Movistar bouwt met Enric Mas aan de toekomst

donderdag 8 augustus 2019 om 10:21
Movistar bouwt met Enric Mas aan de toekomst

Enric Mas verlaat Deceuninck-Quick Step - foto: Cor Vos

Movistar raakt aan het einde van het seizoen weliswaar Nairo Quintana en Mikel Landa kwijt, maar de ploeg roert zich zelf ook op de transfermarkt. De transfer van Spanjaard Enric Mas hing al enige tijd in de lucht en vandaag maakte de formatie van Eusebio Unzué zijn komst openbaar. De 24-jarige klimmer tekent voor drie seizoenen.

Mas verlaat dus na vier seizoenen de rangen van Patrick Lefevere. In 2016 reed hij voor opleidingsploeg Klein Constantia, daarna maakte hij de overstap naar de ploeg die nu door het leven gaat als Deceuninck-Quick Step. Bij The Wolfpack werd Mas vorig jaar tweede in de Vuelta a España, waar hij tevens de voorlaatste etappe wist te winnen. Ook een ritzege in de Ronde van het Baskenland behaalde hij afgelopen seizoen.

Dit jaar droeg hij bij zijn debuut in de Ronde van Frankrijk de witte trui en daarnaast was hij luitenant van Julian Alaphilippe, die lang in de gele trui rondreed. Bij Movistar is het de bedoeling dat Mas voor eigen kansen gaat rijden in rondes van een week, maar ook in drieweekse etappekoersen zal de Mallorcaanse klimgeit als kopman voor het klassement worden uitgespeeld.

Dit artikel delen:

38 Reacties

hartstikkebedankt 8 augustus 2019 om 10:25

Mooi nieuws voor Movistar want het is niet niks om (waarschijnlijk) 3 AK-kopmannen te moeten vervangen. Zal nog wel wat bij moeten daar om het team rond te maken.

Ik maak me ook wel een klein beetje zorgen om QS, vorig jaar Schachmann, Gaviria, Terpstra, De Plus weg en alleen vervangen met Evenepoel. Dit jaar al Viviani en Mas weg en nog niet echt vervangen. Wordt toch vrij smal zo. Ik denk dat Gilbert misschien toch nog wel zal verlengen.

HoofdIsVrij 8 augustus 2019 om 10:31

Ze presteren, ondanks alles, nou niet echt veel minder.

chance 8 augustus 2019 om 10:33

Viviani zal vervangen worden door Bennet.
Mas heeft dit seizoen nog niet bepaald veel laten zien.
Volgend seizoen zullen Jakobsen, Evenepoel, Hodeg ook wel nog een stap vooruit zetten.
en met het budget dat vrijkomt door Mas en Gilbert zie ik nog wel een mooie transfer binnenkomen.

lander luypaert 8 augustus 2019 om 14:40

Hodeg gaat niet veel doen denk ik. Ik vind hem te plat. En een grote transfer wat is dat dan volgens jou? Aan wie denk je.

oscarfreirefan 8 augustus 2019 om 10:31

Kijk dat is nou eens een goede move. Ik denk dat allaphilipe nu ook vertrekt. Wou meer ondersteuning in de bergen. Met het vertrek van Mas zou er teveel geïnvesteerd moeten worden voor goede ondersteuning.
Movistar is goed bezig!

HoofdIsVrij 8 augustus 2019 om 10:32

Flip heeft net zijn contract verlengd.

miguelon 8 augustus 2019 om 10:42

Alaphilippe vertrekken? Volg je het wielrennen überhaupt, of passeer je hier toevallig eens??

EddyB1958 8 augustus 2019 om 10:43

Laat Mas eerst opnieuw een resultaat rijden.

oscarfreirefan 8 augustus 2019 om 10:46

Ik paseer hier af en toe. @miguelon ik zou je wel willen aanraden een keer een van je vrienden te vragen of ze vinden dat je altijd sociaal en aardig bent, of dat ze je soms onaardig vinden en nors vinden. Misschien geeft dat wat inzicht.
https://www.wielerflits.nl/nieuws/lefevere-wil-in-toekomst-ploeg-bouwen-rond-alaphilippe-anders-kan-hij-beter-vertrekken/
Wij gaan ons selectiebeleid moeten aanpassen en meer versterking voor in de bergen moeten aantrekken, want anders kan hij beter vertrekken.”

Boomie1 8 augustus 2019 om 11:05

Dit waren inderdaad Lefevere’s woorden in het heetst van de strijd, moet nog zien of dit allemaal zo gaat gebeuren.

Ivanoviclover 8 augustus 2019 om 12:19

Alaphilippe heeft NOOIT achter versterking gevraagd. Hij beseft immers ook dat hij het hoogst haalbare uit de tour heeft gehaald. Bernal gaat hij op waarde nooit kloppen. Zelfs niet met 3 treintjes.

Domestique 8 augustus 2019 om 12:25

Volgend jaar sowieso nog niet. Op jacht naar zijn eerste LBL en Amstel en proeven van de RVV. Verder ook nog wel de OS en het WK waar hij een parcours op zijn maat vindt en ongetwijfeld wil hij Lombardije ook nog aan zijn palmares toevoegen.

EddyB1958 8 augustus 2019 om 12:54

Lefevere heeft het wel over als Alaphillipe er 29 is en wat rustiger, dus over twee jaar. Aan Freire en co, herlees nog eens de hele tekst.

Samlambeej 8 augustus 2019 om 13:53

@EddyB1958
Denk hetzelfde, eerst afstrepen waar ie de beste in is. WK, Luik & Lombardije.
Het blijft ook maar de vraag of hij ooit nog zo’n goede uitgangspositie zal hebben als dit jaar. Tijd gepakt in ontsnapping, op zijn toppunt in een tijdrit op zijn maat en wat voor gevoelens hij overhoudt aan zijn aftakeling in de 3de week.

Kannibaal van Schepdaal 8 augustus 2019 om 13:59

miguelon – hahaha

BasBelgie 8 augustus 2019 om 10:39

@Freire: Julian heeft zijn contract reeds verlengd. En er zullen wel klimknechten bij komen, maar Mas is geen knecht maar een kopman.

Boomie1 8 augustus 2019 om 11:04

De vraag is of Alaflip echt vol voor GC in de Tour gaat terwijl LBL nog steeds niet op zn erelijst staat. Vraag het me hardop af. Ik denk niet dat Lefevere ineens geforceerd een klimploeg op poten gaat zetten terwijl ze al jaren een dominante factor zijn in het voorjaar.

Johnny7 8 augustus 2019 om 10:43

Ben benieuwd of het slechts een opleving was vorig jaar die laatste week van de Vuelta want sinds de afgelopen Tour heb ik er minder vertrouwen in. Maar goed het is een gok van Movistar want er lopen niet veel andere vrij kopmannen rond die ook nog eens Spaans spreken.

Peetvader 8 augustus 2019 om 11:22

Was in de Classica ook nog goed

nickdt 8 augustus 2019 om 11:44

Tja, meer Tourrenners waren goed in de Classica (Waarvan je de meesten niet eens zag laatste week).

josi 8 augustus 2019 om 10:48

Ben benieuwd hoe hij zich bij Movistar verder zal ontwikkelen. Dit seizoen valt de “nieuwe Contador” me toch wel tegen, maar potentie heeft hij zeker.

Jean Dumas 8 augustus 2019 om 10:49

Ik zie wel wat in Wout Poels als vervanger bij DQST. Die kan dan in Giro of Vuelta voor eigen kans en in de Tour knechten voor Flip.

Boomie1 8 augustus 2019 om 11:01

Poels gaat naar Sunweb volgens de laatste geruchten, lees geruchten.

Chaba 8 augustus 2019 om 10:49

Volgens mij ziet het er nog steeds prima uit bij de D-QS. In de breedte lijkt dit team alleen maar sterker te worden.

Een stabiele basis met Alaphilippe, Jungels, Stybar, Lampaert.
Asgreen, Jakobsen, Hodeg, Senechal en Evenepoel allemaal winnaar types die nog wel een stap kunnen zetten. Het vertrek van Terpstra vorig jaar en Gilbert dit jaar kunnen zij mijn inziens perfect opvangen.
Viviani met leadout wordt opgevangen door Bennett en zijn leadout. Mas is een pure klimmer wat nooit echt binnen de structuur van D-QS heeft gepast en misschien dat Knox nog een stap zet en als klimmer. Ik snap in ieder geval de keuze van Mas wel om naar Movistar over te stappen. Spaans team die focust op de koersen waar ook zijn kracht ligt.

Boomie1 8 augustus 2019 om 11:03

Inderdaad en waarom zou je een team bouwen rond een Mas terwijl je met Alaflip al een kopman hebt in de klassiekers en die sowieso publiciteit scoort in de Tour.

Ik wou dat meer ploegen reden zoals DQS, DQS is altijd bij de best scorende ploegen in de grote ronden omdat ze inzetten met verschillende types op etappe zeges wat veel meer oplevert dan een 10e plek in GC.

vanSpringel 8 augustus 2019 om 10:56

Enric Mas uit Arte Mallorca. Bij een goede ondersteunende ploeg als Movistar zie ik een goede toekomst voor hem tegemoet. Verwacht nog wel het een en ander van hem.

Bummetje 8 augustus 2019 om 11:13

Alaphillipe heeft toch geen trein voor zich uit nodig zoals een Froome. Hij is meer gebaat bij sterke offensieve hardrijders die kunnen wegrijden waardoor andere ploegen het werk moeten doen. Op die manier won Jungels al eens LBL en nu heeft hij met Evenepoel nog een tweede renner die dit kan. Dus hoezo te weinig ondersteuning bergop?

Panter 8 augustus 2019 om 11:29

Mas is een renner van het contador school. Ik zie hem sowieso in de toekomst een grote ronde winnen. Hij moet nog wat aan zijn tijdrit bijschaven. Maar is bij movistar toch bij de juiste ploeg terechtgekomen.

Krul 8 augustus 2019 om 11:32

Qua Algemeen Klassement mannen en toppers vind ik het nog niet heel slecht hoor. Valverde blijft en die zie ik begin 2020 wel weer knallen, Mas komt en Soler heeft met winst van Parijs Nice vorig jaar bewezen ook voor een redelijk AK te kunnen gaan en is nog maar 25 jaren jong en Amador heeft in het verleden ook weleens top 10 gereden in grote rondes.

Laten we niet vergeten dat het ook wel een gigantische luxe was om Quintana, Landa en Valverde te hebben.

Witte Trui 8 augustus 2019 om 11:58

Ik hoop op 2 zaken:
1) Carapaz die blijft bij Movistar (ondanks gerucht Ineos). Dan blijft er een sterk blok in koers tegen Ineos, toch – met wisselend succes – het handelsmerk voor Movistar.
2) Enkele renners in steun voor Alaphilippe (kan Poels bijvoorbeeld zijn, maar moet beter dan er nu rondrijdt). Terecht hierboven gesteld dat Mas een kopman is, en Flip knechten nodig heeft mocht hij zich op een klassement in een grote ronde richten.

toiletduck 8 augustus 2019 om 12:59

Als Carapaz ook vertrekt (wat me zeer waarschijnlijk lijkt) wordt de spoeling vanuit Zuid-Amerika wat dun om de sponsorbelangen fatsoenlijk te dienen. Zijn er nog (toekomstige) klassementsmannen beschikbaar voor volgend seizoen? Bv. Miguel Angel Lopez staat nog onder contract right?

floris_harr 8 augustus 2019 om 13:01

Goeie keus voor Mas, kan hier wel echt doorgroeien. Word wel lastig voor hem om de prestaties van Quintana te evenaren, maar een ronde winnen is zeker mogelijk.

GreenDay 8 augustus 2019 om 13:19

De leegloop bij Quick-Step is een beetje dubbel. Als ze Viviani voor Bennett kunnen inwisselen, zou ik desondanks niet als zwakker zien. Juist door het grote aantal jonge renners die nog een stap kunnen zetten: Jakobsen, Hodeg, Evenepoel, Asgreen, etc. En met Bennett, Jungels, Alaphilippe, Stybar, etc. zit je dan nog steeds goed belegen om veel koersen te winnen en te scoren op alle fronten. Dat ze oude knarren als Richeze, Sabatini en Gilbert laten gaan, is de logica zelve hoewel die natuurlijk allemaal fantastisch gereden hebben. Mas zit me wel een beetje dwars maar die komt bij Movistar natuurlijk “thuis”. Hopelijk strikt Lefevere Bennett en bij voorkeur toch nog één of twee versterkingen in de breedte van het niveau Sénéchal.

Samlambeej 8 augustus 2019 om 13:47

Diegene over hun toppunt heen zijn en diegene meer gaan kosten $$ dan ze in ## overwinningen terugbrengen worden losgelaten.

Daartegenover staat dat Jakobsen, Sénéchal, Evenepoel en Asgreen een stap zetten. Er zou nog een van het kaliber Poels of Boasson Hagen bij mogen. Al hebben die misschien te vaak slappe hap geserveerd de laatste tijd.

iig hebben ze daar in de ploegvergardering al 20 jaar een uitstekend gevoel voor balans.

Kannibaal van Schepdaal 8 augustus 2019 om 14:13

Deceuninck moet echt Boasson Hagen halen. Als die aangestoken geraakt door de teamgeest binnen het team, kan die echt weer gaan knallen als vroeger. Hij is snel, heeft een goeie tijdrit, explosief, kan een bergje verteren en kan ook iets doen in de klassiekers. Ik denk dat het hem enkel mankeert in begeleiding en motivatie. Deceuninck kan hem dat geven. En Deceuinick kan doen wat het goed en vaak doet: een ondermaats presterende renner weer groot maken door hem een al bij al bescheiden contract te geven met premies gebaseerd op prestaties. Een Boasson Hagen bij Deceuninck wint zo 5-10 koersen per jaar. Make it happen, Lefevere.

Samlambeej 8 augustus 2019 om 14:25

Ben ook fan van die allrounder maar misschien teveel introvert voor 'The Wolfpack'? Het is ook zo'n renner waar iedereen mee in het wiel wil als die aanzet. Wb. zijn probleem met (sport)voeding: bij DQS zijn ze misschien niet zo geleerd als bij Sky, Sunweb of TJV maar als dat opgelost raakt moet hij zeker weer consistent gaan vlammen in de lastige koersen!

Tinus 8 augustus 2019 om 15:33

Het zou mij niet verbazen als Movistar nog eens een poging deed om Dumoulin binnen te harken. Ondanks taalbarrière (Movistar toch wel erg Spaans) zou dat volgens mij best iets zijn. Tom laat doorschemeren dat dat hele wetenschappelijke het niet helemaal is voor hem. Bij Movistar fietsen ze redelijk op gevoel. Of dom zoals sommigen zouden zeggen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair