Moscon blijft bij Sky en krijgt kopmanschap in Vlaamse klassiekers
Moscon op Carrefour de l'Arbre - foto: Sirotti
Youri IJnsen maandag 27 november 2017 om 20:00

Moscon blijft bij Sky en krijgt kopmanschap in Vlaamse klassiekers

Gianni Moscon is na een sportief sterk jaar beloond door de ploegleiding van Sky. De 23-jarige Italiaan ondertekende een nieuw contract en heeft de toezegging dat hij in de Vlaamse klassiekers het kopmanschap mag dragen. Afgelopen jaar eindigde Moscon als vijftiende in de Ronde van Vlaanderen en als vijfde in Parijs-Roubaix.

Voorjaarsklassiekers
De Italiaanse kampioen tijdrijden doet zijn verhaal in een groot interview met La Gazzetta dello Sport. “Roubaix is een unieke koers. Ik voel voor geen enkele andere wedstrijd dezelfde liefde. Mijn vijfde plek was de bevestiging dat ik hier in de toekomst op een heel hoog niveau kan meedoen. Ik moet dan wel alleen aankomen, omdat mijn sprint een probleem is. In vergelijking met de kasseienspecialisten, ben ik maar een lichtgewicht. Ik ben ook langzamer dan hen in een sprint. Ik moet aanvallen en ik moet hopen dat ik op de beslissende momenten betere benen heb dan mijn concurrenten. Maar ik weet nog niet of en hoe dat gaat gebeuren.”

Tour-debuut
Als het aan de ploegleiding van Sky ligt, maakt Moscon komend jaar zijn debuut in de Tour de France. In de toekomst wil de Italiaan zelf grote rondes winnen. “Ik reed goed in de Vuelta a España, maar ik werkte daar voor Chris Froome. Als mijn werk erop zat, kon ik uitbollen. Als ik toen zelf de kopman was geweest, dan was ik niet in de top-10 geëindigd. In 2018 ben ik wel de kopman in de klassiekers. Ik had graag de Giro d’Italia gereden, omdat – naar wat ik gehoord heb – er een tijdrit in de Trentino-regio is, waar ik mijn tricolore had kunnen laten zien. Maar de ploeg wil dat ik mijn debuut maak in de Tour de France en dat is ook speciaal.”

‘Mijn imago is beschadigd’
Moscon heeft zijn contract bij Sky tot en met 2019 verlengd. Hij voelt zich bij die ploeg op zijn gemak en denkt er bovendien het meeste te kunnen leren. Toch waren het niet alleen de sportieve prestaties waarmee Il Trattore dit jaar het nieuws haalde. De nummer drie van de Ronde van Lombardije heeft Kévin Reza gediscrimineerd en zou bovendien Sébastien Reichenbach bewust van zijn fiets hebben geduwd. “Ik heb een fout gemaakt met wat ik zei tegen Kévin. Dat heb ik direct toegegeven en we hebben het samen gelijk uitgepraat. Wat betreft Reichenbach: veel mensen vragen zich bij mij af wat zijn probleem is. Ik heb ook getuigen. Ik heb niets verkeerd gedaan en niets met opzet gedaan. […] Ik moet nog beslissen hoe ik op zijn aantijgingen ga reageren, want mijn publieke imago is beschadigd.”

 
26 Reacties
Sorteer op:
27 november 2017
Kan Dylan mooi van profiteren.
27 november 2017
Mooi truitje toch he! Ook een mooie renner in principe maar wel een minder mooie persoonlijkheid (als de verhalen waar zijn). Verder goed voor Dylan idd. Lekker in de luwte meesluipen.
27 november 2017
Rebel, hou ik wel van. Tot zijn 26ste focussen op het voorjaar. Dan om-tunen tot tourwinnaar. Hij heeft de potentie.
27 november 2017
Balen, ik had zo gehoopt dat hij naar Astana zou gaan. Daar zijn ze niet zo precies qua ethiek en ze hebben een flinke ader moeten laten met Aru, terwijl Sky wel iet minder sterk mag worden. Sterk kasseien team nu met Moscon, Stannard, Rowe en van Baarle!
27 november 2017
Quote:
Ik moet dan wel alleen aankomen, omdat mijn sprint een probleem is.
Ik denk dat er toch best wel wat renners zo'n probleem zouden willen hebben.
27 november 2017
Blij maken met een dooie mus, houdt weinig in dat kopmanschap in klassiekers, meestal ieder voor zich, edit wf: een herhaaldelijk verzoek om deze term achterwege te laten svp
27 november 2017
Toch wel de sterkste ploeg op de kasseien op Quickstep na. Vier potentiële winnaars met Moscon, Rowe, Stannard en van Baarle. En misschien Kwiatkowski er ook nog bij in de Vlaamse klassiekers. Veel kapiteins op één schip. Ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken.
27 november 2017
De sterkte voor de kasseien valt best tegen.
27 november 2017
De kop, klasse en het karakter om een bepalende coureur te worden heeft hij zonder meer, hopen dat het allemaal gaat lukken want dit type renners heeft het peloton en de sport nodig.
27 november 2017
Waar zijn dan die getuigen?
27 november 2017
Moscon moet dan als kopman wel uit gaan kijken dat ie niet teveel mensen tegen hem in het harnas jaagt. Als je in de klassiekers het lulletje bent gaat iedereen je terughalen, ook ten koste van hun eigen kansen. Dat is al vaak genoeg gebleken...
27 november 2017
@stenalic als het waar is? Hij geeft het racistisch schelden in dit artikel wederom toe.
27 november 2017
Ik mag hopen dat iedereen hem terughaalt in de klassiekers. Mag ie nog zo hard kunnen fietsen (of aan auto's kunnen hangen), de sport is beter af zonder racisten in het peloton.
27 november 2017
'de sport is beter af zonder racisten in het peloton' Tja, dat hangt er maar helemaal vanaf hoe je 'de sport' precies definieert. Ik kijk het voor mijn vermaak en neem zonder knipogen op de koop toe dat Moscon eens helemaal de pan uitvliegt tegen Reza, lekker boeiuh. Liever een leuke renner met een smetje dan een steriele braverik die alles en iedereen hoffelijk reetveren toesteekt.
28 november 2017
Grootste talent van het wielerpeloton. Bovendien een renner met karakter. En wat betreft zijn racistische uitlatingen: heeft toegegeven dat hij fout zat. Voor mij is het dan klaar.
28 november 2017
@ RV: beetje onhandig geformuleerd, komt er inderdaad op neer dat als je maar goed genoeg bent je best een racist mag zijn. en dat lijkt me toch niet wenselijk. maar goed, hij is gestraft dus mag hij zijn ding weer doen. maar mocht hij meer van zulks uitvreten dan is op een gegeven moment wel de maat vol natuurlijk. afgezien dat alles is Moscon natuurlijk wel een van de grootste talenten van het huidige peloton. zowel ambities hebben in de kasseiklassiekers als in de grote ronden is er niet veel gegeven.
28 november 2017
Ik dacht dat Moscon een behoorlijke sprint had, of is dat dan enkel op een lastige aankomst ? Was toch 2e achter Trentin in de afgelopen Vuelta. Ik zie hem alleszins als grote kandidaat voor een zege in de Omloop.
28 november 2017
...en zonder opnieuw een resem moraalridders de kast op te jagen, Groenewegen een domme keeskop noemen, Kittel een smerige mof of Reza een vuile neger, getuigt volgens mij vooral van "een moment van irritatie", waarop je soms venijnige dingen roept waar niet teveel moet achter gezocht worden. Het wordt racistisch van zodra iedereen er met een beschuldigende vinger naar staat te wijzen. Benieuwd naar wat jan modaal roept als bijvoorbeeld een zwarte hem pardoes met de auto over de tenen zou rijden.
28 november 2017
Dat racisme gedoe is iets waar je toch weinig aan kunt doen. Als iemand een ander type mens (huid/achtergrond/andere uiterlijke kenmerken) niet waardeert dan kun je dat niet dwingen anders te worden. Bijna iedereen heeft wel vooroordelen ten opzichte van anderen en dat stel je vaak niet zomaar even bij. Enige wat je kunt doen is zorgen dat er straffen of staan als iemand zich gaat uiten zoals Moscon deed of echt actief de samenleving er mee ingaat. Er is een straf geweest en daarmee basta. Iemands gedachten moet je niet willen controleren en veranderen, dat is eng en druist in tegen de persoonlijke vrijheid. Daarbij kan het ook nog zijn zoals Fringale zegt dat die Moscon snel geïrriteerd is en dan zulke typeringen eruit gooit die tegenwoordig vaak een vervelend staartje kunnen krijgen. Gewoon beboeten of eventueel een keer op een omgangsdag , cursus oid sturen. Dat is voldoende. Bij herhalingen schorsingen opleggen.
28 november 2017
Het is in deze tijden waarin het al jaren zo'n hot topic is een super domme uitlating van Moscon geweest. Maar één racistische uiting maakt je niet per se een racist. Vanuit een reactie kun je wel eens een persoonlijk kenmerk achter een scheldwoord zetten zonder dat je daarmee per se racistische intenties hebt. Moscon is geschorst, heeft zijn excuses aangeboden, en daarmee is die kous in ieder geval af voor mij. Het aan de auto hangen is niet heel sportief, maar kan ik als je een jonge gast bent met ambities nog wel begrijpen. Het hele issue met Reichenbach is heel erg moeilijk te interpreteren. Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat iemand zoiets uit zijn duim zuigt, maar tegelijkertijd ook niet echt dat je iemand echt bewust van zijn fiets kan rijden zonder dat het hele peloton in opstand komt tegen je. Hoe dan ook, het zal best een gast zijn met een apart karakter, want heel geliefd is hij niet. Maar het lijkt ook absoluut een groot kampioen te worden. Als hij zo doorgaat kan hij echt heel veel gaan winnen.
28 november 2017
racist of niet, tis wel een gave foto,
28 november 2017
Vond zijn prestaties in de Vuelta ongelofelijk, of ongeloofwaardig zo je wilt. Zijn gedrag voorspeld verder ook weinig goeds; deze man verdiend geen straf van de UCI maar van een strafrechter iz. zware mishandeling.
28 november 2017
Moscon? Als hij bij sint op schoot gaat zitten zal sint zeggen: "Mosconnetje" je bent erg stout geweest heb ik van Piet gehoord , niet meer doen anders krijg je een "bonnetje"
28 november 2017
Ik vind dat sommigen erg snel oordelen. Op basis van de feiten die we hier lezen, valt er niet te zeggen of Moscon een racist is. En wanneer ben je dat eigenlijk? In ieder geval niet als 3 "wielerliefhebbers" op wielerflits je er voor uit maken.
4 december 2017
Agressief gedrag, racisme, aan auto's hangen ... leuke renner die Moscon ;)

Reacties zijn gesloten.