Bauke Mollema mikt op zege in Amstel Gold Race

zaterdag 18 april 2015 om 10:17
Bauke Mollema mikt op zege in Amstel Gold Race

Foto: Sirotti

Bauke Mollema gaat zondag voor de overwinning in de Amstel Gold Race. “Dat is wel de bedoeling”, laat hij weten aan de NOS. “Daar moeten we voor gaan.”

De Nederlander beseft dat het lastig wordt om de grote favorieten eraf te rijden op de Cauberg. Hij hoopt daarom in de laatste anderhalve kilometer wat te kunnen proberen. “Zoals Vanendert vorig jaar deed. Dat is voor mij een ideaal scenario. Vanendert werd uiteindelijk tweede, maar hopelijk is er dit keer nog niemand weg.” In 2014 reed Philippe Gilbert voor Vanendert uit.

Sommige kenners beweren dat Mollema nog voor de Cauberg zou moeten aanvallen. Maar dat ziet hij zelf niet zitten. “Het verschil tussen de toppers en de ondersteunende renners is veel kleiner geworden de afgelopen jaren. Als je op de Keutenberg wat probeert, zullen ploegen als Etixx-Quick-Step, BMC en Movistar nog vijf renners over hebben. Dan pak je misschien tien seconden. Of twintig, als het mee zit, maar daar ga je het niet mee redden. Ik denk dat het op de Cauberg beslist gaat worden. Maar dat neemt niet weg dat je die ploegen in de gaten moet houden en attent moet zijn om erbij te zitten als er een grote groep wegrijdt. Met grote groepen weet je het natuurlijk nooit.”

De renner van Trek Factory Racing kent geen ideale voorbereiding op de Amstel Gold Race. Hij kwam in de Ronde van het Baskenland ten val en blesseerde zich aan zijn pols, maar het gaat elke dag beter. “Aan het begin van de week kon ik zelfs geen boterham smeren. Daar moest ik mijn ploeggenoten voor vragen. Nu heb ik alleen nog wat moeite met sprinten als ik onderin de beugel zit, maar zolang ik mijn handen bovenop het stuur heb gaat eigenlijk alles goed. De conditie is niet zomaar weg.”

Dit artikel delen:

42 Reacties

Dveck 18 april 2015 om 10:22

Wel tof dat hij resoluut zegt voor de zege te gaan, maar op de Cauberg mikken is gewoon tekenen voor een ereplaats. Gaat nooit afkomen van Gilbert, Valverde en Kwiatkowski op die manier en die zijn allemaal sneller dan Mollema.

0
walkowiak 18 april 2015 om 10:24

de juiste mentaliteit, go bauke go

0
Contador#N.1 18 april 2015 om 10:30

Ze moeten het parcours volgend jaar maar drastisch veranderen.

0
wmhartog 18 april 2015 om 10:30

Hij heeft niet het onderscheidende eindschot, zowel bergop als vlak met kleine groepjes, maar hij is wel goed genoeg om een keer de Gold race, LBL, San Sebastian of Lombardije te winnen. Dan moet vorm van de dag, een sterke ploeg en een gelukkige koersverloop meezitten.

0
Contador#N.1 18 april 2015 om 10:32

Ik stel voor om de couberg eruit te halen.

0
ghostwriter 18 april 2015 om 10:35

@Contador#N.1
Inderdaad, het zou mooi zijn als de laatste 25 kilometer een stuk zwaarder worden gemaakt door een paar extra heuveltjes in het parcours op te nemen.

0
dumoman 18 april 2015 om 10:35

Gezien alle winnaars wordt het wel heel druk op het podium ☺. Hopen dat het een nederlander wordt, maar dan zullen sommige nederlanders toch ook eerder aan moeten vallen, als de roompotters en jumbo'ers nu eens eerder aanvallen, misschien komt daar dan wel de verassing uit, ik zie lotto sudal de laatste tijd ook overal bijzitten en die hebben ook al resultaten geboekt.

0
Lombarda 18 april 2015 om 10:35

Hoop dat ie het waar kan maken… Gelet op zijn woorden vrees ik wel weer voor een hele saaie wedstrijd. Wachten, wachten, wachten.

0
Dveck 18 april 2015 om 10:36

@wmhartog
Als hij ooit een van die wedstrijden wil winnen zal hij toch echt niet tot de laatste anderhalve kilometer mogen wachten, want zoals je zelf als zegt heeft hij daar het eindshot niet voor. De heuvelklassiekers worden al enkele jaren gedomineerd door types Valverde, Gerrans, Gilbert. Komt omdat er verder niemand meer durft aan te vallen, wat toch zeker kan lonen (zie Kreuziger). De snelle mannen worden in een zetel naar de streep gebracht en niemand die er wat tegen probeert, omdat 8e plaatsen zogezegd ook mooi zijn of omdat de andere renners na drie/vier jaar nog steeds niet doorhebben dat ze kansloos zijn in een spurt.

0
albertooo 18 april 2015 om 10:48

Hij gaat voor winst, maar dat blijkt niet uit zijn tactiek. Hopelijk zijn er nog subtoppers die wel kunnen inschatten hoe ze kunnen winnen. Dat betekent wel dat er meerdere ploegen de finale enorm hard moeten maken, zoals in 2011 Rabobank en Omega Pharma deden.

0
Arema Pro Cycling Team 18 april 2015 om 11:21

kunnen ze bij TLJ nog een puntje aan zuigen!

0
billi 18 april 2015 om 11:23

maar Frank Schleck is er ook bij tot ‘steun’, hopelijk gaat dat deze keer goed ;)

0
Muldriaen 18 april 2015 om 11:40

Ik ben benieuwd hoe Bauke een topklassering wil bereiken als hij nu nog moeite heeft met sprinten…

0
StonedCamel 18 april 2015 om 11:49

Ik denk dat als Mollema ook in de AGR kan aantonen dat hij een stap heeft gezet, wat hij eerder al leek te tonen, dat hij wel degelijk kan winnen als hij wacht tot de Cauberg. Hij is geen topfavoriet maar heeft een meer dan prima eindschot, zeker na een afmattende koers.

0
KnightBiker 18 april 2015 om 11:56

Mollema is vrij snel aan de finish, maar is er zelden verder mee gekomen dan de 2e plaats… het zou dus een trendbreuk zijn als het nu lukt maar het geluk moet toch eens mee zitten.
Het commentaar op het parcours en de kansen om weg te komen en te blijven is terecht, het was al moeilijk maar die extra WK-lus maakt het onmogelijk, die lus is te vlak en niet zwaar genoeg en geeft een peloton de kans om te hergroeperen en alles terg te brengen. Alleen de combinatie ijzerbosweg, Fromberg, keutenberg lijkt me genoeg om om de macht van een peleton te breken, waarbij de finish op de cauberg altijd in het nadeel van de vluchters spreekt. de cauberg breekt je als je er volle bak aan begint, maar als je uit het wiel, uit een pelotonnetje kan beginnen kan momentum je er overheen trekken.

0
John hiatt 18 april 2015 om 11:56

Dit scheelt morgen uren tv kijken. Hoef alleen maar de laatste twee kilometer te zien dus. Dat belooft weer een saaie koers….

0
sjoerdtjen 18 april 2015 om 12:05

De juiste spirit!
Ergens heeft hij wel gelijk over het aanvallen voor de Cauberg.. Maar als je het niet probeert weet je het ook niet… Kijk naar Kreuziger?! Die top10 plaatsen zullen toch ook gaan vervelen? Op de Cauberg zal hij ze toch niet gaan lossen…

0
Dveck 18 april 2015 om 12:05

@StonedCamel
Mollema kan prima aankomen, maar is echt geen partij voor Valverde, Kwitakowski, Gilbert, Gerrans, Matthews… En daarvan gaan er hoe dan ook een aantal bijzitten als hij wacht tot de Cauberg. Dat wordt dus gewoon een 4e plaats, als hij geluk heeft.

@KnightBiker
Kreuziger deed het in 2013 nog op het nieuwe parcours dus het kan wel. Op zo’n parcours doet Mollema niet onder voor Kreuziger. Met deze instelling kun je wel leuk roepen dat je voor de zege gaat, maar je spreekt jezelf wel gruwelijk tegen – of bent gewoon totaal onrealistisch over je kwaliteiten als renner – als je dan vervolgens zegt tot de Cauberg te wachten.

0
StonedCamel 18 april 2015 om 12:13

@Dveck:
Want Vanendert, de nr 2 van vorig jaar is wel partij voor de mannen die je noemt? Gerrans zal het niet worden, die heeft een rotvoorbereiding, Matthews moet eraan blijven hangen. Valverde wint hier ook al jaren de sprint niet en lijkt de laatste jaren volledig stuk te zitten na de Cauberg.

Overigens hoeft het niet een sprint te zijn, dan zijn er inderdaad een paar sterker, maar als hij bovenop weg kan rijden terwijl het stilvalt dan is hij zeker niet kansloos. Als er op de Cauberg niet iemand bovenuit steekt (lees: als Gilbert niet wegrijdt) dan heeft iedereen in de kopgroep een kans om te winnen.

0
Dveck 18 april 2015 om 12:22

@StonedCamel
Vanendert werd dan ook 2e, niet 1e. Valverde wint de sprint niet, maar rijdt Mollema nog altijd jaar na jaar op seconden. En Gerrans, Matthews en zelfs Kwiatkowski zouden tegen kunnen vallen, maar Gilbert en eerdergenoemde Valverde gaat Mollema er nooit afrijden op de Cauberg. Gilbert rijdt ieder jaar weg op de Cauberg, waarom zou dat nu anders zijn?

Als Mollema er al bij kan blijven boven op de Cauberg (wegrijden op de klim zelf gaat sowieso niet gebeuren), en Gilbert niet als tien seconden voorligt, dan zie ik het nog steeds niet gebeuren dat hij de kracht/explosiviteit heeft om er op dat plateau weg te rijden. Maar dat zijn sowieso al een hoop ‘als’.

Hopen dat je niet op achterstand wordt gereden op de Cauberg
Hopen dat Gilbert niet doet wat hij al jaren doet
Hopen dat je dan een gat kan slaan
Hopen dat je dat gat kan houden tot de streep…

Er is nu 3x aangekomen op de huidige aankomst. 2x won Gilbert, een keer een langere vlucht. Dan vind ik kiezen voor ene langere vlucht voor een renner als Mollema een veel slimmere beslissing dan wachten.

0
albertooo 18 april 2015 om 12:28

@Dveck +1
En dan komt er ook nog eens bij dat ik hem eigenlijk nog nooit heb zien koersen in de AGR. Je komt hem tegen in de uitslag, meer niet. Mocht hij eens voor een andere tactiek kiezen, dan hebben we hem in ieder geval zien strijden.

0
assen 18 april 2015 om 12:57

@Dveck +1
Hoera, wijze woorden; als je wilt winnen, is de kans het grootst daarop met een aanval VOOR de Cauberg.

0
Zjoske 18 april 2015 om 13:10

Gaat iedereen morgen weer zeggen wat een stappen deze jongen heeft gemaakt bij Trek als hij top 10 rijdt?

0
wmhartog 18 april 2015 om 13:21

Ik zou hem ook graag eens eerder willen zien aanvallen. Al is het maar eens af en toe. Mollema kiest er de laatste jaren altijd voor om te wachten. Hij rijdt daarom ook vaak keurig top 10. Ik vrees echter dat dat mede ingegeven is door het belang van de UCI-punten die je er voor krijgt. En dan kiezen de meeste renners/ploegen toch voor zekerheid. Maar wat ik zeg: af en toe zou ie toch wel eens eerder het hazenpad kunnen kiezen.

0
schipperaar 18 april 2015 om 13:24

@zjoske
Top tien of twintig maakt geen verschil maar dat ie stappen heeft gezet mogen we gerust vermelden.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone