Milan Menten sprint na spannende finale naar zege in Le Samyn

dinsdag 28 februari 2023 om 17:17
Milan Menten sprint na spannende finale naar zege in Le Samyn

foto: Cor Vos

Le Samyn 2023 is gewonnen door Milan Menten. De 26-jarige Belg van Lotto Dstny wist in de eerste manche van de Lotto Cycling Cup na een spannende finale de sprint naar zijn hand te zetten. Menten versloeg de Fransman Hugo Hofstetter en Edward Theuns.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Na het Vlaamse openingsweekend was het gisteren even rustig, maar vandaag schoot een peloton weer in actie in België. Dit keer ging het Waalse seizoen van start met Le Samyn, met start in Quaregnon en finish in Dour. Met nog 78 kilometer te gaan passeerden de renners voor het eerst de finish, waarna nog drie rondjes van 26,3 kilometer volgden rondom Dour. Op dat lokale circuit lagen met de kasseistroken van Rue du Vert Pignon (1,4 km), Côte de la Roquette (500 m), Chemin de Wihéries (400 m), Côte des Nonettes (300 m) en de Rue de Belle Vue (500m) nog voldoende hindernissen.

foto: Cor Vos

Zeven koplopers
Zeven renners hadden wel zin in wat avontuur en reden in het eerste koersuur weg uit het peloton. Gilles De Wilde (Team Flanders-Baloise), Stanislaw Aniolkowski (Human Powered Health), Kamil Malecki (Q36.5), Tord Gudmestad (Uno-X), Mads Kristensen (Leopard), Leniac Langella (Ecoflo) en Philippe Jacob (Ecoflo) wisten een maximale voorsprong te vergaren van goed zes minuten. Deze voorsprong smolt echter al gauw als sneeuw voor de zon, en met nog zestig kilometer te gaan was het liedje van de zeven vroege vluchters uitgezongen.

Inmiddels werd er in het peloton met volle overgave gekoerst, maar de eerste aanvalspogingen werden nog in de kiem gesmoord. Lotto Dstny was zeer bedrijvig en ook de mannen van Uno-X en Alpecin-Deceuninck gooiden de knuppel in het hoenderhok, maar het bleken niet meer dan losse flodders. Toch werd er iets in gang gezet, want het viel vanaf dat moment niet meer stil richting de streep. Ook de toppers kwamen nu uit hun hok: Kasper Asgreen en Victor Campenaerts vonden elkaar in de aanval, maar raakten niet weg.

Jakobsen uitgeschakeld na val, grote namen in de aanval
Intussen was er minder goed nieuws voor een andere renner van Soudal-Quick-Step. Fabio Jakobsen was – met zijn Slowaakse ploegmaat Martin Svrček – namelijk betrokken bij een valpartij op ruim veertig kilometer van het einde. De Europese kampioen moest even bekomen van de klap, stapte vervolgens wel weer op de fiets, maar gooide de handdoek en peddelde rustig richting de ploegbus. Zonder de aanwezigheid van de snelle Jakobsen moest Soudal-Quick-Step het nu over een andere, meer aanvallende boeg, gooien.

Jakobsen kende een dag om snel te vergeten – foto: Cor Vos

En dus trok de van ziekte herstelde Asgreen maar weer eens ten strijde. De Deen was een van de aanstichters van een groep van een twintigtal renners, met daarbij ook kleppers als Campenaerts, Taco van der Hoorn, Jasper Stuyven. De samenwerking in de voorste groep was echter niet optimaal en dus besloten zes Belgen weg te springen: Campenaerts en Jarne Van De Paar (Lotto-Dstny), Stuyven (Trek-Segafredo), Jenthe Biermans (Arkéa-Samsic), Stan Dewulf (AG2R-Citroën) en Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck).

Zes Belgen slaan de handen ineen
Deze zes renners hadden wel een goede verstandhouding, draaiden goed rond en wisten zo een mooie voorsprong bijeen te fietsen. Met een voorsprong van een goede minuut begonnen ze aan de laatste 25 kilometer. In het peloton, dat de overige aanvallers inmiddels weer had ingerekend, moest het komen van Soudal-Quick-Step en Intermarché-Circus-Wanty. Deze ploegen hadden de slag gemist en probeerden dan ook de bakens te verzetten. Hierdoor werd de voorsprong van de zes koplopers weer kleiner en kleiner.

Met nog tien kilometer te gaan bedroeg het verschil nog maar twintig seconden, en dus kon het nog alle kanten op in de finale. De Bondt was zich bewust van het gevaar en probeerde tot twee keer toe weg te rijden, maar kreeg geen ruimte. Het bleken de laatste stuiptrekkingen in de kopgroep, want op vier kilometer van de meet was de hergroepering een feit. Een eerste groep van een veertigtal renners reed vervolgens in sneltreinvaart naar het laatste kritieke punt op het parcours, de 500 meter lange kasseistrook Rue de Belle Vue.

Volle bak koers in Le Samyn – foto: Cor Vos

Menten zegeviert na spannende slotfase
Op deze Rue de Belle Vue trok Søren Kragh Andersen alle registers open en was zo de initiator van een nieuw elitegroepje. Trek-Segafredo was zeer attent en zat met drie renners mee vooraan en ook Asgreen, Luca Mozzato, Alberto Dainese en Milan Menten waren mee. Deze kopgroep leek definitief vertrokken, maar in de laatste kilometer kwam een tweede groep toch nog aansluiten. We kregen met andere woorden toch nog een sprint van een omvangrijke groep, maar wel een sprint waar van controle geen sprake meer was.

In de chaos kwamen Asgreen en De Bondt nog hard ten val, waardoor zij plotsklaps waren uitgeschakeld voor de zege. Menten wist zich wel uit het gedrang te houden en kwam in de oplopende sprint als winnaar uit de bus. De renner van Lotto Dstny liet oud-winnaar Hugo Hofstetter achter zich, Edward Theuns kwam als derde over de streep.

foto: Cor Vos

Tussenstand Lotto Cycling Cup na 1 wedstrijd
1. flag-be Milan Menten (Lottto Dstny) 16 pt.
2. flag-fr Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic) 14 pt
3. flag-be Edward Theuns (Trek-Segafredo) 13 pt
4. flag-it Alberto Dainese (Team DSM) 12 pt
5. flag-it Luca Mozzato (Arkea-Samsic) 11 pt
Volledig klassement Lotto Cycling Cup

Dit artikel delen:

26 Reacties

mikepoels 28 februari 2023 om 17:19

Knappe overwinning!
Karl Vannieuwkerke heeft het wel heel erg vaak over Lotto-dstny… Zou hij toevallig een Ridley fiets hebben gekregen ;)

6
wielerlover 28 februari 2023 om 17:26

Ik vond hem net nogal fan van Alpecin, met De Bondt en SKA. Tis maar hoe je er naar luistert denk ik dan

1
Bimbo Visma 28 februari 2023 om 18:07

Ik ging hopen dat Dainese zou winnen. Die hebben ze met moeite een keer genoemd

-3
Romāns Vainšteins 28 februari 2023 om 17:22

Was een leuke, onderhoudende koers. Sterke blokken van Lotto en Trek die er echt koers van wilden maken. 5 sterke Vlamingen van 5 ploegen op kop was ‘van het goede teveel’ om er te blijven hoewel het eigenlijk gelopen was. Asgreen belichaamt na knap terugkomen in de finale nog even de situatie waarin the Wolfpack zit. Gelukkig leek hij niet heel erg gekwetst want ik heb hem er graag bij straks.

2
Wim Kruithof 28 februari 2023 om 17:56

volledig eens Romans.

En prachtig voor die jonge knaep Menten dat hij de mooiste zege uit zijn loopbaan pakt, tot dusver.

1
Geit in mijn Kelderman 28 februari 2023 om 18:08

Die Menten wordt 27 jaar dit jaar, zo jong is hij ook niet meer. Wel leuk voor ‘m.

1
Wim Kruithof 28 februari 2023 om 18:52

true, maar nu bij mij de 30 bijna uit zicht is, verandert mijn perceptie.

1
zietemgaan 28 februari 2023 om 17:43

Heel mooi parcours, trws toch beter op agenda als voorbereidingskoers voor PR? En dan Scheldeprijs naar eender welk ander moment:) overigens knappe overwinning van Menten!

2
Romāns Vainšteins 28 februari 2023 om 17:52

Of die andere waar MvdP eens naar de winst schroeide, die is ook leuker op de woensdag tussen de heiligen. Scheldeprijs naar deze koude dinsdag vind ik alvst prima.

-2
unionwagtmans 28 februari 2023 om 19:13

grand prix de denain

0
BoemBoemWvA 28 februari 2023 om 17:48

Heel sterk van Lotto. Verdient gewonnen.

2
Dikke Vrouw 28 februari 2023 om 18:41

Dikke punten voor lotto , quick step terug pech pech pech ..

1
Reutemeteut 28 februari 2023 om 17:28

Kolere zeg, Theuns.

0
Kopinkas 1 maart 2023 om 02:01

Verbaasde me niet. Theuns wint toch zo moeilijk. Met zijn snelheid amper 9 zeges op de teller. 2de plekken in Paris-Tours, de Scheldeprijs, Dwars door Vlaanderen, het BK…
In het post race interview gaf hij trouwens aan dat hij te vroeg gegaan is. Ik vond net dat Trek dat overtal had moeten uitspelen door nog veel harder te gaan dan ze nu deden met drie man op kop. Ze leken me wat in te houden, hadden gewoon vol moeten doorgaan en Theuns lanceren voor een alles-of-niets offensief.

0
Pedalo 28 februari 2023 om 18:49

Oei….QS pech. Maar zo’n Steimle ook weer niet goed. Denk dat Trek met Mads Pedersen en mss EF met Bettiol er nog bij komen. Maar voor Roubaix, Vlaanderen en E3 zie ik echt maar weinig goede/verrassende renners buiten Wout, MVP, Pogi en Flip

0
Vangenechten 28 februari 2023 om 19:04

Leuke, onverwachte winnaar. Ook mooi voor de ploeg dat ze eens een voorjaarskoers in België kunnen winnen.

Wat me toch ook telkens opvalt, renners als Naesen (Oli), Vanmarcke, Stuyven en co. moeten het van dit soort wedstrijden hebben. Het lukt hen nog maar zelden om vooraan te rijden, laat staan een finale te rijden. Jammer dat het zelfs in deze wedstrijden ook niet lukt om mee te strijden voor de overwinning. Stuyven deed vandaag wel mee, maar bij de andere twee staat er een DNF’je achter hun naam.

0
Guushovd 28 februari 2023 om 20:09

O, man. Net gekeken. Heerlijke koers. Jammer dat Teunissen niet net wat meer kan laten zien. Zet zijn net niet gewoonte in eendagskoersen helaas weer voort.

0
Polleke 28 februari 2023 om 20:52

Ging er nogal woest aan toe weer in de laatste km.

0
Lars Maden 28 februari 2023 om 18:07

Dacht dat het een Duitser was. Toch gefeliciteerd haha.

-3
Mooie Sjors 28 februari 2023 om 18:32

Nee hoor, weer maar eens een Belg.

-5
Romerike 28 februari 2023 om 19:38

Marcel Meisen?

-1
Wheely 28 februari 2023 om 19:40

Tim Torn Teutenberg?

-1
Posterix 28 februari 2023 om 17:23

Als je zo de top vijf ziet, had het ook de ronde van Schubbekutteveen kunnen zijn. Waar zijn de kleppers, lerpers, joekels, knoerten en vedetten gebleven?

-9
Deo 28 februari 2023 om 17:27

In dit geval zijn ze gevallen of geklopt. De overige worden liever 6e in de ronde van vlaanderen zonder echt in beeld te komen.

3
lo squalo dello Stretto 28 februari 2023 om 19:55

Het is een 1.1 koers op een dinsdag. Wat voor deelnemersveld verwacht je in dit koersen? Is net mooi dat die jongens in deze koersen kunnen meedoen voor de overwinning. En Samyn is altijd een leuk koersverloop, met of zonder de “grote namen”.

1
Guushovd 28 februari 2023 om 20:11

Het is Le Samyn. Als je de koers niet kan waarderen voor wat het is, tsja.

1

Headlines

Populair

Materiaalzone