Schuldbewuste López: “Ik wil mijn excuses aanbieden aan mijn ploeggenoten”

zondag 5 september 2021 om 08:44
Schuldbewuste López: “Ik wil mijn excuses aanbieden aan mijn ploeggenoten”

foto: Cor Vos

Miguel Ángel López heeft voor het eerst gereageerd na zijn controversiële opgave in de Vuelta a España. De Colombiaan van Movistar besloot gisteren tijdens de voorlaatste etappe uit onvrede uit de Vuelta te stappen, nadat hij zich in de luren liet leggen door Bahrain Victorious en zo een podiumplaats verspeelde.

De Colombiaan liet zich tijdens de etappe verrassen door een aanval van Jack Haig en reed vanaf dat moment achter de feiten aan. De Colombiaan reed op een bepaald moment op grote achterstand van het groepje met overige favorieten, aangezien er totaal geen samenwerking was in het groepje-López. Die laatste was duidelijk not amused en besloot in de ploegleiderswagen te stappen.

Onder meer ploegleider Patxi Vila en renner Emanol Erviti probeerden de Colombiaan nog op de fiets te krijgen, maar dat mocht niet baten. Lopez was nochtans bezig aan een goede Ronde van Spanje met verschillende topnotering in etappes en een ritzege in de koninginnenrit naar de top van de Altu d’El Gamoniteiru. De 27-jarige renner stond voor aanvang van de voorlaatste etappe derde in het klassement en leek op weg naar een podiumplek.

“Ik wil mijn excuses aanbieden aan mijn teamgenoten”
Diezelfde avond kwam López met een eerste verklaring. “Zoals de meesten van jullie hebben gezien, was het moment waarop de groep splitste een moeilijke situatie om weer recht te trekken. Enkele toprenners uit het klassement sprongen weg en het was moeilijk om het gat te dichten, ook al was het verschil klein. Op dit punt van de Vuelta is het moeilijk om een dergelijk gat te overbruggen. De benen zijn moe, het niveau is hoog en het was duidelijk dat niemand ons zou helpen om het kleine gat te dichten.”

“Het duurde lang voordat we reageerden. Er waren veel factoren en uiteindelijk is het vervelend om de Vuelta op deze manier te eindigen”, aldus López, die deels het boetekleed aantrekt. “Ik wil mijn excuses aanbieden aan mijn teamgenoten. We waren nog maar met vijf in de Vuelta en de ploegmaats deden hun uiterste best voor ons. Ze gaven honderd procent. Het is uiteindelijk zo gelopen en ik besloot te stoppen met het voeren van een strijd die nog zeker niet verloren was.”

“Nu wil ik alleen tegen fans, sponsors en organisatoren van de Vuelta zeggen: het spijt me voor wat er gebeurd is.”

López in betere tijden: lachend als eindwinnaar van de Ruta del Sol – foto: Cor Vos

Trainer López: “Miguel Ángel mocht niet achtervolgen van Unzué”
Volgens Rafael Acevedo, de trainer en schoonvader van López, mocht de renner niet op kop rijden van de tweede groep. “Van wat ik van mijn dochter heb begrepen, is het zo dat Miguel Ángel geen initiatief mocht nemen in de achtervolgende groep. Teambaas Eusebio Unzué kwam naast hem rijden en begon te schreeuwen dat hij de benen moest stilhouden. Toen is er iets geknapt. Als ze me niet op het podium willen, willen ze me ook niet in de Vuelta, was zijn reactie na afloop.”

“Ik denk wel dat hij de benen had om te volgen, maar hij zat jammer genoeg niet aan het juiste wiel. Als de baas je opdraagt om iets niet te doen, dan luister je. Vervolgens was er een aanvaring tussen Unzué en Miguel Ángel en besloot die laatste om uit de ronde te stappen. Na afloop moest hij huilen aan de telefoon”, citeert de Colombiaanse krant El Tiempo.

