Nederlandse teamsprinters: “Jammer, want dit was de grootste kans op een medaille”

vrijdag 12 augustus 2016 om 08:48
Nederlandse teamsprinters: “Jammer, want dit was de grootste kans op een medaille”

foto: Sirotti

De Nederlandse afvaardiging voor op de teamsprint kon met een zesde plek niet voldoen aan de eigen verwachtingen. De nummer twee van het wereldkampioenschap op dit onderdeel had kort na afloop nog geen verklaring voor de teleurstellende prestatie.  “We zouden hier onze beste prestatie moeten leveren, maar dat hebben we niet gedaan”, zei Jeffrey Hoogland na de uitschakeling door Australië in de tussenronde tegen de NOS.

“Dat is pijnlijk, helemaal als je ziet dat de rest van de landen het wel lukt”, aldus Hoogland, die de vinger niet meteen op de zere plek wist te leggen. Volgens Theo Bos ging het niet hard genoeg. “Als je allemaal twee tienden harder rijdt, dan kom je in de buurt van het podium, maar niet in de buurt van goud. Jammer, want dit was de grootste kans op een medaille.”

“Ik heb het gevoel gehad dat ik hier goed aan de start stond en dat ik goed op weg was”, liet Nils van ’t Hoenderdaal teleurgesteld weten. “Ik voel me beter dan ik me ooit heb gevoeld, alles in de trainingen wees erop dat we er klaar voor waren. Dit is vreselijk balen.”

Nederland kon al in de kwalificatie niet overtuigen. In de tussenronde werd die indruk bevestigd door een tegenvallende prestatie tegen Australië. Bondscoach René Wolff had besloten de samenstelling van de Nederlandse ploeg te wijzigen tussen de twee manches. In de tussenronde was Van ’t Hoenderdaal de vervanger van Büchli en werd Bos de slotsprinter. In de tweede manche waren ze weliswaar iets sneller (0,136), maar niet snel genoeg voor een volgende ronde.

“Dit is natuurlijk een teleurstellend begin, maar we moeten het accepteren zoals het is. We gaan het vanavond analyseren, maar we hebben nog vijf dagen competitie te gaan. We moeten dus wel vooruitkijken”, zei bondscoach Wolff na afloop.

Dit artikel delen:

37 Reacties

dumoman 12 augustus 2016 om 08:53

En de zoveelste Nederlandse telleurstelling, we gaan goed op de OS, maar niet heus. Slecht topsportklimaat in Nederland

0
hnac 12 augustus 2016 om 08:59

ons topsportklimaat is nogsteeds heel goed. Onze verwachtingen zijn alleen te hoog en het buitenland staat niet stil

0
tendam 12 augustus 2016 om 09:00

@dumoman
Slecht topsportklimaat, dat is gewoon aantoonbaar niet waar: Nederland is traditioneel na Australië het best presterende kleine land op de Spelen. Dat het nu even niet loopt doet daar niks aan af.

0
sooike 12 augustus 2016 om 09:07

Het zijn niet ONZE verwachtingen, maar de verwachtingen de topsporters zelf en hun coaches. Verwijlen, de zwemmers, de judoka’s, de wielrenners, de handboogschutters, de roeiers, de zeilers…allemaal roeptoeteren ze dat ze “de kwaliteiten hebben voor een medaille, maar het kwam er niet uit, terwijl de focus zo goed was..” De echte toppers zwijgen vooraf om te kunnen focussen !

0
Prima Facie 12 augustus 2016 om 09:10

Ik denk dat het wegsturen van Yuri van Gelder de sporters van #TeamNL uit hun concentratie heeft gebracht

0
Orakel 12 augustus 2016 om 09:11

Niets aan de hand. Ze hebben op hun niveau gepresteerd. Subtop.
Als de kwaliteit (echte wereldtop) er niet is, dan mag je wel hopen op een medaille maar mag je er niet op rekenen.

Ik zie het als Bodnar in de tijdrit. Een plek waar je thuishoort.

0
Koel 12 augustus 2016 om 09:12

"Volgens Theo Bos ging het niet hard genoeg…"
Joh…

0
Orakel 12 augustus 2016 om 09:16

“allemaal roeptoeteren ze dat ze “de kwaliteiten hebben voor een medaille, maar het kwam er niet uit, terwijl de focus zo goed was”

Zoals er ook voor iedere grote ronde 20 renners top 10 kunnen rijden.
Dat je kanshebber bent op een medaille, betekent niet dat je er met slechts 2 anderen om gaat strijden.
Ik verwijt topsporters pas iets wanneer ze onder hun niveau presteren.
Wanneer ze redelijk op de top van hun kunnen presteren en je wordt dan 5e of 6e dan kan ik daar moeilijk kritiek op geven.

0
petoi 12 augustus 2016 om 09:23

@Sooike als topsporter strijd je ook voor sponsoren en als dan overal gaat roepen dat je maar een subtopper bent dan trekt dat geen sponsoren aan. In het wielrennen kan je als subtop en niet winnaar nog je brood verdienen maar de meeste OS sporters lukt dat alleen voor de echte top.

