullen we het zien. Slik is ook van plan mee te doen.

Moet overigens wel lachen om het feit dat ostentatief de neus ophalen voor de UCI heel wat problematischer wordt voor die Amerikanen, nu de winnaar van hun meest prestigieuze race gewoon mee gaat doen aan het officiële wereldkampioenschap. De winnaar daarvan heeft nu automatisch legitimiteit.

0
Merlinappa 6 juni 2022 om 06:54

Ik zie heel veel aannames in je bericht, waarbij je er vanuit lijkt te gaan dat gravel hetzelfde is als de weg, en dat 5 uur of 10 uur koersen ook geen verschil uitmaakt. Kijk voor de grap naar strandraces; ook een aparte discipline die veel weg lijkt te hebben van wegwielrennen, maar ook daar komen opeens andere renners bovendrijven.

Leeftijd zorgt er trouwens niet voor dat je beter wordt over lange afstanden trouwens, hoe kom je daarbij?

Ik ben inderdaad benieuwd naar het WK. Ik denk dat je Terpstra, hoewel hij een goede renner is, overschat.

0
Oblomov 6 juni 2022 om 13:35

Bij strandraces komen juist helemaal geen andere renners bovendrijven. Zeker bij het EK is het één en al continentale en procontinentale wegrenners dat de klok slaat. Inclusief renners die het er echt alleen maar een beetje voor de lol bijdoen, zoals Boom, Teunissen, Dupont en Vermeltfoort. Ockeloen is de enige die je echt een pionier en specialist kunt noemen.

Ik vind beachracen overigens een fantastische niche, maar net als gravel is het van bescheiden niveau en vraagt het qua stuurkunst niet dermate veel dat buitenstaanders kansloos zijn (zoals bij het veldrijden of het mountainbiken wel het geval is).

Die top 10 van Unbound staat vol met ex-knechten. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat een ex-topper als Terpstra daar niet mee zou kunnen komen omdat het drie uurtjes langer duurt dan San Remo. Volgens die logica zou Cape Epic nooit kunnen worden gewonnen door een XCO renner (en zijn veldrijders kansloos op de weg).

Boswell heeft gewoon een baan. Die deed de vorige editie op de bonnefooi mee en won 'm meteen.

0
Merlinappa 6 juni 2022 om 14:18

Wederom veel aannames.
‘drie uurtjes langer dan San Remo’. Dat vertelt niet eens het halve verhaal natuurlijk: San Remo rij je 95% van de tijd in je herstelzone in het peloton. In Unbound rij je waarschijnlijk 95% van de tijd op 80% en hoger van je omslagpunt. Compleet andere inspanning, totaal onvergelijkbaar.
Ten Dam heeft bijvoorbeeld gemiddeld 289 watt over 9 uur en 20 minuten gereden, wat resulteert in een TSS van 746. Kijken we naar MSR van 2021 dan zien we dat MvdP 241 watt over 6 uur en 50 minuten trapt, resulterende in een TSS van ‘slechts’ 353, wat zelfs lager was dan zijn NK-overwinning op de VAMberg. hieruit kan je dus vrij duidelijk concluderen dat MSR totaal niet te vergelijken is met Unbound.

Net zoals dat Boswell ‘op de bonnefooi’ mee deed; die gast heeft ongeacht zijn baan daar natuurlijk enorm veel voor getraind en goed gepiekt. Laurens ten Dam heeft natuurlijk ook ‘gewoon een baan’, maar fietst 25+ uur per week.

Vooruit, met het strandracen sloeg ik wellicht iets de plank mis; ik ben daar toch te onbekend in om er echt iets over te zeggen. Overigens weet ik wel dat er genoeg strandraces zijn die wél technische passages hebben, zelfs balkjes/boomstammen.

Ik geloof wel dat Niki top-10 kan rijden in Unbound met de juiste voorbereiding, absoluut. Maar wat ik met mijn initiële post vooral wilde aangeven is dat deze gravelkoers in Frankrijk toch wel van een lager niveau is dan Unbound. Is niet erg, maar gezien het deelnemersveld, de afstand en de zwaarte een logische conclusie.

0
Mwielerfan 5 juni 2022 om 14:57

Weinig informatief, welke profs deden er verder mee, wie verder op podium?

0
Oblomov 5 juni 2022 om 15:46

Piotr Havik stiekem toch nog aan het fietsen…

En als nummer twee dus ook gekwalificeerd voor dat WK.

0
Pizzi 5 juni 2022 om 18:05

Havik was laatst ook al 2e in die gravelrace in Girona, waar Slik won en Ten Dam 6e (?) werd.

0
CeRo 5 juni 2022 om 19:12

Dani Moreno 9de, niet gedacht dat gravel iets voor hem zou zijn

0
the student 5 juni 2022 om 23:30

Daarnaast zie ik nog een ex-prof.
Alberto Losada ( katusha en caisse depargne )

En Soupe als ploeggenoot.

Arnoud Jouffroy heeft nog gecrosst voor Telenet Fidea tot 2013.

0
klootje kriekeljon 5 juni 2022 om 17:23

Krijgen we zoveel gravelnieuws omdat er een opmerking was bij het 1e gravelbericht?

0
Koers 5 juni 2022 om 20:36

Nee gravelnieuws is al jaren een grote hit op .be en nu proberen ze het hier ook uit.

0
klootje kriekeljon 5 juni 2022 om 20:45

Zonder cynisme, is dat tegenwoordig wel een stuk actiever de .be?

0
Wheely 6 juni 2022 om 08:02

Nee die staan allemaal vast in het verkeer tussen de lintbebouwing en de rest zit hier.

0
Explorer 5 juni 2022 om 23:55

Stond geen mens bij de finish. Jammer voor Niki. Leuk om de hand omhoog te zien gaan! Had hij weer een liedje klaar na de finish?

Is frankrijk wel het land om een gravel koers te starten? Leeft dat daar?
België en Nederland zijn veel meer geschikt.
Ik mis ook het prachtige duitsland, daar kun je wat mooie gravelrises uitzetten.

0
Merlinappa 6 juni 2022 om 06:56

In zowel Belgie als Nederland zijn er dit jaar ook UCI gravel world series wedstrijden: 27 augustus in Houffalize en 17 september in Veenhuizen. Overigens kost de Nederlandse wedstrijd maar lieft 75 euro om mee te doen, vrij belachelijk.

0
Romāns Vainšteins 6 juni 2022 om 09:19

'17 september in Veenhuizen'

Dat zal dan bij Peest en Norg zijn eerder? Het zal wel zoiets worden: https://www.drenthe.nl/fietsen-wandelen/routes/2139787477/vaste-gravelroute-noordenveld

0
Wheely 6 juni 2022 om 09:42

Is van dezelfde organisator als Slag om Norg RV ;)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone