Nederlands en Belgisch succes op tweede dag WK baan

vrijdag 14 oktober 2022 om 08:47
Nederlands en Belgisch succes op tweede dag WK baan

foto: Cor Vos

De tweede dag van de WK baanwielrennen is een succesvolle voor Nederland gebleken. Drie medailles werden er behaald: Harrie Lavreysen won goud voor Jeffrey Hoogland op de Keirin, Roy Eefting pakte brons op de scratch.

Nadat woensdag de voorrondes van de ploegenachtervolging al op het programma stonden, was het donderdag tijd voor de finales. Eerst de troostfinale, waarin Denemarken en Australië tegenover elkaar stonden. De Denen lagen aanvankelijk achter, maar draaiden in de slotkilometer de rollen om. Tobias Hansen, Carl-Frederik Bevort, Lasse Norman Hansen en Rasmus Pedersen mochten aldus een bronzen medaille ophalen.

De strijd om de wereldtitel ging tussen Groot-Brittannië en Italië. Ethan Hayter, Ethan Vernon, Oliver Wood en voormalig werelduurrecordhouder Daniel Bigham namen het op tegen de nieuwe werelduurrecordhouder Filippo Ganna, Jonathan Milan, Simone Consonni en Manlio Moro. De Britten pakten gelijk de kop en zouden die niet meer afgeven: Ganna kon in een rechtstreeks duel met zijn ploeggenoot Hayter het verschil niet maken. Groot-Brittannië won namelijk nipt (3:45.829 om 3:46.033) het goud voor Italië. Bij de ploegenachtervolging voor vrouwen zou het dan weer andersom zijn: Italië pakte het goud voor Groot-Brittannië.

Nederlands en Belgisch succes
Op de individuele onderdelen werden er gretig medailles behaald door de Nederlanders en Belgen. Lotte Kopecky kroonde zich knap tot wereldkampioene op de afvalkoers, voor Rachele Barbieri en Jennifer Valente.

Daarna kwam het verwachte duel er tussen Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen op de Keirin. Lavreysen was Hoogland te slim af. Kevin Quintero pakte het brons nog voor de Fransen Sebastien Vigier en Melvin Landerneau.

De laatste Nederlandse medaille van de avond werd behaald op de scratch. Roy Eefting werd derde. Opvallend: Dylan Bibic greep de wereldtitel. Hij kwam vorig vorig jaar in het nieuws door alle tien de titels op het Canadees baankampioenschap te winnen.

Lees ook: WK Baanwielrennen 2022 in Parijs: Programma en uitslagen

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone