Moscon blijft bij Sky en krijgt kopmanschap in Vlaamse klassiekers

Moscon blijft bij Sky en krijgt kopmanschap in Vlaamse klassiekers

Moscon op Carrefour de l'Arbre - foto: Sirotti

maandag 27 november 2017 om 20:00

Gianni Moscon is na een sportief sterk jaar beloond door de ploegleiding van Sky. De 23-jarige Italiaan ondertekende een nieuw contract en heeft de toezegging dat hij in de Vlaamse klassiekers het kopmanschap mag dragen. Afgelopen jaar eindigde Moscon als vijftiende in de Ronde van Vlaanderen en als vijfde in Parijs-Roubaix.

Voorjaarsklassiekers
De Italiaanse kampioen tijdrijden doet zijn verhaal in een groot interview met La Gazzetta dello Sport. “Roubaix is een unieke koers. Ik voel voor geen enkele andere wedstrijd dezelfde liefde. Mijn vijfde plek was de bevestiging dat ik hier in de toekomst op een heel hoog niveau kan meedoen. Ik moet dan wel alleen aankomen, omdat mijn sprint een probleem is. In vergelijking met de kasseienspecialisten, ben ik maar een lichtgewicht. Ik ben ook langzamer dan hen in een sprint. Ik moet aanvallen en ik moet hopen dat ik op de beslissende momenten betere benen heb dan mijn concurrenten. Maar ik weet nog niet of en hoe dat gaat gebeuren.”

Tour-debuut
Als het aan de ploegleiding van Sky ligt, maakt Moscon komend jaar zijn debuut in de Tour de France. In de toekomst wil de Italiaan zelf grote rondes winnen. “Ik reed goed in de Vuelta a España, maar ik werkte daar voor Chris Froome. Als mijn werk erop zat, kon ik uitbollen. Als ik toen zelf de kopman was geweest, dan was ik niet in de top-10 geëindigd. In 2018 ben ik wel de kopman in de klassiekers. Ik had graag de Giro d’Italia gereden, omdat – naar wat ik gehoord heb – er een tijdrit in de Trentino-regio is, waar ik mijn tricolore had kunnen laten zien. Maar de ploeg wil dat ik mijn debuut maak in de Tour de France en dat is ook speciaal.”

‘Mijn imago is beschadigd’
Moscon heeft zijn contract bij Sky tot en met 2019 verlengd. Hij voelt zich bij die ploeg op zijn gemak en denkt er bovendien het meeste te kunnen leren. Toch waren het niet alleen de sportieve prestaties waarmee Il Trattore dit jaar het nieuws haalde. De nummer drie van de Ronde van Lombardije heeft Kévin Reza gediscrimineerd en zou bovendien Sébastien Reichenbach bewust van zijn fiets hebben geduwd. “Ik heb een fout gemaakt met wat ik zei tegen Kévin. Dat heb ik direct toegegeven en we hebben het samen gelijk uitgepraat. Wat betreft Reichenbach: veel mensen vragen zich bij mij af wat zijn probleem is. Ik heb ook getuigen. Ik heb niets verkeerd gedaan en niets met opzet gedaan. […] Ik moet nog beslissen hoe ik op zijn aantijgingen ga reageren, want mijn publieke imago is beschadigd.”

Dit artikel delen:

26 Reacties

Japsie 27 november 2017 om 20:04

Kan Dylan mooi van profiteren.

0
Stenalic 27 november 2017 om 20:12

Mooi truitje toch he! Ook een mooie renner in principe maar wel een minder mooie persoonlijkheid (als de verhalen waar zijn).

Verder goed voor Dylan idd. Lekker in de luwte meesluipen.

0
ah-ja 27 november 2017 om 20:32

Rebel, hou ik wel van. Tot zijn 26ste focussen op het voorjaar. Dan om-tunen tot tourwinnaar. Hij heeft de potentie.

