Nederlandse ritten BinckBank Tour geschrapt, organisatie zoekt oplossingen

woensdag 30 september 2020 om 00:03
Nederlandse ritten BinckBank Tour geschrapt, organisatie zoekt oplossingen

foto: Cor Vos

Update

De tijdrit van woensdag in Vlissingen tijdens de BinckBank Tour gaat niet door. Ook de start van de donderdagrit (Philippine) en de etappe van vrijdag met aankomst in het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen zijn geschrapt. Reden daarvoor zijn de verscherpte corona-maatregelen in Nederland. De organisatie zoekt naar oplossingen voor de etappes van donderdag en vrijdag.

Op basis van noodverordeningen
“Het besluit is genomen naar aanleiding van de aangepaste Nederlandse maatregelen vanwege het coronavirus die op maandag 28 september zijn aangekondigd”, klinkt het in de officiële mededeling.

“Deze maatregelen zijn bekrachtigd in de nieuwe noodverordeningen van zowel Veiligheidsregio Zuid-Limburg als Veiligheidsregio Zeeland. Op basis van deze noodverordeningen hebben de burgemeesters besloten dat het evenement niet door kan gaan. Het is niet mogelijk om aan de aangescherpte maatregelen te voldoen.”

“In de noodverordening staat dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden en/of trainingen. Daarnaast zijn er nog andere regels waar rekening mee gehouden moet worden, zoals het maximum aantal personen dat aanwezig mag zijn als groep en de sporters en organisaties vanuit landen waarbij een code oranje of rood van kracht is.”

‘Vervelend om het zo laat op de avond nog te horen’
“Het heeft te maken met de situatie die zich in Nederland aan het voltrekken is”, voegt Gert Van Goolen namens organisator Golazo daar aan toe op NPO Radio 1. “De volksgezondheid gaat voor ons ook voor en we hadden al heel veel maatregelen genomen. Bijvoorbeeld geen publiek aan start en aankomst, dat was in Blankenberge en Ardooie goed verlopen. We hebben ook nog extra steun aangeboden om het meer te verzekeren, maar dat heeft niet gewerkt.”

“Dan is het voor ons bijzonder vervelend om zo laat op de avond, wanneer eigenlijk iedereen klaar is en als de renners al bijna in bed liggen voor de dag van morgen, te moeten vernemen dat we morgen met lege handen te staan”, aldus Van Goolen dinsdagavond.

De start in Blankenberge, zonder publiek – foto: Cor Vos

Geen oplossing voor tijdrit van woensdag
“Het was een pijnlijke, maar wel noodzakelijke beslissing om de verspreiding van het virus tegen te gaan,” zegt Bas van den Tillaar, burgemeester van de gemeente Vlissingen.

“Helaas hebben we dit moeilijke besluit moeten nemen, hoe graag we ook dit sportevenement doorgang hadden gegeven,” aldus burgemeester Hans Verheijen van gemeente Sittard-Geleen.

Burgemeester Jan Lonink gemeente Terneuzen vult aan: “Het is helaas niet mogelijk om deze wielerwedstrijd nu door te laten gaan. Dat is natuurlijk ontzettend spijtig voor de sporters, organisatie en alle betrokkenen.”

Zoektocht naar alternatieven: Circuit Zolder niet beschikbaar
Voor woensdag wordt géén oplossing meer gevonden en dus staat een noodzakelijke rustdag op de agenda. De zoektocht naar alternatieven voor de andere etappes gaat wel door. Voor de donderdag moet een nieuwe startplaats gevonden worden, en vrijdag hoopt de organisatie een tijdrit in te kunnen plannen. Even werd gedacht aan een chrono op het circuit van Zolder, maar die optie is niet mogelijk. Het circuit is namelijk bezet.

De BinckBank Tour is dus in ieder geval van plan om tot en met zaterdag – als een etappe met finish in Geraardsbergen gepland staat – door te gaan.


Woensdag uitsluitsel over Amstel Gold Race
De Amstel Gold Race verwacht overigens woensdagochtend uitsluitsel te krijgen of Nederlands enige WorldTour-klassieker wel kan doorgaan op zaterdag 10 oktober. Ook daar heerste grote onzekerheid.

Dit artikel delen:

263 Reacties

FondriestTF3 30 september 2020 om 14:10

Gezonde mensen zijn veel minder vatbaar voor dit virus dan ongezonde mensen.

Dus maken we ons druk om de kroegen, die moeten echt wel open. Wel om 22 uur dicht natuurlijk want dan ben je netto veel minder bij elkaar aan het ademen.

Sport lassen we af want dat is in de buitenlucht en heel erg spannend.

#Logica

Pietspeed 30 september 2020 om 14:17

Lol, de Grieken en Romeinen wisten het al: brood en spelen.

Als het volk geen spelen heeft, begint het te morren. Heeft het volk niet te eten, komt het in opstand.

Verdeel en heers, saai angst en paniek, en het volk stopt met nadenken, en volgt slaafs. Anno 2020 geldt dat kennelijk nog steeds, alleen zeer vernuftig verpakt.

Tijmuh 30 september 2020 om 14:43

Ik neem het coronavirus zeer serieus en dit is gewoon een onnodige en foute beslissing. Ten eerste vinden deze etappes in de buitenlucht plaats en ten tweede hoef je alleen het gebied bij de finish af te bakenen. Ten derde staan de mensen buiten de finish toch niet op een kluitje en kan de 1,5 meter maatregel makkelijk worden gehandhaafd. De voetbalwedstrijden gaan allemaal door, maar dit mag niet. En daarbij gaan de etappes niet door echte risicogebieden in de Randstad bijvoorbeeld. Zwaar overdreven. Dit besluit is het gevolg van paniekpolitiek geweest.

Hopelijk gaat de Amstel nog wel door.

coolietje 30 september 2020 om 16:45

Tijdrit gaat vrijdag door in Riemst (bron Sporza)

Headlines

Materiaalzone

Populair