Nederlandse olympiërs krijgen voorrang op coronavaccinatie

dinsdag 13 april 2021 om 18:10
Nederlandse olympiërs krijgen voorrang op coronavaccinatie

Mathieu van der Poel komt in Tokio uit op de mountainbike - foto: Cor Vos

Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen krijgen voorrang op vaccins tegen het coronavirus. Dat melden bronnen bij het ministerie van Volksgezondheid aan De Telegraaf.

De sporters van TeamNL krijgen eerder een vaccinatie dan leeftijdsgenoten zonder medische indicatie. Zo kunnen zij zich rustig voorbereiden op de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio. Ook de sporters uit de wielerdisciplines (weg, baan, BMX, mountainbike) kunnen dus vervroegd rekenen op een prik. Onder hen ook Mathieu van der Poel, die zich gekwalificeerd heeft op de mountainbike cross country.

Tot nu toe hebben ongeveer tweehonderd Nederlandse sporters zich geplaatst voor de Spelen. Welk vaccin de sporters krijgen, is nog niet bekend. Naar verwachting wordt dinsdagavond door het ministerie van Volksgezondheid, bij monde van ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark, een zogenoemd prikschema gepresenteerd. Dan wordt bekend wanneer de sporters ongeveer hun vaccinatie ontvangen.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Murcia 13 april 2021 om 18:16

Volstrekt logisch, al zullen er wel weer veel mensen online gaan steigeren vermoed ik.
Men moet bij dit bericht natuurlijk ook vermelden dat het niet alleen de sporters zullen zijn maar ook hun trainers en verdere entourage. Hugo zal om de getallen zo klein mogelijk te houden dit waarschijnlijk niet melden, maar wel de sporters prikken en niet hun trainers helpt niet zoveel bij een goede voorbereiding.

0
Verweggistan 13 april 2021 om 18:24

Ik snap het, maar ik begrijp het niet.

0
xistnc 13 april 2021 om 18:31

Ach, waarom niet. Het schijnt dat er her en der nog wat op de plank ligt.

0
Murcia 13 april 2021 om 18:33

Klopt inderdaad, het beleid is nu uitgelopen op een groep nederlanders die aan de beurt is maar de prik niet wil waardoor er een bulk op de plank blijft liggen en een andere groep die nog lang niet aan de beurt is en massaal smeekt om een prik. Een scene van Monthy Python is er niks bij.

0
Kelder is de Man 13 april 2021 om 18:34

Logisch. Even langs die huisarts in Breda. Zet overal een astraatje in en heeft idd nog wat op de plank.

0
platteprijs 13 april 2021 om 18:42

Wat een geprutst. Mensen met zware astma en andere ernstige aandoeningen onder de 60 hebben niet eens een oproep gekregen. En dan krijgt een stel gezonde mensen voorrang.

0
S. Morgenstern 13 april 2021 om 18:45

Deze hebben ook allemaal astma toch? Of waren dat de Britten?

0
Nick Doup 13 april 2021 om 18:46

Volgens De Telegraaf gaat het om voorrang voor sporters op ‘leeftijdsgenoten zonder medische indicatie’. De kwetsbare groepen komen eerder aan de beurt (als het goed is).

0
Al Phila 13 april 2021 om 19:04

In mijn leeftijdscategorie kan je niet meer op topniveau presteren (misschien dressuur, maar dat is geen sport, dat is dierenmishandeling), dus er zouden 0 mensen overblijven als ik bovenstaande uitleg van de Telegraaf volg.

0
ssj 13 april 2021 om 19:05

Ik lees het ook zoals Nick en dan lijkt het mij prima.

0
$kedel 13 april 2021 om 19:36

De opzet is zoals wel vaker prima alleen zijn er op dit moment nog amper kwetsbaren geprikt en is het maar weer de vraag of ze de beloftes nu wél waar kunnen maken.

0
ssj 14 april 2021 om 04:57

Ja of er dan wel op tijd geprikt gaat worden is maar de vraag. Zeker nu er bij Janssen vergelijkbare problemen ale bij AZ lijken op te treden. En ze de veiligheidsmarge mi veel te breed maken. 50-plussers kunnen er ook prima mee worden geprikt.

0
Cyclinglife 13 april 2021 om 20:07

Wanneer gaat Nederland eens stoppen met het voortrekken van groepen in de vaccinatiecampagne. Steeds meer groepen mogen voor, want ze of hun groepsvertegenwoordiger hangt een verhaal op bij de juiste mensen in het landelijk bestuur als in de media. En voila weer een groep die boven de rest staat.
Als ze zo doorgaan houdt je op een gegeven moment een groep over van mensen die keurig op hun beurt wachten en die niet vertegenwoordigd worden door 1 of andere buikspreekpop die graag zijn momentje van faam op of in de media wil.

We willen toch zo snel mogelijk van alle beperkende maatregelen af. En daarna pas van corona.
Zorg er dan als land voor dat alles gedaan wordt om van de maatregelen af te komen.

Zoals we nu bezig zijn gaat de OS door terwijl de maatregelen nog gelden. Hebben we iig wat te doen. Als we nu en de afgelopen periode de juiste keuzes hadden gemaakt kunnen de maatregelen weg en kunnen de sporters hun OS behalen.

0
xistnc 13 april 2021 om 22:08

Lucht het op?

0
Romāns Vainšteins 13 april 2021 om 21:21

Qua absolute aantallen is het uiteraard een druppel op de gloeiende plaat.

0
Derierre de la course 13 april 2021 om 21:30

Zou dit ook niet beetje zijn om internationaal niet voor paal te staan. Je zou maar geen sporters naar de OS af kunnen vaardigen omdat je je vaccinatieprogramma niet op orde hebt.
Gaat men voor de OS akkoord met een negatieve recente test of wordt vaccinatie een vereiste?

0
reusjen 14 april 2021 om 01:31

Vaccinatie is voor de OS niet verplicht.

0
Dr op en dr over 14 april 2021 om 00:51

Prima zaak,

Er zijn genoeg mensen die niet op komen dagen voor hun vaccinatie. In sommige wijken in de grotere steden komt nog geen 50% van de mensen opdagen die zijn uitgenodigd voor hun vaccinatie. Dus als ze die vaccinaties dan aan Olympiërs en/of begeleiders geven dan kan ik er geen probleem in zien.

Het is nu niet dat anderen hierdoor benadeeld worden, aangezien die sowieso nog geen uitnodiging gehad hadden. Daarnaast gaat het hier over een groepje van enkele honderden mensen, een zeer kleine fractie van het aantal mensen dat iedere dag wordt gevaccineerd.

Als op deze manier de Spelen en/of andere grote sportevenementen toch door kunnen gaan vindt ik dit uitstekend. Het is nog maar af te wachten hoe het tegen die tijd gaat wat betreft lockdown’s en andere zaken. Maar het afgelopen jaar was ik toch blij dat er sommige sporten nog gewoon op tv te zien waren, zonder het wielrennen en enkele andere sporten zou ik hier tegen de muren omhoog gelopen zijn.

Ik kijk niet zoveel tv, enkel het journaal en sport, en wat programma’s op de BBC. Dus ik ben blij dat de heren en dames sporters me door dat lockdown jaar hebben gesleept.

0
Romāns Vainšteins 14 april 2021 om 06:21

Hoe kom je op die 50%? Waar dan en waarom?

0
ssj 14 april 2021 om 06:43

Is op de locaties waar AZ wordt geprikt.

Zie bijvoorbeeld:
https://www.at5.nl/artikelen/208418/angst-voor-astrazeneca-in-zuidoost-ik-had-het-liefst-wat-anders-gehad

0
stalle 14 april 2021 om 09:01

Niet goed te praten.Slecht beleid.

0
xistnc 14 april 2021 om 09:18

Goed onderbouwd. Geen speld tussen te krijgen.

0
Caldaia Stivale 14 april 2021 om 09:49

Wel te motiveren. Over de kwaliteit van het beleid kunnen we elkaar enigszins de hand schudden…

0
Marik 14 april 2021 om 09:30

Deze keuze is voor mij heel logisch. Als je kijkt naar een evenement als de Olympische Spelen, dat is zo gigantisch groot, de belangen zijn zo enorm, en de verwachtingen zo hoog, dan is het logisch dat je de sporters voorrang geeft. Het is typisch Nederlands om gelijkwaardigheid te forceren en niet verder te kijken dan je neus lang is. Er zijn genoeg landen waar de bevolking het meer dan normaal vindt dat hun Olympische helden worden gevaccineerd. Waarom? Omdat ze voor amusement zorgen en wel het grootste amusement dat er bestaat op onze planeet. En inderdaad, qua aantallen is dit een druppel op de gloeiende plaat, dus ik verwacht dan ook niet dat er mensen hun leven moeten geven omdat de atleten worden gevaccineerd.

0
Caldaia Stivale 14 april 2021 om 09:46

Daar komen wat mij betreft nog 2 motiverende punten bij:
1. De carrière van een topsporter is kort, 10-15 jaar maximaal, en in die periode heeft ie 3-4 keer kans om op het allerhoogste podium te acteren en zelfs misschien maar 1x om mee te doen om de prijzen. Iemand de kans onthouden om in die specifiek periode alles er uit te laten halen vind ik zeer zwaarwegend, t.o.v. de gemiddelde Nederlander wiens leven nu ook weer niet zoveel verandert, behalve dat we 1 of 2 jaar in eigen land op vakantie moeten gaan en een paar maanden niet naar een restaurant of café kunnen gaan.
2. Vanuit epidemiologisch standpunt is het natuurlijk het verstandigst de mensen die heel veel in contact gaan komen met andere mensen (de Olympische Spelen waar duizenden sporters uit honderden landen samen komen) als eerste te vaccineren.

Daar staat uiteraard tegenover dat deze actie geen levens mag kosten bij doelgroepen met zeer hoge risico’s. Daar is geen prijs op te plakken… maar aangezien om hoogstens 500-800 mensen (incl. begeleiding) gaat, is die impact echt nihil.

0
Marik 14 april 2021 om 10:12

@Caldia, goed aanvullend verhaal!

0
Derierre de la course 14 april 2021 om 13:40

Mooie invalshoek!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone