Niewiadoma over Van Vleuten: “Onverslaanbaar op de lange cols”

dinsdag 2 juli 2019 om 15:55
Niewiadoma over Van Vleuten: “Onverslaanbaar op de lange cols”

foto: Cor Vos

Aankomende zaterdag begint de 106e editie van de Tour de France, maar één dag eerder beginnen de beste vrouwelijke wielrenners aan de Giro Rosa (5-14 juli). De Poolse Katarzyna Niewiadoma is een van de kanshebsters. “Maar dé topfavoriet is Annemiek van Vleuten. Zij is onverslaanbaar op de lange cols”, tekent Cyclingnews op uit de mond van Niewiadoma.

Het is geen verrassing dat Van Vleuten wordt gezien als de topfavoriet voor het roze, aangezien ze vorig jaar al een verpletterende indruk wist te maken. Zo won de Nederlandse met overmacht op de gevreesde Monte Zoncolan en wist ze in de individuele tijdrit de concurrentie op minuten te fietsen.

De kopvrouw van Mitchelton-Scott won dit seizoen al Strade Bianche en Luik-Bastenaken-Luik. “Ze is echt een ongelofelijke klimmer”, is Niewiadoma onder de indruk. “Ze heeft de laatste twee jaar enorme stappen gezet. Ze is gewoon onverslaanbaar op beklimmingen van meer dan tien kilometer.”

Op de limiet 
“Ze weet bovendien hoe ze zich moet voorbereiden op een koers als de Giro Rosa. Ze heeft lange tijd op hoogte getraind.” Maar wat is precies het geheim van Van Vleuten? “Haar demarrages zijn gewoon extreem. Ze valt aan als iedereen op de limiet zit, om vervolgens een superhard en strak tempo te rijden.”

Niewiadoma weet het zeker: het moet raar lopen wil Van Vleuten haar titel niet prolongeren. “En wellicht is er een groot verschil met de nummer twee”, aldus de winnares van de Amstel Gold Race, die ook veel verwacht van wereldkampioen Anna van der Breggen. “Anna is de grootste uitdager van Annemiek.”


Binnenkort verschijnt er op WielerFlits een uitgebreide voorbeschouwing op de Giro Rosa.

Dit artikel delen:

13 Reacties

west 2 juli 2019 om 15:59

Ik heb het bij de Dames nog nooit zien gebeuren dat ze op het vlakke of in een relatief ongevaarlijke etappe na een valpartij oid met de hele ploeg(en) een concurerende kopvrouw minuten proberen aan te naaien…

Brabander 2 juli 2019 om 16:09

Hoe kom je daar nu ineens bij?
Eensch met Kasia trouwens. Van Vleuten de torenhoge favoriet en de enige die in staat is om haar te kraken is Anna van der Breggen. Maar naar haar vorm is het nogal gissen. Vaak nogal flets dit voorjaar, maar de kwaliteiten heeft ze zeker. Van Annemiek weet je gewoon vrijwel zeker dat ze in hoogvorm aan de start zal staan

west 2 juli 2019 om 16:36

Als je iemand bergop niet kan kwijtspelen moet het ergens anders gebeuren toch?
Ik heb bij de dames nog nooit passage du gois-achtige taferelen gezien dat een aantal kopvrouwen worden opgehouden en dat 3 of 4 andere ploegen accuut beginnen te jakkeren…
Hoop uiteraard gewoon dat van Vleuten wint, of tweede wordt achter Breggen en dat haar sowieso niks overkomt. Maar ik moest er ineens aan denken dat ik dat soort taferelen en naaierij bij de dames nog nooit gezien heb…

AZH 2 juli 2019 om 16:44

Dameswielrennen is inderdaad niet vaal genoeg op tv

Brabander 2 juli 2019 om 16:44

Neen. Ik ook niet. Zo vaak is het ook niet op de tv geweest natuurlijk. 2 jaar geleden won Anna natuurlijk wel (mede) door waaiervorming. Dat verlies kon Annemiek toen niet meer rechtbreien. Er zijn dus wel degelijk andere manieren

Kwibus 2 juli 2019 om 19:02

Even uit mn geheugen, maar volgens mij verloor van Vleuten een keer de giro rosa, omdat ze in een waaierrit werd verrast en iets van 2 minuten verloor.

bommie 2 juli 2019 om 20:42

@kwibus: Klopt, in 2017. Uiteindelijk werd ze derde met een achterstand die kleiner was dan de tijd die ze verloor in de waaierrit.

StonedCamel 2 juli 2019 om 17:10

Volgens mij is van Vleuten, en mogelijk v/d Breggen de enige dame die zich in het mannenpeloton enigszins bergop zou kunnen handhaven. Reed destijds met La Course op de Izoard ook al schofterig hard omhoog, verloor slechts een minuutje of 8 op Barguil. En als je ziet hoe ze deze winter trainde met de mannen van Mitchelton.

En ja er zijn nuances: kortere etappe en na 3 weken koers etc. Maar absoluut de te kloppen vrouw in de Giro.

dikkechaap 2 juli 2019 om 17:21

Als je met “handhaven” bedoelt dat ze aan het elastiek zou zitten bij Kenny van Hummel dan klopt dat ongeveer wel.

Franco Ballerini 2 juli 2019 om 17:41

Kenny van Hummel lost ze nog wel denk ik. En als het enkele klim is zo'n 20% van het tour peleton. Best wel een prestatie.

Brabander 2 juli 2019 om 19:02

Lekker belangrijk ook. Ze hoeven toch helemaal niet tegen elkaar te klimmen?

StonedCamel 2 juli 2019 om 20:26

Wat Franco zegt was ongeveer mijn definitie van enigszins bergop handhaven, zeer indrukwekkend wat mij betreft. Echt wel een stukje beter dan Kenny van Hummel.

Haar prestatie op de Izoard was fenomenaal, jammer genoeg heeft la Course dit jaar geen bergetappe.

Headlines

Materiaalzone

Populair