Dit artikel delen:

55 Reacties

vevie 5 september 2021 om 08:55

Exit van MAL bij Movi? Wel net z’n contract verlengd, maar dit is geen ‘good look’, natuurlijk. Wat de omstandigheden ook zijn: stoppen is toch wel not done. Zal wel meer achter zitten dan hij nu aangeeft. Zonde, MAL; zonde. Had alsnog met Bernal in de groep kunnen eindigen en dan wordt je alsnog 6e. Niet het podium waar je op gehoopt had, maar toch een resultaat na drie weken fietsen. Nu zul je voor altijd hier aan herinnerd worden. Zij het door een docu op een later moment of seizoen 3 van El Dia Menos Pensado.

Wim Kruithof 5 september 2021 om 08:55
Quote:
Het is uiteindelijk zo gelopen en ik besloot te stoppen met het voeren van een strijd die zo goed als verloren was

Ik vermoedde dat er tenminste een serieuze reden zou zijn om uit koers te stappen, maar dit vind ik een ongekend zwaktebod in de voorlaatste rit. Temperament te over, maar discipline is beperkt…

horsm 5 september 2021 om 09:34

Haha… ja. Maar ergens is dit toch ook wel een manier om glorieus ten onder te gaan.

Willem Kieft 5 september 2021 om 10:41

Het is in ieder geval een manier om ten onder te gaan. Dat is zeker.

Tuubke 5 september 2021 om 11:25

Als iedereen om die reden zou stoppen, reed Roglic vanavond als enige de tijdrit.

Viktrodriguez 5 september 2021 om 09:06

Dit is nogal een ”toddler tantrum”. Temperament of niet, dit is onacceptabel voor een volwassen professional tijdens zijn werk.

Kelder is de Man 5 september 2021 om 09:22

Net als dat gemep op die toeschouwer die al op de grond zat. Duidelijk een eerst doen dan denken syndroom. Temperament ok, maar zo heetgebakerd als hem moet ik ze niet.

vevie 5 september 2021 om 09:54

@kelder: als die toeschouwer gewoon ‘normaal’ deed, kwam hij ook niet in die situatie terecht.

Wheely 5 september 2021 om 09:58

Dat verkeersbord in de Tour verdiende die kopstoot ook niet.

Willem Kieft 5 september 2021 om 10:43

Als dat verkeersbord daar niet had gestaan was hij ook niet in die situatie terecht gekomen.

Kelder is de Man 5 september 2021 om 15:18

Vevie
Een elleboog naar een op hol geslagen meerennende kip ala Froome snap ik. Dat Lopez vol met adrenaline zat ook, maar dan alsnog ga je niet inslaan op de toeschouwer, die ook al op de grond zat. Lage actie. Zo zie ik het iig.

japio 5 september 2021 om 09:20

Dat hij geen initiatief mocht nemen, is ook wel opvallend. Wellicht uit overweging dat hij zich niet kapot moest rijden, omdat hij anders op de laatste klim ook bij de tweede groep er af zou moeten.
Een andere verklaring vanuit de ploegleiding zou ik kwalijk vinden, en dan snap ik de boosheid van MAL.

horsm 5 september 2021 om 09:42

Dat zou op zich logisch zijn, toch? Het podium was al lang uit het zicht. De directe concurrenten voor het klassement (Kuss, Bernal) reden bij hem in het wiel. Als MAL ze 30K lang in de vallei uit de wind houdt, poefen ze bij hem weg tijdens de slotklim en wordt hij 9de. Als hij niets doet en zich spaart, wordt hij zesde, weliswaar met een groter tijdsverschil – maar wat maakt dat uit. De vraag is eerder: hoe komt het dat MAL dit niet begreep?

lampje 5 september 2021 om 10:45

Nu had hij toch helemaal niks en was hij ook voorbij gegaan door Yates en Gino.

Overigens zat Kuss er niet bij in de buurt. Die had een Kussdag en heeft later pas schade beperkt.

Zo die advertenties op wf mobiele site worden steeds irritanter.

Marik 5 september 2021 om 09:20

Je kunt ook niet luisteren naar de stalorders en gewoon op kop blijven rijden. Alles beter dan te reageren als een verongelijkt kind.

AdZ 5 september 2021 om 09:23

Aan de andere kant … wat is in godesnaam de logica van een opdracht van de ploegleiding om je benen stil te houden? Hoezo gaan we niet meer strijdend ten onder? Dan snap ik de desillusie ook wel weer.

Benieuwd welke staart deze supermuis nog gaat krijgen…

horsm 5 september 2021 om 09:44

Ze wilden, denk ik, dat hij zich spaarde om de strijd aan te gaan met zijn concurrenten om plaats 6 t/m 10. De top vijf was voor MAL al aan de horizon verdwenen.

Jean Dumas 5 september 2021 om 09:57

Dat is de ene kant van de zaak horsm; de andere is dat een renner zich gesteund wil voelen en het maximum wil geven. Het feit dat het Unzué was maakt het nog een graadje pijnlijker.

horsm 5 september 2021 om 10:16

@jean, ja, strijdend om het podium ten onder gaan en dan tiende ipv zesde worden is natuurlijk ook mooi.

Olly 5 september 2021 om 09:28

Ik begreep van mijn dochter dat……
Als manager snap ik wel dat je de problemen het liefst niet bij je poulain legt, maar dit is ook wel niet echt een onderbouwd statement.

Magician 5 september 2021 om 10:28

Niet onderbouwd, maar best aannemelijk dat MAL contact heeft gehad met zijn vrouw/vriendin (ik zit niet in de wielershowbizz) en zo’n vader gooit zijn dochter ook niet onder de bus als hij denkt dat het niet waar is. Dan communiceer je wel zo dat zij uit dit verhaal blijft.

horsm 5 september 2021 om 09:32

Fijn, zo’n trainer die het vuur nog eens opstookt. Als ik Unzue was zou ik er toch op staan dat MAL met iemand gaat werken die in de pers wat diplomatieker is. En MAL zelf gun ik een trainer met wat meer koersinzicht. Wielrennen is ook: snel kunnen schakelen en ter plekke een nieuw plan op stellen als het hoofddoel (top drie) niet meer haalbaar is.

Verder moeten de Mobbies natuurlijk hun cultstatus omarmen en begrijpen dat we van ze houden vanwege hun Telenovelle-achtige melodramatiek.

Baukema Tomoulin 5 september 2021 om 09:47

Ligt het verdien model van Movistar inmiddels bij de Netflix rechten ipv sponsor inkomsten voor wielrennen? Dit doet me denken aan een soap zoals goede tijden, slechte tijden.

Wheely 5 september 2021 om 10:01

De stand is inmiddels nog maar 1 man op het podium en 4 renners in koers maar gelukkig hebben we de docu nog.

fietsvriend 5 september 2021 om 10:35

Dit is idd een betere plottwist dan spartelend ten onder in de één na laatste etappe.

Het kalf was toch al half verdronken, waarom niet eruit met een knal.

Jean Dumas 5 september 2021 om 10:36

Je zou het bijna gaan denken.

Michiel 5 september 2021 om 10:17

Ik voel met hem mee. Groot gelijk heeft ie, geen excuses nodig

vroege vlucht 5 september 2021 om 10:33

Oké, deze man gaat dus nooit een grote ronde winnen. Geen karakter genoeg, leiderschap ontbreekt.

Willem Kieft 5 september 2021 om 10:40

Hij ging met zijn tijdrit sowieso nooit winnen. Het is een hele goede renner, maar gewoon niet goed genoeg voor en GT-winst. Geen schande, dat is nu eenmaal maar een heel beperkt groepje. Des te sneuer dat hij zijn kans op een goede klassering zo weggooit.

Willem Kieft 5 september 2021 om 10:38

Ik beloofde in de chat iedereen een spetterende etappe door niet te kijken en voilà. You're all welcome.

On topic: wat een ongekende jankerd.. "Papa ze pakken mijn podium af". Als hij uit had gereden was hij nog steeds 6e geweest. Nee geen 3e, maar echt heul veul beter dan een DNF. Ook wel weer apart dat dit uitgerekend bij Movistar gebeurt. Ze hadden geen betere ploeg kunnen vinden voor een documentaire reeks. Ploegleiders met een IQ en een koersaanzicht van een aardbei en renners met de geestelijke stabiliteit van Badr Hari.

Wheely 5 september 2021 om 10:47

Mag je vaker doen Kieft!

Willem Kieft 5 september 2021 om 11:55

Was al de derde keer deze Vuelta, Wheely. Niet zo hebberig zijn, ja.

Michiel 5 september 2021 om 12:10

Lucht je tirade op jongen ?

vroege vlucht 5 september 2021 om 12:54

Je de aansturing van die ploeg is echt chaos. Nu alweer zin in seizoen 3.

Willem Kieft 5 september 2021 om 13:02

Michiel, mij hartslag gaat er niet van omhoog of omlaag hoor. Movistar is zo ongeveer de slechts geleide organisatie die ik ooit heb gezien. De Imtech van het wielrennen. En dat zeg ik hier boven.

Michiel 5 september 2021 om 13:22

Volgens mij beledig je ploegleiding én renners

Willem Kieft 5 september 2021 om 13:27

Volgens mij beledigen zij met hun ongekende mismanagement iedereen die wielrennen interessant vindt.

Michiel 5 september 2021 om 13:54

Aha een jij bak. Ik voel me helemaal niet beledigd als wielerliefhebber. Ik snap Lopez, de ploegleiding acteert wel vaker naar naar buitenlandse toppers in het team. Carapaz, Quintana.

Wat is er mis met een sympathieke renner als Mas?

Edwin Jansen 5 september 2021 om 13:57

Volgens mij is er ruimte om wat te relativeren heren. Het is spel dat gebeurt waar jij van mag genieten. Er is niemand die jou iets aan doet. We zijn allemaal mensen en we doen allemaal dingen die wij denken dat goed is, maar die 99% van je omgeving niet snapt. Ik zou zeggen pak je fiets en ga een rondje fietsen en laat het los.

Willem Kieft 5 september 2021 om 14:25

Het belang van iedere professionele sport is natuurlijk marginaal. Dit is echter een site over wielrennen. Het wordt vermoeiend als we daar bij ieder commentaar moeten aangeven hoe relatief het belang van wielrennen is. Los daarvan is Movistar voor iedere leidinggevende een wonderbaarlijke case studie. Heel slecht management is heel slecht management. Daar is m.i. niet zo veel aan te relativeren. Maar dat is kennelijk een controversieel standpunt.

Michiel 5 september 2021 om 14:55

Je hebt het nu iig niet meer over renners…en alleen nog maar over het management. Dat noem ik vooruitgang

Mwielerfan 5 september 2021 om 18:43

Bankzitten is emotie, dus iedere volger heeft wel ergens een emotioneel belang

Polleke 5 september 2021 om 10:50

Er speelt natuurlijk veel meer dan alleen de ploegtaktiek van gisteren, de opgekropte frustratie van een renner die beseft dat hij in een verkeerde omgeving terecht gekomen is bv. Gebeurde al eerder met Carapaz…Dat gaat een retourtje Astana worden waar Vino hem weer op de rails gaat zetten… U las het hier eerst…

IlPirata 5 september 2021 om 11:07

M.b.t Lopez is natuurlijk niet professioneel, maar hij gaf in een interview van de week aan net als Dumoulin er aan gedacht te hebben te stoppen met wielrennen verleden jaar. Dus mentale problemen (plus temperament) en dat heeft hij blijkbaar nog steeds. En niemand weet hoe hij in de Movistar-ploeg ligt natuurlijk. Zelf niet opgelet dus zijn eigen fout, maar het was wel een beetje sneu dat zijn groepje op een gegeven moment 20 renners had, maar niemand wilde rijden. Maar dat is ook wielrennen, want de andere ploegen hadden al mannen voorin. Hopelijk zien we hem snel weer in de koers,want het is wel een aanvallende smaakmaker bergop.

Neemt niet weg dat hij gewoon had moeten finishen.

Pascal De Kooning 5 september 2021 om 11:18

Ik zie hem graag koersen maar ik geloof er niks van dat dat nog in het shirt van Movistar is.

WildenBorch 5 september 2021 om 11:53

Kan het zijn dat Movistar willens en wetens een spaanse renner op de 2e plek willen hebben en niet een renner de laatste dagen sterker en in ieder geval aanvallender rijdt dan Mas?

Bak-a-Bloc 5 september 2021 om 13:02

Tja, als je je benen stil moet houden, dan kan je beter afstappen, anders val je om.
Geen slimme zet, noch van hem, noch van zijn teambaas…

Klein Verzet 5 september 2021 om 13:13

Ik herinner me als de dag van gister hoe Dumoulin strijdend het hoofd moest buigen toen Froome met een ongelooflijke aanval bezig was in de Giro. In zijn wiel zat Lopez. Niet een keer heeft hij de sportieve plicht gevoeld om ook maar een metertje kopwerk te doen.

Gisteren was het de beurt aan Bernal om zich in het wiel te nestelen, al had ie vanzelfsprekend liever voorop meegedaan, van de nummer drie in het klassement. Het was aan hem om de groep terug aan kop te brengen of om de schade te beperken.

Dat Lopez niet strijdend ten onder ging, maar laf het bijltje erbij neerlegde, mag eigenlijk geen verrassing meer zijn, na alles wat eraan voorafging.

Om de kosmische gerechtigheid nog meer gestalte te geven zou Mas vandaag een hele slechte tijdrit mogen rijden.

Edwin Jansen 5 september 2021 om 13:59

Emoties zijn een mooi ding en spreken vaak boekdelen voor degene die ze heeft. Denk niet de Angel op zijn plek zit.

tvm 5 september 2021 om 14:08

Onvolwassen? Misschien
Onprofessioneel? Zeker

Ben ik fan van hem? Ja, des te meer!
Waarom? Ik kan genieten van renners die zich laten kennen. Falen, vallen en opstaan. Anders ging ik wel naar een knikkerbaanrace kijken.

Ja, ik kan renners als Bouhanni, Moscon en Cavendish daarom ook wel waarderen.

Evengoed geniet ik ook erg van renners die zich wél weten te beheersen.

Willem Kieft 5 september 2021 om 14:46

Kopstoten, racisme en bavianengedrag. Noem me een snowflake maar met alle drie heb ik niks.

Michiel 5 september 2021 om 15:00

Wat zei Moscon ook alweer voor racistisch tegen Reza?

Merlinappa 5 september 2021 om 16:09

Lopez kan ik wel waarderen op een bepaald niveau, maar Moscon en Cav dus absoluut niet. Racistische opmerkingen of mensen bewust op de baan omver knikkeren gaan er vér over, dan ben je gewoon een verongelijkte klootzak.

IlPirata 5 september 2021 om 15:58

De vrouw van López
De vrouw van López heeft middels een uitspraak op Instagram voor een nieuw hoofdstuk gezorgd in deze vreemde affaire. „Alhoewel er een statement is gemaakt, hoop ik dat ooit een keer iedereen de waarheid te horen krijgt”, was haar cryptische tekst.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Merlinappa 5 september 2021 om 16:08

Ik snap de reactie ergens wel als ze inderdaad naar je schreeuwen dat je niet op kop mag rijden vanuit je eigen ploeg. Blijft eeuwig zonde, maar ik snap dat je niet meer met zo’n ploegleider wilt werken.

Headlines

Materiaalzone

Populair