Nederland in lockdown, gevolgen voor veldrijden nog niet bekend

maandag 14 december 2020 om 20:18
Nederland in lockdown, gevolgen voor veldrijden nog niet bekend

De veldrit van Hulst - foto: Cor Vos

Nederland gaat 15 december 2020 tot 19 januari 2021 in lockdown. De regering heeft, bij monde van minister president Mark Rutte, besloten harde maatregelen te nemen om het coronavirus te bestrijden. De gevolgen voor de wielersport en voornamelijk het veldrijden zijn nog niet bekend.

De komende periode staan de enkele veldritten voor profs gepland in Nederland. Onder meer de Wereldbeker veldrijden in Hulst (3 januari), het NK veldrijden in Zaltbommel (10 januari) en de Internationale Cyclocross in Rucphen (17 januari) staan komende maand op het programma.

Het is niet zeker of genoemde veldritten vallen onder de amateursport. Het EK veldrijden in Rosmalen mocht eerder dit jaar wel doorgaan, zij het met veel strenge maatregelen. De overheid heeft wel een uitzondering voor de lockdown gemaakt voor de topsportcompetities, zoals het hockey, basketbal, waterpolo en volleybal. De wielersport ontbreekt in die lijst met topsporten.

Persbericht van de KNWU

Het coronavirus (COVID-19) heeft ook gevolgen voor de Nederlandse wielersport. In Nederland is het RIVM de organisatie die alle informatie heeft en voor de voorlichting over het verloop en de aanpak zorgt. De KNWU volgt de richtlijnen van het RIVM en draagt daarbij haar verantwoordelijkheid voor de wielersport. Het sportprotocol van NOC*NSF vormt hiervoor de basis. Lees hier wat de gevolgen voor de wielersport zijn.

UPDATE: maandag 14 december
Tijdens de persconferentie van 14 december is duidelijk geworden dat Nederland in lockdown gaat. Dit betekent dat vanaf middennacht nieuwe maatregelen van kracht worden.

– Volwassenen sporten individueel of met zijn tweeën en alleen buiten op anderhalve meter afstand.
– Kinderen tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband en hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden tijdens het sporten. Houd de trainingen en activiteiten wel uitsluitend met eigen jeugdleden zodat er minder reisbewegingen zijn.

Let op: een groep jongeren tot en met 17 jaar kan dus begeleid worden door maximaal twee volwassenen. Hierbij houden de begeleiders 1,5 meter afstand tot elkaar en de trainingsgroep.

Gebruik altijd het gezonde verstand en ga na of een groepstraining noodzakelijk is.

Amateursport stilgelegd
In de amateursport vinden er geen wedstrijden meer plaats. Wedstrijden voor volwassenen vanaf 18 jaar zijn dus verboden. Voor jongeren tot en met 17 jaar geldt dat er alleen clubwedstrijdjes mogen plaatsvinden met leden van de eigen vereniging.

Deelname in het buitenland
De KNWU zet GEEN nieuw attest voor België meer online omdat dit niet meer van toepassing is. Nederland is immers door België als code oranje / rood bestempeld.
Let op! Voor renners die deel uit maken van bij de UCI aangesloten teams gelden afwijkende regels omtrent deelname aan wedstrijden in oranje en rode gebieden.

Voor deelname in het buitenland gelden de volgende regels:
1. Lees je in in de regels die het land / de regio van bestemming heeft ten aanzien van reizigers uit een oranje of rood gebied. Het advies is om niet naar landen of gebieden af te reizen die oranje of rood gemarkeerd zijn. Check voor informatie hierover de website van Nederland wereldwijd.
2. Bij terugkomst naar Nederland gelden de regels over quarantaine zoals deze door de Nederlandse overheid zijn opgesteld.
3. Buitenlandtoestemming vanuit de KNWU blijft ongewijzigd en kan via de toestemmingsbrieven verkregen worden.

Sinds dinsdag 29 september gaan sportkantines dicht. Dit geldt ook voor horeca bij ondernemende sportaanbieders. De aanwezigen moeten na de training of wedstrijd de sportaccommodatie zo snel mogelijk verlaten. Sinds de persconferentie van 13 oktober is duidelijk dat ook alle andere sportfaciliteiten zoals kleedruimtes en douches gesloten worden.

Dit artikel delen:

28 Reacties

Frank V 14 december 2020 om 20:27

Tsjein? Is er dan toch een land dat slechtere cijfers heeft dan België? Ik las hier anders…
'Intelligente lockdown' haha my a**. Ieder land* komt hartstikke aan de beurt. (*met internationale invloeden) Je kan wel wat doen met maatregelen maar toch, het virus opereert onzichtbaar.

Afgaande op de virologen is er maar 1 oplossing. Lockdown tot alles weg is. En de politici balanceren maar met het stokje 'oooh winkeltjes' 'oooh luchthaventjes' open, dicht, open/dicht.

0
Panache 14 december 2020 om 21:12

Tot alles weg is? Het virus zit bij nertsen, honden en katten. Via de dieren krijg je het terug bij de mensen. Dit virus gaat normaliter nooit meer weg.

0
Merlinappa 14 december 2020 om 21:24

Zoals Australie of Nieuw-Zeeland aanpakken. Grenzen het liefst dicht (al is dat lastig in NL), en bij een serieuzere stijging meteen 2-3 weken strenge maatregelen om het in de kiem te smoren. Dan kan je na 3 weken ook weer makkelijk versoepelen.

Het huidige beleid is er eentje in de trend van ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’.

0
Frank V 14 december 2020 om 21:38

“Tot alles weg is” => inderdaad vaag omschreven. My bad. Had moeten weten dat jij of de andere wijsneus x op de loer lagen. Ik bedoel uiteraard tot ‘we niet zoveel meer besmettingen hebben die leiden tot vele stervende oudjes en gesatureerde ziekenhuizen.’

0
$kedel 14 december 2020 om 21:55

Beste tactiek is inderdaad wel om alles weg te krijgen en zo weer een heel degelijk bron en contact-onderzoek te onderhouden en kleine clustertjes in te dammen…
Maar zoals dat al meermaals verkeerd is gegaan heb ik daarover geen illusies met ons RIVM/kabinet/OMT

0
KnightBiker 14 december 2020 om 22:02

Australië en Nieuw-Zeeland hebben nu wel zomer.. ze doen een hoop goed, maar het is gezien onze zomer niet verwonderlijk dat ze daar goede cijfers scoren…

0
Merlinappa 14 december 2020 om 22:10

Ze deden het in hun winter ook gewoon goed hoor. Hun plan van aanpak werkt gewoon véél beter.

0
Frank V 14 december 2020 om 22:12

Vergeet het man. We zijn met z'n allen teveel verbonden in deze wereld en dat kunnen we niet terugdraaien. Australië (en dichter bij huis Finland) hebben het meer in eigen hand omdat ze meer 'geïsoleerd' zijn op hun manier. We doen ons best, de onverlaten (coronaspuugers en lockdownparty'ers) daar gelaten. De regering doet hun best. Ze willen niet te veel voortijdig stervende oudjes en zeker geen hysterisch getier in overvolle ziekenhuizen maar wil ook niet 'te veel' faillissementen of financiële doden wat de aftermath alleen maar langer en gruwelijker zal maken. Het is een afweging die ze elke dag moeten maken in elk land. Een totale lockdown voor een lange tijd kan onze maatschappij mentaal gewoon niet aan. "Ja maar Wuhan…" die leefden al in een dictatuur. Dat was maar een halve pas terug.

0
Romāns Vainšteins 14 december 2020 om 22:30

Hmmmmmmmmmmmmmmmm, AU en NZ, waren dat nou eilanden? Hmmmmmmmm, zou dat er iets mee te maken kunnen hebben?

0
$kedel 15 december 2020 om 02:08

Eilanden zijn niet direct een goed voorbeeld nee, maar ook het klimaat is in die landen stukken beter. Zo zitten Cambodja en Vietnam ook bij de landen met de beste cijfers maar die zitten ook het hele jaar door met een tropenklimaat.
Ik denk dat ze het stukken beter konden indammen via scholen/kerken/thuiswerken en ventilatie maar met open grenzen moet je er nogal bovenop zitten als GGD om het echt klein te houden

0
Merlinappa 15 december 2020 om 07:12

Zeker RV. Maar lees je eens in hoe hun het aanpakken. Totaal anders dan wij, een strategie die duidelijk veel beter werkt.

0
Romāns Vainšteins 14 december 2020 om 20:49

Het grootste gevolg zou zijn dat MvdP een paar ongenadige pakken slaag van Pidcock bespaard blijven.

0
yo-eddy 15 december 2020 om 11:19

iets met één zwaluw ….. maar trol lekker door, sommige van je bijdragen zijn leuk, soms raakt het kant nog wal (steeds vaker helaas).
Pidcock is een aanwinst, snel, spectaculair en vooral geen NL of Belg verder geen noodzaak om afbreuk te doen aan de beste veldrijder ooit ;)

0
Merlinappa 15 december 2020 om 14:20

+1 Yo-eddy

0
Har77 15 december 2020 om 14:31

Yo-Eddy,
Wat heeft nonkel Roger hier nu weer mee te maken?

;-)

0
Domestique 15 december 2020 om 14:40

Nonkel Erik?

0
yo-eddy 15 december 2020 om 20:54

Roger en Erik kwamen natuurlijk niet in de buurt van de kracht, techniek en pure klasse van Mathieu, andere tijden andere helden ;)

0
Magician 14 december 2020 om 20:49

Het zou betreurenswaardig zijn mocht het veldrijden hierdoor geschrapt worden. Parcoursen zijn net als sportzaaltjes en voetbalstadions vrij makkelijk af te sluiten en we hebben het niet over een paar veredelde amateurs, maar keiharde poen.

0
skylimit 14 december 2020 om 21:44

Gaan de burgemeesters van de plaatsen Hulst, Rucphen en Zaltbommel beslissen over het doorgaan van deze veldritten of ligt dit ook bij Rutte en c.s. ?

Denk niet dat deze lockdown enig nut zal hebben, hooguit een vertraging in de verspreiding. Na vijf weken gaat het gewoon weer verder….

@rv mvdp vs pidcock 1-1, benieuwd als Vanaert erbij komt hoe de kaarten dan erbij liggen.

0
Limal 15 december 2020 om 07:28

Skylimit, dat klopt dat het na vijf weken gewoon weer verder gaat, maar ondertussen heb je natuurlijk wel de ICU’s gered van totale overbelasting. En het leven van mensen uit de risicogroepen die tegen dan hopelijk midden in een vaccinatiegolf zitten.

0
Thijs E 14 december 2020 om 21:46

Waterpolo, Volleybal, korfbal, basketball, zijn daar complete teams van in NL met uitsluitend spelers en staf met tenminste minimumloon in een full time dienstverband?

0
Turtlehead 14 december 2020 om 23:04

Gevolg voor het veldrijden? hmmm, eens denken.
Wielersport wordt niet genoemd op de overheidslijst van topcompetities?. Hmmm nog wat denken.

Ah, ik weet het antwoord:

H e t – g a a t – n i e t – d o o r !

Wat jammer.

0
Paul Boudreaux 15 december 2020 om 01:07

@Romans – So much vitriol for MVDP. Did he still your girlfriend back in the day, or maybe you’ve lost lots of money betting against him?

0
Blackcanyon 15 december 2020 om 05:25

NK veldrijden maar op de Zwift dan, met 3 rondjes lopend met de fiets rond de salontafel, 2 km fietsen op de Zwift, de trap op naar de 1e verdieping en terug en dat 8 keer herhalen.

Hmmm … We kunnen t NK ook echt door laten gaan met alleen MvdP aan de start (tijdens een training), rest zou toch niet in beeld rijden …

0
Koersmaniak 15 december 2020 om 08:41

KNWU mag fier zijn: wielrennen wordt in Nederland niet erkend als topsport, maar waterpolo en trefbal wel :6

0
Barry Batsbak 15 december 2020 om 09:57

En het mooie is dat waterpolo en trefbal helemaal geen sport zijn. Alles met een bal is een spel.

0
Petra Hegeman 15 december 2020 om 10:49

Inkoppertje: is dat ook van toepassing op die andere volkssport, voetbal? Ik persoonlijk kijk liever naar een vorm van wielrennen.

0
schlunzi 15 december 2020 om 13:55

Zolang ze die vermaledijde PCR test gebruiken, gaat niets meer door. Dus ook het Wielerseizoen 2021 niet. New Normal.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone