Mikel Landa schiet raak in Ronde van Burgos

dinsdag 1 augustus 2017 om 16:34
Mikel Landa schiet raak in Ronde van Burgos

De openingsetappe in de Ronde van Burgos is gewonnen door Mikel Landa. De Spanjaard van Sky was de sterkste op de korte slotklim in Burgos. Na veel geknecht te hebben in de Tour de France en de Clasica San Sebastian kon hij nu eindelijk voor eigen kansen strijden, en meteen toeslaan.

Een groep van een man of veertien vormde de kopgroep van de dag, waaronder één Nederlander. Namens Roompot-Nederlandse Loterij was Etienne van Empel vertegenwoordigd in de voorste groep. Lange tijd wisten zij bijeen te blijven, maar in de finale moesten de eersten afhaken.

In plukjes werd de kopgroep uitgedund doordat in het peloton de gashendel werd opengedraaid. Op iets meer dan twintig kilometer van de meet werd de laatste vroege vluchter bijgehaald. Op het glooiende parcours rond Burgos werden op dat moment snelheden van meer dan zeventig kilometer per uur gehaald.

Smukulis ten aanval
Kort daarna waagde Gatis Smukulis een poging. De Let van Delko Marseille was als eenling ongevaarlijk voor het voortrazende peloton. Hij kon zijn vlucht een zevental kilometer volhouden, maar werd op ruim tien kilometer van de finish weer teruggegrepen.

Het peloton versplinterde bij de eerste passage over de El Castillo (slotklim). Het bergje van derde categorie zorgde voor een flinke schifting. Mikel Landa, Matteo Trentin, Lasse Norman Hansen en Sergei Chernetckii wisten daarvan te profiteren door weg te rijden.

Landa maakt het af
Het viertal kon met een klein verschil aan de korte slotbeklimming beginnen. Veel tijd om naar elkaar te kijken was er niet. Chernetckii nam resoluut de koppositie over. Landa kon als enige renner in zijn wiel meeglippen. De 27-jarige renner maakte het vervolgens koelbloedig af door op het juiste moment te versnellen.

Achter het spektakel om de ritzege wisten Jetse Bol (zevende) en Sjoerd van Ginneken (achtste) in de top-10 te eindigen.

Dit artikel delen:

43 Reacties

chavanelfan 1 augustus 2017 om 16:36

Dom gereden van Quick Step. Als ze alles op Alaphilippe zetten, wint ie met overschot in plaats van derde en vierde te worden. Trentin had toch mogen weten dat hij kansloos was tegen Landa op zo’n slotklim.

xistnc 1 augustus 2017 om 16:36

Edit redactie: aangepast.

Lalsacien 1 augustus 2017 om 16:41

Tempobeul Elissonde zet het peloton op een lint bij de eerste passage waardoor Landa met drie anderen zich kunnen afscheiden. Bij de volgende passage en tevens finish is Landa de sterkste. Te zien op l'équipe 21.

ChefSpijker 1 augustus 2017 om 16:42

Alaphilippe al snel weer op niveau. Die gaat huishouden in de Vuelta qua etappes en wie weet wel top 10 AK.

leegloper 1 augustus 2017 om 16:43

Mooi dat Landa al van 10km ver begon. Het was te merken dat movistar hier niet met z’n sterkste ploeg reed. Ze kregen het gat niet dicht. Laatste tijd lijken ze sowieso niet goed te rijden.
En Quick-step, tsja. Aparte finale met De La Cruz, Trentin en dan op de slotklim Alaphillipe en Mas die nog zo sterk komen opzetten. Misschien wisten ze niet dat Alaphillipe weer goed was? Of hadden ze te weinig knechten over na werk eerder op de dag? Trentin had zich toch wat rustiger mogen houden in die groep.

horsm 1 augustus 2017 om 16:44

Bol klaar voor de Vuelta.

ah-ja 1 augustus 2017 om 16:55

Leegloper, als je met 4 bent heb je genoeg knechten.

sooike 1 augustus 2017 om 16:57

Van Ginneken ook prima gekoerst

leegloper 1 augustus 2017 om 16:57

Gaat Landa hier 3 etappes winnen?

Noud89 1 augustus 2017 om 17:03

Trentin doet me meer en meer denken aan van Avermaet voordat hij begon te winnen. Altijd 110% geven en niet meer over hebben als het er op aan komt. Zo'n Chernetskiy die de hele tijd niet over nam doet dat toch slimmer.

schipperaar 1 augustus 2017 om 17:24

Alaphilippe alweer hersteld van zijn monster solo achter Martin al leek de ploegleider er niet echt gelukkig mee.

MatthiasVDH 1 augustus 2017 om 17:25

Sterk in de Giro del Trentino, sterk in de Giro, sterk op de Spaanse kampioenschappen, sterk in de Tour, sterk in de Classica, nu sterk in de ronde van Burgos. Hoe lang hou je zo’n fantastische vorm in godsnaam vast? Tussen de Giro en de Spaanse kampioenschappen was de laatste keer dat hij wat rust kon pakken, maar niet teveel want de Tour kwam snel. De laatste keer in vier maanden.

Frankvs 1 augustus 2017 om 17:27

Netjes gereden van Landa. En erg zonde van QS, hadden zeker de mannen om hier te winnen..

Off- commentaar van ziggo wat minder bij de namen van top 10, Trentin en Weening noemen ipv Mas en V Ginneken. En J. Bol over het hoofd zien..

Davide_Formolo 1 augustus 2017 om 17:33

@Matthias Viel me ook al op hoe lang Landa zijn topvorm vasthoudt. Lijkt wel Valverdiaans.

leegloper 1 augustus 2017 om 17:41

Marc Soler was een van de favorieten, maar is vandaag op 12:16 binnen gekomen.

Covadonga 1 augustus 2017 om 17:46

Niet normaal hoe goed Landa is en zo lang.
En dat bij Sky…

Laatste man 1 augustus 2017 om 17:48

Landa sterk. Maar ook gewoon de topfavoriet hier.

Panclaro 1 augustus 2017 om 17:55

En dan worden er bedenkingen gemaakt bij de overwinning van Teuns gisteren… Deze Landa is al aant knallen van in de Giro en dat vindt iedereen op het forum maar normaal, want hij is de topfavoriet ? Begrijpe wie kan.

Titaantje 1 augustus 2017 om 17:55

Dani Moreno begint eindelijk weer goed te fietsen, een teken dat de Vuelta eraan komt. En hij start wellicht als (mede)kopman!

ONCE 1 augustus 2017 om 18:21

@ chavanelfan

Vond ik ook. Verwachte dat trentin lekker in het wiel ging zitten ter controle met ala erachter. Gaat ie vol overnemen, hij reed ze op ’t vlakke paar keer bijna uit het wiel.

Rondo 1 augustus 2017 om 18:34

Landa heeft in de tour gerust.
Froome was niet goed en de rest al helemaal niet, Landa had de tour kunnen winnen en dat gaat hij hier bewijzen. Die heeft moraal genoeg.

schipperaar 1 augustus 2017 om 18:36

@panclaro
Als je ooit 3 weken aan een stuk hebt gereden zou je weten dat je daar niet persee moe van wordt, jongens als van Emden wel omdat ze veel op reserves interen. Als Bolt elke week de 100m wint is het ook niet verdacht en als Tom net als Landa naast de Giro gewoon de tour had gedaan was het een stuk leuker geweest.

ah-ja 1 augustus 2017 om 19:03

Landa heeft gewoon ook veel talent

vevie 1 augustus 2017 om 19:06

@schipperaar: wellicht, maar niet voor het klassement. Tom heeft vooral de laatste dagen van de Giro toch moeten bikkelen. Uiteindelijk enorm terecht gewonnen, maar die heeft er wel voor moeten gaan. Die zou echt niet top gereden hebben in de Tour.

Landa heeft scherp gereden tot de 9e etappe in de Giro, crashte met Thomas en heeft daarna z’n dagen uitgezocht. Als (en als bestaat niet) hij niet viel in de Giro was hij echt niet zo goed in de Tour. No way

schipperaar 1 augustus 2017 om 19:22

@vevie
Dus omdat ie viel was ie zo goed in de Tour begrijp ik, misschien had ie nog last van zijn val, bij sommigen is het seizoen dan om zeep. Als ie hier wint gaat ie in de Vuelta ook vlammen als ie ff van de ketting mag van Brailleford.

Headlines

Materiaalzone

Populair