Moreno Hofland: “Vierde plaats was het hoogst haalbare”

zaterdag 7 mei 2016 om 18:06
Moreno Hofland: “Vierde plaats was het hoogst haalbare”

foto: Marcel Koch

De eerste etappe van de Giro d’Italia werd gewonnen door Marcel Kittel. Beste Nederlander werd Moreno Hofland op een vierde plek. De sprinter van LottoNL-Jumbo moest enkel de Kittel, Arnaud Démare en Sacha Modolo voor zich laten in Nijmegen. “Best wel een hectische dag was het”, vertelde hij direct na afloop aan WielerFlits.

“Het was smal. We hadden afgesproken van voren te beginnen en energie te sparen. Dat was de juiste beslissing”, aldus de Roosendaler, die op het laatste moment pas aan de selectie werd toegevoegd. Hij looft zijn ploegmaats. “Zij hebben me echt goed geholpen. Dit was het hoogst haalbare. Het was een licht aflopende finishlijn, echt voor de supersnelle jongens. Ik ben blij dat ik zo goed mee kon doen.”

Voor LottoNL-Jumbo zat Maarten Tjallingii mee in de vroege vlucht. “Leuk dat hij meezit. Jammer dat hij net die bergtrui niet pakt”, zegt Hofland.

Wil je niets missen van de Giro-start in Gelderland en nog veel meer?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

69 Reacties

RaketVuist 7 mei 2016 om 21:30

@Janjanssen98765
Ik zeg toch ook dat ik zijn prestatie gewoon goed vind? Het enige probleem dat ik heb met Hofland is de uitspraken die hij in dit artikel doet. Hij zegt hier dat hij blij is dat hij meekon en dat dit het hoogsthaalbare was. Dat zijn uitspraken die niet horen bij een winnaar. Dan had hij gezegd: Mijn sprint was sterk, maar als ik beter was geplaatst, had ik misschien wel kunnen winnen. Hij zou moeten balen. Ik had gebaald als ik in zijn positie zat.

En nee, ik zeg niet dat er met die sprinters iets goed mis is, want zij zijn sprinters die fysiek in staat zijn om zich voorin te manifesteren. Dat zij dit vandaag niet goed deden, betekent dat ze vandaag slecht waren. Niet dat er iets met ze mis is. Ik weet best dat het lastig is om je goed te plaatsen. Maar ja, als sprinter moet je dat gewoon kunnen als je naar de top wilt. Daar mag je ze ook gewoon op afrekenen. Dan kan het nog zo lastig zijn, maar het hoort er wel bij.

sooike 7 mei 2016 om 21:42

@Hakkie2
Alle begrip dat er geen TLJ-trein aanwezig is, maar dat hoeft toch niet tot gevolg te hebben dat Hofland het compleet op eigen kracht moet doen en dat niemand van de ploeg hem kan loodsen ? Ik vrees echter dat dat in deze Giro wel het geval zal zijn en dan concludeer ik dat hij tussen de rassprinters te kort komt.

xistnc 7 mei 2016 om 21:50

Een aantal mensen is hier duidelijk het gevoel voor de verhoudingen een beetje kwijt. Hofland vierde in dit veld op deze aankomst? Dat is gewoon prima!

Kennelijk heeft TLJ ervoor gekozen om ‘vooraan te beginnen’. En dat plan lukte. Hij had zelfs kilometerslang een trein in de laatste ronde! Op een moment dat hij nog wat heeft aan een trein… Ja, hij liet zich op het laatst weer wat wegdrummen op z’n Moreno’s, maar ik had het idee dat hij steeds precies de eerste was aan de onderkant buiten beeld.

Om dan naar een vierde plek te sprinten is gewoon goed.

Janjanssen98765 7 mei 2016 om 22:51

@raketvuist

Hij kan wel allemaal als dit of dat gaan roepen maar hij reageert gelukkig gewoon realistisch.

Kennelijk was hij niet bij macht om in een betere positie de sprint aan te gaan en dan is dit dus het maximale haalbaar vandaag.

Bettinwel 7 mei 2016 om 22:59

Hofland ontbeert het neusje van de echte sprinter: positionering. Als je pas uit je hok komt als Kittel zijn handen al bijna los gooit, ben je altijd te laat.

RaketVuist 7 mei 2016 om 23:13

@Janjanssen98765
Fysiek is hij natuurlijk wel bij machte om zich te plaatsen, maar hij is er gewoon niet kundig genoeg voor.
Iemand zoals Kittel is met een 4e plek niet tevreden. Die wil alleen winnen. Daarom wint hij ook. Hij neemt geen genoegen met minder. Die mentaliteit moet je ook hebben als topsprinter, want met sprinten telt alleen de 1ste plek. Hofland lijkt deze mentaliteit niet te hebben, dus in mijn optiek zal hij nooit een topsprinter worden tenzij hij zijn mentaliteit verandert. Hij is jong, dus het kan nog steeds. Het is natuurlijk ook geen schande dat hij niet tot de top behoort. Dat is gewoon niet voor iedereen weggelegd. Daar moet je echt een perfecte combinatie van kwaliteiten voor hebben.

Jacco van Stierop 7 mei 2016 om 23:27

Deze 4e stek zal hem wellicht het nodige vertrouwen geven. Na de laatste etappe in Romandië, de tijdrit gisteren en de sprint van vandaag is er wel een opgaande lijn waarneembaar.
Naar mijn mening zal hij nooit een pure massasprinter worden maar is hij een gevaarlijke, rappe klant in een lastige finale in een uitgedunde groep. Het resultaat van vandaag is daarom gewoon goed te noemen.

JDclimber 7 mei 2016 om 23:28

Het is ook nooit goed…. Wanneer zijn we nou eens tevreden met z’n allen…. Wie had gezegd dat Hofland vandaag bij een sprint bergaf tegen deze kleppers vierde zou worden had ik voor gek verklaard. Is ie eerlijk over dat dit het hoogst haalbare is, ligt het in een keer aan zijn mentaliteit… *zucht*
Over drie weken wordt Kruijswijk 4de oid en dat ligt het aan zijn mentaliteit dat hij de Giro niet gewonnen heeft…

RaketVuist 7 mei 2016 om 23:33

@JDClimber
Zoals ik al 4x gezegd heb: Deze vierde plaats van Hofland is ook gewoon heel goed. Lees aub eens de hele reactie voordat je er op reageert. Het enige waar ik me aan stoor is dat het lijkt alsof hij niet nog meer wil. Hij is allang blij dat hij erbij zit, terwijl hij vooruit zou moeten kijken. Maar ja, opmerkingen over TLJ maken op deze site is vloeken in de kerk merk ik wel. Hoe voorzichtig je het brengt, fans zoals jij worden toch wel op hun teentjes getrapt.

Edit: En dit ging nog niet eens over TLJ zelf, maar over een individuele renner.

simplex 8 mei 2016 om 00:04

Moreno Hofland van die alhier geprezen / gevoelige / etc. ploeg heeft vandaag goed gepresteerd. Veel of wat minder sprinters topniveau of geen winnaarsmentaliteit (?).
Wat is dat eigenlijk die veel genoemde winnaarsmentaliteit. Hebben dat dan slechts maar 3 of 5 sprinters?
Hofland komt uit zijn dalletje en toont steeds meer zijn normale vorm en vandaag overtreft hij die wellicht? (Ja ik denk van wel!)
Geef zo’n jonge gast aub alle krediet, los van prestaties afgelopen jaar en anno 2016 en schrijf hier wat minder zgn. wijsheden over zijn kwaliteiten en de al dan niet aanwezige sprinttreinen. Wat ze ook vaak wel waard zijn in de positionering voor een topsprinter.
Als je TLJ fan bent kan je zo’n renner niet laten vallen, afbranden en ophemelen hoeft dan ook weer niet.
Wij gaan nu en komende jaren nog veel van Moreno Hofland zien!

RaketVuist 8 mei 2016 om 00:11

@Simplex
Je hoeft geen grote winnaarsmentaliteit te hebben om af en toe te winnen. Je moet het wel hebben als je consequent aan de top wilt staan. Vooral in het sprinten, want daar telt zoals ik al gezegd heb alleen de 1e plek.

simplex 8 mei 2016 om 00:20

@RaketVuist. Noem mij een renner die consequent aan de top wil staan en die dus de winnaarsmentaliteit heeft. Zelfs Cavendish en zelfs topper vandaag Kittel en dus alle overigen hebben dan niet die winnaarsmentaliteit als sprinter. Theo Bos soms toch wel eens gehad? :p
Om over de overige disciplines maar te zwijgen (Contador, Nibali en ja misschien zelfs onze Tom D. ook nog wel). Over Gesink en andere veel besprokenen ga ik het nu niet hebben.
Bovendien, er zijn wel meer renners die zeer tevreden zijn met een 4e of zelfs 2e plaats.
Wielrennen is broodrennen en dus punten en performance behalen. En juist en vooral een goede vaak anonieme knecht is goud waard. (Je bent geen pannenkoek als je Rick Flens heet)

RaketVuist 8 mei 2016 om 00:42

@Simplex
Waar heb je het over? Cavendish heeft tig etappes gewonnen in de tour! Dan sta je toch consequent aan de top? Kittel staat er ook telkens weer. Tuurlijk is elke renner wel eens niet in vorm of heeft hij last van een blessure. Hofland daarentegen lijkt stil te staan in zijn ontwikkeling en is een van die renners die je wel opschrijft voor een sprint, maar die vaker teleurstelt dan resultaat rijdt. En ja, er zijn idd meer renners die tevreden zijn met een 4e en 2e plaats. Dat zijn over het algemeen geen sprinters.

simplex 8 mei 2016 om 00:52

Ik heb het o.a. over de door jouw genoemde “winnaarsmentaliteit”. Dan ontbeert Cavendish die al enige tijd? Vorig seizoen was Kittel van het “winnaarsmentaliteit padje”?
Bos verslaat Cavendish en Greipel in een WT koers en heeft dan toch wel de juiste mentaliteit?
Hofland verslaat … en… is die mentaliteit daarna weer kwijt?.
Gesink wordt op Mont Ventoux door Evans verslagen. Misschien dat wel een voorbeeld van winnaarsmentaliteit?
Ik streef ernaar om dat woord mentaliteit voor elke renner op welk niveau helemaal weg te nemen. Ze doen gewoon allemaal hun uiterste best om hun opdrachten en doelstellingen te behalen. Zoiets wat wij simpel werkvolk ook meer zouden kunnen doen?

RaketVuist 8 mei 2016 om 01:08

@Simplex
Doe toch niet zo flauw, man. Bewaar dat gedoe voor de kleuterschool. Lees mijn vorige bericht nog eens en probeer het deze keer eens te begrijpen. Of je het nou wilt of niet, wielrennen is naast fysiek ook een mentale sport. Het hoort erbij. Dan kun jij er wel je missie van maken om het af te schaffen (lekker naïef) maar het hoort gewoon bij de sport. Dat is een feit.

rahimns 8 mei 2016 om 01:17

@RaketVuist het probleem is eerder dat jij andere niet wilt begrijpen. Elke wielrenner op dit niveau heeft echt wel een stukje mentaliteit. Dit is de absolute top in 1 v/d zwaarste sporten die er is. En dat red je niet met een enorme portie mentaliteit en doorzettingsvermogen. Het gaat nu gewoon om een stukje kwaliteit en zelfkennis. Moreno weet heus wel waar zijn kwaliteiten en mogelijkheden liggen en dat hij in dit veld 4e word is echt klasse. En met een beetje geluk pakt hij de komende weken zelfs een podiumplek. Want hij is ook realistisch en weet wat hij kan en niet kan. Dat heeft echt niets met winnaarsmentaliteit te maken, dat heeft hij echt wel…

matwiel 8 mei 2016 om 06:52

Wat respecteren wij elkaars mening toch altijd weer op de juiste manier op deze fansite.

Hakkie2 8 mei 2016 om 08:57

@Raketvuist: als Hofland na zo'n machtsexplosie van Kittel en met Greipel en Demare aanwezig met voltallige trein gaat roepen dat hij niet tevreden is met een vierde plek maar morgen wil winnen, dan heeft hij pas een vreemde mentaliteit. Dan is alle realisme verdwenen en zal hij snel in de put raken. Het is juist heel goed dat hij blij is met zijn resultaat hier. Dit resultaat kan hem een boost geven en de overtuiging dat hij het kan. Als hij nu nog negatief was, denk ik dat hij heel snel moedeloos zou worden en dus helemaal geen resultaten meer zou halen.

Wielrennen is meer dan alleen winnen, accepteer dat nou eens.

Als de conclusie moet zijn dat je er het maximale uit hebt gehaald (zoals Hofland in deze sprint heeft gedaan), dan moet je gewoon blij zijn met het resultaat.

Janjanssen98765 8 mei 2016 om 09:02

@raketvuist

Ja de rest zou jou wel niet snappen, het heeft niks te maken met het feit dat je gewoon onzin post.
Als jij echt denkt dat Hofland niet wou winnen dan snap je er echt niks van maar hij is achteraf gewoon realistisch.
Alle sprinters willen winnen maar als er één zo oppermachtig is dan kun je niet anders dan je prestatie op waarde schatten en dan was de prestatie van Hofland gewoon goed.

RaketVuist 8 mei 2016 om 09:11

@Hakkie2
Je kan toch ook blij zijn met een resultaat en vervolgens zeggen dat je morgen nog beter wilt zijn? Hoe is dat negatief? Dat maak jij er weer van. En voltallige trein? Er zaten drie mannetjes voor en in de laatste kilometers zat hij praktisch alleen. Nee, aan de ploeg heeft hij dit niet heel erg te danken.
@Janjanssen98765
Nee, jij snap mij niet, want jij reageert steeds op dingen die ik niet zeg. Je leest alleen wat je wilt lezen. Nu ook weer. Jij denkt dat ik denk dat Hofland niet wil winnen, terwijl ik letterlijk in mijn vorige post nog zei: natuurlijk wil elke wielrenner winnen. Dat is niet hetzelfde als het hebben van een winnaarsmentaliteit. Snap je nu waarom ik me aan je erger? En ik heb OOK al 6 keer gezegd dat ik de prestatie van Hofland gewoon goed vind, maar nu denk jij weer dat dat niet zo is. Leer toch eens lezen man, dan komt er misschien nog een keer iets zinnigs uit.

vlek 8 mei 2016 om 09:18

Wil hij winnen in een van de ritten waar hij kanshebber is, en ik meen die ambitie wel te zien, dan was deze uitslag er toch gewoon een om tevreden mee te zijn? Hij weet dat deze uitslag betekent dat er meer in zit in andere ritten. Niets op aan te merken.

RaketVuist 8 mei 2016 om 09:39

@Vlek
Klopt, deze prestatie was ook prima. Maar er had ook meer in gezeten, als je naar zijn plaatsing kijkt. En dat hij een rit wil winnen, blijkt niet uit dit interview. Hij is blij dat hij er bij zit, zegt hij. Tsja, dat zie ik bijvoorbeeld Groenewegen niet zeggen. Dat vind ik meer een killer dan Hofland.

Janjanssen98765 8 mei 2016 om 09:59

@ raketvuist

Ja de jullie kunnen allemaal niet lezen kaart had je nog niet gespeeld.

Het probleem is gewoon dat jij wilt lezen in dit interview dat Hofland zegt dat hij niet wilt winnen, zodat je kan roepen dat het hem aan winnaarsmentaliteit ontbreekt.

RaketVuist 8 mei 2016 om 10:08

@Janjanssen98765
Ik zeg niet dat JULLIE niet kunnen lezen. Ik zeg dat JIJ niet kan lezen. Zie je? Nu doe je het weer. Jij bent echt een misselijk figuur. Je zit constant mijn woorden te vervormen zodat jij beter voor de dag komt. Ik kan nu wel nog 10 keer tegen je in gaan, maar jij leest toch alleen wat je wilt lezen, dus ik ga er mijn tijd niet verder aan verspillen. Aju paraplu.

vlek 8 mei 2016 om 11:36

Volgens mij mag je deze uitspraken best relateren aan zijn verwachtingen vooraf; in die vlakke ritten in Nederland zou een plek bij de eerste vijf al erg goed zijn, in de lastigere ritten in Italië is er meer te halen. Beetje onzinnig om dan te doen dat hij nu denkt dat dit de hele Giro het hoogst haalbare zal zijn; dit is juist voor de mogelijkheid om eens te winnen een goede uitslag.

Headlines

Materiaalzone

Populair