Nibali gefrustreerd over zaak-Froome: “Er wordt gemeten met twee maten”

Nibali gefrustreerd over zaak-Froome: “Er wordt gemeten met twee maten”

foto: Sirotti

zaterdag 7 juli 2018 om 08:31

Vincenzo Nibali heeft zich opnieuw kritisch uitgelaten over Chris Froome en zijn ploeg Sky. Op een belegde persconferentie voor aanvang van de Tour de France uit de Italiaan zijn frustraties over de afhandeling van de salbutamol-zaak van de Brit. “Ik constateer dat er in de zaak-Froome gemeten wordt met twee maten”, tekent Cyclingnews op uit zijn mond.

De UCI kwam gisteren met een uitgebreide verklaring, waarin antwoord werd gegeven op meerdere vragen over de inmiddels gesloten zaak rondom de viervoudig Tourwinnaar. Volgens Nibali is de mist hiermee echter niet weggetrokken. “Ik weet nog altijd niet waarom hij is vrijgesproken. Het is niemand volledig duidelijk waarom hij is vrijgesproken. Ik weet dat er een vonnis is, maar we weten niet op welke gronden de zaak is afgesloten.”

De Bahrain Merida-renner verwijst naar de salbutamol-zaak van zijn landgenoot en goede vriend Diego Ulissi. Bij die laatste werd bij een controle in 2014 een lagere hoeveelheid salbutamol aangetroffen in zijn bloed, maar de Italiaan werd voor negen maanden geschorst. “Het laat zien dat er gemeten wordt met twee maten”, aldus Nibali.

Nibali: “Zaak-Ulissi vergelijkbaar met die van Froome, uitkomst echter verschillend”
“Als je de zaak-Froome vergelijkt met die van Ulissi, dan zie je dat er sprake is van gelijkaardige omstandigheden. Sterker nog, de zaak-Froome is erger. Er was bij beiden sprake van hetzelfde product en dezelfde omstandigheden. Het ging allebei over de waarden op één dag. Bij Froome is er zelfs sprake van een veel hogere hoeveelheid salbutamol. Het is echter Ulissi die wordt geschorst, terwijl hij de dans ontspringt”, is Nibali bijzonder kritisch.

De internationale wielerunie liet in zijn uitgebreide verklaring weten dat beide zaken verschillend zijn. Naar eigen zeggen speelde de UCI geen rol in de zaak-Ulissi. “Suggesties van een oneerlijke behandeling zijn niet correct. Deze zaak is afgehandeld door het Zwitserse anti-dopingbureau. De zaak werd op basis van individuele gegevens bepaald. De UCI en het WADA hebben geen beroep aangetekend tegen de beslissing”, zo luidt het.

De Tourwinnaar van 2014 ziet slechts één voordeel in de uitkomst van de zaak-Froome. “Ik ben ervan overtuigd dat de regelgeving omtrent salbutamol-zaken zal veranderen.”

Italiaan haalt uit naar Sky: “Ze geven niks om hun rivalen”
De laatste dagen worden er zorgen geuit omtrent de veiligheid van Froome en Sky. Zo werd de Brit afgelopen donderdag uitgejoeld tijdens de ploegenpresentatie. Binnen Sky heerst de angst dat toeschouwers langs de kant van de weg Froome zullen bejegenen.

Op de vraag of zijn collega’s hem kunnen helpen, is Nibali duidelijk. “Ik denk niet dat we veel kunnen doen. Misschien kan Chris zelf iets doen. Ik denk niet dat hij ook maar iets geeft om zijn rivalen. Zo is Sky gewoon. Het is de enige ploeg die zich zo gedraagt.”

Dit artikel delen:

61 Reacties

DrJ 7 juli 2018 om 08:38

Duidelijk taal! Ga SKY maar helemaal de vernieling in rijden bij lekke banden of iets dergelijks. Alle ploegen meewerken.

wiebipedia 7 juli 2018 om 08:41

Psychologische oorlogsvoering is begonnen.

Persoonlijk vind ik het wel fijn dat Nibali nu en gisteren (in iets mindere mate) Porte zich uitspreken tegen Sky, de uci en de gang van zaken omtrent deze zaak

Merlinappa 7 juli 2018 om 08:42

Pas maar op Nibali, Moscon legt je zo omver in een afdaling.

DerEffe 7 juli 2018 om 08:44

Prachtig. Alles en iedereen tegen Sky. Kijken of ze over 3 weken nog zulke praatjes hebben.

Romāns Vainšteins 7 juli 2018 om 08:48

Nibali is wat mij betreft toch wel een beetje de echte ‘patron’, als hij soepel meertalig was geweest was zeker.

Johnny7 7 juli 2018 om 08:55

edit wf: niet anti-supporteren

BoomHoogerland 7 juli 2018 om 09:09

Blijf het toch wel apart vinden, het merk Froome komt totaal niet van de grond. Sky laat Froome zich presenteren als een hele vriendelijke renner die ‘gewoon’ verschrikkelijk goed is. Mijn eigen mening over Froome is dat het een schijnheilige is. En dat is denk ik ook het probleem met het imago Froome. Dat past denk ik niet in de wielersport. Als je dan een boef bent, straal dat dan ook uit. Alle grote sporters in de wereld hebben een erg groot ego (en terecht, die heb je ook nodig) maar Froome wordt gepresenteerd als totaal de andere kant. Nu ook SKY met ocean rescue, goed hoor dat iniatief maar wel misplaatste imago branding.

Magikdatzeggen 7 juli 2018 om 09:09

Eindelijk renners die zich in het openbaar tegen SKY durven uit te spreken.

skylimit 7 juli 2018 om 09:11

Oh Nibali, Nibali, hoe blijf jij steeds netjes binnen de lijntjes kleuren;)
Zullen we nu gewoon maar eens gaan fietsen.

lathumnees 7 juli 2018 om 09:12

Respect dat hij zijn kritische mening eerlijk durft te geven, in plaats van de genuanceerde uitspraken van bijvoorbeeld dumoulin. Nibali, ik ben fan.

grootverzet 7 juli 2018 om 09:24

Nibali is tot nu toe de enige renner die echt duidelijk aangeeft wat hij ervan vindt. Heeft hij eerder ook al gedaan. Ik prijs hem daarom. Er zijn er denk ik wel meer die zo denken, maar hebben denk ik instructie van ploeg en sponsor om zich niet te veel uit te spreken. Het is een wespennest. Je moet in dat peloton met elkaar over dezelfde wegen en je kan elkaars ploegmaats ooit nog worden ook. In de koers kan je de Sky ploeg nog ergens voor nodig hebben in jou voordeel. Het is verdomd lastig om met deze voorgeschiedenis een tdf te rijden. Drie weken lang krijg je het Froome verhaal voor je kiezen.

Col du Bramont 7 juli 2018 om 09:42

Gelukkig gaat de Tour vandaag van start, ik hoop dat we er van genieten. Helaas met Team List en Bedrog aka Sky en met een renner, El Positivo, die die door het overgrote gedeelte (80%-85%) wordt uitgekotst, de fans laten dat blijken een aantal renners zijn (nog) politiek correct.
Nibali gelukkig niet. Na ongeveer 10 maanden berichten over de Case Froome hoop ik dat dit het laatste bericht zal zijn.

opdekant1 7 juli 2018 om 09:55

Misschien kan Nibali Froome bij houden door enkele kilometers aan de wagen te gaan hangen..
Verder waren er in de Giro van 2016 opvallend minder fans van Nibali hier op ’t forum..

horsm 7 juli 2018 om 10:00

Zegt hij nou indirect dat Ulissi schuldig is? Ulissi zelf beweert nl van niet. Hij zegt dat de beslissing in de Froome zaak zijn onschuld bewijst.

Al met al een rare redenering: Ulissi is onterecht gestraft dus Froome moet ook onterecht gestraft worden ofzo.

ikbenprocycling 7 juli 2018 om 10:02

1. Dumoulin, 2. Mollema, 3. Nibali, ik teken voor dat podium.

Jovic 7 juli 2018 om 10:07

Ik geloof dat de formatie SKY 3 benauwde weken tegen komen.
Maar het opruien van Hinault dat dient ook niets.
Ik verlang naar 3 weken mooie strijd niets meer maar ook niet minder.
En geen gedoe.

horsm 7 juli 2018 om 10:08

Volgens mij is Froome vrijgesproken omdat hij aannemelijk kon maken dat de gemeten hoeveelheid in het bloed niet op een betrouwbare manier iets zei over hoeveel pufjes hij heeft genomen. De test is dus een beetje zoals een onbetrouwbare flitspaal die niet kan meten of je te snel rijdt. Als Ulissi in het verleden daar door geflitst is is hij ook onschuldig. Rot voor hem, maar het betekent niet dat om die reden Froome ook een onterechte straf zou moeten krijgen.

Handige Harry 7 juli 2018 om 10:10

Gelukkig kan Nibali zichzelf in de spiegel aankijken…

Jan Blokland 7 juli 2018 om 10:10

Niets meer aan toe te voegen. Duidelijke taal waar heel veel liefhebbers zich in kunnen vinden. Schande UCI/WADA.

Nibs 7 juli 2018 om 10:12

@opdekant nog altijd aan het neuten over de giro 2016? time to let go.
Als dat aan de wagen hangen het enige is waarmee je nibali kan pakken is het maar een mager beestje in vergelijking met de fratsen van froome en team sky.
Nibali is de anti froome op alle gebied.

horsm 7 juli 2018 om 10:14

@Nibs wat zijn dan die fratsen van team Sky?

IlPirata 7 juli 2018 om 10:14

Hij heeft groot gelijk.

Jungle Man 7 juli 2018 om 10:19

Nibali slaat de spijker hier op zijn kop door het weergeven van feiten.

Nibs 7 juli 2018 om 10:21

@horsm man man onder welke steen heb jij de laatse jaren gezeten?
Testisteronpleisters, gestolen laptop zonder bqckups, misbruiken van tues, renners vd baan rijden, flagrante leugens van brailsford, koersen stilleggen zonder reden, rascistische opmerkingen, henao,salbutqmol……moet ik nog doorgaan?
Maar bon u bent blikbaar niet vd rapste dus gewoon zoeken sky op cyclingnews voor een overzicht vd artikels. Maak wel dat u de nodige tijd voorziet want het is de moeite.

Tiim 7 juli 2018 om 10:22

Een man naar mijn hart.

Headlines

Materiaalzone

Populair