Moeder van verongelukte Gino Mäder doet haar aangrijpende verhaal: “Niemand treft schuld”
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 7 september 2023 om 09:30

Moeder van verongelukte Gino Mäder doet haar aangrijpende verhaal: “Niemand treft schuld”

De wielerwereld werd goed drie maanden geleden opgeschrikt door de noodlottige valpartij van Gino Mäder in de Ronde van Zwitserland. De moeder van de verongelukte Zwitser, Sandra Mäder, deed deze week in gesprek met het Duitse Südkurier voor het eerst haar aangrijpende verhaal. “Ik geloof dat het gewoon zijn lot was om die dag te sterven.”

Vrijdag 16 juni zal voor altijd een zwarte dag blijven voor de wielersport: Gino Mäder bezweek die dag namelijk in een Zwitsers ziekenhuis aan zijn verwondingen, opgelopen bij een zware valpartij in de Ronde van Zwitserland. De nog maar 26-jarige Mäder kwam in de vijfde etappe hard ten val in de razendsnelle afdaling van de Albulapas. De koersdokter was snel ter plekke, maar trof Mäder bewusteloos en zonder polsslag aan in het water.

De Zwitser werd daarna gereanimeerd en overgebracht naar het ziekenhuis, maar daar konden de artsen niets meer voor hem betekenen. “Het was mij (na een telefoontje van de artsen, red.) al duidelijk dat de enige vraag die zou overblijven, zou zijn wanneer ze de machines moesten loskoppelen”, is Sandra Mäder bijzonder openhartig. “De arts vertelde me dat Gino nooit meer zou kunnen praten of lopen, dat hij voor altijd in bed zou blijven liggen.”

“De scenario’s waren duidelijk. Als er hersenactiviteit was, dan zouden de machines worden uitgeschakeld. Gino moest in dat geval zelfstandig kunnen ademen, anders zou hij stikken. Bovendien: als hij daadwerkelijk zou kunnen ademen, dan kon niemand zeggen of hij dat een minuut, een uur, een dag of tien jaar zou doen.” Na het stopzetten van de medicijngeving bleek er geen hersenactiviteit meer te zijn bij haar zoon. Om 11.24 uur, op 16 juni, werd Gino Mäder doodverklaard.

“Wie met de auto naar het werk gaat, neemt ook risico’s”
Het vreselijke nieuws sijpelt vervolgens langzaam door en voor de familie van Mäder begint een nog altijd durend rouwproces, maar Sandra Mäder wijst niet met de vinger naar bijvoorbeeld de organisatie van de Ronde van Zwitserland. “Niemand treft schuld. Bergop fietsen en bergaf fietsen, dat hoort nu eenmaal bij de koers. Wie met de auto naar het werk gaat, neemt ook risico’s. De kans dat een renner een ongeluk heeft op training is trouwens groter dan tijdens een wedstrijd. Ik geloof dat het Gino’s lot was om op die dag te sterven.”

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
7 september 2023 09:44
Wat een zeldzaam nuchtere reactie en dat nota bene van Mader's eigen moeder. In een wereld waarin het grote maakbaarheidsdenken de overhand heeft genomen, vind ik dit toch een bijzondere reactie. Altijd en overal willen we schuldigen en zondebokken aanwijzen terwijl soms en helaas ook in Gino's geval, heb je gewoon verschrikkelijk veel pech. Hulde en sterkte voor Sandra.
7 september 2023 09:55
Sluit me volledig aan hierbij MB, misschien is haar relaas ook iets waar 'we' lering uit kunnen/moeten trekken.
7 september 2023 10:24
Of het een nuchtere reactie is weet ik niet, gezien de laatste zin "ik geloof dat het Gino’s lot was om op die dag te sterven". Uiteraard leven we in een maatschappij met op veel gebieden een onrealistisch maakbaarheidsideaal, wat er toe leidt dat we het toeval – die ultieme dobbelsteen – steeds minder accepteren. Veel meer dan ons lief is, hangt ons leven aan elkaar van toevallige gebeurtenissen en zou er een andere uitkomst zijn wanneer een actie 10 seconden eerder of later ingezet werd. Leg je autorijden of afdalen in het wielrennen naast Murphy's law (alles wat fout kan gaan, zal fout gaan) dan begrijp je dat ongelukken zullen gebeuren zo lang de kans op een ongeluk groter is dan 0,0000%. En juist op deze variabele kunnen we invloed uitoefenen. We zijn dus niet volledig slachtoffer van het toeval of van het 'lot'. We kunnen de kans op een ongeluk groter maken of kleiner maken, en we kunnen de kans op zware verwondingen groter maken of kleiner maken. Dat kan middels regelgeving, middels gedrag en met betere materialen. Laten we we daar op blijven inzetten, zonder uit het oog te verliezen dat het toeval af en toe nietsontziend zal toeslaan.
7 september 2023 11:04
Panache, ik denk dat die laatste zin op geloofsovertuiging gebaseerd is.
7 september 2023 16:05
Er zou van alles gaan veranderen, allerlei experts en commissies op pad gestuurd worden maar helaas, grote stilte en nog steeds dagelijks ongelukken met ernstige gevolgen…
    7 september 2023 16:38
    Hoe dan ? Fietsen is nu eenmaal een gevaarlijke sport en hij heeft zoals z’n moeder heel veel pech gehad!!!
7 september 2023 19:17
Ze zal het wel niet meekrijgen, toch wens ik mw Mäder heel veel kracht toe. Je kind verliezen is 1, op die manier....Ik denk dat moeder op die manier haar immense verdriet niet nog groter wil maken, Panache. Een soort van misschien wel onbewuste zelfbescherming. Interessant wat je zegt over toevalligheden. Die 10 secondes eerder of later, de verschillende scenario's zijn legio. Gino Mäders dood was gruwelijk, evil. Helaas (of niet) horen ook gruwelijke dingen toch bij het leven denk ik. Je moet toch ergens een tegenstander hebben. De tuin is ook beter mét de slang.
7 september 2023 11:07
@panache

Alleen zolang men fiets zal de kans op een ongeluk nooit 0% zijn.
Ik denk dat dat meer de strekking is van het verhaal.

ja door regelgeving kan je de kans op ongelukken verminderen, maar je zult het nooit op 0% krijgen

Reacties zijn gesloten.