Mollema: “Dit is de grootste zege van mijn carrière”

Mollema: “Dit is de grootste zege van mijn carrière”

foto: Sirotti

zondag 16 juli 2017 om 18:21

Bauke Mollema straalde van oor tot oor na zijn Touretappeoverwinning in Le Puy-en-Velay. Onze landgenoot is vanzelfsprekend blij. “Dit is echt geweldig”, zegt hij direct na de finish.

“Ik ben zo blij om een etappe te winnen in de Tour de France. Ik heb hier zo hard voor gewerkt de laatste paar jaar”, geeft Mollema aan. Aanvankelijk zat de Groninger niet in de kopgroep. “Dit was een groot doel voor mij. Ik had een kans, maar veel ploegen wilden meezitten in de ontsnapping vandaag. Ik ging op de eerste klim vol gas om het gat naar de eerste groep te overbruggen. Uiteindelijk lukte het met 25 renners”, beschrijft Mollema.

“Dat was het eerste doel van de dag. Daarna ging ik er gewoon voor in de laatste 30 kilometer. Het was een lange tijd alleen, en de achtervolgers waren heel close aan het einde, maar ik redde het! Dit is de grootste zege van mijn carrière tot nu toe. De Tour de France was altijd al mijn droom. Ik ben ongelooflijk blij”, aldus de 30-jarige coureur, die in 2013 al een etappe won in de Vuelta en ook de Clásica San Sebastián op zijn palmares heeft staan.

Dit artikel delen:

72 Reacties

MDKIDW 16 juli 2017 om 20:19

Jongens, Waarom moet alles op een weegschaal worden gelegd……
Kom op zeg dit was een hele mooie net zoals san sebastian vorig jaar

En assen er doen geen losers mee aan de tour……

esims 16 juli 2017 om 20:22

Ik kan de mening van LyndaLid niet anders verklaren dan vanuit een soort verachting voor de Tour en zijn massapubliek, dat geen oog heeft voor de kleinere koersen. De zeges worden ook niet in sportief opzicht met elkaar vergeleken.

LyndaLid 16 juli 2017 om 20:30

@ esims

Ik zal nooit ontkennen dat de Tour de grootste wedstrijd is die er bestaat. Tegelijkertijd zal ik ook niet ontkennen dat ik niet de gróótste Tour-fan ben. Dat komt niet door het massapubliek, maar ik heb bijvoorbeeld helemaal geen liefde voor Frankrijk en trek die Francofiel-geilerij niet altijd even goed. Het Franse publiek kan ik wel uitkotsen, dat werd vandaag wederom versterkt door het boe-gejoel naar Froome. Ik ben dan ook vooral een heel groot Giro-fan.

Maar los daarvan, blijft mijn grootste argument dat ik een Tour etappe niet zó bijzonder vindt als men het doet voorkomen. Voor mij zal winnen uit een vlucht altijd minder glans hebben dan het verslaan van de absolute wereldtop, direct 1 tegen de rest. Als we straks een topper hebben die in een direct duel tegen de toppers (Dumoulin volgend jaar?) wint, dan is dat een ander verhaal.

Nergens zeg ik dat San Sebastian een mooiere wedstrijd is (ik kijk hem niet eens), en ik wil ook niet beweren dat die emotioneel meer moet betekenen voor Mollema. Het enige dat ik opvallend vind (en zal blijven vinden, veranderen doet het toch niet), is dat een overwinning waarbij je niet direct de favorieten verslaat in een wedstrijd, zoveel hoger aangeschreven wordt dan dat wel doen in andere grote wedstrijden.

Ruben Plaza, Geschke, Pantano, Kadri(…), Brice Feillu(…), Navardauskas… Allemaal renners die een tour etappe wonnen in de afgelopen drie jaar. Dát is voor mij het enige dat deze schitterende overwinning enigszins devalueert, en dat mij een etappe overwinning uit een vlucht nou eenmaal niet bovenaan de ladder van waardering doet zetten.

klootje kriekeljon 16 juli 2017 om 20:37

Je hebt alleen ook nog de manier waarop. Het begin van de etappe heeft hij ook al met zijn krachten gesmeten, want heb hem misschien wel 15km op kop zien sleuren van de groep aanvallers. Toen leek het nog dom, maar hij had kennelijk een superdag. Als je hoort wat degenen die achter hem reden allemaal gezegd hebben dan spreekt dat voor zich. En dat waren niet de minste renners uit deze Tour.

Wildebert 16 juli 2017 om 20:52

Hij graat weer lekker hier! Mollema vergelijken met Cavendish!!! Njet. Mollema wint ongestolen en op imponerende wijze een tourrit en waar gaat het over of dit nou mooiere en beter is dan San Sebas. Ongelofelijkhoe deze fraaie prestatie weer in een bepaald perspectief gegoten moet worden. Jongens, geniet nou gewoon eens. Vanmiddag op het puntje van de stoel, op en neer geslingerd tussen hoop en vrees. Klasse dat hij het volhield!

Thijs E 16 juli 2017 om 21:12

Winnen vanuit de aanval, als kansloze David toch Goliath verslaan, op een lome maar toch zinderende zondagmiddag, na een rit door een prachtig landschap.

Dat moet je vieren, als liefhebber en niet doodslaan met een welles/nietes discussie over de grootste. Geniet er dan ook van dat we een generatie Nederlandse renners hebben waarbij er genoeg te vieren is. Proost!

oscarito1908 16 juli 2017 om 21:13

Onder renners is een touretappe specialer dan een semi klassieker.

HF2013 16 juli 2017 om 21:24

Geen discussies mogelijk. Ik had verwacht dat Mollema zelf San Sebastian mooier zou vinden op z’n palmares. Hijzelf zal zijn gevoel het beste kunnen verwoorden en geeft aan dit de mooiste overwinning uit zijn carrière te vinden. Discussie gesloten en ik hem het verkeerd ingeschat.

Lalsacien 16 juli 2017 om 21:43

@LyndaLid tekstverklarend concludeer ik dat jij het liefst de beste renners uit de koers ziet winnen.
De charme van het wielrennen is voor mij dat juist een Mengin, Bertogliati of Kadri ook etappes kunnen winnen.
Jammer ook van je Frankrijk afkeer. Dat vertroebelt je beeld.
Ik ben het wel met je eens dat het boegeroep niet correct was, het leek wel voetbalpubliek, dat werd trouwens door Jalabert sterk afgekeurd.

John Bidon 16 juli 2017 om 22:05

Iedereen die hier zegt dat Mollema San Sebastian hoger moet aanschrijven dan een bergetappe in de Tour; wat een lariekoek. Simpel testje: noem 4 Nederlanders die San Sebastian hebben gewonnen en noem daarna 4 Nederlanders die een Tour rit hebben gewonnen. Antwoord zal voor zichzelf spreken. Mollema is voor altijd nu een renner die een Tour etappe heeft gewonnen en dat kleeft aan je als een gouden medaille op de spelen. Een overwinning in SS niet.

nederbelg 16 juli 2017 om 22:34

@John Bidon
San Sebastián: Van der Poel – Theunisse – Erik Dekker – Mollema
Klaar.
O ja, nu die andere nog
Duyndam – Krekels- Maas – Harmeling
Zo.
Denk dat ik wel weet welk lijstje ik aantrekkelijker vind…

oscarito1908 16 juli 2017 om 22:37

De ontbrekende geschiedenis van San Sebastian, de plek op de kalender zijn in het nadeel. Niemand piekt naar San Sebastian.

Wim Lu 16 juli 2017 om 22:37

@ John Bidon:
Als jij 4 Nederlanders kunt noemen die de Tour hebben gewonnen, heb je gelijk.

rennerske 16 juli 2017 om 22:39

@ Lynda
Giro 2017 gedevalueerd door ritwinnaars als : v Emden, Polanc, Diller, Gorka Izagirre en Postberger?

Scott Sunderland 16 juli 2017 om 22:43

Als kind droom je van de Tour de France.

Het is nog steeds de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. Of we dat leuk vinden of niet.

Als je een Mollema op zijn vijftiende had gevraagd wat hij liever zou winnen, dan niet San Sebastian maar een Tour etappe. Weet ik haast zeker.

Los daarvan is het winnen van San Sebastian op papier unieker. Wellicht moeilijker ook. Maar dit is meer gevoelskwestie denk ik.

esims 16 juli 2017 om 22:46
Quote van Wildebert:
Ongelofelijk hoe deze fraaie prestatie weer in een bepaald perspectief gegoten moet worden.

Dat doet Mollema zelf, zie de titel van dit nieuwsbericht. Ik vind de vergelijking van de zeges San Sebastian en deze Touretappe heel erg on-topic.

Martino87 16 juli 2017 om 22:48

@LyndaLid Zaugg, Hayman, Ciolek en iglinsky hebben de afgelopen jaren monumenten gewonnen. Niet bepaald de grootste renners.

assen 16 juli 2017 om 23:01

Wel mooi, al die reacties. Ik lees allemaal dingen waarmee ik het eens ben, OOK dat een etappe meer waarde heeft voor de meeste renners.

Maar blijft dat een klassieker winnen meer zegt over de kwaliteit van de renner dan het winnen van een gemiddelde touretappe. Dat kun je toch niet met droge ogen betwisten?

Neem bijv MSR, PR, RvV, Lombardije, LBL van laatste 30 jaar, en bekijk de winnaars. Hoeveel verrassingen zitten daar tussen, renners die verder nagenoeg niets winnen? Doe dan hetzelfde met de Touretappes van de laatste 30 jaar. Dan zul je zien dat het percentage relatieve nobodys dat in de Tour wint veel groter is.

San Sebastian is een raar geval, want is nog niet lang een echte klassieker, en zeker niet zo groot als de eerdergenoemde vijf klassiekers. Maar de laatste jaren wordt San Sebastian echt wel voor vol aangezien, en is de bezetting vrij goed te noemen. Die overwinning van Mollema daar was echt een puike prestatie, de velen van de besten van de wereld een hak zettend.

ShutUp 17 juli 2017 om 09:59

San Sebastian was toch vele malen straffer eerlijk gezegd. Een Tourrit is mooi, maar er winnen wel meerdere renners die NOOIT San Sebastian zouden kunnen winnen een overgangsetappe in de Tour. In San Sebastian wint altijd de sterkste, in de Tour heb je toch meer geluk ook nodig vaak.

Spaakje 17 juli 2017 om 11:33

Het gaat om wat als grootste zege voelt, niet persé wat zijn grootste of knapste zege is. De impact van de Tour moet je niet onderschatten. In Nederland gaat het ook altijd over de laatste gele trui drager en elke natte scheet van de beste Nederlandse klassementsrenner is groot nieuws in alle kranten. Het is volstrekt logisch dat dit als zijn grootste overwinning voelt, terwijl dat qua prestatie misschien niet zo is.

Lalsacien 17 juli 2017 om 12:45

Ik ben het niet eens dat San Sebastian straffer was. Hij heeft gisteren heel lang moeten strijden om toch in de ontsnapping te komen. En daarna nog een solo tussen de beste renners uit de Tour.
SS was meerijden en daarna een solo.

schipperaar 17 juli 2017 om 14:08

Bauke rept met geen woord over San Sebastian, daar hebben we wf voor.

Headlines

Materiaalzone

Populair