Minimumloon WorldTour-vrouwen vanaf 2020 stapsgewijs ingevoerd

woensdag 5 december 2018 om 18:23
Minimumloon WorldTour-vrouwen vanaf 2020 stapsgewijs ingevoerd

foto: SWpix.com

Het vrouwenpeloton krijgt in 2020 een WorldTour met, net als bij de mannen, topploegen, topwedstrijden, startplicht en live tv-uitzendingen. Ook komt er voor rensters van WorldTour-teams in 2022 een minimumloon, dat even hoog is als de mannen van ProContinentale teams. Dat maakte de UCI-werkgroep bekend, die belast is met de hervormingen in het vrouwenwielrennen.


Komend seizoen wordt vooralsnog een overgangsjaar, maar de eerste grote veranderingen zouden in 2020 vorm moeten krijgen. Het Nieuwsblad meldt dat de nieuwe WorldTour voor vrouwen dat jaar haar intrede doet en dat rensters van WorldTour-teams dat jaar recht hebben op een minimumloon van 15.000 euro.

Stapsgewijs
Dit minimumloon moet stapsgewijs worden verhoogd naar 20.000 euro in 2021 en 27.500 euro in 2022 – even hoog als bij de mannen van ProContinentale teams. Het minimumloon voor renners van WorldTour-teams ligt vooralsnog een stukje hoger, namelijk 40.000 euro. “Het is een forse stap voorwaarts”, zei Tom Van Damme, die de UCI-werkgroep oprichtte.

“De ploegen zullen echter moeite hebben om hieraan te voldoen”, gaat hij verder. “Het kan goed zijn dat er in het begin maar een zestal ploegen zal kunnen meedoen. Dat is een risico, maar het hoort nu eenmaal bij ons streven naar een verhoogde professionaliteit bij de vrouwen en op termijn een volledige gelijkheid met de mannen.”

Dit artikel delen:

4 Reacties

Mwielerfan 5 december 2018 om 19:24

Mooi! Ik vraag me trouwens af waarom het minimumloon bij de mannen zo hoog ligt. Of is er sprake van een slechte vertaling en gaat het eigenlijk over een soort Cao loon?

Lennimator 5 december 2018 om 19:27

Goed initiatief, maar verdien model blijft moeilijk. Volledige gelijkheid zal niet gebeuren. Media aandacht – dus sponsoring – loopt te ver achter. En dan heb je later ook nog het ASO-UCI probleem qua eventuele startgelden en helaas misschien wel toegangsgelden.

aardappeljager 5 december 2018 om 19:29

Goede ontwikkeling. Zie alleen de startplicht nog steeds als een manco van de World Tour.

dikkechaap 5 december 2018 om 23:09

Slechte ontwikkeling. Dit jaagt sponsoren weg en gaat zo de kansen van jong talent verminderen. Waarom zou je als commercieel bedrijf zoveel betalen voor zo weinig aandacht?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.