‘Nieuwe Merckx’ wil graag uitgroeien tot ronderenner
foto: Sirotti
donderdag 24 mei 2018 om 16:00

‘Nieuwe Merckx’ wil graag uitgroeien tot ronderenner

Remco Evenepoel is een naam om te onthouden. De 18-jarige Belg rijdt de stenen uit de straat in het U19-circuit en is op dit moment de beste junior ter wereld. Vlaamse media vergelijken de jongeling zelfs al met grootheid Eddy Merckx. Volgend jaar maakt hij zijn profdebuut voor Hagens Berman Axeon. Hij richt zich dit jaar op het WK, vertelt hij aan Sporza.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Van voetballer tot wielrenner
Het verhaal rondom Evenepoel is sowieso bijzonder. De Belg werd als voetballer gescout door RSC Anderlecht, waarna hij zijn loopbaan vervolgde bij PSV en deel uitmaakte van de Rode Duivels U15. Hij stapte terug over naar Anderlecht en verkaste vervolgens naar KV Mechelen. Een jaar geleden stopte hij aldaar en ging hij wielrennen. “Ik ben acht kilogram vermagerd sinds ik gestopt ben met voetballen. Als wielrenner moet je scherp staan om bergop mee te kunnen. Momenteel ziet het ernaar uit dat ik zal uitgroeien tot een ronderenner. En dat hoop ik ook. Als kind had ik veel bewondering voor Alberto Contador, een ronderenner met een goede tijdrit.”

Kennismaking met Quick-Step Floors
Amper driekwart jaar ‘fulltime’ wielrenner en zeventien jaar oud, kreeg hij begin 2018 een uitnodiging van Quick-Step Floors om mee te gaan op trainingskamp. “Ik kon mijn oren niet geloven toen mijn vader (ex-prof Patrick Evenepoel, red.) me vertelde dat Quick-Step Floors gebeld had om mee te gaan op stage naar Calpe in januari. Laurens De Plus kende ik al, hij woont niet zo ver van bij mij. En Yves Lampaert is ook een goede vriend geworden. Ik heb tijdens de stage veel tips gekregen van de renners, mecaniciens en verzorgers. Ze waren heel begaan met mij.”

Evenepoel – die nu rijdt voor Acrog Balen BC – maakt dit seizoen grote indruk. De jonge Belg mikt dan ook volledig op de regenboogtrui aan het einde van dit jaar. “Mijn grote doel dit seizoen is het WK in Innsbruck. Dat is een traject met heel wat klimwerk. Ik weeg nu 62 kilogram, tegen dan moeten er nog enkele kilo’s af.” Volgend jaar komt hij dus uit voor Hagens Berman Axeon. Teammanager Axel Merckx heeft al toegezegd dat de jongeling de rondes van Californië en Utah mag rijden.

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
24 mei 2018 16:04
Titel 'nieuwe Merckx' in België is niks waard
24 mei 2018 16:08
Nog nooit iemand gezien die zo de vredeskoers won. Wat een klasse en verschil in de beste juniorenkoers ter wereld
24 mei 2018 16:10
Het gaat wel al veel over zijn gewicht. Hopelijk blijft dat goed gaan.
24 mei 2018 16:11
Nieuwe "Poel"
24 mei 2018 16:11
Hij wint etappes met minuten voorsprong. Ongekend.
24 mei 2018 16:12
Axel ?
24 mei 2018 16:13
De Belgische media heeft nooit iemand in de laatste 20 jaar de "nieuwe Merckx" genoemd, behalve VDB misschien. Te veel respect voor Merckx daarvoor.
24 mei 2018 16:14
zo ontzettend veel sterker dan de rest. En dat zijn ook geen pannenkoeken.
24 mei 2018 16:22
Ik schat zo in dat het Palmares van Kelderman, v Baarle en Stuyven een stuk indrukwekkender is op die leeftijd.
Ik heb geen feiten maar mijn gevoel zegt mij dat. Ik heb ook geen zin om het uit te zoeken, want een 18 jarige met goede resultaten en talent is nog geen goede worldtour-renner. Maar hij mag mij positief verrassen, hij is iig aanvallend ingesteld anders win je niet met minuten voorsprong. Dus dat is sowieso interessant om te volgen.
24 mei 2018 16:26
Het is natuurlijk moeilijk te zien met een helm en een zonnebril, maar op die foto lijkt hij eerder 30 dan 18.
24 mei 2018 16:28
1e Kuurne-Brussel-Kuurne (solo, 37" voorsprong)
1e Guido Reybrouck Classic (solo, 3'17" voorsprong)
1e BK Tijdrijden (49" voorsprong, sneller dan de U23 winnaar)
1e Vredeskoers (+ tijdrit, slotrit, punten- en bergkl., 1'55" voorsprong)
1e Trophée Centre Morbihan (+ openingsrit en puntenkl., 3'48" voorsprong)
en dan ook Provinciaal Kampioen in Vlaams-Brabant in zowel de tijdrit als de wegrit (met bijna 5' voorsprong)
24 mei 2018 16:41
@Olly: Ik betwijfel als hun palmares veel beter is op die leeftijd. Hij wint echt grote koersen terwijl hij maar heel weinig ervaring heeft. Bij de junioren win je ook niet telkens met een dergelijke voorsprong omdat je aanvallend bent ingesteld, hij is gewoon verreweg de sterkste.

Hoe hij zich gaat ontwikkelen is wel interessant. Hoeveel progressie hij nog kan boeken weet je natuurlijk niet.
24 mei 2018 16:48
Ik heb met legio jongens gereden, die aan de lopende band wonnen. Enkel VDB, is op een bepaalde manier doorgebroken.

De tijd zal het leren....
24 mei 2018 16:51
Veel te zwaar voor zijn lengte om bergop een rol te spelen bij de profs.

B.Hagen won ook bergritten, klassiekers ect in de jeugd.
Dat zegt niks over je rol als prof
24 mei 2018 16:59
De Messias! Eindelijk!
24 mei 2018 17:26
Leuk gelijk zo'n stempel.
24 mei 2018 17:34
Ik heb vorig jaar enkele koersen met (tegen) hem gereden. Iedereen in het peloton is het erover eens dat wat deze vent doet simpelweg niet mogelijk is. Echt een talent, die gaat zeker presteren op het hoogste niveau.

Ik zag iemand die zei dat Kelderman ook zo'n resultaten zou hebben gehaald in zijn juniorenjaren. Dat had hij gehoopt misschien.

Overigens staat in dit artikel niet zijn beste prestatie in mijn ogen. In zijn 1e jaar als junior en dus ook een van zijn eerste koersen werd hij tweede in het Ronde van Baskenland voor junioren door ook het bergklassement te pakken.

Tevens ook zijn eerste meerdaagse.. Nederlands grootste talenten van de junioren winnen 1/2 grote koersen per jaar. Deze jongen 7 a 8.
24 mei 2018 17:44
@Olly
Kelderman heeft nooit de Vredeskoers gewonnen. Kwiatkowski wel, net als Kangert, Kreuziger, Velits, Cancellara, etc. Dus, je gevoel zit verkeerd.

Ik heb in de belgische Pers trouwens nog nooit het woord 'nieuwe Merckx' zien verschijnen als het over Evenepoel gaat. Wat ik wel las, in het Nieuwsblad, is dat Joxean Matxin (nu UAE Emirates) die tot voor kort voor Quick-Step scoutte, hem het grootste talent noemt dat hij ooit gezien heeft. Matxin is de man die o.a. Gaviria, Hodeg, Mas, Schachman, Cavagna en Jakobsen naar QS loodste. En ik citeer "an amazing, amazing, amazing talent".

We moeten inderdaad nog zien hoe hij als prof evolueert. Winnen bij de junioren is inderdaad geen garantie. Wat ook opvallend is dat België in rittenkoersen bij de junioren steevast het landenklassement wint. Ze zijn dus erg sterk in de breedte bij de junioren (en ook bij de U23) in een tot voor kort verwaarloosde discipline in België, nl. rittenkoersen.
24 mei 2018 17:48
Zo'n stempel kan behoorlijk tegen je werken. Ze doen hem er geen plezier mee.
24 mei 2018 17:59
Een reclame-artikel voor een specifieke renner? Misschien volgende keer er even bijzetten dat dit een infomercial (of hoe zoiets ook heet in artikelvorm) is.
Maar dus de nieuwe merckxcckxx ... 't is goed, weten we in ieder geval waar we moeten zijn voor een dosis methamfetamine.
24 mei 2018 18:09
Ik schat zo'n 1m77 en hij zegt zelf 62kg te wegen en nog te willen verminderen voor het WK in Innsbruck daarnaast in zijn categorie een uitstekende tijdrijder. Dat zijn wel eigenschappen van een ronderenner.


Maar we moet altijd met 2 woorden spreken. Het huidige profpeloton zit vol van ex-winnaars PR/RVV U23 en ex-wereldkampioenen bij de junioren/ beloften op de weg/in de tijdrit.
24 mei 2018 18:18
Post van Samlambeej getuigt van veel inzicht. Evenepoel lijkt wat dikker dan hij is; staat eigenlijk messcherp en kan zeker klimmen. Of dat volstaat om ook bij de profs alles te winnen, dat weet ik niet. Daar is de tegenstand nu eenmaal een stuk sterker, rijper en slimmer dan bij de jeugd. Maar het belooft alleszins veel moois. Het leuke aan Evenepoel is dat hij in het wielercircuit echt vanuit het niks komt. Direct begonnen met mooie koersen winnen; terwijl hij op zeer late leeftijd begonnen is. Het predikaat 'Merckxiaans' op een 17-jarige jongen plakken is niet alleen dom, maar brengt ook nodeloos druk mee voor de jongen.
24 mei 2018 18:21
We moeten afwachten hoe ie zich als prof ontwikkelt. Door zijn voetbalverleden heeft ieg een zeer degelijke core stability. Iets wat leeftijdgenoten misschien nog moeten kweken.
24 mei 2018 18:47
Mooi om te lezen hoe sommigen een renner van 18 jaar al meteen proberen neer te halen en hun sarcastische gal liggen te spuwen. Get a life...
24 mei 2018 19:10
We zullen zien. Hopelijk zit er een goede kop op en heeft hij verstandige mensen om hem heen. Eventueel de eerste renner van een nieuwe generatie die doorbreekt, namelijk de generatie '21e eeuw'.

Reacties zijn gesloten.