Mollema: “Dit is de grootste zege van mijn carrière”

Mollema: “Dit is de grootste zege van mijn carrière”

foto: Sirotti

zondag 16 juli 2017 om 18:21

Bauke Mollema straalde van oor tot oor na zijn Touretappeoverwinning in Le Puy-en-Velay. Onze landgenoot is vanzelfsprekend blij. “Dit is echt geweldig”, zegt hij direct na de finish.

“Ik ben zo blij om een etappe te winnen in de Tour de France. Ik heb hier zo hard voor gewerkt de laatste paar jaar”, geeft Mollema aan. Aanvankelijk zat de Groninger niet in de kopgroep. “Dit was een groot doel voor mij. Ik had een kans, maar veel ploegen wilden meezitten in de ontsnapping vandaag. Ik ging op de eerste klim vol gas om het gat naar de eerste groep te overbruggen. Uiteindelijk lukte het met 25 renners”, beschrijft Mollema.

“Dat was het eerste doel van de dag. Daarna ging ik er gewoon voor in de laatste 30 kilometer. Het was een lange tijd alleen, en de achtervolgers waren heel close aan het einde, maar ik redde het! Dit is de grootste zege van mijn carrière tot nu toe. De Tour de France was altijd al mijn droom. Ik ben ongelooflijk blij”, aldus de 30-jarige coureur, die in 2013 al een etappe won in de Vuelta en ook de Clásica San Sebastián op zijn palmares heeft staan.

Dit artikel delen:

72 Reacties

Wheely 16 juli 2017 om 18:57

Bauke is geen veelwinnaar, simpelweg zeer knap dat hij deze rit kan winnen. Er zijn genoeg renners die hun winst in een eendagskoers zouden inruilen voor een Tour rit denk ik.

Pat McQuaid 16 juli 2017 om 19:00

Zo n solo als de hele wereld kijkt op zondagmiddag is wel heel bijzonder!

Romāns Vainšteins 16 juli 2017 om 19:01

Totaal oneens met dat San Sebastian mooier zou zijn, deze is met ruime afstand zijn mooiste overwinning zowel qua aanzien als suspense. Dat 'strijd met wereldtop'-gezever is echt een dingetje van de wiskundig ingestelde wielerfreak,..

Wat wil je als sprinter ? De 'wereldtop' erop leggen in de achtertuin van Sheik Zandbak of heel gelukkig een tourrit omdat aan de ene kant Sagan en Cav in elkaar haken, Demare te vroeg ging en Bouhanni door zijn ketting heen trapt ? Juist.

grootverzet 16 juli 2017 om 19:02

Aan Mollema zelf wat hij zijn mooiste vind. Maar wat een inhoud heeft hij. Na 7e in de giro. Duidelijk voordeel ervan gehad ook dat hij een klassementsrijder is. Die worden minder slecht of soms juist beter naar het einde toe.

Ik hoop dat het etiket van de volger ook voor eens en altijd de prullenbak in kan. Bauke is wel degelijk iemand die wil aanvallen maar dat lukt hem niet goed als hij rijdt met de besten voor een klassement. In de tdf van vorig jaar voelde hij zich goed en ging wel in de aanval. Dit is denk ik ook wat hij zelf leuker vind. Wie weet wat er nog meer bij kan komen…. Er zit echt wel een winnaar in hem.

Wheely 16 juli 2017 om 19:05

Een rit winnen in de Tour maakt je onsterfelijk. Geeft bovendien een enorme boost aan je carrière en zelfvertrouwen. Kijk naar een Dumoulin en Van Avermaet.

xistnc 16 juli 2017 om 19:09

Natuurlijk slaat een vergelijking met San Sebastian nergens op. Dat is een na-Tour criterium vergeleken met een Touretappe. San Sebastian moet je plaatsen in een rijtje met Plouay en nog een aantal van die onder-de-radar WT-koersen. Deelname is voor heel veel renners een moetje, ze rijden die dag veel liever een échte kermiskoers inclusief startgeld. Voor een aantal renners kan het een herkansing zijn. Als kijker is het een vorm van methadon, na een week cold turkey afkicken van de Tour. Meer is San Sebastian niet.

schipperaar 16 juli 2017 om 19:11

@gv
Winnen doet winnen, ook Alberto kwam juichend over de streep, de Sunweb strategie werkt aanstekelijk. Fietsen wordt weer leuk.

Thijs E 16 juli 2017 om 19:14

Dit is een mooie zege, zeker gezien de manier waarop. De heren bij Sporza waren ook aardig lyrisch over Mollema.

Lennimator 16 juli 2017 om 19:14

Naast de zege is de manier waarop zeker belangrijk, wat ND net al meldt.

Dit is echt grote klasse. In je eentje, wind tegen – wat ik begrepen heb – met zo'n sterke groep achter je die kop over kop kunnen rijden en de hele dag koers met twee zware cols en enkele zeer vuile, ik zou haast zeggen Franse klimmetjes. Dan ben je een koning.

klootje kriekeljon 16 juli 2017 om 19:16

SS is anders wel elk jaar een spektakel: krijgen we meer beelden dan de laatste km of niet.

Wat een vergelijking…

Romāns Vainšteins 16 juli 2017 om 19:18

Het was een hele, hele mooie zege die hij ook echt op een 100% Mollema-huisstijl wijze heeft binnengeharkt. Dat vueltaritje vond ik echt heel erg marginaal maar dit was hoe het hoort.

Het zou toch ook te dom voor woorden zijn he > 'Ik ben ontzettend blij maar moet wel zeggen dat San Sebastian mooier was, daar was een beter startveld met all wereldtoppers' Klinkt voor geen meter.
Net zoals sommigen denken dat Gesink's mooiste overwinning daar in Quebec Montreal was ipv die geweldige vueltarit, give me a break.

Jose Maria 16 juli 2017 om 19:24

Niemand kijkt naar San Sebastian, naar de Tour kijken tientallen miljoenen. Een Tour etappe is daarom prestigieuzer dan die dertien in een dozijn race die ooit de naam klassieker heeft mee gekregen.

assen 16 juli 2017 om 19:36

Ander perspectief; kijk naar een Cavendish, die wint 30 (!) etappes in de Tour. Knap natuurlijk. Maar als ie geen WK of MSR had gewonnen, had ik hem gewoon als een goede sprinter gezien, niet meer en niet minder.
Touretappes kun je zo tien winnen als je een goed sprinter bent. Maakt dat je een heel groot renner? Mijn insziens niet.

Kijk naar een Kittel – het beste voorbeeld. Wint 14 touretappes, maar geen echte klassiekers. Een goed sprinter, maar verder als renner magertjes. Ook al won ie meer Touretappes dan alle Nederlanders, voor mij doet ie onder voor een Jan Raas of zelfs Bauke Mollema!

Ik bedoel, of je een Touretappe wint of niet zegt niet veel over hoe goed je als renner was/bent.

Al geef ik grif toe dat qua aandacht, financien, en gevoel een Touretappe meer waard is of kan zijn (gevoel) dan het winnen van een klassieker.

Romāns Vainšteins 16 juli 2017 om 19:40

Het boeit geen moer hoe goed je was. Wat boeit is of het publiek zich in je verplaatst en meegeleefd heeft. De tour is de hoofdopera, als je daar een idyllische rit wint is je carriere geslaagd.

Jean Dumas 16 juli 2017 om 19:45

Kan iemand mij vertellen waar de zondagavonduitzending van Studio Sport is en het Tourjournaal? Werkt er een saboteur bij de NOS?

assen 16 juli 2017 om 19:45

@RV
Je hebt gelijk, je carriere is geslaagd. Maar ik vind dat jammer, zelfs een (relatieve) loser kan 1 of meerdere etappes winnen.

Ach, het heeft ook wel zijn charmes natuurlijk – een loser die de top kan bereiken. :-)

Omhoog73 16 juli 2017 om 19:49

en op wat voor een manier! Goed zo Mollema, hebben we nu 2 goede rittenkapers voor de komende jaren met Gesink.

Romāns Vainšteins 16 juli 2017 om 19:51

Het is zelfs een essentieel onderdeel ervan > iedereen die start maakt kans op eeuwige roem, dat is hoe het moet zijn in het leven.

tvm 16 juli 2017 om 19:55

@ assen,

Laat me niet lachen.

Dus jij vindt Ciolek wel een groot renner? Of Zaugg?
Als je 10 touretappes wint ben je absoluut een groot renner.

En dan heb ik het nog niet eens over de manier waarop iemand een rit wint: logisch dat hij deze het hoogst aanslaat.

HF2013 16 juli 2017 om 19:59

@LL; ik had hetzelfde gevoel bij het lezen van de kop.

Denk wel dat het van persoon tot persoon of per type renner verschilt. Sprinters spreekt MSR wellicht meer aan dan een Tour-etappe, terwijl de Cancellara’s, Sagan’s en Van Avermaet’s naar ik aanneem De Ronde van Vlaanderen liever winnen dan een touretappe.

Maar dat dit een grote overwinning is, staat buiten kijf. Bij het zien van de 28 namen,had ik ook echt niet het idee dat hij dit zou kunnen flikken.

nickdt 16 juli 2017 om 20:09

Een rit winnen in een grote ronde is prestigeuzer dan het winnen van een klassieker (Buiten misschien RvV en P-R). Na de winst van Gesink in de Vuelta van vorig jaar praatte mensen daar steeds over (Doen ze nog steeds), terwijl over Mollema’s winst in San Sebastian of Poels winst in Luik niemand meer praat buiten de echt fanatieke wielerfans. Er zijn ook niet veel mensen die weten dat Gesink in Canada gewonnen heeft, terwijl ze niet vergeten dat Gesink een klassement in de Tour rijdt bijvoorbeeld. Of de Tour van Bau en Lau. Dat alleen al is een indicatie dat alleen de grote rondes meetellen.

Je kan klassiekers winnen, maar als je geen etappe wint in een grote ronde ben je in principe voor de sporadisch volgers (En die zijn er meer dan echte fanatieke wielerfanaten) praktisch een nobody.

Jacco van Stierop 16 juli 2017 om 20:13

Ooit winnen in de Tour, daar droomt elke junior van. En als het je lukt, op welke manier dan ook, dan is je carrière geslaagd.
Vind het jammer dat er in de Tour steeds minder ruimte lijkt over te blijven voor de iets minder bedeelden: Rubèn Plaza, Riblon, Burghardt, Kim Kirchen, Leon van Bon, dat soort renners. Niet tot de allergrootsten behoren maar wel scoren op het allerhoogste platform heeft iets charmants. Een duel Van Avermaet- Sagan is leuk in Vlaanderen maar in de Tour heb ik daar niet zo veel mee.
Gelukkig is daar in de Vuelta meer ruimte voor.

Romāns Vainšteins 16 juli 2017 om 20:16

Totaal en 100% eens met Jacco > Meer ritten voor de aanvallers en minder voor de ‘wereldtoppers’ !!!

maklukzat 16 juli 2017 om 20:16

@nickdt
Je kunt ook overdrijven. De overwinning van Poels in een monument als LBL schat ik nog wel wat hoger in dan een touretappe.

krypton 16 juli 2017 om 20:16

Natuurlijk is dit de grootste zege in z'n carrière. De Tour is het grootste podium in de wielersport waar iedereen die er start echt vol naar toe werkt. Het niveau is er zo hoog. De Tour blijft bovendien toch echt iets magisch houden voor 99% van alle wielrenners en volgers.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair