Nationale Politie neemt drastisch besluit: ramp voor Nederlands wielrennen dreigt
foto: Cor Vos
maandag 27 maart 2023 om 12:58

Nationale Politie neemt drastisch besluit: ramp voor Nederlands wielrennen dreigt

En aantal Nederlandse wielerwedstrijden zal in 2023 mogelijk geen doorgang kunnen vinden. De Nationale Politie heeft namelijk besloten dat een deel van de motoragenten geen koersen meer mag begeleiden. De KNWU zegt in een persbericht ‘overrompeld’ te zijn door de beslissing.

De afgelopen jaren konden zowel ‘C1-opgeleide motoragenten’ als ‘C2-opgeleide motoragenten’ ingezet worden tijdens wielerwedstrijden. Die laatste groep motoragenten is specifiek gekwalificeerd voor het begeleiden van wielerwedstrijden, de eerste groep wordt vooral in de eigen regio ingezet. De Nationale Politie heeft de inzet van C1-opgeleide motoragenten nu echter verboden. Dat besluit is ‘plotseling’ genomen, zegt de verraste KNWU.

Schaarste
Er bestaat in Nederland al langer een tekort aan opgeleide motoragenten om wielerwedstrijden te begeleiden, maar door het besluit de Nationale Politie zal deze schaarste verder toenemen, klinkt het vanuit de Nationale Wielerunie. “Dit voornemen zal leiden dat een aanpassing van de wedstrijdkalender 2023 in het algemeen en vervelende consequenties hebben voor een aantal organisatoren van wielerwedstrijden in het bijzonder”, valt te lezen op de site.

Naast het feit dat bepaalde koersen dit jaar niet door zullen kunnen gaan, zullen andere wedstrijden hun route aan moeten passen of een andere datum moeten vinden. “Het is echter maar de vraag of verplaatsen van parkoers of datum reëel is. Dit gezien de complexe aanvraag van (het wijzigen van) vergunningprocedures bij een gemeente of provincie, met de vrees dat nog meer wielerwedstrijden in 2023 geen doorgang kunnen vinden.”

Overrompeld
De KNWU is ‘overrompeld’ door het besluit. “De huidige werkwijze ervaart de KNWU als onbehoorlijk bestuur: het abrupt wijzigen van een jarenlange bestaande situatie, het niet tijdig betrekken of informeren van de KNWU en het niet bespreekbaar maken van alternatieve scenario’s of een redelijke overgangsregeling. Dit terwijl het wielerseizoen 2023 al is gestart. De KNWU vindt dan ook dat de inzet van C1-opgeleide motoragenten bij wielerwedstrijden moet worden gecontinueerd, temeer daar is gebleken dat de veiligheid op geen enkele wijze in het gedrang is gekomen.”

De KNWU roept daarnaast het ministerie van Justitie en Veiligheid op snel actie te ondernemen. De wielerbond wil vooral dat er begonnen wordt met pilots waarbij goedopgeleide, vrijwillige motorrijders van zogenaamde Motor Begeleidingsteams (MBT’s) koersen begeleiden. “De KNWU vindt dat het hoog tijd wordt dat de wielerkoers wordt opgenomen in de wegenverkeerswet, zodat de verantwoordelijkheidsverdeling tussen alle verkeersdeelnemers, vrijwilligers, politie, motorbegeleidingsteams en natuurlijk de renners nu eindelijk goed geregeld wordt.”

Ook heeft de KNWU contact gezocht met Tweede Kamerleden en het ministerie van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat om de belangen van de wielersport bespreekbaar te maken. “Tevens heeft de KNWU bijna dagelijks contact met contactpersonen binnen de Landelijke Eenheid en het Motorplatform van de Nationale Politie”, sluit het persbericht af.

 
65 Reacties
Sorteer op:
27 maart 2023
Waar een klein land kleiner in kan zijn. Zeg ik met een wielerhart. Ik weet niet hoe de situatie bij politieorganisaties is. Ik neem aan dat de werkdruk daar behoorlijk hoog (kunnen) zijn en dat wielerwedstrijden niet de hoogste prioriteit heeft.
  27 maart 2023
  De enige keer dat ik hier politie zie is als er een wielerronde langs komt of als ze heel snel chinees zijn gaan halen .
  28 maart 2023
  En daar komt, met nummer 53, Piet Allegaert langs. Of was het de Koe Loe Yuk met Nasi, ik kan er vanaf wezen.
27 maart 2023
Nieuwe studie-opleiding sport beveiliger!
27 maart 2023
Vol inzetten dan maar op de 4 Daagse van Drenthe met de VAM-classic en de Amstel TT Race, Rondom de Muur (Emmen) en de Femmy van Issum-memorial (ronde om Hoogeveen). allemaal mooi op gesloten parcoursen te realiseren.
27 maart 2023
Terechte zaak politie moet zich bezighouden waarvoor ze zijn opgeleidt. De politie houdt zich voor 90% ook bezig met klootviolen. De riem erover. Beetje handje op houden en 100 bekeurigen per jaar minimaal uitschrijven. Het wielrennen had het aantal agenten al lang kunnen vervangen door vrijwilligers op een brommert. Of specifieke begeleiders voor op een motor. Sport moet zich veel meer wapenen zonder politie. Wielerkoersen kiezen altijd de makkelijkste en duurste oplossing voor de belasting betaler. Als je rare plannen hebt dat word het toch wel gedaan, ik zie nog altijd paarden op de weg en gekkies met een auto, fiets of vlaggen op de weg. Beetje professionaliseren
  27 maart 2023
  Heb je het artikel wel gelezen ? Zijn allemaal open deuren die je intrapt.
27 maart 2023
Zag dit weekend een hele stoet politiemotoren geparkeerd staan bij een hotel in Assen voor Olympia’s Tour. Het eerste wat ik dacht was wel die hebben vast wel iets beters te doen dan een wielerwedstrijd in goede banen leiden. Dus snap het eigenlijk wel. Er zijn belangrijkere dingen als de capaciteit beperkt is. Uitsupporters weren bij voetbalwedstrijden scheelt ook al een boel.

Reacties zijn gesloten.