Mollema: “Werd tijd voor een eindzege”
foto: Marcel Koch
dinsdag 8 september 2015 om 09:39

Mollema: “Werd tijd voor een eindzege”

Bauke Mollema won vannacht het eindklassement in de Tour of Alberta. De Nederlander heeft daarmee na acht jaar weer een eindzege te pakken. “Het werd tijd dat ik weer eens een klassement zou winnen”, zei hij na afloop.

Mollema won in 2007 de Ronde van Toekomst, sindsdien slaagde hij er niet in een leiderstrui mee naar huis te nemen. “Ik ben vaak genoeg tweede, vierde of vijfde geweest in rittenkoersen. Dit is pas mijn eerste zege sinds 2007.”

Na een maand rust hervatte de renner van Trek zijn seizoen in de meerdaagse in Canada. “Ik wist niet zeker of mijn conditie goed was omdat ik een maand niet gekoerst had. Maar de eerste dag voelde ik me meteen goed in de ploegentijdrit en reden we ook sterk. Die rit was de sleutel. Ik ging geloven dat ik kon gaan winnen en mijn leiderstrui motiveerde in de dagen daarna het hele team”, zegt hij op Nu.nl.

In de afsluitende rit door Edmonton, moest de 28-jarige renner hard werken om zijn trui te verdedigen. “Het was een zware dag. Ik heb hard moeten rijden omdat er renners ontsnapt waren met minder dan twee minuten achterstand. Het gat moest onder de minuut blijven en gelukkig kregen we in het laatste deel van de etappe hulp van de sprintersploegen. Ik ben heel blij dat ik het vandaag heb kunnen afmaken. Ik dank het hele team. De laatste dagen hebben we er hard voor moeten werken, maar dat maakt deze zege alleen maar mooier.”

De slotrit werd gewonnen door de Duitser Nikias Arndt (Giant-Alpecin), die de sterkste was in de sprint. Eerder deze week wist Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) twee ritzeges te behalen.

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
8 september 2015 09:45
Goed voor de moraal in aanloop naar Québec en Montréal.
8 september 2015 09:59
Zeker goed voor 't moraal en ik verwacht wel wat van Mollema in Quebec en Montreal. Die gaat zeker meedoen in de finale.
8 september 2015 10:14
Mollema en Slagter en hopelijk ook een weer uitgeruste Gesink in het Canadese tweeluik. Ik heb er nu al zin in!
8 september 2015 10:31
weet iemand hoe laat die canadese wedstrijden worden gereden (nederlandse tijd)?
8 september 2015 10:33
Zo rond 23 tot 00u wordt het meestal door Eurosport uitgezonden.
8 september 2015 10:33
En laten we Kelderman niet vergeten. Hopelijk zien we ze allevier vooraan!
8 september 2015 10:37
Goed zo Bauke, en een goed voorbeeld is Evans, die won zijn meeste wedstrijden ook pas na zijn 30e!
8 september 2015 10:47
gaat weer lekker met de Óllanders....
8 september 2015 10:50
Klopt wat hij zegt. Hij heeft zoveel ereplaatsen gehaald, maar een renner met zijn kwaliteiten moet ook wedstrijden kunnen winnen. Dat heeft hij nog te weinig gedaan in zijn carrière. Laat dit het begin zijn van een mooie reeks.
8 september 2015 11:06
@MB +1
8 september 2015 11:19
Bauke is ook pas 28 als ik het me goed herinner, correct me if i'm wrong. Dit geeft toch weer een stukje moraal en ondanks dat hij sinds 2007 geen rittenkoers heeft gewonnen, strijdt hij wel al jaren op het hoogste podium mee.
8 september 2015 11:22
Valverde deed niet mee, dus dan wordt Mollema 1e ipv 2e ;)

Hier was Slagter eigenlijk een tikkie beter, maar die was op achterstand gezet in de TTT. Dat telt ook natuurlijk.
8 september 2015 11:41
Tja ben een Baukefan, maar om de Tour of Alberta acht jaar later als 'opvolger' van de eindwinst in de Tour de 'l Avenir te moeten noemen, is toch wel pijnlijk. Zelf schat ik zijn Vuelta-etappe hoger in, maar in het rondewerk heeft hij technisch gesproken gelijk. Steengoede renner, maar toch na die flitsende start (Tour de l' Avenir wordt niet door de minsten gewonnen!) enigszins geplafonneerd. Mooie ereplaatsen, maar het winnen is toch heel lastig gebleken. Hopelijk lukt het na de eerste aanpassingen bij Trek om zijn carriere en palmares weer een stap hoger te brengen. Ik gun het hem!!
8 september 2015 11:56
'Werd tijd' is nogal een understatement!
8 september 2015 11:57
Persoonlijk vond ik zijn ritwinst in Zwitserland het mooiste en zou ik hem graag vaker op die manier zien rijden, ipv op de Rodriguez, Valverde manier. Overigens heeft dat laatste hem wel een hoop mooie ereplaatsen opgeleverd.

Tweede plek achter Quintana in Tirreno was ook op een leuke manier behaald. Dat kan dus ook.
8 september 2015 12:11
Ik ben overigens benieuwd hoe Mollema het avontuur van Dumoulin in de Vuelta gadeslaat. Hij wint nu zelf weliswaar een rondje wat Tom vorig jaar net ontglipte maar hij ziet Tom vervolgen huishouden in een grote ronde die hem normaal ook wel licht. Stiekem zal hij best jaloers zijn maar het zal hem ook wel motiveren denk ik.
8 september 2015 12:15
Sowieso moet het voor Nederlandse renners gek zijn om te zien dat met Dumoulin een landgenoot door het glazen plafond gaat.
8 september 2015 12:37
Als je ziet dat een renner als Nieve 5de in de Vuelta staat op 2,5 minuut van de leider, dan zal Mollema (evenals Gesink) zich wel eens achter de oren krabben. Wat Dumoulin nu doet, hadden zij ook kunnen doen.
8 september 2015 13:14
De ploegentijdrit was dus allesbepalend. Ik hou er niet van, en al helemaal niet in zo'n kleine ronde. Slagter en anderen die misschien wel beter waren waren al op achterstand gezet alleen doordat ze in een zwakkere tijdritploeg reden.
8 september 2015 15:35
@ MB2

Dat van Gesink en Mollema constateerde je ook al in een ander topic. Daar denk ik toch echt anders over, vooral betreffende Gesink. Robert heeft zich helemaal uit elkaar getrokken in de Tour en zou mijn inziens geen rol van betekenis hebben kunnen spelen in de (pakembeet) top vijf van het klassement. Ook voorafgaand aan de Tour had hij er al een aantal pittige etappekoersen op zitten. Mollema eindigde de Tour dan wel een stukje sterker, maar ook hij was zichzelf vies tegengekomen. Wat mij betreft: een verstandige keuze om een ander programma te kiezen.
8 september 2015 17:07
Een van mijn favo renners, zoekt nooit een excuus rijdt voor wat hij waard is. Dik verdiend !
Ploegentijdrit stond in de planning. .. dus ik zie Slagter dan nu niet en nooit niet voor Mollema eindigen.
8 september 2015 17:27
Voor een renner die niet vaak wint telt een eindzege in een rittenkoers echt wel mee. We kunnen wel weer gaan afdingen op de zege vanwege een zwak deelnemersveld, maar dat heeft weinig zin. Diegenen die niet starten kunnen ook niet winnen, dus moet je hun afwezigheid er niet bijhalen om af te dingen op de zege van Bauke. Dat hij in sterker bezette rittenkoersen nog niet gewonnen heeft is heel simpel, er zijn zat renners beter dan hem, dus dan moet hij al in absolute topvorm zijn en geen tegenslag hebben om te winnen. Hij was er al eens dichtbij dit jaar in Tirreno en vorige jaar de Ronde van Zwitserland. Nu dan de hoofdprijs. Oh en die hoed op het podium staat hem niet eens verkeerd vind ik.
8 september 2015 18:03
Wat Dumoulin doet in de Vuelta, kan Mollema ook? Dus Mollema zou in dezelfde tijd staan als Purito en Aru?

Nah, dat lijkt me niet. Goede renner, maar niet van het niveau van de beste renners in de Vuelta, al dan niet met vermoeidheid.

@Wheely
Die ritzege in Zwitserland haalde hij toch juist op de 'Spaanse' manier? Onweerstaanbaar versnellen in de laatste kilometer.
9 september 2015 00:15
@mb2
Je herhaalt jezelf weer.... Bauke en Robert hadden dit NIET gekund. Ook in andere jaren bij wisselende bezetting van de Vuelta haalden zij podium niet, laat staan dat ze kans op eindwinst hadden. Tom is wereldtop, Bauke en Robert goeie subtop.

Enfin, er komt een dag dat je je dat zult realiseren. Sterkte alvast ;)
9 september 2015 00:36
@Coldeportes Mollema heeft het al laten zien en die had geen goede tijdrit. Mollema werd 4e in de Vuelta van 2011 nipt achter Wiggins en Froome.

Gesink reed in 2009 een ijzersterke Vuelta alleen viel. Op dat moment stond hij tweede en was hij de evenknie van latere winnaar Valverde.

Wat Dumoulin nu doet is razend knap, maar ook Robert en Bauke hebben uitstekende Vuelta gereden. De 5e plek van Gesink in de Tour van 2010 acht ik trouwens nog het hoogste van dit alles.

Edit: @purito Net alsof Rodriguez en Aru de maatstaven in het peloton zijn? Toen Mollema vierde werd bleef hij binnen de minuut van Wiggins en Froome. Wat toch absoluut betere ronderenners zijn dan Rodriguez!

Reacties zijn gesloten.