Milan Vader met zware blessures in het ziekenhuis na val in Baskenland

vrijdag 8 april 2022 om 21:27
Milan Vader met zware blessures in het ziekenhuis na val in Baskenland

foto: Cor Vos

Milan Vader is na een val in de Ronde van het Baskenland opgenomen in een ziekenhuis, waar de artsen gelijk zijn begonnen met opereren. De situatie van de wegwielrenner en mountainbiker van Jumbo-Visma was kritiek, meldde het AD. De Nederlandse ploeg heeft inmiddels in een kort statement afgegeven dat hun renner intussen in een stabiele toestand verkeert.

Vader was in de eerste zeventig kilometer van de vijfde etappe naar Mallabia betrokken bij een val met nog ongeveer vijftien man. Zijn ploeg maakte daarop bekend dat de geboren Zeeuw de strijd moest staken en hij naar het ziekenhuis werd overgebracht voor verdere medische zorg. Intussen is duidelijk dat de wegwielrenner en mountainbiker in een van de afdalingen onderuit was gegaan en over een vangrail heen was geduikeld. Op onderstaande video is zijn fiets te zien tegen de vangrail aan.

In het ziekenhuis van Bilbao begonnen artsen onmiddellijk met opereren en werden stents in de halsslagaders van Vader geplaatst omdat die vernauwd waren, meldde diens vader Patrick aan het AD. Ook heeft de 26-jarige renner gebroken ruggenwervels, een gebroken sleutelbeen en een gebroken schouderblad. Hij wordt momenteel onder narcose gehouden, omdat het behoud van goede hersenfuncties nu de eerste prioriteit is.

Eerste seizoen op de weg
Vader is aan zijn eerste seizoen als professioneel wegwielrenner bezig. Zijn roots liggen echter in het mountainbiken en in die discipline kwam hij afgelopen zomer in actie tijdens de Olympische Spelen in Tokio: in de door Tom Pidcock gewonnen wedstrijd eindigde hij tiende. In zijn eerste jaar op de weg maakte de Zeeuwse renner al indruk. Zo reed hij in de Ronde van Valencia op de deels onverharde aankomst in Antenas del Maigmó naar de dertiende plaats.

Vader zette deze winter de stap van het mountainbiken naar de weg – foto: Cor Vos


UPDATE 23.00 uur – Toestand stabiel

Intussen heeft ook Vaders ploeg Jumbo-Visma gereageerd middels een kort statement op Twitter. Daar laat het team weten dat hun renner intussen in een stabiele toestand verkeert. “Milan ontvangt zeer goede medische zorg in het universitair ziekenhuis van Bilbao”, schrijft Jumbo-Visma. Zaterdag volgt een volgende update.

Dit artikel delen:

69 Reacties

tramontana 8 april 2022 om 22:22

Vreselijk. Laat ons hopen dat het goed komt.

VerstandOpNul 8 april 2022 om 22:30

Verschrikkelijk! Hopelijk komt hij weer bij en kan hij volledig herstellen.. Was nochtans veelbelovend begonnen als wegrenner..

11 na 11 8 april 2022 om 22:31

Beetje met verstomming geslagen. Het eerste wat ik ervan verneem. Sterkte aan alle betrokkenen en ik hoop dat Milan er volledig doorkomt.

Ivanoviclover 8 april 2022 om 22:31

pffff. ik wens hem snel beterschap. wat een akelig bericht. opnieuw.

Het Jachtluipaard van Numansdorp 8 april 2022 om 22:37

Pff, wat een verschrikkelijk ongeluk.
Ik vind het wel apart dat zijn vader meteen alle details van zijn verwondingen aan het AD vertelt terwijl de ploeg, logischerwijs, nog heel terughoudend is met informatie delen.

Turtlehead 8 april 2022 om 22:52

Vader Vader heeft uiteraard geen professionele band met zijn zoon en zijn ploeg wel.
Zo is t wat mij betreft wel fijner, want concreter.

xistnc 8 april 2022 om 22:59

Je vindt het apart, maar gebruikt wel de term ‘logischerwijs’?

Het Jachtluipaard van Numansdorp 8 april 2022 om 23:08

Dat de vader van Vader(…) al die medische informatie zo maar deelt met een krant vind ik wat apart ja. Dat de ploeg dat tot nu toe niet doet vind ik logisch. Zo moeilijk was mijn reactie toch niet?

Rsw85 9 april 2022 om 08:16

De PZC provinciale zeeuwse courant kwam als eerste met het nieuws. PZC is een titel van de persgroep waar het AD ook onder valt en dus schuift zo'n bericht al snel door naar het AD. Patrick de vader van Milan is een bekende in de zeeuwse sportwereld en heeft korte lijnen met de zeeuwse sportjournalistiek die band is wel wat warmer en persoonlijker dan gemiddeld denk ik. Verklaard wellicht dat er wat meer details zijn dan je verwacht

evanderwel 9 april 2022 om 20:00

Tjah, die man zal helemaal van de rel zijn. Dan ben je denk ik niet heel bewust bezig met wat je wel en niet verteld aan de krant. Het zou ook nog kunnen dat hij goed in kan schatten in hoe zijn zoon er wat betreft dit soort zaken in staat. Waar bekend is dat Michaël Schumacher zijn privacy altijd wilde waarborgen zag je dat Fabio Jakobsen en zijn familie heel open waren. Hoe dan ook, laten we met zijn allen hopen dat dit goed afloopt. Vooral die vernauwde slagaders klinkel bijzonder ernstig.

orlando dani 8 april 2022 om 22:41

Update: de toestand van Milan Vader is gelukkig weer stabiel

Lalsacien 8 april 2022 om 22:42

Dat is goed nieuws.

Sjonge Jonge 8 april 2022 om 22:50

Pfff goed om te lezen, thanks voor de update.

Eroba 8 april 2022 om 22:43

Stukje gezien van de afdeling en vroeg me al af hoe veilig dat is met alleen zo’n dun helmpje op. Laten we het beste hopen voor Milan.

Pitufa 8 april 2022 om 22:49

Wat verschrikkelijk om te horen.

Pitufa 8 april 2022 om 22:51

Goed om te horen dat zijn toestand stabiel.Sterkte gewenst voor Milan en zijn familie

Scott Sunderland 8 april 2022 om 23:10

Koude rillingen bij zo’n bericht. Gelukkig lijkt zijn toestand stabiel. Ik vond hem erg leuk fietsen bij Jumbo tot nu toe. Heel veel sterkte en beterschap.

DeGroteMolen 9 april 2022 om 00:03

Een fascinerende, maar soms hele wrede sport, dat wielrennen. Hopelijk snel goed nieuws.

Jean Dumas 9 april 2022 om 07:35

Er is iets nodig met restricties op het gebied van materiaal zoals in de F1. Die fietsen zijn gebouwd op stijfheid, gewicht en snelheid, maar de stalen fietsen uit de jaren -1990 waren sowieso veiliger dan aluminium en carbon varianten later. Ik kan het uit eigen ervaring vertellen als cyclotoerist. Staal veert natuurlijk mee en daalt veilig en vertrouwd, en je daalt sneller op een stijve alu of carbon-koersfiets.
Ik zou zeggen terug naar stalen frames met aluminium velgen.

Quincy Adams 9 april 2022 om 09:54

Met een stalen frame knal je ook hard tegen/over een muurtje. En ik heb liever een carbon frame op mn kop bij een massale valpartij dan een stalen frame.

Jean Dumas 9 april 2022 om 12:44

Maar die fietsen dalen beter, ze zijn meer één met de berijder. Nu is de verhouding mens-machine aan het doorschieten, net als in de jaren 90 in de F1 (dood Senna).

Merlinappa 9 april 2022 om 15:11

Wat een onzin. Dat jij staal fijner vindt rijden mag, maar carbon is als materiaal eigenlijk enorm geschikt omdat het enorm aanpasbaar is. Je kan de eigenschappen van het frame vrij makkelijk en heel nauwkeurig veranderen, en het is nog eens stijver dan staal ook. En met schijfremmen is het alleen maar veiliger geworden. Dalen in de regen met velgremmen op carbon wielen is echt niet leuk kan ik je uit ervaring vertellen.

Daarnaast gaat het ook om gewenning; ik heb toevallig een stalen winterfiets en ik vind het echt minder fijn dalen dan mijn carbon racer.

Wheely 9 april 2022 om 15:13

@Merlin
Wat is een winterfiets?

Polleke 9 april 2022 om 07:45

Geen dag, letterlijk, zonder berichten over verwondingen en/of botbreuken… Heb het niet formeel bijgehouden maar het valt sterk op… ergens moet er toch een reden zijn, de hogere snelheden, lichter doorsnee lichaamsgewicht, parcours- uitbouw ? Iemand ?

Romāns Vainšteins 9 april 2022 om 08:11

Alles samen. De wetenschappelijke aanpak om zo hard mogelijk te fietsen en daarbij geen deelaspect te vergeten, wielrennen. Persoonlijk denk ik dat er op materiaal wel wat veiligheid teruggewonnen kan.

Bimbo Visma 9 april 2022 om 09:42

Veel renners uit andere sporten toegevoegd. Jonge renners sneller ingezet in profkoersen.

Zomaar een paar oorzaken.

Plavka 9 april 2022 om 14:20

Mede ook het materiaal. En de publieke druk.

Jos Jalapenos 9 april 2022 om 07:55

Sterkte, Milan!!!

petervanderham 9 april 2022 om 08:23

Jemig nou dit is wel wat. Laten we hopen dat hij goed hersteld

HSV 9 april 2022 om 08:46

Heel naar nieuws! Wat ik raar vind, is dat je er geen woord over leest op de site van JV.

Panache 9 april 2022 om 09:53

Daar heeft iemand waarschijnlijk een acht tot vijf baan.

harryjohan71 9 april 2022 om 10:05

Het is verstandig om deze communicatie bij de woordvoerder van JV te laten liggen. Dit vindt nu via Twitter van JV plaats. Een stuk tekst op de website wat niet up to date is heeft geen toegevoegde waarde. Dit roept alleen maar vragen op.

HSV 9 april 2022 om 13:03

Wat de verklaring ook is, ik vind het vreemd beleid. Sinds vanmorgen is er wel een nieuw stuk over Dumoulin geplaatst op JV- site maar niets over Milan Vader. Hoe goed ze ook rijden de ploeg als ploeg heb ik nooit echt leuk gevonden qua presentatie en imago, niet met Mentsjov, niet met Rasmussen, en zelfs nu niet met Wout en Roglic. Mede dus door dit soort beleid.

Kartouche 9 april 2022 om 09:40

Vreselijk naar!

Wildebert 9 april 2022 om 11:52

Verschrikkelijk! Wens Vader alle sterkte en hopen dat hij er bovenop komt. Maar operaties, narcose, stents en gebroken wervels leest als enorme schade. Brrr.

Wheely 9 april 2022 om 20:16

Is er inmiddels al een update over Milan?

  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone