Nibali laat van zich horen: “Voorbeeld van een schone sport”
vrijdag 3 april 2015 om 14:37

Nibali laat van zich horen: “Voorbeeld van een schone sport”

Tijdens de hoorzitting van de UCI-licentiecommissie omtrent Astana is een brief voorgelezen uit naam van Vincenzo Nibali. Hierin laat de Italiaan, winnaar van de Tour de France van vorig jaar, weten dat hij een voorbeeld is van het schone wielrennen. De inhoud van de brief werd gepubliceerd door Gazzetta dello Sport.

Astana zat donderdag om tafel met de UCI en vertegenwoordigers van het Sportwetenschappelijk Instituut van Lausanne (ISSUL), om zich te verantwoorden na een serie dopinggevallen. De UCI heeft de licentiecommissie gevraagd om Astana het startrecht in de WorldTour te ontnemen.

“Ik schrijf dit namens Vincenzo Nibali, kopman van Astana. Hij wil graag dat zijn stem gehoord wordt, zodat u tot een eerlijk besluit kunt komen”, aldus advocaat Fausto Malucchi. “Nibali wordt wereldwijd gezien als een symbool van het gevecht tegen doping en wij vinden het heel belangrijk dat we als ploeg een kopman hebben met zo’n ethisch besef. Het is duidelijk een atleet waar de ploeg zijn best voor doet en zijn harde werken wordt gekarakteriseerd door eerlijkheid en geloofwaardigheid.”

“Wij geloven dat de ploeg die de Giro van 2013 en de Tour van 2014 won, samen met Vincenzo Nibali als beste wielrenner ter wereld, actief moet blijven als voorbeeld van een eerlijke en schone sport. Dat is het beste en meest rechtvaardige voor het wielrennen en voor sport in het algemeen.”

Volgens de meest recente berichten, zal Astana tot 24 april moeten wachten voordat er een uitspraak komt in de licentiekwestie.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
35 Reacties
Sorteer op:
3 april 2015 14:44
Dit zou rond 2020 nog wel eens als een boomerang terug kunnen komen.
3 april 2015 14:50
Wat een flauwekulreactie. Omdat Nibali schoon zou zijn, is de hele ploeg schoon? Net zo'n onzinredenering als de voorzitter van de Italiaanse bond er enkele dagen geleden naar voren bracht. Als bewezen wordt dat er structureel doping binnen een ploeg wordt gebruikt, dan hoort zo'n ploeg niet in het wielrennen thuis. Dat de kopman dan schoon rijdt, maakt niet uit. Dan kan die kopman gewoon bij een andere ploeg gaan rijden waar ze zich wel aan de regels houden. Overigens vind ik de kop misleidend als ik het stuk lees. Nibali doet deze uitspraken niet zelf, een advocaat die voor Astana optreedt.
3 april 2015 14:50
*zoekt een teiltje*
3 april 2015 14:53
@dikke: zou best kunnen. Maar dan heeft hij wss een schoonmoeder of hond.
Ik snap Nibali en ook anderen wel: alles goed voor mekaar, goede prestaties, in ieder geval op het oog netjes en eerlijk: aan gedonder heeft hij nu geen behoefte.
Maar t blijft natuurlijk een met vaag geld gefinancierde club, net als Tinkoff en Kathusha, dus er kan best iets fout zitten daar.
3 april 2015 14:54
naar, bijzonder naar en eigenlijk niet in een ander woord te vangen.
3 april 2015 14:54
Zegt de man die vorig jaar op de hautacam met tegenwind na een zware etappe de klimtijden van menig notoire dopeurs uit boeken reed. Nee, mij hou je niet voor de gek Vincenzo.
3 april 2015 14:57
Had hij beter ook voor een ploeg met een wat schoner imago (Garmin? Giant?) kunnen kiezen, denk ik.

Hier trouwens de tijden van de Hautacam: klik
3 april 2015 15:05
Dat waren nog eens tijden die jaren '90 (letterlijk en figuurlijk)
3 april 2015 15:05
Nibali een wereldwijd symbool van het gevecht tegen wielrennen? Wat een onzin zeg. Voordat hij naar Astana ging en een bijzonder constante en sterke Tour reed was het een renner waar de verdenkingen niet bijzonder hoog lagen maar meer ook niet. Inmiddels, jammer genoeg, staat Nibali met stip hoog op de lijstjes van ongeloofwaardigheid.
3 april 2015 15:08
Ik ben best fan van Nibali maar dit moet hij niet doen. Hij moet niet zijn naam verbinden aan de ploeg, ook al heeft hij die verplichting door zijn salarisstrookje. Ook moet de status van Nibali als schone Tourwinnaar niet worden ingezet, dat is chantage. Je kan in dit proces niet het argument gebruiken dat er dan wéér een Tourwinnaar besmet is. Bovendien gaat dit ook helemaal niet over Nibali maar over de organisatie van de ploeg.

p.s.: in ieder geval 1/9 van de ploeg die Nibali aan de Touroverwinning hielp was niet schoon.
3 april 2015 15:11
@ Nonbeliever, Hoe je zomaar iets kan roepen wat onzin is en ook nog als waarheid neerzetten. Zoals in de bijlage van ifor kun je zien dat hij slechts de 26ste tijd neerzet. Daarbij in acht nemend dat ze nu op veel lichtere en betere materialen fietsen, betere voeding (geen doping) en betere trainingen-arbeid rust verhoudingen rest van het seizoen.
Hiermee niet zeggend dat hij schoon is want dat kunnen wij gewoon niet weten.
Je kan wel voor een schone imago ploeg willen rijden maar als die nog niet de helft van wat je bij Astana kan verdienen betalen snap ik zijn keuze best. En geloof me heel veel moraalridders hier zouden die keuze ook maken.
3 april 2015 15:15
Doet me denken aan de toespraak van Samuel Dumoulin tijdens Parijs-Nice. Ik ben benieuwd of sommigen de brief van Nibali ook zien als het 'doorbreken van de omerta'. Wat mij betreft zijn beide betogen doorgestoken kaart.

Quote van Fausto Maluchi:
Wij geloven dat de ploeg die de Giro van 2013 en de Tour van 2014 won, samen met Vincenzo Nibali als beste wielrenner ter wereld, actief moet blijven als voorbeeld van een eerlijke en schone sport.


Gelukkig gebruikte Maxim Iglinksiy pas na de Tour van 2014 EPO. Ik vermaak me kostelijk hier. :')
3 april 2015 15:23
Sappig ! Ik kreeg er bij lezing spontaan Godfather 2 beelden bij in mijn hoofd. For connaisseurs: de grand jury en 'doop' scenes (whats in a name ;-)

Edit: Daan mag die film nog niet zien.
3 april 2015 15:25
Hey Daan, waarom mag ik niet geloven dat élke wielrenner gewoon nog doping gebruikt en vervolgens niemand in de grond boren?
3 april 2015 15:26
@Utrecht19
Natuurlijk reed hij maar de 26e tijd, hij rijdt onderhand 10 km van die klim op kop... Hij had makkelijk onder de 37 minuten gezeten met wat meer hulp. Over toprenners van midden jaren '90 en Armstrong gaan we het beter niet hebben.
3 april 2015 15:28
@RV, dat mag je gerust geloven ;).
3 april 2015 15:33
@Daan
Het doet mij deugd dat je als wielervolger nog zo naïef kunt zijn. Maar dat kan(met alle respect) ook aan je leeftijd liggen ;).
3 april 2015 15:36
@albertooo, tuurlijk heb ik zelf ook wel mijn vermoedens, ik probeer de moed/hoop er in te houden :p.
3 april 2015 15:42
@utrecht19

Ik weet niet of de 19 in je forumnaam je leeftijd is maar ik draai inmiddels al wat langer mee en vorm mijn conclusie afgaande op alles wat ik in deze jaren in de wielersport voorbij heb zien komen. Je zegt dat ik iets wat onzin is weg zet als waarheid? Kom dan gaan we samen even mijn post ontleden, kijken waar ik dat gedaan heb.

Feit: na 1996 is er door maar 1 iemand de Hautacam sneller beklommen, dat is de heer Lance A. geweest.
Feit: De berg is na 1996 vele malen beklommen door renners die niet aan de tijd van Nibbles kwamen, mensen zoals Bjarne Riis, Frank Schleck, Abraham Olano enz.. (notoire dopeurs)
Feit: In 2014 had Nibbles last van tegenwind, ik ga er dat nu niet meer bij zoeken maar was toen makkelijk te vinden. Had je toen maar met me in discussie moeten gaan ;)
Feit: Toen Riis de snelste beklimming van de Hautacam neerzette was de etappe wel langer maar werd er geen beklimming van de Col du Tourmalet gedaan zoals wel door Nibbles in 2014, je kan de aanloop dus gerust zwaar noemen.

Mening: Ik geloof niet dat Nibbles de tour van 2014 schoon heeft gewonnen, en zeg daarom dus ook, mij hou je niet voor de gek. Ik beweer nergens in mijn post dat dit de waarheid is, of dat andere mensen mijn voorbeeld moeten volgen .

Meer en betere informatie over dit onderwerp vind je trouwens hier: http://sportsscientists.com/2014/07/the-physiology-at-the-front-of-the-tour/

Deze persoon geeft heel veel informatie en laat mensen zelf een oordeel vellen. Veel leesplezier, en me gelieve niet meer te beschuldigen van iets wat niet waar is :)
3 april 2015 15:44
Albertooo :)

Herkenbaar, bij mij was dat de dag dat Rasmussen uit de Tour werd getrokken door de ploegleiding. De impact van de teleurstelling was zo groot, dat ik sindsdien met een ander gevoel naar de sport kijk. Voorheen was het verdedigen van de sport en wijzen op andere sporten, tegenwoordig is het accepteren dat je naar een voorstelling kijkt. Niet naar eerlijke sport.
3 april 2015 15:50
De mannen van Astana gebruiken nu ook humor om de licentiecommissie te overtuigen.
De volgende zitting gaan ze Oprah en Dr Phill meebrengen. De 1 heeft ervaring met waarheidsgetrouwe bekentenissen en de andere kan alles wetenschappelijk verklaren. Het lijkt een echt Circus op de UCI. Ik mis enkel nog een aapje op een fiets die ballen kan jongleren.
3 april 2015 15:52
Ik ben een wereldwijd boegbeeld van verantwoord wielerforumgebruik, want dat weet iedereen en ik ben nog nooit geband. Het is belangrijk dat ik als voorvechter van goed forumgebruik actief moet kunnen blijven als forumlid. Dat is het beste en meest rechtvaardige voor het forumgebruik in het algemeen, en het wielerforummen in het bijzonder.
Edit: en Wielerflits is een kwaliteitsforum, omdat ik erbij hoor.

Of zoiets.... #maaktzichzelfbelachelijkenjuistverdachtermetditstatement
3 april 2015 15:53
met Scarponi, LLS, Tiralongo en nog wat boeven als zijn beoogde discipelen in de aankomende Tour.....
3 april 2015 15:56
"....en wij vinden het heel belangrijk dat we als ploeg een kopman hebben met zo’n ethisch besef."

Daarom kwam die brief van Vino er ook.. omdat het ethisch besef er flink aan schortte bij zijn kopman, in de weken voorafgaand aan de Tour van vorig jaar.
3 april 2015 15:58
Wat moet die Indurain toch een van god gegeven talent hebben gehad, zo als enige schone renner tussen al die dopeurs. Haha!

OT: Beetje zielig betoog. Een individueel verhaal van een renner binnen een ploeg voegt natuurlijk niet heel veel toe. Misschien reed er bij Festina ook wel een schoon...

Reacties zijn gesloten.