Nibali verrast peloton in Milaan-San Remo
foto: LaPresse/Fabio Ferrari
zaterdag 17 maart 2018 om 17:27

Nibali verrast peloton in Milaan-San Remo

Vincenzo Nibali heeft de 109e editie van Milaan-San Remo op zijn naam geschreven. Na een aanval op de Poggio volgde een aantal zenuwslopende kilometers, waarin de Italiaan op de Via Roma het peloton nipt voor wist te blijven. Caleb Ewan spurtte vlak achter Nibali overtuigend naar een tweede plaats voor Arnaud Démare.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
109e editie van Milaan-San Remo met negen vluchters
Stevig verpakt stonden de renners ´s ochtends vroeg aan de start in Milaan. Regen en kou werd er verwacht de eerste 240 kilometer in Milaan-San Remo, waarna het de laatste zestig kilometer op zou klaren. De aanval kiezen is de beste manier om warm te blijven, dachten negen avonturiers. Van Winden, Sagiv (Israel Cycling Academy), Bono (UAE Emirates), De Maestri, Rota (Bardiani-CSF), Kobernjak (Gazprom-Rusvelo), Planet (Novo Nordisk), Hatsuyama (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini) en Mosca (Wilier Triestina-Selle Italia) waren deze avonturiers. Op weg naar de Ligurische kust namen zij al gauw een voorsprong van zeven minuten.

Lang hielden zij deze voorsprong niet vast. Bij het oprijden van de Passo del Turchino liep de voorsprong rap terug naar nog maar iets meer dan anderhalve minuut. Voor de koproep was dit het seintje om er een schep bovenop te doen en voor het peloton om gas terug te nemen. Bij het ingaan van de laatste honderd kilometer was het verschil weer opgelopen naar de vier minuten.

Tre Capi  en Cipressa zorgen voor onrust en zon, niet voor aanvallen
Bij het ingaan van de laatste zestig kilometer klaarde het weer op, De been- en armstukken werden uitgedaan en de nervositeit in het peloton nam toe, met als gevolg dat er enkele valpartijen te vermelden waren zonder erg. Door de nervositeit nam de voorsprong van de kopgroep af. Op de top van de Capo Berta had het peloton de negen renners binnen handbereik en aan de voet van de Cipressa lag de koers weer helemaal open.

Dit nodigde de renners echter niet uit tot het doen van een aanval op de voorlaatste klim van de wedstrijd. Sky neutraliseerde met Dylan van Baarle de koers en richting de Poggio werd er vervolgens hard doorgereden.

Grote valpartij aan de voet van de Poggio
De laatste tien kilometer werd ontsierd door een valpartij op de achtergrond van het peloton. De topfavorieten ontkwamen aan de val, maar Mark Cavendish maakte een lelijke val, terwijl ook Jens Keukeleire het asfalt niet bespaard bleef. Op de voorposten van het peloton werd er niks van de valpartij gemerkt en was Marcus Burghardt de eerste renner die een kleine voorsprong nam op de Poggio.

Nibali de allersterkste op de Poggio
Volhouden deed Burghardt niet. De Duitser fungeerde echter wel als een springplank voor Vincenzo Nibali en Krists Neilands. Neilands kon Nibali even volgen, maar toen de Italiaan opnieuw op de pedalen ging staan, was het voor de 23-jarige Let afgelopen. Met een voorsprong van tien seconden dook de Haai van Messina de afdaling richting de Via Roma in.

Peloton komt te laat, Nibali wint tweede monument
Zenuwslopend waren de kilometers van de top van de Poggio tot de Via Roma. De voorsprong werd kleiner en kleiner door het bezeten peloton, waar Trentin erg actief was in de achtervolging. Zelfs toen Nibali met nog 800 meter te gaan de laatste bocht indook, was zijn zege nog niet zeker. Uiteindelijk bleek de voorsprong van tien seconden voldoende te zijn, waardoor de Italiaanse vedette na tweemaal de Ronde van Lombardije te hebben gewonnen nu met Milaan-San Remo alle Italiaanse monumenten achter zijn naam heeft staan. Achter de Italiaan werd Ewan met overmacht tweede voor Démare.

RIDE Magazine
115 Reacties
Sorteer op:
17 maart 2018 17:41
Geweldig! Aanvalslust wordt beloond. Mooi afgestraft al die afwachters.
17 maart 2018 17:42
Mensen die zaniken over het parcours zijn geen wielerliefhebbers.
17 maart 2018 17:42
QS kwam hier met 3 speerpunten naar toe. Geen één in de top 10.... Sky ook niet.
Mooie 5e plek voor Roelandts
17 maart 2018 17:42
Die Let Neilands kende ik tot dit jaar totaal niet, maar die is ook goed aan het fietsen
17 maart 2018 17:43
Mooi en verdiende zege. Gelukkig niet een overwinning voor iemand die je de hele koers niet gezien hebt.
17 maart 2018 17:44
Toppers hebben allemaal schrik van elkaar.. Onverwachte Grote maakt het af.
# Stradi Bianchi # Milaan-Sanremo
17 maart 2018 17:45
@ Lutsenko
Je zult mij niet horen klagen over het parcours. Wel over de renners.
We hebben 1 aanval op de poggio gezien van Nibali en dat was het.
17 maart 2018 17:45
Eerst gaat Burghardt, dan Bodnar: je zou toch verwachten dat Sagan dan ook op de Poggio zou gaan? Niet dus, hij mikte op de sprint. Maar waarom liet hij dan zijn laatste twee knechten die aanvallers nog konden terughalen nutteloos opbranden? Oerdom, 1 monument op 23 deelnames voor iemand met zijn kunnen...
17 maart 2018 17:46
Beetje hulp van de rai moter...
17 maart 2018 17:47
@beni,
Waar hiep de rai motor? Ik vond dat ze het netjes deden. (Deze keer.)
17 maart 2018 17:50
@ronddraaien
Tactiek van Sagan kon idd beter. En qua monumenten, voor zijn kunnen, MOEST ook hoger liggen.
17 maart 2018 17:51
MSR, zo'n monument geworden dat iedereen braaf wacht tot de Poggio waar max 10/15 sec winst te boeken zijn, en dat op zeven uur tijd.
17 maart 2018 17:51
Zeldzaam dat ik zo geniet van een overwinning. Geweldig gedaan door Nibali.

Trentin had hier overigens waarschijnlijk met zijn ploeg kunnen winnen, wanneer hij zich in dienst van Ewan mee op kop had gezet. Dat is misschien achteraf gelul, maar ook tijdens de chaise patat leek de koerssituatie zodanig dat de kaart Ewan getrokken moest worden.
17 maart 2018 17:52
Ja je WEET dat Nibali gaat op de Poggio en NIEMAND reageert. Dat stelt mij als wielerliefhebber toch teleur. Het was een spannend slot maar laten we eerlijk zijn, de saaiste koers ooit. Pff. Waar zaten ze nu, de Sagans en Gilberts en tutti quanti? Geen uitval, demarrage, alles of niets poging.
17 maart 2018 17:53
Inderdaad, als Gilbert eens MSR had willen winnen, had hij dit jaar nog best een kans gehad.
17 maart 2018 17:53
Cavendish lijkt zijn rechterschoen te verliezen bij de klap. Via een LTJ-renner lijkt de schoen bovenop dat geval te belanden.
https://twitter.com/laflammerouge16/status/975042564662464513
17 maart 2018 17:54
Zelden iemand een groter gat zien slaan op de Poggio, en dat met tegenwind.
17 maart 2018 17:57
Tja je moet kunnen ook natuurlijk... Het kost al veel energie om vooraan te zitten op de Poggio en dan moet je nog een verwoestende demarrage kunnen plaatsen. In het geval van een Gilbert en andere punchers vrees ik: gewoon niet goed genoeg... Of zaten ze allemaal te wachten tot Sagan zijn move maakte?
17 maart 2018 17:58
Man man, wat een klappert van cav. Lekker gedaan weer van de organisatie.
17 maart 2018 17:59
Sagan was ook niet zo sterk. Reageerde harkend op de overname van Oss en toen Kiwatkowski (die ook niet top leek) het even probeerde viel er ook een gaatje.
17 maart 2018 17:59
Oh ja en ik hoop dat Cavendish ok is want het begrip salto mortale is bij deze nieuw leven ingeblazen. Die rug! Op het beenharde Italiaanse asfalt. Man man.
17 maart 2018 17:59
En Nibali maakt zijn faam als allrounder meer dan waar. Groot kampioen. Ik heb overigens wegens de saaiheid van de wedstrijd en het zenuwenbezorgende gepraat van de commentator pas op het einde (voet Cipressa) het geluid weer aangezet (bevalt prima). De zware valpartijen )nu Cavendish) maken het kijken naar wielrennen beslist minder aangenaam.
17 maart 2018 18:00
@geflitst
Ook zelden een peloton op de Poggio gezien dat naar twee man kijkt en verder niet durft.
17 maart 2018 18:03
@stenalic, ik kijk al jaren pas de koers vanaf de voet van de poggio, zou ik je ook aanraden!
17 maart 2018 18:08
Gilbert werd opgehouden door de valpartij.

Reacties zijn gesloten.