Mikel Landa schiet raak in Ronde van Burgos

dinsdag 1 augustus 2017 om 16:34
Mikel Landa schiet raak in Ronde van Burgos

De openingsetappe in de Ronde van Burgos is gewonnen door Mikel Landa. De Spanjaard van Sky was de sterkste op de korte slotklim in Burgos. Na veel geknecht te hebben in de Tour de France en de Clasica San Sebastian kon hij nu eindelijk voor eigen kansen strijden, en meteen toeslaan.

Een groep van een man of veertien vormde de kopgroep van de dag, waaronder één Nederlander. Namens Roompot-Nederlandse Loterij was Etienne van Empel vertegenwoordigd in de voorste groep. Lange tijd wisten zij bijeen te blijven, maar in de finale moesten de eersten afhaken.

In plukjes werd de kopgroep uitgedund doordat in het peloton de gashendel werd opengedraaid. Op iets meer dan twintig kilometer van de meet werd de laatste vroege vluchter bijgehaald. Op het glooiende parcours rond Burgos werden op dat moment snelheden van meer dan zeventig kilometer per uur gehaald.

Smukulis ten aanval
Kort daarna waagde Gatis Smukulis een poging. De Let van Delko Marseille was als eenling ongevaarlijk voor het voortrazende peloton. Hij kon zijn vlucht een zevental kilometer volhouden, maar werd op ruim tien kilometer van de finish weer teruggegrepen.

Het peloton versplinterde bij de eerste passage over de El Castillo (slotklim). Het bergje van derde categorie zorgde voor een flinke schifting. Mikel Landa, Matteo Trentin, Lasse Norman Hansen en Sergei Chernetckii wisten daarvan te profiteren door weg te rijden.

Landa maakt het af
Het viertal kon met een klein verschil aan de korte slotbeklimming beginnen. Veel tijd om naar elkaar te kijken was er niet. Chernetckii nam resoluut de koppositie over. Landa kon als enige renner in zijn wiel meeglippen. De 27-jarige renner maakte het vervolgens koelbloedig af door op het juiste moment te versnellen.

Achter het spektakel om de ritzege wisten Jetse Bol (zevende) en Sjoerd van Ginneken (achtste) in de top-10 te eindigen.

Dit artikel delen:

43 Reacties

bocht 13 1 augustus 2017 om 19:31

aitor Gonzales uit de as herrezen?

Schollekop 1 augustus 2017 om 19:42

Ik zou die Landa ook gewoon de Vuelta laten rijden als ik Sky was. De beste man heeft een onuitputtelijk reservoir aan energie blijkbaar. En dat met een bord pasta en een sapje.

molovin 1 augustus 2017 om 19:52

Als een toprenner als Landa geruime tijd goed rijdt is dat toch niet direct vreemd?

Schollekop 1 augustus 2017 om 20:02

Wel als je je al twee grote rondes helemaal het schompes hebt gereden en daarna vrolijk verder gaat. Een normaal mens stort dan fysiek gezien gewoon in.

schipperaar 1 augustus 2017 om 20:04

Hij slaat een gigantisch gat met de nr 2 en de bellen gaan weer rinkelen hier.

Rufusvb 1 augustus 2017 om 20:45

pieuw!

Wielrennertje 1 augustus 2017 om 20:55

Dit hoeft niet meteen verdacht te zijn. De een stort al in in de 3e week van hun eerste grote ronde van het jaar, terwijl de ander gewoon goed zijn vorm door kan trekken.

Panclaro 1 augustus 2017 om 21:54

Ok, klopt allemaal wat ik hier boven lees, maar waarom dan direct Teuns in verdenking stellen ? Omdat hij én een Belg is én tegelijk een klimtalent en omdat dat alleen logisch is als je Spanjaard, Italiaan of Nederlander bent ? Komop zeg ! Wat een hoop jaloers en hypocriet commentaar komt hier soms van een paar Wielerflitsers. Ik ben fan van zowel wat GVA als TD presteren. Van mijn part mogen zelfs Landa en Valverde het hele jaar door zo knallen. Maar pak dan elke renner met dezelfde kritische ondertoon aan en niet enkel die waar je om één of andere reden een hekel aan hebt. Ugh, ik heb gezegd.

Romāns Vainšteins 1 augustus 2017 om 22:06

Dat van Teuns verdacht vinden was toch helemaal niet serieus man. Hij wint een wachtwachtpoefsprint, so what dan ?

vevie 1 augustus 2017 om 22:16

@schipperaar. Niet omdat hij viel, maar omdat hij de Giro na etappe 9 niet voluit heeft gereden. Heeft nog in de bergetappes gevlamd en de andere etappes rustig aangedaan en laten lopen. Dan lijkt het mij dat je minder uitgepierd wordt dan een Dumoulin die er toch echt 3 weken lang voor heeft moeten vechten. Als Tom dan nog naar de Tour ging, dan zou het niet verbazend zijn als hij rondreed als Quintana of erger nog, Pinot.

Charlie33 1 augustus 2017 om 22:17

Het feit dat Landa niet hoog in de WT rank ing staat, bewijst voor mij dat die rank ing nog niet klopt.

Kosmonaut 1 augustus 2017 om 22:45

Landa had veel pijn na zijn val in de Giro, lichaam had dus gewoon een flinke klap gehad. Herstellen van het lichaam kost energie, herstellen terwijl je elke dag 150/200km moet fietsen kost nog veel meer energie. Vindt argumenten voor zijn frisheid in de Tour en nu als "hij reed tot dag 9 goed, en koos daarna zijn dagen uit" werkelijk als een tang op een varken slaan.

schipperaar 1 augustus 2017 om 22:55

@vevie
Trainen doe je ook tijdens een ronde als je er iedere dag voor gaat, legt je geen windeieren. Dumoulin kwam gesterkt uit de Vuelta voor het Wk, had helaas last van een ontstoken zitvlak anders had zijn tijdrit iets anders verlopen.

Ivanoviclover 2 augustus 2017 om 03:04

Trentin rijdt volgend jaar niet meer bij Lefevere, dat is na vandaag wel duidelijk.

MatthiasVDH 2 augustus 2017 om 07:51

Blijkbaar heb ik met mijn reactie (1 augustus 2017 om 17:25) hier een mini-heksenjacht ontketend. Voor de duidelijkheid: ik beschuldig Landa nergens van, en trek zijn prestaties niet in twijfel. Ik vroeg me gewoon af wanneer hij vermoeid zou worden, of wanneer hij wat rust zou pakken. Ik vermoed dat dit één van zijn laatste wedstrijden wordt dit jaar. De Vuelta zie ik hem echt niet rijden.

@Schipperaar
Ik geloof graag dat een grote ronde rijden een goede training is, maar waarom slaagt er dan niemand in om de combinatie Giro-Tour (met klassementsambities) tot een goed einde te brengen? Je ziet toch ook vaak dat er veel favorieten voor het WK na een tiental ritten uit de Vuelta stappen?

thorsen 2 augustus 2017 om 09:14

Een ronde rijden voor een klassement is stressvol, en dat vreet ook energie, zie Dumoulin in de Giro. Als je je dagen uitkiest heb je die stress niet en kun je zelfs beter worden tijdens een ronde, zie Mollema in de Tour

nederbelg 2 augustus 2017 om 09:32

@MatthiasVDH
Waarom je staart intrekken? Een vraag opwerpen zonder beschuldigen mag toch? In de reacties lees ik “niet normaal” en “Valverdiaans” (over een paar jaar misschien “Teunsiaans” ;-) Dat vat het aardig samen.

Bergje over 2 augustus 2017 om 10:41

Ik dacht dat Weening ook mee zou strijden of zoekt hij zijn ritje uit en neemt hij er alle gemak van de eerste etappe….of is hij gevallen?

Headlines

Materiaalzone

Populair