0
pjam4 27 november 2017 om 20:49

Balen, ik had zo gehoopt dat hij naar Astana zou gaan. Daar zijn ze niet zo precies qua ethiek en ze hebben een flinke ader moeten laten met Aru, terwijl Sky wel iet minder sterk mag worden. Sterk kasseien team nu met Moscon, Stannard, Rowe en van Baarle!

0
josi 27 november 2017 om 21:04
Quote:
Ik moet dan wel alleen aankomen, omdat mijn sprint een probleem is.

Ik denk dat er toch best wel wat renners zo’n probleem zouden willen hebben.

0
schipperaar 27 november 2017 om 21:08

Blij maken met een dooie mus, houdt weinig in dat kopmanschap in klassiekers, meestal ieder voor zich, edit wf: een herhaaldelijk verzoek om deze term achterwege te laten svp

0
TykkeThor 27 november 2017 om 21:24

Toch wel de sterkste ploeg op de kasseien op Quickstep na. Vier potentiële winnaars met Moscon, Rowe, Stannard en van Baarle. En misschien Kwiatkowski er ook nog bij in de Vlaamse klassiekers. Veel kapiteins op één schip. Ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

0
coenj 27 november 2017 om 21:36

De sterkte voor de kasseien valt best tegen.

0
Romāns Vainšteins 27 november 2017 om 22:11

De kop, klasse en het karakter om een bepalende coureur te worden heeft hij zonder meer, hopen dat het allemaal gaat lukken want dit type renners heeft het peloton en de sport nodig.

0
west 27 november 2017 om 22:19

Waar zijn dan die getuigen?

0
west 27 november 2017 om 22:35

Moscon moet dan als kopman wel uit gaan kijken dat ie niet teveel mensen tegen hem in het harnas jaagt. Als je in de klassiekers het lulletje bent gaat iedereen je terughalen, ook ten koste van hun eigen kansen. Dat is al vaak genoeg gebleken…

0
Mwielerfan 27 november 2017 om 22:55

@stenalic als het waar is? Hij geeft het racistisch schelden in dit artikel wederom toe.

0
Bikeage 27 november 2017 om 23:09

Ik mag hopen dat iedereen hem terughaalt in de klassiekers. Mag ie nog zo hard kunnen fietsen (of aan auto’s kunnen hangen), de sport is beter af zonder racisten in het peloton.

0
Romāns Vainšteins 27 november 2017 om 23:47

‘de sport is beter af zonder racisten in het peloton’

Tja, dat hangt er maar helemaal vanaf hoe je ‘de sport’ precies definieert. Ik kijk het voor mijn vermaak en neem zonder knipogen op de koop toe dat Moscon eens helemaal de pan uitvliegt tegen Reza, lekker boeiuh. Liever een leuke renner met een smetje dan een steriele braverik die alles en iedereen hoffelijk reetveren toesteekt.

0
Schollekop 28 november 2017 om 07:40

Grootste talent van het wielerpeloton. Bovendien een renner met karakter. En wat betreft zijn racistische uitlatingen: heeft toegegeven dat hij fout zat. Voor mij is het dan klaar.

0
achtpuntzes 28 november 2017 om 10:16

@ RV:
beetje onhandig geformuleerd, komt er inderdaad op neer dat als je maar goed genoeg bent je best een racist mag zijn. en dat lijkt me toch niet wenselijk.
maar goed, hij is gestraft dus mag hij zijn ding weer doen. maar mocht hij meer van zulks uitvreten dan is op een gegeven moment wel de maat vol natuurlijk.
afgezien dat alles is Moscon natuurlijk wel een van de grootste talenten van het huidige peloton. zowel ambities hebben in de kasseiklassiekers als in de grote ronden is er niet veel gegeven.

0
fringale 28 november 2017 om 10:18

Ik dacht dat Moscon een behoorlijke sprint had, of is dat dan enkel op een lastige aankomst ? Was toch 2e achter Trentin in de afgelopen Vuelta. Ik zie hem alleszins als grote kandidaat voor een zege in de Omloop.

0
fringale 28 november 2017 om 10:35

…en zonder opnieuw een resem moraalridders de kast op te jagen, Groenewegen een domme keeskop noemen, Kittel een smerige mof of Reza een vuile neger, getuigt volgens mij vooral van “een moment van irritatie”, waarop je soms venijnige dingen roept waar niet teveel moet achter gezocht worden. Het wordt racistisch van zodra iedereen er met een beschuldigende vinger naar staat te wijzen. Benieuwd naar wat jan modaal roept als bijvoorbeeld een zwarte hem pardoes met de auto over de tenen zou rijden.

0
kleomantre 28 november 2017 om 11:13

Dat racisme gedoe is iets waar je toch weinig aan kunt doen. Als iemand een ander type mens (huid/achtergrond/andere uiterlijke kenmerken) niet waardeert dan kun je dat niet dwingen anders te worden. Bijna iedereen heeft wel vooroordelen ten opzichte van anderen en dat stel je vaak niet zomaar even bij. Enige wat je kunt doen is zorgen dat er straffen of staan als iemand zich gaat uiten zoals Moscon deed of echt actief de samenleving er mee ingaat. Er is een straf geweest en daarmee basta. Iemands gedachten moet je niet willen controleren en veranderen, dat is eng en druist in tegen de persoonlijke vrijheid.

Daarbij kan het ook nog zijn zoals Fringale zegt dat die Moscon snel geïrriteerd is en dan zulke typeringen eruit gooit die tegenwoordig vaak een vervelend staartje kunnen krijgen. Gewoon beboeten of eventueel een keer op een omgangsdag , cursus oid sturen. Dat is voldoende. Bij herhalingen schorsingen opleggen.

0
Noud89 28 november 2017 om 11:29

Het is in deze tijden waarin het al jaren zo’n hot topic is een super domme uitlating van Moscon geweest. Maar één racistische uiting maakt je niet per se een racist. Vanuit een reactie kun je wel eens een persoonlijk kenmerk achter een scheldwoord zetten zonder dat je daarmee per se racistische intenties hebt.

Moscon is geschorst, heeft zijn excuses aangeboden, en daarmee is die kous in ieder geval af voor mij. Het aan de auto hangen is niet heel sportief, maar kan ik als je een jonge gast bent met ambities nog wel begrijpen. Het hele issue met Reichenbach is heel erg moeilijk te interpreteren. Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat iemand zoiets uit zijn duim zuigt, maar tegelijkertijd ook niet echt dat je iemand echt bewust van zijn fiets kan rijden zonder dat het hele peloton in opstand komt tegen je.

Hoe dan ook, het zal best een gast zijn met een apart karakter, want heel geliefd is hij niet. Maar het lijkt ook absoluut een groot kampioen te worden. Als hij zo doorgaat kan hij echt heel veel gaan winnen.

0
ruud gullit 28 november 2017 om 12:16

racist of niet, tis wel een gave foto,

0
Djoop 28 november 2017 om 16:16

Vond zijn prestaties in de Vuelta ongelofelijk, of ongeloofwaardig zo je wilt. Zijn gedrag voorspeld verder ook weinig goeds; deze man verdiend geen straf van de UCI maar van een strafrechter iz. zware mishandeling.

0
Omhoog73 28 november 2017 om 20:19

Moscon? Als hij bij sint op schoot gaat zitten zal sint zeggen: “Mosconnetje” je bent erg stout geweest heb ik van Piet gehoord , niet meer doen anders krijg je een “bonnetje”

0
Covadonga 28 november 2017 om 20:28

Ik vind dat sommigen erg snel oordelen. Op basis van de feiten die we hier lezen, valt er niet te zeggen of Moscon een racist is. En wanneer ben je dat eigenlijk? In ieder geval niet als 3 "wielerliefhebbers" op wielerflits je er voor uit maken.

0
leor 16 4 december 2017 om 12:50

Agressief gedrag, racisme, aan auto’s hangen … leuke renner die Moscon ;)

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone