MPCC bevestigt lage cortisolwaarde Lars Boom

zaterdag 4 juli 2015 om 00:01
MPCC bevestigt lage cortisolwaarde Lars Boom

De MPCC heeft in een persbericht bevestigd dat bij Lars Boom een ‘abnormaal laag’ cortisolgehalte is aangetroffen. Volgens de reglementen van de vereniging voor een geloofwaardig wielrennen mag de Nederlander niet starten in de Tour de France. Het is nog niet bekend of zijn ploeg Astana zich aan de regels gaat houden.

Teammanager Alexander Vinokourov heeft volgens de Franse sportkrant l’Equipe aan de Tourorganisatie gevraagd of hij Boom mag vervangen door de Italiaan Alessandro Vanotti. Echter renners wisselen is vlak voor een start niet meer mogelijk. Vinokourov dreigt nu Boom gewoon op te stellen en Astana terug te trekken uit de MPCC. “Of de UCI staat ons toe een vervanger op te roepen of Boom gaat gewoon van start”, heeft de Kazachse oud-renner gezegd tegen l’Equipe.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Wilco-kelderman 4 juli 2015 om 00:02

Lars staat er gewoon morgen

0
zoetepap 4 juli 2015 om 00:24

Wie heeft de grootste ballen? De Mpcc geeft in feite zelf aan dat Astana mag/moet oprotten op deze manier… Geloofwaardig zijn ze al lang niet meer of nooit geweest trouwens. Het is te gek voor worden. Ocharme de arme ploegjes die zich aan de regels/geloifwaardigheid/gezondheid houden…je zal de grote ploegen maar poen zien scheppen. De macht van de UCI? Die is gelijk aan de Mpcc : nul komma nul. Een clubje oprichten die moet rekenen op de goodwill van de ploegen kan het nog gekker? Juridische richtlijnen moeten er zijn… Geloofwaardigheid is een illusie geworden.

0
LyndaLid 4 juli 2015 om 00:27

Tja, de MPCC heeft geen macht natuurlijk. Wat dat betreft is het een organisatie van niets.

Aan de andere kant is het wel de enige organisatie die nog openlijk iets aan de geloofwaardigheid van het wielrennen probeert te doen. Laten we dat alsjeblieft niet als iets negatiefs afdoen, en ik vind het positief dat Astana zich blijkbaar toch enigszins onder druk gezet voelt en Boom (toch echt wel een belangrijke pion) uit koers lijkt te halen.

0
Koersmaniak 4 juli 2015 om 00:29

Vreemd dat dit nu al 3 keer bij een renner van (ex-) belkin voorkomt. Welke producten nemen ze daar?

0
zoetepap 4 juli 2015 om 00:32

Als ze een voorkeursbehandeling krijgen dan is dit heel negatief voor alle partijen! Het meest voor LTJ en alle voorgaande vertrekkers zonder vervangers. Beroepsmisvorming, vervalsing en pure maffia. Maar bon never give up the good fight!

0
hugenholz 4 juli 2015 om 03:14

Elke keer weer die rare timing van MPCC, Bennet, onbekende renner van Bandani 2 dagen voor de Giro en nu weer Boom vlak voor Tour. Waarom maken ze dit niet een week voor een grote ronde bekend? Dan hebben de teams ruim de tijd om een vervanger te zoeken. Nu lijkt het wel een publiteitsgeile timing zo van: ” kijk ons eens goed bezig zijn…”

Ik zou er bovendien voor pleiten dat de UCI of beter de WADA dit soort “gezondheids-schorsing-adviezen” uit te schrijven
MPCC is een publiciteutsgeile organisatie zonder enige vorm van daadwerkelijke macht. Nutteloze organisatie

0
Guushovd 4 juli 2015 om 06:48

Mijn grote probleem met dat hele cortisol verhaal van de MPCC is het feit dat Ze zelf zo expliciet aangeven dat het niets met doping te maken heeft , maar alleen gezondheid.
Als je dan bedenkt dat het een momentopname is krijg je bij ieder geval automatisch discussie aangezien de ploeg er overtuigd van zal zijn dat zo'n renner vlak voor een grote ronde juist blaakt van de gezondheid.
Toen LottoJumbo de discussie aan wilde na de Giro kregen ze bovendien te horen dat deze alleen op de jaarvergadering in Oktober gevoerd kon worden. Komt niet professioneel over, een club die maar één keer per jaar besluiten kan nemen. Ik heb er ook twijfels bij dat zo'n jaarvergadering met clubs leidt tot een hoog niveau van besluitvorming.

Je ziet het ook terug in de gang van zaken. Alle teams die met deze regel te maken hebben gehad hebben er moeilijk over gedaan, dat komt volgens mij omdat ze toen ze instemden met deze regel geen idee hadden dat hij zo zou uitpakken. Ook het feit dat vervanging niet mogelijk is maakt de regel moeilijk te accepteren.

0
Haanaf 4 juli 2015 om 07:48

Abnormaal laag?

Is dat iets anders dan gewoon te laag?

Ik vraag mee af wat de betekenis van deze bewoording. De waarden zijn zo laag dat het een wonder is dat Boom nog leeft. Of zijn de waarden zo laag dat het wel foute boel moet zijn.

Overigens, wie neemt deze gezondheidstesten vlak voor de koers af? Is dat de WADA, de MPPC, de ploegen zelf.

0
katerkop 4 juli 2015 om 07:49

@hugenholz, omdat ze 2 dagen vantevoren testen.
Een test een week voorafgaand zegt niet zoveel. Ze krijgen ook een startverbod voor 8 dagen

0
nero 4 juli 2015 om 07:59

Opdoeken die MPCC. Zo snel mogelijk. Ze doen de geloofwaardigheid van het wielrennen meer kwaad dan goed op deze manier.
Allereerst het vrijblijvende lidmaatschap. Komt erop neer dat je gewoon uit de MPCC stapt als dat even beter uitkomt. Deugt niet.
Dan de kromme regels. Er zijn serieuze aanwijzingen dat de cortisolmeting niet deugt. Kun je renners die hun hele seizoen afstemmen op een grote ronde niet aandoen. En het gaat om gezondheid, niet om doping. Maar waarom dan een ploeg straffen door ze met een renner minder te laten starten. Geen doping = geen straf, toch? Het rammelt aan alle kanten.
Tenslotte de starheid. Nu de meting niet lijkt te deugen, gaan ze er in oktober wel eens naar kijken. Ongelofelijk wat een ambtenarenclub.
Kortom deze keer heeft Vino gewoon een punt.

0
xistnc 4 juli 2015 om 08:07

@Haanaf
Ja, ik was ook enigszins verrast door de verwoording. Vermoedelijk is het ‘gewoon’ de reguliere benaming: de waarde mag ‘laag’ zijn, maar niet ‘abnormaal laag’. Dus inderdaad in de zin van ’te laag’ ten opzichte van een gedefinieerde ondergrens.

De MPCC stelt in haar persbericht dat de medische tests worden uitgevoerd door de UCI, terwijl Astana het in haar persbericht heeft over de CADF.

0
fietskoen1 4 juli 2015 om 08:16

‘abnormaal laag’ geeft wel weer een teken waar ze bij Astana mee bezig zijn. Of het nu een Nederlander is of niet, dit is weer ‘Astana-waardig’. Een lage cortisolwaarde kan voorkomen, maar bij Astana en abnormaal laag……

0
alsjewint 4 juli 2015 om 09:08

@Nero

Als de MPCC zich in wil zetten voor de geloofwaardigheid van het wielrennen, dan is dat een loffelijk principe. Maar ik ben het helemaal met jou eens dat ze door hun starre handelswijze het wielrennen eerder (imago) schade toebrengen. Het lijkt door eerdere gevallen nu wel duidelijk dat de test voor cortisolwaardes onbetrouwbaar is. Als je daar als organisatie dan niet op in springt en maatdegelen neemt dan ben je dus incompetent. Wat een belachelijk standpunt om te stellen dat je de regels pas in oktober kunt aanpassen.

MPCC had deze test af moeten schaffen of aanvullende maatregelen nemen. Een optie die misschien al zou helpen zou zijn om alle renners 2 keer bloed af te nemen. Een keer in de ochtend en een keer in de avond. Als dan beide tests een lage cortisol waarde aangeven dan sluit je natuurlijke schommeling al wat meer uit lijkt me.

0
dennis schutte 4 juli 2015 om 09:15

@Fietskoen,ik weet niet waar ze bij Astana mee bezig zijn.Ik zou mijn bedenkingen juist hebben als de cortisolwaarden ‘abnormaal hoog’ zijn.

0
Lombarda 4 juli 2015 om 09:39

Waarom is zijn cortisolwaarde zo abnormaal laag? Kan iemand (mij) dat uitleggen? Gebruikt hij ook astma-medicatie?

0
Roberto 4 juli 2015 om 09:41

Ik zit ook wel met dat “abnormaal laag”. Heeft MPCC dat al eerder zo omschreven bij andere gevallen zoals Bennet of Bos?

0
ThorHushovdd 4 juli 2015 om 09:48

Een lage cortisolwaarde is alleen maar slecht voor je gezondheid en bij mijn weten geen teken dat je verboden middelen hebt gebruikt.. gaat vooral om de gezondheid van de renner en het lijkt me niet dat je doping neemt als je daar vervolgens bijvoorbeeld een lage bloeddruk en slapeloosheid van krijgt, symptomen van een cortisoltekort.

0
Puffin87 4 juli 2015 om 09:48

Volgens mij wel.
Ik ben alles behalve een kenner op dit gebied, maar volgens mij duidt een lage cortisolwaarde op mogelijk een verminderde gezondheid. Maar het kan mogelijk ook komen door het toegediend krijgen van cortisonen (doping dus). Wanneer je die krijgt toegediend stopt je lichaam zelf met de aanmaak van cortisol, en daardoor krijg je dus een abnormaal lage waarde geloof ik. Meende ooit zoiets gelezen te hebben, ik weet niet of iemand dit kan bevestigen of mij kan verbeteren anders? ;)

0
ThorHushovdd 4 juli 2015 om 10:04

Dit staat op dopingautoriteit.nl

Waarom worden ze in de sport gebruikt?
In bepaalde takken van sport lopen sporters risico’s op het krijgen van ontstekingen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan wielrenners die elke dag uren op een klein zadeltje zitten. Het is niet gek dat hun zitvlak geïrriteerd en uiteindelijk ontstoken raakt. Onder strikte voorwaarden mogen deze ontstekingen behandeld worden met glucocorticoïden. De strikte voorwaarden zijn ingesteld, omdat het gebruik van glucocorticoïden ook een positieve invloed kan hebben op de stemming. Je krijgt er een goed gevoel van. Indirect kan dit prestatiebevorderend werken, omdat de sporter de druk om prestaties neer te zetten dan veel minder voelt. Glucocorticoïden worden om deze reden nog wel eens misbruikt in de sport en om dit misbruik tegen te gaan wordt het gebruik aan banden gelegd.
Het gebruik van glucocorticoïden in pillen, injecties of infuus kan leiden tot psychische stoornissen, zoals stemmingsstoornissen, hoofdpijn, een hoge bloeddruk, gewichtstoename door het vasthouden van vocht, verhoogde kans op diabetes, hartfalen, botafbraak, spierzwakte en verminderde afweer.

Ik zie er niet echt een groot voordeel in en verder heeft de dopingautoriteit het alleen over een te hoog cortisol (of iets synthetisch met dezelfde werking) gehalte.

0
ThorHushovdd 4 juli 2015 om 10:08

En dit schreef wielerflits zelf bij de lage cortisolwaarde van Rolland vorig jaar:

Deze regel is ingevoerd om de gezondheid van de renners te beschermen. Rolland reed de slotrit van de Franse WorldTour-koers niet uit. Zijn ploeg berichtte dat Rolland kampte met een ontsteking in zijn achillespees. Het lage gehalte cortisol van Rolland wil niet zeggen dat hij doping heeft gebruikt.

Dit is dus ook wat ik dacht, dat t puur voor de gezondheid van de renner is. Waarom ze het hier dan over de geloofwaardigheid van het wielrennen hebben snap ik dus niet..

0
Roberto 4 juli 2015 om 10:14

@Thor
Hem uit koers halen is een regel ter gezondheid van de renner. Hij KAN iets onder de leden hebben. Maar een (abnormaal) laag cortisol KAN ook wijzen op cortisonengebruik (doping dus). Zo lang niet duidelijk is waar het abnormale lage cortisolgehalte van Boom vandaan komt, is toch de geloofwaardigheid in het spel.
Ipv de renner evt. te beschermen ivm zijn gezondheid en hem goed te testen naar de oorzaak, stelt Astana hem op en speelt met Booms gezondheid en geloofwaardigheid.

0
blanco 4 juli 2015 om 12:38

@Roberto

Gezondheid dit gezondheid dat.. We gaan met zijn allen allemaal wel heel erg ver om dan iemand niet te laten starten in de wedstrijd van het jaar…laat hem en zijn pleoeiding zelf lekker laten beslissen of hij start of niet.. als hij wat onder de leden heeft dan komt dat snel genoeg naar boven! Heeft de ploeg zichzelf alleen maar mee.. Vooral een Astana die alle mannen nodig hebben voor de 4 de plek van Nibali.. en als hij yegen de lamp loopt dan hebben we day ook weer gehad.. voor het leven schorsen en verder gaan.. maar zolang er schorsingen van 1 of 1.5 of 2 jaar zijn is het nof een keer.te.doen voor.die jongens.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone