Movistar-baas Unzué over opgave López: “Zijn houding kan niet goedgepraat worden”

maandag 6 september 2021 om 15:16
Movistar-baas Unzué over opgave López: “Zijn houding kan niet goedgepraat worden”

foto: Cor Vos (archief)

Movistar-baas Eusebio Unzué heeft op de Spaanse radio voor het eerst gereageerd op de bijzondere opgave van Miguel Ángel López in de Vuelta a España. De Colombiaanse klimmer stapte zaterdag, toen hij derde stond in het klassement, boos af nadat hij op achterstand was gereden door de concurrentie. “Hij was er niet meer bij met zijn hoofd”, vertelt Unzué tegen RTVE.

“Ik heb nog nooit zo’n situatie meegemaakt in mijn loopbaan”, aldus Unzué. “Maar het zijn mensen, en López kon het probleem dat ontstaan was niet oplossen. Hij kon het gat op zijn concurrenten niet dichten. De concurrentie haalde voordeel uit het verschil dat ze maakten. Vooral Bahrain Victorious, en dat zorgde voor wat frustratie die hij niet onder controle kon houden. López had ook tegen zichzelf kunnen zeggen dat hij voor de zesde of de zevende plek kon gaan.”

“Zijn houding kan niet goedgepraat worden. Maar het is duidelijk dat de frustratie, en het niet kunnen meedoen met de besten, heeft geleid tot deze inzinking. Hij kon zich niet inhouden en liet zich gaan. Hij heeft een punt bereikt waarop hij niet langer kon trappen. Hij was er niet meer bij met zijn hoofd”, vat de ploegmanager samen.

‘López heeft zijn geweldige imago beschadigd’
De teambaas merkte wel op dat de ploeggenoten teleurgesteld waren in de actie van de Colombiaan. “Ze hebben drie weken gewerkt om Enric Mas en hem voorin te houden. Maar het is waar dat hij naar de ploeg is gestapt en zijn excuses heeft gemaakt. Hij was zich bewust van het feit dat hij niet correct gehandeld had”, zegt Unzué. “Ik denk dat grote fouten een doel hebben. Iets gebeurt, zodat het niet nog een keer kan gebeuren. Maar ik vind het jammer dat Miguel Ángel het geweldige imago dat hij had opgebouwd in deze Vuelta, heeft beschadigd.”

Over eventuele gevolgen voor de samenwerking tussen López en Movistar wilde Unzué niet veel kwijt. Daarvoor wil hij wachten tot de situatie gekalmeerd is.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Murcia 6 september 2021 om 15:29

Movistar blijft nog altijd een zooitje maar hier heeft de kortsluiting toch vooral bij Lopez zelf gezeten. Kon of wilde niet mee op het beslissende moment, je ziet duidelijk dat Roglic nog om hem heen moet om de aanval te pareren om daarna met de gebakken peren te zitten. Ik geloof dat Eus tegen hem gezegd heeft net als de ploegleiders dat het zinloos was om alleen te blijven rijden en dat hij daarmee ook plek zes AK op het spel zou zetten en dus te wachten op ploegmaats om die troostprijs te behouden. Dat heeft hij niet kunnen verkroppen. Superman heeft wel vaker moeite gehad met de druk en dit lijkt een extreme uitwas.

Alfons Haavers 6 september 2021 om 15:59

Mij verbaast het dan weer dat het niet vaker gebeurt dat de combinatie van zware vermoeidheid en frustratie – om Stikstof te quoten – ‘de plombs doen springen’ bij renners.

Na 3 weken afzien je podiumplek uit de handen zien glippen, niemand rond je die wil meerijden en dan iemand die iets verkeerd zegt… Het is niet professioneel, maar het kunnen niet allemaal Roglic’en zijn die zich door niks uit het lood laten slaan.

Romāns Vainšteins 6 september 2021 om 16:16

Exact.

Ik zal er in ieder geval geen seconde minder voor supporteren tov de coureur Lopez. Naast stilistisch dus ook nog eens heetgebakerd tegen het irrationele aan. Leuk!

Unzue zal er wel wat op tegen hebben maar even goed beseffen wat zijn meerwaarde is.

vevie 6 september 2021 om 16:20

Ik denk dat je het goed samenvat. Het afstappen kun je in no way goedpraten. Dat is iets waar hij de rest van z’n leven aan herinnert zal worden. Niet professioneel en ik ga ervan uit dat hij dat nooit nog eens zal doen.

Het verbaast mij echter ook dat we idd niet meer ontploffingen, etc, zien. Zoveel renners zien hun harde werk/training in rook opgaan door valpartijen, pech, teamorders, etc. Wat Lopez heeft gedaan is zodoende heel menselijk want niet iedereen kan even goed omgaan met teleurstellingen of reageert op de manier zoals ‘gewenst’ is. Daarmee zeg ik niet dat dit de juiste manier is, maar wel dat we in het dagelijks leven wel meer reacties zien die wij buitenproportioneel vinden. Veel mensen zijn nou eenmaal tikkende tijdbommen. Maar goed, daarom heb ik veel respect voor profs in welke sport dan ook en hun discipline en om kunnen gaan met tegenslag.

Gonzalez de Galdeano 6 september 2021 om 16:31

Je krijgt wat je toe komt. Ben de Giro van 2018 nog niet vergeten toen Dumoulin in achtervolging zat op Froome. Lopez heeft toen geen een meter op kop gereden.

Romāns Vainšteins 6 september 2021 om 16:46

Pfff, haha, ja dat zal het zijn inderdaad. Karma en zo, altijd op kop rijden als er een Nederlander baat bij heeft of God komt je halen.

Lalsacien 6 september 2021 om 18:22

Dumoulin reed in de Vuelta daarom ook niet op kop..

Jean Dumas 6 september 2021 om 16:31

Reactie die intern goed te verantwoorden is, maar publiekelijk een vernedering voor de renner. Deze jonge mannen zijn superhelden in hun eigen land, en ze worden tegelijkertijd gevangengehouden in een feodale cultuur die de hand nooit in eigen boezem steekt.

Mwielerfan 6 september 2021 om 17:22

Ze hebben hem gevraagd als kampioen, om voor winst en podia te rijden. Vervolgens verbieden ze hem de schade op top5 kandidaten te beperken. En dan raar opkijken dat ie dat niet trekt

Thijs E 6 september 2021 om 17:34

Hij mocht niet meer mee maar kon überhaupt niet mee? Als die ploegleider alleen flauwtjes wat aanmoedigingen in zijn oortje geroepen had, was er dus niks aan de hand geweest, behalve een teleurgestelde renner troosten met een top 6 plek.

iLLan 6 september 2021 om 19:32

Precies dit. Je bent als ploegleider toch ook knullig als je het zo laat exploderen.

xistnc 6 september 2021 om 17:44

Enerzijds is Lopez natuurlijk Lopez, anderzijds is Unzue verantwoordelijk voor het Movistar-klimaat waarbinnen e.e.a. gebeurt. Het zou hem sieren als hij zich dat realiseert.

Paul4566 6 september 2021 om 17:50

Ik snap niet dat zijn ploegleider hem in de auto heeft laten stappen..

Ed De B 6 september 2021 om 20:35

Ik denk dat ze hebben gezien dat hij er emotioneel doorheen zat en dat het onverantwoord was om hem verder te laten rijden…Maar dan nog, ik was er niet bij. Jij wel?

Headlines

Materiaalzone

Populair