Nederland met sterke selectie in Wereldbeker Overijse

maandag 18 januari 2021 om 09:53
Nederland met sterke selectie in Wereldbeker Overijse

foto: Cor Vos

De Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt kan zondag in de Wereldbeker Overijse over twee sterke selecties beschikken. Bij zowel de mannen als de vrouwen schreef de bond veertien renners in, onder wie Mathieu van der Poel die nog altijd in de strijd is om de eindwinst en Shirin van Anrooij die na een armblessure terugkeert.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Peter Sagan, Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Door de goede klasseringen van de Nederlandse renners op de UCI-ranglijst mag Nederland een grote groep mannen en vrouwen afvaardigen, waardoor ook de beloften een week voor het WK in Oostende nog in actie kunnen komen. Zowel bij de mannen als de vrouwen rijden de U23-renners immers gecombineerd met de elite.

Gerben de Knegt kijkt uit naar de laatste test voor het WK. “Overijse is een prachtige veldrit met veel geschiedenis. Het wordt niet voor niets de ‘moeder aller crossen’ genoemd. En hoewel het parcours weinig uit te staan heeft met dat van het wereldkampioenschap in Oostende een week later, is het wel een heel eerlijke ronde waar je een goede indicatie krijgt van je vormpeil.”

Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel keert deze week terug van een trainingskamp in Spanje. In de strijd om de Wereldbeker staat hij tweede, op vijftien punten van Wout van Aert. Al zal hij met zijn hoofd ook al bij het WK zitten, waar hij een week later de titelverdediger is. “Mathieu kan hier de puntjes op de i zetten richting het WK, nadat hij een trainingsperiode op de weg achter de rug heeft.”

Shirin van Anrooij maakt komend weekend haar comeback in het veld na een armblessure, die ze eind november opliep in de Wereldbeker van Tábor. Ondertussen ging ze al met Trek-Segafredo mee op trainingskamp. De Knegt: “Shirin was lang uit de roulatie met een armblessure. Iedereen hoopt uiteindelijk toch met een goed gevoel vanuit Overijse naar het WK toe te leven.”

Selectie elite-mannen
Mathieu van der Poel
Lars van der Haar
Corne van Kessel
Ryan Kamp
Joris Nieuwenhuis
David van der Poel
Stan Godrie
Pim Ronhaar
Maik van der Heijden
Gosse van der Meer
Mees Hendrikx
Tim van Dijke
Kyle Agterberg
Luke Verburg

Selectie elite-vrouwen
Ceylin del Carmen Alvarado
Annemarie Worst
Lucinda Brand
Denise Betsema
Yara Kastelijn
Manon Bakker
Inge van der Heijden
Aniek van Alphen
Puck Pieterse
Shirin van Anrooij
Fem van Empel
Sophie de Boer
Marianne Vos
Anne Tauber

Dit artikel delen:

21 Reacties

Kopa 18 januari 2021 om 10:25

Als Van der Poel 1e wordt, en hij wil de wereldbeker winnen, op welke plek moet Van Aert dan eindigen?

Westland95 18 januari 2021 om 10:28

3e, dan gelijk in punten en wint Mathieu op basis van overwinningen.

Kopa 18 januari 2021 om 10:55

@westland95 Thanks. Goed om te weten.

Barry Batsbak 18 januari 2021 om 11:26

Dan moet het raar lopen. Alleen bij pech wordt Van Aert geen tweede. En met wat geluk nog eerste.

Beer 18 januari 2021 om 12:33

Misschien is hij wel gewoon sterker. Wie weet.

Barry Batsbak 18 januari 2021 om 13:23

Nou inderdaad.

blix 18 januari 2021 om 14:56

Alle ogen op Pidcock gericht. Hij is de enige die Wout eventueel van de eindzege kan afhouden, door tussen de Grote Twee in te fietsen.

rovi 18 januari 2021 om 15:44

VDP zal sowieso moeten proberen het wedstrijdverloop rustig te houden en hopen dat er een iets grotere groep lang bij elkaar blijft. Mogelijk dat Van Aert dan nog verrast wordt. Als het in een vroeg stadium ieder voor zich wordt dan lijkt me er een grote kans dat er achter VDP een kopie van het BK komt en Van Aert best of the rest wordt

Michelangelo 18 januari 2021 om 16:10

Ik denk dat Mathieu in Overijse liever eerste wordt met overmacht en daarmee een dreun uitdeelt aan de concurrent(ie) dan dat hij probeert om de wereldbeker te winnen door tactisch te rijden.

Alles wat zijn kansen vergroot op het WK zal hij aangrijpen. En tactisch rijden om de wereldbeker te winnen zie ik persoonlijk niet als “kansvergrotend”. En een deuk slaan in het zelfvertrouwen van de concurrentie is dat zeker (hoewel Wout al jaren gewend is om achter Mathieu aan te fietsen zonder dat het hem mentaal lijkt te breken).

Gala 19 januari 2021 om 08:58

Michelangelo
Ik denk echt niet dat VDP er op uit is om de concurrentie "een dreun te verkopen". Wat kan hij daarmee bereiken? Enkele jaren geleden, in de aanloop naar WK Valkenburg, verkocht hij de concurrentie de ene dreun na de andere en je weet ongetwijfeld nog hoe dat is geëindigd.

Michelangelo 18 januari 2021 om 10:35

Als je het lijstje van de dames bekijkt, dan is dat toch wel een sterk blok. Het wordt voor de bondscoach nog lastig om daar een selectie uit te halen voor het WK. Hoeveel deelnemers mag NL eigenlijk afvaardigen?

Alvarado, Worst, Brand en Betsema zijn de zekerheidjes. Maar daarna is er een hele grote groep die al vanalles heeft laten zien, en eigenlijk allemaal WK-waardig zijn. Enkel Sophie de Boer valt daar een beetje buiten, hoewel ik het haar echt wel gun. En Tauber is een vraagteken, omdat ze goed is in andere disciplines, maar (mij) nog niet overtuigd heeft op de crossfiets.

harryjohan71 18 januari 2021 om 10:40

@Michelangelo NL heeft volgens bij de dames-elite geen probleem, omdat U23 ook op het WK rijdt. Het is alleen even de vraag welke rensters kiezen voor U23 dan wel dames elite

HoofdIsVrij 18 januari 2021 om 11:32

Manon Bakker
Inge van der Heijden
Aniek van Alphen
Puck Pieterse
Shirin van Anrooij
Fem van Empel

Zullen bij de beloften starten

Arie den Blanken 18 januari 2021 om 13:38

Wat bedoel je met een sterk “blok”?

platteprijs 18 januari 2021 om 17:33

Een sterke afvaardiging (al is dat nog zacht uitgedrukt). Het nadeel daarvan is dat er van een blok geen sprake zal zijn. De Knegt liet ook al blijken dat hij dat niet eens gaat proberen.

Gebruikersnaam 18 januari 2021 om 17:43

@HoofdIsVrij

Spannende strijd op het WK voor de 2e plek achter Vas?

Michelangelo 18 januari 2021 om 17:58

@gebruikersnaam,
je zou zomaar eens gelijk kunnen hebben. Vas is ook mijn favoriet voor het WK U23.

Misschien eens bij de Belgen informeren hoe je in blok moet koersen….

Barry Batsbak 18 januari 2021 om 11:24

De kwaliteit bij de dames is echt bizar… Bij de mannen is het meer een éénmansleger en wat heren die ook in de punten kunnen rijden, maar bij de vrouwen zitten zomaar 5 á 6 potentiële winnaressen. Heel bijzonder.

harryjohan71 18 januari 2021 om 15:29

Bij de beloften heeft Nederland gelukkig zowel bij de mannen als de vrouwen wel meer kanshebbers. Ik verwacht hier dan ook een mooie strijd met de andere landen.

Barry Batsbak 18 januari 2021 om 15:51

Ja mee eens. Bij de beloften zit het met de Nederlandse heren niet verkeerd. Dat die belofte dames tegen predicaat “buitencategorie” aanzitten was al wel een poosje duidelijk, maar met name Kamp en Ronhaar hebben zich goed laten zien dit seizoen. Leuk.

Gala 19 januari 2021 om 09:06

Wie kan er van de “andere landen” weerwerk bieden aan NL en BE bij de beloften mannen? Vorig jaar had je de sterke Fransman Benoist maar die is al het ganse seizoen buiten strijd wegens één of andere mysterieuze ziekte. De Italiaan Doringini eventueel? Omdat de beloften dit jaar geen aparte wedstrijden reden, heb ik er niet zo’n goed zicht op.

Headlines

Materiaalzone

Populair