0
tendam 12 augustus 2016 om 09:28

@sooike
Ergens denk ik dat jij er niet zoveel lol aan beleeft als er daadwerkelijk wordt gewonnen, dat kun je die sporters niet lekker de grond in boren ;)

@prima facie
Dat weet ik niet, juist degenen die het meest met hem te maken hebben (de turners) doen het relatief goed. En wat kan Theo Bos het nou schelen of Van Gelder daar wel of niet is.

0
Bertvd 12 augustus 2016 om 09:38

Voor een klein landje als Nederland presteerden we de afgelopen spelen (Sydney, Peking en Londen) enorm goed. Dat kan alleen door een goed topsport klimaat.

Dat het nu tegenzit, kan gebeuren. Gewoon goed evalueren, en op naar de volgende.

@Sooike: (ik weet het parels voor de zwijnen, ik doe het toch): Welke absolute wereldtoppers hebben niet ‘geroeptoertert’ dat ze voor het hoogst haalbare kwamen (goud)?

0
UrbanSteel 12 augustus 2016 om 09:39

Volgens het NOC was de doelstelling een of meer medailles als in London , ik mag toch aannemen dat ze bij het NOC , de sportbonden en atleten er zelf meer verstand van hebben als wij simpele wielerflitsers , het is dit keer gewoon een ramp voor Nederland. Sooike heeft nog maar is gelijk en Orakel heeft er ook een goede kijk op.
medaille spiegel
1992 ; plaats 20 , 02-06-07
1996 ; plaats 15 ; 04-05-10
2000 ; plaats 08 ; 12-09-04
2004 ; plaats 18 ; 04-09-09
2008 ; plaats 12 ; 07-05-04
2012 ; plaats 13 ; 06-06-08
2016 ; plaats 18 ; 01-02-02 ( voorlopig )

0
schipperaar 12 augustus 2016 om 09:44

Wordt tijd dat we in nl de nutrix inruilen voor grinta, voor een losse veter zijn er al hulpverleners of een traumateam, renners raken steeds minder compleet op die manier.

0
grootverzet 12 augustus 2016 om 10:17

Ik ben het ermee eens dat het stroef loopt, maar de medailles in 2012 werden verdeeld over sporten gehaald. Baanwielrennen had er maar 1 vergeet dat niet. Wegwielrennen ook maar 1. Zwemmers haalden er ook geen 10 binnen. Judo had er maar 2 en er werd door van de Geest toen al gezegd het gaat niet goed met judo in ndl…Als je alleen maar naar de teleurstellingen kijkt vergeet je ff dat ndl een topturn prestatie levert. Dat roeien een zilveren plak heeft in een klasse waar ze nog nooit eerder een medaille in hadden. Dat zeilen nog mee doet, atletiek nog moet beginnen. De ene sport valt tegen de andere excelleert. Maar we hangen alles op aan het zwemmen en judo op dit moment en een hoop eenlingen als boksers en een schermer die zijn eigen pa moet betalen als coach.

Een ander punt is dat ndl nog steeds niet kan meedoen met de groten zoals China en de VS of een UK of Duitsland. Die komen ieder 4 jaar met een karrenvracht aan sporters die dan de vorige lichting of heeft afgelost of nog even sterk is. Ndl moet het nog hebben van een paar talenten. Nog steeds blijft staan dat er minder geld omgaat in de ndl sport dan daar buiten. Alle coaches weten dat en roepen ook. Geld maakt winnaars….. Talent alleen is onvoldoende….De grote landen begrijpen dat als geen anders. Wij ook maar hebben het geld gewoon niet.

Als het om talent gaat zou het misschien zelfs wel zijn dat de team sprintploeg de beste van de wereld is. Maar ga eens terug naar de tijd van Theo Bos en Chris Hoy. Theo won alles en ineens op de OS geen goud meer. Ik heb nog steeds op mijn netvlies staan dat toen hem dat gevraagd werd hij de verslaggever meenam naar een fiets. Dat was de fiets van Chris Hoy. Theo zei toen wat die had gekost en wat zijn fiets had gekost en sprak de wens uit: reed ik daar maar op. Team UK heeft in baanwielrennen medailles gekocht. Dat doen ze nog steeds. Team Sky komt daaruit voort. Daar wil team nl uiteindelijk wel naartoe maar dat is nog steeds ver weg. Australie koopt de beste zwemtrainer ter wereld weg uit handen van ndl. Team UK had de beste atletiek coach in 2012 en dat was een ndl. De beste ploegleiders in het wegwielrennen komen uit ndl en zitten bij sky en straks bij trek. De volleybaldames hebben een buitenlandse topcoach binnen gehaald. Dat is een investering….

Dus niet allemaal zo somber zijn. Realisme lijkt me beter op zijn plek. De sporters de schuld geven is veel te makkelijk. Heeft niets met grinta te maken. Ze doen er alles aan maar op details verliezen velen het. Talent heb je, details koop je…..

0
fustviking 12 augustus 2016 om 10:22

De vlijmscherpe analyse van Theo Bos (het ging niet hard genoeg) sluit mooi aan bij de eenvoudige klus die de journalisten deze OS hebben: ‘Teleurstellende dag voor Nederlandse [vul sport in]’

0
krypton 12 augustus 2016 om 10:46

Theo Bos fietst al jaren niet hard genoeg meer, of het nou op de weg of de baan is. Tijd om er mee te stoppen lijkt me zo.

0
Laatste man 12 augustus 2016 om 10:55

Wat een dramatisch gedoe weer. Zogenaamde ramp en geen topsportklimaat. En sooike heeft voor de zoveelste keer aantoonbaar ongelijk.

0
schipperaar 12 augustus 2016 om 10:56

@gv
Met geld alleen maak je renners niet harder, zag laatst bij de fietsemaker een jongetje vanv10/12 met een carbon bmx van 3000 euro terwijl ie 20kg overgewicht had. Ooit bernard hinault zijn boek gelezen, won zijn eerste race op een dikke banden fiets. Juist dat geld maakt ook gemakzuchtig en denk dat renners als armstrong en hinault absoluut geen trainer nodig hadden. Uitgaan van jezelf kan best zonder trainer. Opteerde laatst om goede coureurs te screenen op de atletiek baan, een die reageerde, de rest praat only about the budget.
Nogmaals als ik sky zie, zie ik geen dollars maar een eenheid zoals bij de dames en daar zijn de mannen nog altijd niet aan toe lijkt.

0
Laatste man 12 augustus 2016 om 11:03

Sky is gewoon geld. Waar andere ploegen een aantal kamers kunnen afhuren tijdens trainingskamp/Tour, huurt Sky in heel hotel. Dus geen andere mensen, alles van zichzelf. Dat zijn details die door geld worden beslist. Hetzelfde met privé jets, verkenning van klassiekers (invliegen). Budget maakt dan gewoon uit.

0
tendam 12 augustus 2016 om 11:09

@schipperaar
Natuurlijk zie je geen dollars. Je ziet Britse ponden ;)

Jij hebt een wat ouderwets, romantisch beeld van wielrennen, maar die Britten hebben er toch echt gewoon een zak geld tegenaan gegooid en zijn daardoor succesvol geworden. Ze hebben een relatief zwak bezette sport (baanwielrennen) genomen, waar weinig techniek bij komt kijken, maar daaruit vloeit ook hun succes op de weg voort.

0
schipperaar 12 augustus 2016 om 11:11

@lm
Sooike geeft zijn mening zoals velen. Dingen in eigen hand houden heeft niks maar dan ook niks met geld te maken maar elk risico van buitenaf zien te vermijden, een verkeerd stukje vis of vlees kan fataal zijn, daarnaast is het juist goedkoper, minder tussenkomst.
Misschien zou je het professioneel kunnen noemen.

0
Orakel 12 augustus 2016 om 11:14

Geld speelt zeker een rol, maar statistiek (lijkt mij) een nóg grotere rol.
Wanneer 1 op de 10.000 geboren kinderen genetisch een topsporter is (zeg maar een Huntelaar) en 1 op de 100.000 geborenen een genetisch excellente topsporter is (zeg maar een Van Basten) dan kom je er niet onderuit dat Engeland een 4x zo’n grote vijver heeft, Duitsland een 5x zo’n grote vijver en de VS een 20x (!) zo’n grote vijver heeft. Het feit dat Nederland in sommige sporten zo ontzettend sterk is, lijkt mij eerder een teken van een zeer goede jeugdopleiding en ontwikkeling van talenten.

0
Mess 12 augustus 2016 om 11:18

@Krypton
Op zich waar dat Theo al jaren niet hard genoeg meer rijdt. Maar vannacht was hij de enige die gelijke tred hield met de Australiërs. En zelfs aan het einde het gat nog verkleinde.

0
Mollemawintdetour 12 augustus 2016 om 11:23

Was Hugo Haak maar gewoon meegegaan.. Ik denk dat het team onderschat werd bij de teamsprint en dat de coach teveel voor de individuele kwaliteit van Bos heeft gekozen. Maar een team wat al zo lang samen trainde op het allerlaatste moment door elkaar gooien leek me al niet het beste om te doen.

Ik ben het niet helemaal eens met Orakel eens, ik denk dat als ze hier naar hun kunnen hadden gepresteerd ze dan 3e waren geworden. Dan is 6e een te groot verschil imo.

0
schipperaar 12 augustus 2016 om 11:30

@orakel
Als ik kijk naar het verschil belgie nl, waar kinderen tot hun 18 vaak naar school worden gebracht en gehaald, geeft het al aan waarom we zoveel meer medailles halen. Juist geld maakt gemakzuchtig, adriaansen en v marrewijk gaven al aan dat het voetbal op straat verdwenen is, kost niks maar er zijn geen straten meer beschikbaar.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone